Ποιες είναι οι 5 γλώσσες της αγάπης; Ανακαλύψτε τις εδώ!

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να εκφράσετε την αγάπη σας. Ποια είναι η γλώσσα της αγάπης σας; Έχουν όλοι οι άνθρωποι μία γλώσσα της αγάπης; Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τις πέντε γλώσσες της αγάπης και θα μάθετε ποια είναι η δική σας!
Ποιες είναι οι 5 γλώσσες της αγάπης; Ανακαλύψτε τις εδώ!

Τελευταία ενημέρωση: 21 Μαΐου, 2021

Τι είναι οι γλώσσες της αγάπης; Υπάρχει μόνο μία; Είναι καθολική η αγάπη;

Οι άνθρωποι, για πολλά χρόνια, μιλούν και εκφράζουν θεωρίες για την αγάπη. Ωστόσο, δεν έχει βγει κάποιο συμπέρασμα γι’ αυτή.

Ένας από τους ανθρώπους που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της αγάπης είναι ο Gary Chapman, ένας σύμβουλος γάμου ο οποίος έγραψε για τις πέντε γλώσσες της αγάπης. Στο βιβλίο του, Οι Πέντε Γλώσσες της Αγάπης: Πώς να Εκφράσετε την Ειλικρινή σας Αφοσίωση στο Ταίρι σας, ανέλυσε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους εκφράζουν οι άνθρωποι τα συναισθήματά τους.

Παρότι κάθε άτομο έχει το δικό του στιλ και τον δικό του τρόπο να δίνει και να λαμβάνει αγάπη, οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν πως η αγάπη είναι πολύ σημαντική στη ζωή. Ο Chapman αναφέρει ότι ένα ζευγάρι μπορεί να συνδεθεί με καλύτερο τρόπο όταν ο κάθε ένας ανακαλύπτει τη δική του γλώσσα αγάπης.

Τι είναι μια γλώσσα της αγάπης;

Ο Chapman υποστηρίζει ότι πολλές φορές, τα ζευγάρια φαίνεται να μην καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον, ή να μιλούν διαφορετικές γλώσσες, επειδή οι γλώσσες της αγάπης τους δεν είναι ίδιες.

Δηλώνει επίσης ότι οι άνθρωποι δίνουν, συχνά, την αγάπη με τον ίδιο τρόπο που τη λαμβάνουν. Γι’ αυτόν τον σκοπό, αναφέρει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει ν’ αναγνωρίσουν ποιες είναι αυτές οι γλώσσες και να τις μάθουν από μόνοι τους ώστε να προσπαθήσουν να κατανοήσουν των άλλων.

Ζευγάρι μαλώνει
Ορισμένες φορές, φαίνεται ότι ο κάθε σύντροφος επικοινωνεί με διαφορετικούς τρόπους, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις συγκρούσεις.

1. Λόγια επιβεβαίωσης

Αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές γλώσσες της αγάπης. Τα λόγια που λέτε στον σύντροφό σας, δείχνουν πόσο τον εκτιμάτε ή πόσο σημαντικός είναι για εσάς, είναι αυθόρμητα ορισμένες φορές και πιο προσχεδιασμένα άλλες φορές.

Θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι, για να είναι αξιόπιστα, θα πρέπει να είναι αυθεντικά, ειλικρινή, και να βασίζονται σε κάτι που νιώθετε ή σκέφτεστε. Από την άλλη, είναι σημαντικό να μην υποθέσετε ότι ο σύντροφός σας γνωρίζει πώς νιώθετε. Η αναγνώριση και η επιβεβαίωση βοηθούν στο δυνάμωμα της σχέσης.

Φροντίστε όσα λέτε να μην είναι κενά λόγια. Να θυμάστε ότι οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια!

2. Μία από τις πέντε γλώσσες της αγάπης – Ποιοτικός χρόνος

Σε μια κοινωνία η οποία διαποτίζει τους ανθρώπους με ιδέες όπως της πολυδιεργασίας, και όπου τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται 24 ώρες το 24ωρο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να βρίσκετε ποιοτικό χρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες φορές όταν κάποιος σε μια κοινωνική συνάθροιση σάς ρωτά πώς είναι ένα συγκεκριμένο άτομο που συναντήσατε, ίσως να μη ξέρετε πώς ν’ απαντήσετε.

Ο λόγος είναι πως δεν είστε “εντελώς εκεί”. Γι’ αυτό ο χρόνος θα πρέπει να μετριέται σε ποιότητα και όχι σε ποσότητα. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο σας για ν’ αφιερωθείτε πλήρως στον σύντροφό σας, να τον ακούσετε, και να μοιραστείτε μαζί του στιγμές.

3. Δώρα

Αυτή είναι μία από τις πέντε γλώσσες της αγάπης που προσδιόρισε ο Chapman. Ο συγγραφέας δηλώνει ότι το δώρο από μόνο του δεν έχει αξία, αλλά η προσπάθεια που κάνει το άτομο για να το βρει και να το αγοράσει έχει.

Όμως, πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν, έστω μερικώς, αν η λέξη “δώρο” είναι η σωστή. Πιθανόν να γνωρίζετε ότι μια σχέση γεμάτη δώρα, με όλες τις υλικές ανάγκες να έχουν εκπληρωθεί, δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει αμοιβαιότητα ή ενδιαφέρον.

Ίσως η σωστή λέξη εδώ να είναι “χειρονομία”. Το να προσέχετε και να ενδιαφέρεστε για να μάθετε τα γούστα του συντρόφου σας μπορεί να σας κάνουν να αγοράσετε κάτι το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που θα κάνατε από καθαρή αδράνεια.

Έτσι, είναι καλύτερο να βρείτε μια ισορροπία. Το ένα πράγμα δε θα πρέπει ν’ αντικαθιστά το άλλο.

4. Οι πράξεις φροντίδας είναι μία από τις πέντε γλώσσες της αγάπης

Πρόκειται για όλες εκείνες τις πράξεις μέσα από τις οποίες βοηθάτε ένα άλλο άτομο και το κάνετε ως χάρη. Για παράδειγμα, να φέρετε φαγητό στη μητέρα σας αν γνωρίζετε ότι επιστρέφει αργά από τη δουλειά και είναι πολύ κουρασμένη.

Σε αυτό το σημείο, είναι πάντα σημαντικό να ελέγχετε τον εαυτό σας ώστε να μη νομίζετε ότι κάνετε πράξεις φροντίδας όταν, στην πραγματικότητα, ορισμένα πράγματα θεωρούνται δεδομένα μέσα στο πλαίσιο μιας ισότιμης σχέσης. Για παράδειγμα, το καθάρισμα της κουζίνας δεν είναι μια χειρονομία ή μια χάρη αν ο σύντροφός σας έφτιαξε το δείπνο.

5. Σωματική επαφή

Ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένα χτύπημα στον ώμο, ένα χάδι…  Διάφορες χειρονομίες επικοινωνούν εκτίμηση, συντροφικότητα, και υποστήριξη. Όμως, ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο θερμοί στη σωματική επαφή. Άλλοι εκτιμούν τον προσωπικό χώρο.

Πέραν του να έχει το κάθε άτομο την αγαπημένη του γλώσσα για να εκφράζει ή να δέχεται αγάπη, είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα σε όλες και να γνωρίζετε τη γλώσσα των ατόμων για τα οποία ενδιαφέρεστε. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να επικοινωνούν όλοι την αφοσίωσή τους.

Άνδρας κάνει δώρο στη σύντροφό του
Παρότι ένα δώρο είναι ένας τρόπος έκφρασης της αγάπης, δε θα πρέπει να είναι μια κενή χειρονομία, αλλά θα πρέπει να σημαίνει κάτι.

Οι γλώσσες της αγάπης: Η αγάπη είναι κάτι παραπάνω από μια ρομαντική αγάπη

Θα πρέπει να θυμάστε ότι η αγάπη χτίζεται από ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ανθρώπους. Έτσι, αντί να καταφεύγετε σε ιδανικά ή στερεότυπα, θα πρέπει να τη βασίζετε στον σύντροφό σας.

Επίσης, κανείς δεν έχει μια αποκλειστική γλώσσα αγάπης καθώς έχουν την τάση να παρεμβάλλεται η μία στην άλλη. Ακόμη, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι σχέσεις και οι άνθρωποι αλλάζουν με τον καιρό, και πως είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση αυτών των αλλαγών.

Οι τρόποι έκφρασης της αγάπης δε θα πρέπει να συγχέονται με τη ρομαντική αγάπηΗ αγάπη θα πρέπει να είναι αμοιβαία και να βασίζεται στον σεβασμό, όπως ένας τρυφερός χορός.

Η αγάπη σχετίζεται ελάχιστα με τους μύθους της ρομαντικής αγάπης, οι οποίοι δε βοηθούν καθόλου, αντίθετα καταπιέζουν και φέρνουν σε απόγνωση τους ανθρώπους με απαιτήσεις, προσδοκίες, και πεποιθήσεις. Οι σχέσεις χρειάζονται χρόνο, υπομονή, γνώση, και πολλή επικοινωνία. Το να γνωρίζετε τις γλώσσες της αγάπης μπορεί να σας βοηθήσει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Eguiluz, L. R. (2006) Las parejas funcionales que perduran en el tiempo En A. Roizblatt (Ed.), Terapia familiar y de pareja (pp. 517-530). Santiago de Chile: Editorial Mediterráneo.
  • Gottman, J. y Silver, N. (2006). Siete reglas de oro para vivir en pareja. Buenos Aires: Editorial Sudamericana S.A.
  • Chapman, Gary. The five love languages: How to express heartfelt commitment to your mate. Moody Publishers, 2009.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.