Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου είναι τρανς;

Τι σημαίνει να είσαι τρανς; Το παιδί σας συμπεριφέρεται ασυνήθιστα ανάλογα με το φύλο που του είχαν ορίσει κατά τη γέννηση; Θα σας πούμε τι θα πρέπει να γνωρίζετε εάν το παιδί σας κατασκευάζει μια δυαδική ταυτότητα φύλου.
Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου είναι τρανς;
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζατε ότι πρόσφατα, το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ ) αφαίρεσε τα τρανς άτομα από τη λίστα ψυχικών ασθενειών; Αν αναρωτιέστε πώς να μάθετε αν το παιδί σας είναι τρανς ή transgender, σας προτείνουμε να ρίξετε μια πιο βαθιά ματιά σε αυτό το θέμα.

Τι είναι λοιπόν το φύλο;

Το φύλο είναι μια κοινωνική κατασκευή που βασίζεται στην εκπλήρωση συγκεκριμένων κανόνων που επιβάλλει η κοινωνία. Αυτοί οι κανόνες υποδεικνύουν ποιοι ρόλοι πρέπει να παίζουν άνδρες και οι γυναίκες. Η ταυτότητα φύλου, ωστόσο, αναφέρεται στο πώς αισθανόμαστε και πώς ζούμε στο σώμα μας. Το εκφράζουμε μέσα από τον τρόπο που ντυνόμαστε, συμπεριφερόμαστε και σχετιζόμαστε με τους άλλους.

Τα τρανς παιδιά αισθάνονται ότι έχουν γεννηθεί με λάθος βιολογικό φύλο. Μερικοί τρανς άνθρωποι ταυτίζονται με το αντίθετο φύλο από αυτό που δείχνουν τα γεννητικά τους όργανα. Οι γονείς πρέπει να έχουν επίγνωση του πώς αισθάνονται τα παιδιά τους και να τα υποστηρίζουν καθώς αρχίζουν να περπατούν σε έναν δύσκολο δρόμο.

Ανάπτυξη της ταυτότητας φύλου στα παιδιά

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η ταυτότητα φύλου διαφέρει τόσο από το βιολογικό φύλο του ατόμου όσο και από τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Πότε όμως αρχίζουμε να αναπτύσσουμε αυτήν την ταυτότητα;

Στην πραγματικότητα, από όταν είμαστε πολύ νέοι, εκφράζουμε και επιλέγουμε μια καθορισμένη ταυτότητα φύλου. Μεταξύ 2 και 5 ετών τα παιδιά μας περνούν στάδια στα οποία διαμορφώνουν αυτήν την ταυτότητα:

  • 2 ετών : Τα παιδιά αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν σωματικά.
  • 3 ετών : Σε αυτήν την ηλικία, αναγνωρίζουν ήδη τον εαυτό τους ως άντρα ή γυναίκα.
  • 4 ετών : Η κατασκευή της ταυτότητας φύλου γίνεται πιο σταθερή.
  • 5 και 6 ετών : Έχουν ήδη επίγνωση των στερεοτύπων της δυαδικής ταυτότητας, ή του “αρσενικού” και του “θηλυκού”.

6 σημάδια που μπορεί να δείχνουν αν το παιδί σας είναι τρανς

Τα παιδιά μας στέλνουν σημάδια μέσω της συμπεριφοράς τους. Έχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο τρόπος που ενεργούμε όταν αντιμετωπίζουμε διαφορετικές καταστάσεις πρέπει να είναι συνεχής με την πάροδο του χρόνου. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε σποραδική υποστήριξη ή υποστήριξη που διαρκεί μόνο λίγο.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ένα αγόρι παίζει με κούκλες ή φοράει περιστασιακά ρούχα κοριτσιών δεν σημαίνει ότι είναι τρανς. Ομοίως, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες συμπεριφορές, αφήνοντας τις δυαδικές σκέψεις για το φύλο και το βιολογικό φύλο στην άκρη.

αγόρι και κορίτσι μπροστά από έναν ροζ τοίχο που μπλέκουν στο παιχνίδι
Υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες για αγόρια και κορίτσια που είναι καθαρά κοινωνικές και επιβάλλονται από στερεότυπα.

1. Απορρίπτουν τα γεννητικά τους όργανα

Αν και αυτό δεν συμβαίνει για κάθε τρανς άτομο, είναι σύνηθες να απορρίπτουν τα γεννητικά όργανα με τα οποία γεννήθηκαν. Αυτό οφείλεται στην αντίφαση που υπάρχει μεταξύ του βιολογικού φύλου και της ταυτότητας φύλου. Μπορεί όχι μόνο να δυσανασχετούν με τα γεννητικά τους όργανα αλλά και να μεγαλώνουν επιθυμώντας να είχαν τα γεννητικά όργανα του αντίθετου φύλου.

2. Θέλουν να είναι το «αντίθετο» φύλο

Εκτός από το ότι θέλουν να ανήκουν στο «αντίθετο» φύλο από αυτό που τους είχαν εκχωρήσει κοινωνικά λόγω των γεννητικών τους οργάνων, δεν βρίσκονται στο σώμα που τους αντιπροσωπεύει πραγματικά. Οι ορμονικές εξελίξεις που προκαλούν αλλαγές στη φωνή, ανάπτυξη στήθους και ηβική τρίχα μπορούν να τους προκαλέσουν μια βαθιά ανησυχία.

Αυτή η απόρριψη του φύλου τους βγαίνει, για παράδειγμα, επιλέγοντας τα παιχνίδια που είναι τυπικά για το φύλο στο οποίο φιλοδοξούν να ανήκουν. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η διαφορά μεταξύ του ενός φύλου και του άλλου όταν πρόκειται για τα παιχνίδια δεν είναι παρά μια κοινωνική κατασκευή από τους ενήλικες.

3. Ο ρόλος που επιλέγουν όταν παίζουν

Υπάρχουν βιντεοπαιχνίδια όπου οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν τον δικό τους χαρακτήρα συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες φαινόμενο τα τρανς παιδιά να κάνουν τον χαρακτήρα τους αντίθετο από το βιολογικό τους φύλο. Επιπλέον, όταν πρόκειται για παιχνίδια ρόλων, μπορούν πάντα να επιλέξουν να ενεργήσουν ως άτομο από το άλλο φύλο και εδώ.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: Στάσεις του σεξ που τραυματίζουν τους άνδρες

4. Επιλέγουν να ντύνονται διαφορετικά

Τα αρσενικά, βιολογικά μιλώντας, μερικές φορές προτιμούν να ντύνονται με κοριτσίστικα ρούχα και τα θηλυκά με αγορίστικα. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι για τα τρανς παιδιά, αυτό δεν συμβαίνει μόνο για το παιδικό ντύσιμο. Όταν τα πηγαίνετε για ψώνια αισθάνονται μια έλξη για ένα συγκεκριμένο είδος ρούχων.

Θυμηθείτε ότι τα ρούχα κοριτσιών και αγοριών δημιουργούνται επίσης υπό τη δυαδική αντίληψη, όπου συγκεκριμένα χρώματα και τύποι ρούχων έχουν προκαθορισμένους παραλήπτες. Η απόρριψη ενός τρανς παιδιού δεν αφορά το ίδιο το ρούχο, αλλά το στερεότυπο που το περιβάλλει.

5. Αποσύρονται κοινωνικά

Σε γενικές γραμμές, ένα τρανς παιδί αισθάνεται ότι δεν ταιριάζει με ομάδες φίλων του ίδιου φύλου και αρχίζει να αποσύρεται. Αυτό οδηγεί σε απομόνωση. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι κάνουν φίλους με παιδιά του φύλου που θέλουν να ανήκουν.

6. Θέλουν να αυτοαποκαλούνται με άλλο όνομα

Τα τρανς παιδιά μπορεί να επιμένουν να λέγονται με άλλο όνομα. Ένα όνομα που ταιριάζει με το φύλο που θέλουν να έχουν.

Πώς να στηρίξετε ένα τρανς παιδί

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ένα τρανς παιδί, τότε είναι η ώρα σας να ενεργήσετε υπέρ του. Αν τους τιμωρήσετε, αν τους αντιμιλήσετε, ή τους αναγκάσετε να ζήσουν με τρόπο που δεν θέλουν, θα τους φέρει πολλά βάσανα, άγχος, θλίψη και μια δυστυχισμένη ενήλικη ζωή γεμάτη δυσαρέσκεια. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αυτοκτονία.

Επιτρέψτε τους να εξερευνήσουν το φύλο που θέλουν. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να τους δώσετε μια free card  για ένα Σαββατοκύριακο. Αυτό μπορεί να είναι δύο ημέρες όπου μπορούν να είναι ελεύθεροι να ενεργούν σύμφωνα με αυτά που λέει η καρδιά τους. Μπορούν να ντυθούν όπως θέλουν, να παίξουν όπως θέλουν ή ακόμα και να αλλάξουν το όνομά τους αν θέλουν!

Αφιερώστε αυτές τις μέρες για να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά τους. Είναι χαρούμενοι έτσι; Νιώθουν καλύτερα να είναι αγόρι ή κορίτσι;

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν απλά ένα ευτυχισμένο παιδί, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε να αναζητήσετε υποστήριξη από έναν επαγγελματία που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα. Τόσο η οικογένεια όσο και το παιδί θα χρειαστούν ένα χώρο και ένα άτομο για να μπορέσουν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Η σύγχυση, τα αντιφατικά συναισθήματα, τα μπερδεμένα συναισθήματα και η απόρριψή τους για αυτό που τους ανατέθηκε κατά τη γέννηση μπορεί να είναι ένα βάρος που δεν μπορούν να το κουβαλήσουν μόνα τους. Εκεί έρχεται η οικογένεια: να τους κρατήσει, να τους καθοδηγήσει και να τους υποστηρίξει σε αυτό το ταξίδι μάθησης.

συνεδρία οικογενειακής θεραπείας με έναν θεραπευτή σε ένα γκρίζο γραφείο
Η υποστήριξη από την οικογένεια και έναν επαγγελματία είναι απαραίτητη για ένα τρανς παιδί, επειδή η κοινωνική πίεση μπορεί να είναι έντονη.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: Σεξ μετά το διαζύγιο;

Μια στοργική προσέγγιση είναι βασική εάν το παιδί σας είναι τρανς

Η διερεύνηση της ταυτότητας φύλου είναι κοινή και όλα τα παιδιά το κάνουν. Αναμένεται ότι τα παιδιά θα περάσουν από αυτό το στάδιο όπου ψάχνουν να προσδιορίσουν ποιοι είναι και συνειδητοποιούν ότι προτιμούν ορισμένα παιχνίδια και είδη ένδυσης που μπορεί να μην είναι συμβατά με αυτά που αναμένει η δυαδική κοινωνία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τρανς. Είναι ένα στάδιο όπου όλα τα παιδιά πειραματίζονται και ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.

Όταν αυτό το στάδιο δεν μοιάζει να τελειώνει και το παιδί/τα παιδιά σας αρχίζουν να δείχνουν συντριπτική ασφάλεια στο ποιος θέλουν να είναι και ποιοι δεν είναι, εκεί είναι που ο ρόλος της οικογένειας είναι τόσο σημαντικός. Συμβουλευτείτε επαγγελματίες που μπορούν να σας καθοδηγήσουν για τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης ενός τρανς παιδιού.

Το να τους αγαπάτε με σεβασμό και ενσυναίσθηση είναι το κλειδί. Αγαπήστε τους άνευ όρων με τρόπο που τους δείχνει ότι δεν θα είναι ποτέ μόνοι. Αυτό είναι οικογένεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García, R. R., & Ayuso-Mateos, J. L. (2019). CIE-11 y la despatologización de la condición transgénero. Revista de psiquiatría y salud mental12(2), 65-67.
  • Cáceres, C. F., Talavera, V. A., & Mazín Reynoso, R. (2013). Diversidad sexual, salud y ciudadanía. Revista peruana de medicina experimental y salud pública30, 698-704.
  • De Toro, X. (2015). Niños y niñas transgéneros: ¿nacidos en el cuerpo equivocado o en una sociedad equivocada? Revista Punto Género, (5), ág-109.
  • Castilla-Peón, M. F. (2018). Manejo médico de personas transgénero en la niñez y la adolescencia. Boletín médico del Hospital Infantil de México75(1), 7-14.
  • de Celis Sierra, M. (2019). Menores transgénero en el Reino Unido: Polémica por la investigación sobre bloqueadores puberales. Clínica Contemporánea10(3), e25.
  • Díaz Leandro, J. (2018). Aproximación de la opinión social sobre la educación sexual, roles de género y transexualidad en la etapa infantil.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.