5 τύποι σεξουαλικού προσανατολισμού

Η γνώση των διαφορετικών τύπων σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να σας βοηθήσει να αποδεχτείτε και να απολαύσετε περισσότερο τη σεξουαλικότητά σας και να μην κρίνετε τους άλλους.
5 τύποι σεξουαλικού προσανατολισμού
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους διαφορετικούς τύπους σεξουαλικού προσανατολισμού που υπάρχουν, ώστε να μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε τις προτιμήσεις μας και να σεβαστούμε τις προτιμήσεις των άλλων. Η σεξουαλικότητα και η έλξη είναι δύο θεμελιώδεις τομείς της ανθρώπινης ανάπτυξης. Η σύνδεση σε διαφορετικά επίπεδα είναι απαραίτητη για να διατηρούμε τον εαυτό μας υγιή τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Μια υγιής σχέση με τη σεξουαλικότητά μας είναι απαραίτητη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι μας αρέσει, τι μας συγκινεί και τι ξυπνάει τις επιθυμίες μας. Σημαίνει όμως επίσης να μπορούμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας γι’ αυτό που είμαστε και να το εκφράσουμε με φυσικό τρόπο.

Οι μύθοι και τα ταμπού που περιβάλλουν το σεξ εδώ και αιώνες μπορούν να μας δυσκολέψουν. Επομένως, πρέπει να έχετε μια σαφή και ειλικρινή κατανόηση αυτών των πληροφοριών.

Τι είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός, καθώς συχνά τον μπερδεύουμε με άλλες σχετικές έννοιες.

Μπορούμε να ορίσουμε τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως τη σωματική, ψυχολογική ή συναισθηματική έλξη που νιώθει κάποιος προς έναν συγκεκριμένο πληθυσμό ανθρώπων. Έτσι, πρόκειται για μια σταθερή και διαρκή προτίμηση για μια συγκεκριμένη ομάδα με την οποία θέλουμε να συνδεθούμε συναισθηματικά και σεξουαλικά.

Στη συνέχεια, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τον όρο αυτό από άλλους, όπως η ταυτότητα φύλου, η οποία ορίζει την υποκειμενική και βαθιά εμπειρία ενός ατόμου σε σχέση με το φύλο του. Δηλαδή, αναφέρεται στο φύλο με το οποίο το κάθε άτομο ταυτίζεται, το οποίο μπορεί να είναι ή να μην είναι το ίδιο με το βιολογικό του φύλο.

Επίσης, δεν πρέπει να συγχέουμε τον σεξουαλικό προσανατολισμό με την έκφραση του φύλου. Αυτή αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε εξωτερικά όσον αφορά τη συμπεριφορά και την εξωτερική μας εμφάνιση. Αυτή η έκφραση μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις κοινωνικές προσδοκίες (για παράδειγμα, όταν η κοινωνία χαρακτηρίζει τους άνδρες ως θηλυπρεπείς).

A man is holding a heart.

Τύποι σεξουαλικού προσανατολισμού

Οι διάφοροι τύποι σεξουαλικού προσανατολισμού βασίζονται στις διαφορετικές προτιμήσεις που έχουν οι άνθρωποι όσον αφορά τη σεξουαλικότητά τους. Ορισμένοι είναι γνωστοί και ευρέως αποδεκτοί, ενώ άλλοι δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει.

Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους τύπους.

1. Ετεροφυλοφιλία

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος σεξουαλικού προσανατολισμού και είναι επίσης ο πιο ευρέως αποδεκτός σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι ετεροφυλόφιλοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έλκονται από άτομα του αντίθετου φύλου, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Για παράδειγμα, οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες προτιμούν να επιδιώκουν ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες και το αντίστροφο.

2.Τύποι σεξουαλικού προσανατολισμού: Ομοφυλοφιλία

Όσοι είναι ομοφυλόφιλοι έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου. Μετά την ετεροφυλοφιλία, η ομοφυλοφιλία είναι ο επόμενος πιο συνηθισμένος σεξουαλικός προσανατολισμός.

3. Διεμφυλικότητα

Η διεμφυλικότητα αναφέρεται όταν οι άνθρωποι έλκονται σωματικά και συναισθηματικά από άτομα και των δύο φύλων. Δυστυχώς, τα αμφιφυλόφιλα άτομα αντιμετωπίζουν ορισμένα στίγματα όταν συζητούν για τη σεξουαλικότητά τους, αφού κάποιοι θα πουν ότι πρόκειται για μια φάση. Άλλες φορές, οι άνθρωποι θα τους πουν ότι είναι απλώς μπερδεμένοι.

Ωστόσο, η αμφιφυλοφιλία είναι εξίσου έγκυρος σεξουαλικός προσανατολισμός με οποιονδήποτε άλλο. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αμφιφυλόφιλο σε κάποιο βαθμό.

4. Πανσεξουαλικότητα

Η πανσεξουαλικότητα είναι μια σεξουαλική και ρομαντική έλξη προς οποιοδήποτε ανθρώπινο ον, ανεξάρτητα από το φύλο ή την εμφάνιση. Ως εκ τούτου, οι πανσεξουαλικοί άνθρωποι εστιάζουν την προσοχή τους στα προσόντα και την προσωπικότητα ενός ατόμου.

Δεν τους ενδιαφέρει αν το άτομο είναι άνδρας, γυναίκα ή προσδιορίζεται ως queer.

5. Ασεξουαλικότητα

Οι ασεξουαλικοί άνθρωποι είναι εκείνοι που δεν βιώνουν σεξουαλική επιθυμία ή έλξη για κανένα φύλο. Αναμφισβήτητα, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το σεξ ή τις σεξουαλικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, μπορεί να νιώθουν συναισθηματική ή διανοητική έλξη για άλλους ανθρώπους. Έτσι, παρόλο που δεν υπάρχει σωματική επιθυμία, συνδέονται με τους άλλους συναισθηματικά και σε άλλα επίπεδα. Οι ασεξουαλικοί άνθρωποι μπορεί να συνδέονται με άτομα του ίδιου φύλου, του αντίθετου φύλου ή και με τα δύο.

Είναι σημαντικό να μην συγχέουμε την ασεξουαλικότητα με την αγαμία ή την αποχή.

Με την ασεξουαλικότητα, η σεξουαλική επιθυμία δεν υπάρχει. Ωστόσο, με τις άλλες δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι ελέγχουν ή αποφεύγουν αυτή την επιθυμία λόγω των πεποιθήσεών τους.

These are different gender symbols.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς μπορώ να ξέρω εάν το παιδί μου είναι τρανσέξουαλ;

Άλλοι τύποι σεξουαλικού προσανατολισμού

Εκτός από τους προαναφερθέντες, υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι σεξουαλικού προσανατολισμού. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έλκονται μόνο από εκείνα τα άτομα με τα οποία μοιράζονται έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό. Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν έλξη στη νοημοσύνη κάποιου.

Εν ολίγοις, οι σεξουαλικές προτιμήσεις και τα γούστα ποικίλλουν πολύ και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα.

Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τη σεξουαλικότητα σε μερικές άκαμπτες και αμετάβλητες επιλογές. Η ευελιξία και η αποδοχή είναι δύο βασικά στοιχεία για να ανακαλύψουμε, να βιώσουμε και να απολαύσουμε τη σεξουαλικότητά μας χωρίς να κρίνουμε τον εαυτό μας ή τους γύρω μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rieger, G., Savin-Williams, R. C., Chivers, M. L., & Bailey, J. M. (2016). Sexual arousal and masculinity-femininity of women. Journal of Personality and Social Psychology111(2), 265.
  • Prause, N., & Graham, C. A. (2007). Asexuality: Classification and characterization. Archives of Sexual Behavior36(3), 341-356.
  • Savin-Williams, R. C., Joyner, K., & Rieger, G. (2012). Prevalence and stability of self-reported sexual orientation identity during young adulthood. Archives of sexual behavior41(1), 103-110.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.