5 σημάδια ότι ο σύντροφός σας χάνει το ενδιαφέρον του για τη σχέση

Νιώθετε ότι ο σύντροφός σας χάνει το ενδιαφέρον του για τη σχέση; Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς μπορείτε να το καταλάβετε και τι πρέπει να κάνετε.
5 σημάδια ότι ο σύντροφός σας χάνει το ενδιαφέρον του για τη σχέση
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σύντροφός σας χάνει το ενδιαφέρον του και είναι πιο απόμακρος; Όλα τα ζευγάρια εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και, αν και μπορεί να μην το έχετε προσέξει, έχετε εξελιχθεί και εσείς! Ωστόσο, τι θα συμβεί αν παρατηρήσετε ότι ο σύντροφός σας χάνει το ενδιαφέρον για τη σχέση σας;

Πρώτα απ ‘όλα, πάρτε μια βαθιά ανάσα! Δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς μπορεί να είναι προσωρινό. Μερικές φορές, είτε για λόγους δουλειάς είτε επειδή δεν νιώθουμε καλά (δηλαδή, είμαστε πιο λυπημένοι και απαθείς), μπορεί να αποστασιοποιούμαστε από τον σύντροφό μας χωρίς να το καταλάβουμε. Επομένως, είναι πιθανό αυτή η απώλεια ενδιαφέροντος να μην έχει καμία σχέση με εσάς.

Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας. Αν δεν έχουν πλέον χρόνο να περνούν μαζί σας, αργούν να απαντήσουν στα μηνύματα και δεν είναι τόσο στοργικοί όσο πριν, ρωτήστε τι συμβαίνει και μιλήστε τους. Η σιωπή θα αυξήσει μόνο την ενόχληση.

Κοινοί λόγοι για την απώλεια ενδιαφέροντος για μια σχέση

Ο χρόνος είναι ένας από τους λόγους που αντιτίθεται σε κάθε σχέση. Στην πραγματικότητα, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Θετικής Ψυχολογίας εξηγεί ότι ορισμένα ζευγάρια ακολουθούν μια ρουτίνα στην οποία ο αυθορμητισμός και ο χρόνος μαζί αρχίζουν να μειώνονται και κάποια στιγμή εξαφανίζονται.

Συχνά έχουμε την εσφαλμένη αντίληψη ότι η αγάπη είναι αρκετή και οι ειδικοί στην ψυχολογία και τις σχέσεις δεν παύουν να επιμένουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Μια σχέση πρέπει να καλλιεργείται, γιατί η ρουτίνα και ο χρόνος θα καταλήξουν να την απορροφήσουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να απομακρυνθούμε από το άλλο άτομο.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ένα άτομο μπορεί να χάσει την επιθυμία στη σχέση είναι ότι έχει γνωρίσει ένα νέο άτομο που προκαλεί συναισθήματα που ήταν αδρανοποιημένα μέσα του.

Falta de interés en la pareja.

5 σημάδια ότι ο σύντροφός σας χάνει το ενδιαφέρον του για τη σχέση

Τώρα που ξέρετε περισσότερα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν αναμφισβήτητα σημάδια ότι κάτι συμβαίνει. Η αναγνώρισή τους είναι κρίσιμη. Πρέπει να λύσουμε την κατάσταση και να πάρουμε αποφάσεις για το αν θα συνεχίσουμε ή θα χωρίσουμε.

1. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία σωματική επαφή

Δεν μιλάμε για σεξ, αλλά για χάδια, κράτημα χέρι χέρι και φιλιά. Αυτά είναι σημάδια στοργής που θα έπρεπε να υπάρχουν καθημερινά ή μπορεί να υπήρχαν καθημερινά, αλλά τώρα έχουν εξαφανιστεί.

Αυτό μπορεί να είναι ένα σαφές σημάδι ότι υπάρχει απώλεια ενδιαφέροντος και είναι σημαντικό να επιλυθεί. Αν είμαστε στοργικοί και χρειαζόμαστε αυτά τα δείγματα αγάπης, το να μην τα λάβουμε από τον σύντροφό μας δεν θα είναι υγιές για εμάς.

2. Δεν κάνει πλέον ερωτήσεις και δείχνει ότι χάνει το ενδιαφέρον του τη σχέση

Στις σχέσεις, είναι φυσιολογικό να ενδιαφερόμαστε για το πώς πέρασε η μέρα του συντρόφου μας, τι ανέκδοτα μπορεί να μας πουν και τι τον/την ανησυχεί. Ωστόσο, όλα αυτά μπορεί να απουσιάζουν όταν αυτοί χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη σχέση.

Μπορεί να νιώθουμε ότι ο σύντροφός μας δεν νοιάζεται για εμάς. Αυτό πρέπει να επιλυθεί για να αποφευχθεί μεγαλύτερη ζημιά.

3. Μαλώνετε συχνά

Είναι κακό σημάδι να μαλώνεις σε μια σχέση; Σύμφωνα με την ψυχολόγο Silvia Congost, δεν είναι, αλλά πρέπει να μάθουμε πώς να το κάνουμε με υγιεινό τρόπο.

Είναι σημαντικό να γνωστοποιείτε αυτό που σκέφτεστε και αισθάνεστε αυτοπεποίθηση , χωρίς φωνές, χωρίς απειλές και χωρίς προσβολές, ώστε οι διαφωνίες να μην βλάψουν τη σχέση. Όταν είναι δύσκολο να τα διαχειριστείτε, μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

4. Ο/Η σύντροφός σου είναι πάντα στο κινητό του/της

Είναι φυσιολογικό ο σύντροφός μας να πάρει το κινητό του κάποια στιγμή για να ελέγξει ένα μήνυμα ή να απαντήσει σε μια κλήση.

Ωστόσο, αν είμαστε μαζί τους και το κινητό τους είναι στα χέρια τους για μισή ώρα ή μια ώρα αντί να απολαύσουμε την παρέα και τη συζήτηση μας, μπορεί να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους.

Pareja con teléfonos móviles.
Η υπερβολική προσοχή στα κινητά τηλέφωνα προκαλεί φθορά στις σχέσεις, προκαλώντας συχνά λογομαχίες και τριβές.

5. Δεν κάνετε κανένα σχέδιο μαζί

Απόδραση για ένα Σαββατοκύριακο, βόλτα, επίσκεψη σε κάποιο νέο μέρος… Όταν όλα αυτά απουσιάζουν στη σχέση μας, ο άλλος μπορεί να έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Ακόμη και η παρακολούθηση μιας ταινίας μαζί μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό σχέδιο, αλλά μερικές φορές ούτε αυτό συμβαίνει.

Τι να κάνετε όταν ο σύντροφός σας χάνει το ενδιαφέρον του

Και πάλι, θα θέλαμε να επιμείνουμε στη σημασία του να μην μένουμε ακίνητοι και να μην κάνουμε τίποτα. Η απώλεια ενδιαφέροντος ενός συντρόφου είναι επώδυνη και ο χρόνος δεν θα κάνει θαύματα αν δεν ενεργήσουμε. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με τον άλλον και να τον ρωτήσετε τι συμβαίνει.

Εάν δεν θέλουν να πουν τίποτα, είναι σημαντικό να τους ενημερώσετε για το πώς αισθάνεστε και τι έχετε εντοπίσει. Αυτό θα σας δώσει επίσης έναν ορισμένο βαθμό ανακούφισης που θα είναι θετική για τη συναισθηματική σας υγεία.

Σε περίπτωση που δεν πετύχετε τίποτα, η πρόταση να πάτε στη θεραπεία μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε. Εάν υπάρχει άρνηση εκ μέρους τους, το να επισκεφτείτε κάποιο ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει.

Δεν είναι βιώσιμο να είστε δίπλα σε ένα άτομο που έχει χάσει το ενδιαφέρον του και που δεν συμβάλλει πλέον στη σχέση. Επίσης, δεν είναι ποτέ ευχάριστο να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι ο σύντροφός μας βαριέται. Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό αν αυτή η κατάσταση διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λάβετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Aguilar Montes de Oca, Y. P., Bernal Hernández, V. H., Torres Muñoz, M. A., Alvarado Orozco, J., & González Arratia López Fuentes, N. I. (2018). Causas de apatía en parejas casadas y en unión libre. Acta de investigación psicológica8(1), 83-94.
  • Vera, A. S., Navarro, E. L., Pina, M. R., & León, M. Á. M. Influencia del WhatsApp en las relaciones de pareja. REVISTA DE FUNDAMENTOS DE PSICOLOGÍA9(11), 4.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.