Επτά σημάδια ότι δεν αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας

Νομίζετε ότι δεν αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας; Ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να είναι σημάδι ότι η αυτοεκτίμησή σας χρειάζεται ενίσχυση. Ακολουθούν μερικές συμβουλές.
Επτά σημάδια ότι δεν αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Η ζωή είναι τόσο σύντομη που είναι χάσιμο χρόνου να ανησυχείτε για το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι για εσάς. Αν αναζητάτε πάντα την έγκριση των άλλων, θα καταλήξετε να γίνετε ένα ασπόνδυλο άτομο που δεν ξέρει πια ποιος είναι και τι θέλει. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας.

Όταν η δική σας ευτυχία αρχίζει να εξαρτάται από τους γύρω σας, είναι καιρός να κάνετε ένα διάλειμμα και να αναλογιστείτε τη ζωή σας και τον τρόπο που τη ζείτε. Κάτι πρέπει να αλλάξει.

Δεν αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας αν δεν τον αποδέχεστε

Πρέπει να σας πούμε ότι μπορεί να μην αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας αν δεν είστε σε θέση να τον αποδεχτείτε όπως είναι ή αν έχετε γίνει ένα εντελώς διαφορετικό άτομο. Κάνατε το λάθος να εναποθέσετε όλο αυτό που είστε στα χέρια των άλλων και τώρα είστε χαμένοι.

Σήμερα θέλουμε να μοιραστούμε μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας, ώστε να σταματήσετε αυτή την κατάσταση.

A man in distress because you don't love yourself enough.

1. Δεν είστε ελεύθεροι να είστε ο εαυτός σας, δεν αγαπάτε τον εαυτό σας αρκετά

Το να είσαι αυτό που θέλουν οι άλλοι να είσαι μπορεί να σε φθείρει. Μπορεί να σου φαίνεται εύκολο, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο να είσαι απλά ο εαυτός σου από το να προσπαθείς να είσαι κάποιος που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Αν αυτή τη στιγμή αναρωτιέσαι αν αισθάνεσαι πλήρως ελεύθερος να είσαι ο εαυτός σου, με όλα τα ελαττώματα και τις αρετές σου, πρέπει να ρίξεις μια ματιά στη συμπεριφορά σου.

Περνάς πολύ από το χρόνο σου περιτριγυρισμένος από άλλους ανθρώπους; Αποφεύγεις να μένεις μόνος με τον εαυτό σου; Αν ναι, ίσως απορρίπτεις αυτό που πραγματικά είσαι και χρησιμοποιείς το πλήθος για να μην σκέφτεσαι. Στην πραγματικότητα, ίσως έχεις δώσει τη δύναμη στους ανθρώπους με τους οποίους περνάς όλο αυτό το χρόνο να σε αλλάξουν και νιώθεις άσχημα όταν δεν είναι κοντά σου.

Ήρθε η ώρα να ξεφύγεις από όλα αυτά και να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι.

2. Φοβάστε να πείτε αυτό που σκέφτεστε

Νιώσατε ποτέ αμηχανία κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ή το φόβο να εκφράσετε τη δική σας γνώμη αν είναι διαφορετική από τους υπόλοιπους; Αν ναι, μπορεί να “πλάθετε” τον εαυτό σας σύμφωνα με τους άλλους ανθρώπους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι απορρίπτετε και δεν εκφράζετε τις δικές σας πεποιθήσεις.

Αν δεν μιλάτε ποτέ, τότε κανείς δεν θα σας ακούσει, θα σας αγνοήσει και δεν θα σας πάρει στα σοβαρά. Μη φοβάστε να είστε ή να σκέφτεστε διαφορετικά. Μπορεί να έχετε έλλειψη αυτοεκτίμησης που πρέπει να αρχίσετε να φροντίζετε.

Οι απόψεις σας είναι εξίσου σημαντικές με αυτές οποιουδήποτε άλλου. Και ακόμα κι αν νομίζετε ότι μπορεί να είναι απλές ανοησίες, δεν είναι! Μιλήστε δυνατά και κάντε γνωστή την παρουσία σας. Η γνώμη σας έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι νομίζετε.

3. Είστε επικριτικοί με τον εαυτό σας

Είσαι τόσο επικριτικός με τον εαυτό σου που χωρίς καν να το καταλαβαίνεις αποφεύγεις την εξέλιξή σου και κολλάς. Με κάποιο τρόπο τιμωρείς τον εαυτό σου επειδή δεν κάνεις αυτά που πρέπει να κάνεις. Δεν συνειδητοποιείς ότι τα λάθη σε βοηθούν να μάθεις και να προχωρήσεις.

Σταματήστε να επικρίνετε τον εαυτό σας – εκτιμήστε όλα όσα έχετε πετύχει μέχρι τώρα, όσο μικρά κι αν είναι και γιορτάστε ακόμα κι όταν νομίζετε ότι δεν έχουν σημασία. Αν τα κάνετε αυτά, θα είναι η απόδειξη ότι έχετε αρχίσει να αγαπάτε τον εαυτό σας.

4. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που φροντίζατε τον εαυτό σας

A woman that's depressed which is a sign you don't love yourself enough.
Πρέπει να αγαπάτε τον εαυτό σας, να είστε υγιείς για τον εαυτό σας και να ντύνεστε όμορφα για τον εαυτό σας – όχι για κανέναν άλλον.

Όλοι πρέπει να νιώθουν άνετα στο σώμα τους. Αν δεν το κάνετε, τότε κάνετε κάτι λάθος. Έτσι, αν έχετε σταματήσει να φροντίζετε τον εαυτό σας, να ντύνεστε καλά, να τρώτε υγιεινά και όλα αυτά σας κάνουν να νιώθετε χειρότερα, αλλάξτε το!

Πρέπει να αγαπάτε τον εαυτό σας, να είστε υγιείς για τον εαυτό σας και να ντύνεστε όμορφα για τον εαυτό σας – όχι για κανέναν άλλο. Αν δεν το κάνετε εσείς, κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Το να αφήνετε αυτές τις ευθύνες στα χέρια άλλων είναι σοβαρό λάθος.

5. Δεν είστε σε θέση να κινητοποιήσετε τον εαυτό σας, δεν αγαπάτε τον εαυτό σας αρκετά

Χωρίς κίνητρα, το ποσοστό επιτυχίας σας όταν πρόκειται να πραγματοποιήσετε ένα σχέδιο ή ένα όνειρο πέφτει στο ελάχιστο. Ποτέ δεν θα πετύχετε αυτό που θέλετε, αν δεν εμπιστεύεστε τις ικανότητές σας και δεν δίνετε στον εαυτό σας καθημερινά κίνητρα.

Θα αποτύχετε μία ή δύο φορές και θα υπάρξουν άνθρωποι γύρω σας που δεν θα σας υποστηρίξουν, αλλά πρέπει να πιστεύετε στον εαυτό σας και να επιδιώκετε όλα όσα θέλετε. Μην αφήνετε τους άλλους να σας σταματήσουν. Δώστε αξία στα δικά σας όνειρα.

6. Δεν εμπιστεύεστε τίποτα που έχει να κάνει με σας

Η αυτοπεποίθηση είναι εξίσου σημαντική με το κίνητρο για το οποίο μιλήσαμε νωρίτερα. Χωρίς αυτοπεποίθηση, δεν θα πετύχετε τίποτα. Έχετε ποτέ σκεφτεί τι είστε ικανοί να κάνετε; Έχετε εκτιμήσει ό,τι έχετε καταφέρει, όσο μικρό κι αν είναι;

Αν αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας, θα έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και δεν θα αφήσετε κανέναν να σας την ξεφουσκώσει. Επιπλέον, μπορείτε να πετύχετε ό,τι θέλετε και θα εκτιμάτε τα λάθη σας, τα οποία σας επιτρέπουν να μαθαίνετε.

7. Δεν μιλάτε στους άλλους για τον εαυτό σας με ειλικρίνεια

A couple fighting which a sign you don't love yourself enough.
Αξίζεις την αγάπη όσο οποιοσδήποτε άλλος. Στην πραγματικότητα, η μόνη αγάπη που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η αγάπη που έχεις για τον εαυτό σου.

Λόγω διαφόρων συνθηκών της ζωής σας, μπορεί να αισθάνεστε ότι φοβάστε να ανοιχτείτε στους άλλους και να τους δείξετε ποιος πραγματικά είστε. Με πλήρη συνείδηση, έχετε δημιουργήσει μια πανοπλία για να σας προστατεύσει, η οποία όμως σας αποδυναμώνει.

Αν δεν προσφέρετε τον εαυτό σας στους άλλους, αν δεν ανοίγεστε, αν δεν αγαπάτε, δεν θα μάθετε ποτέ τι σημαίνει να αγαπιέσαι πραγματικά. Επιπλέον, δεν θα μπορέσετε ποτέ να βιώσετε την αίσθηση ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε απόλυτα ένα άλλο άτομο.

Αυτό θα ενισχύσει την πεποίθησή σας ότι δεν αξίζετε να σας αγαπήσουν. Αλλά σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά ότι αξίζετε την αγάπη όσο και οποιοσδήποτε άλλος. Πράγματι, η μόνη αγάπη που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι αυτή που αισθάνεστε για τον εαυτό σας.

Μπορεί μερικές φορές να σας είναι δύσκολο να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και ίσως να πιστεύετε ότι δεν αξίζετε να σας αγαπούν και γι’ αυτό πονάτε. Αν συμβεί αυτό, αναγνωρίστε ότι κάνετε λάθος και ότι πρέπει να βρείτε μια λύση.

Εδώ διακυβεύεται η ζωή σας, τα συναισθήματά σας και τα όνειρά σας. Έτσι, αρχίστε να εκτιμάτε τη ζωή σας και θα αρχίσετε να εκτιμάτε το άτομο που πραγματικά είστε. Δεν είναι εύκολος δρόμος, αλλά η προσπάθεια θα αξίζει τον κόπο.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.