7 ενέργειες που σε κάνουν να φαίνεσαι κακό αφεντικό

Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός κακού αφεντικού είναι να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος που τα ξέρει όλα και δεν μπορεί να ακούσει την εποικοδομητική συμβολή από την ομάδα του/της. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
7 ενέργειες που σε κάνουν να φαίνεσαι κακό αφεντικό

Τελευταία ενημέρωση: 08 Δεκεμβρίου, 2021

Η ηγεσία σε οργανισμούς είναι συνήθως μια από τις πιο μελετημένες πτυχές από διαφορετικούς κλάδους. Η επιρροή του στην απόδοση των ομάδων εργασίας είναι βασική. Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παρεμβαίνουν, οι ενέργειες που κάνουν ένα καλό ή ένα κακό αφεντικό μπορούν να ανατρέψουν εντελώς τα αποτελέσματα.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να είσαι αφεντικό; Όχι, σίγουρα δεν υπάρχει καθολική συνταγή για την άσκηση θετικής ηγεσίας! Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που πρέπει να αποφύγετε.

Ας ρίξουμε μια ματιά.

Ενέργειες που σε κάνουν να φαίνεσαι (και να είσαι) κακό αφεντικό

Ένα καλό αφεντικό λειτουργεί ως βασικό στοιχείο σε έναν οργανισμό, καθώς δεν είναι μόνο αυτός που οδηγεί και καθοδηγεί την ομάδα του, αλλά είναι επίσης ικανός να είναι μεσολαβητής και αρθρωτής μεταξύ των διευθυντών, της επίτευξης στόχων, ανθρώπων και του πλαισίου.

Έτσι, μοιάζει με έναν ζογκλέρ που πρέπει να είναι σε θέση να διατυπώσει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των διαφορετικών στοιχείων που εμπλέκονται στη λειτουργία ενός οργανισμού.

Εδώ είναι μερικές από τις ενέργειες που βλάπτουν την ηγεσία. Μάθετε εάν βρίσκεστε σε αυτό το μονοπάτι για να τις διορθώσετε.

1. Το κακό αφεντικό δεν ακούει

Ένα αφεντικό πρέπει να είναι το πρώτο άτομο που θα είναι δεκτικό, θα ακούει τις ανάγκες της ομάδας του και θα δέχεται προτάσεις και εποικοδομητική κριτική. Κακός ηγέτης είναι αυτός που ξέρει μόνο για τις δικές του μεθόδους – αυτός που ξέρει τα πάντα.

Έτσι, τελματώνουν την ανάπτυξη της ομάδας τους, μη εκτιμώντας άλλες συνεισφορές ή διευκολύνοντας τον πλουραλισμό των ιδεών. Όσοι ηγούνται γνωρίζουν ότι όλες οι φωνές έχουν αξία και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της δουλειάς τους καλύτερα.

Όσοι δεν ακούνε συνήθως χαρακτηρίζονται από έλλειψη επικοινωνίας ή αυταρχική επικοινωνία, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να είναι απόντα ή κεκλεισμένων των θυρών αφεντικά. Με το να μην επικοινωνείτε, δεν υπάρχει σαφήνεια κατεύθυνσης ή προσδοκιών.

7 ενέργειες που σε κάνουν να φαίνεσαι κακό αφεντικό
Η αυταρχική ηγεσία που δεν αφήνει περιθώρια διαλόγου δεν οδηγεί σε τίποτα. Αντίθετα, απλώς περιπλέκει τη δουλειά.

2. Δεν μοιράζονται πληροφορίες

Η απόκρυψη πληροφοριών για τη διευκόλυνσή σας είναι κάτι που σας κάνει κακό αφεντικό.

Από την άλλη πλευρά, ένα καλό αφεντικό ξέρει πώς να προσδιορίζει την κατάλληλη στιγμή για να κοινοποιήσει ορισμένες πληροφορίες στην ομάδα του, αλλά όχι για δικό του όφελος.

3. Το κακό αφεντικό δεν αναγνωρίζει τη δουλειά των άλλων

Ένας κακός ηγέτης δεν ανέχεται τα λάθη και είναι κατηγορηματικός όταν επικρίνει ή εφιστά την προσοχή στη συνεισφορά οποιουδήποτε άλλου. Απολαμβάνουν επίσης να επικαλούνται τα λάθη των άλλων.

Από την άλλη, ένας καλός ηγέτης αναγνωρίζει ότι ο καθένας μπορεί να κάνει λάθη αλλά τα εκμεταλλεύεται ως ευκαιρία βελτίωσης.

4. Δεν εμπιστεύονται την ομάδα τους

Ένα κακό αφεντικό δεν εμπιστεύεται τις δυνατότητες της ομάδας του, γι’ αυτό υιοθετούν μια ελεγκτική στάση απέναντι στα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί ή ακόμη και δεν ξέρουν πώς να αναθέσουν. Ο απόλυτος έλεγχος δεν έχει καμία σχέση με την παρακολούθηση για να συνοδεύει ή να απομακρύνει αμφιβολίες.

Στην πραγματικότητα, το τελευταίο είναι μια στάση που θεωρείται θετική αφού ο αρχηγός πρέπει να συνοδεύει και να υποστηρίζει και να λειτουργεί ως αναφορά. Είναι αυτοί που πρέπει να αναζητήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στο να είναι παρόντες και να αφήνουν αρκετό χώρο στην ομάδα τους για να μάθει να εκτελεί εργασίες αυτόνομα.

5. Έχουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν προβλήματα

Οι καλοί ηγέτες γνωρίζουν τον εαυτό τους και ξέρουν πώς να εντοπίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία στα οποία πρέπει να εργαστούν.

Επιπλέον, κατανοούν τη σημασία της δημιουργίας ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος, επομένως ενδιαφέρονται να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα και τα συναισθήματα της ομάδας τους. Αποφεύγουν να προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

6. Βλέπουν μόνο τα αποτελέσματα

Το μόνο πράγμα που έχει σημασία για ένα κακό αφεντικό είναι να μπορεί να κατηγοριοποιήσει τα πράγματα ως επιτεύγματα ή μη. Επικεντρώνονται μόνο στους στόχους και ξεχνούν ότι συνεργάζονται με ανθρώπους και παραβλέπουν τις διαδικασίες. Γι’ αυτό στα μάτια τους όλα είναι ανεπαρκή.

7. Μπερδεύουν την ηγεσία με την υπερβολική αυτοπεποίθηση

Ένας κακός ηγέτης πιστεύει ότι πρέπει να είναι φίλος για να κερδίσει την ομάδα του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές κάνουν λάθος με το να έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση ή δεν ξέρουν πώς να θέτουν όρια. Ούτε ασκείται καλή ηγεσία από αυτούς που κάνουν αστεία ή κακόγουστα σχόλια, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους.

Ένας καλός ηγέτης ξέρει πώς να είναι ευγενικός και διεκδικητικός. Ωστόσο, αυτό δεν τους εμποδίζει να ενεργήσουν επαγγελματικά. Ένας καλός ηγέτης δεν συγχέει την εξουσία με τον αυταρχισμό ή τη συμπάθεια με την ανεπάρκεια.

Πώς επηρεάζει μια εταιρεία ένα κακό αφεντικό;

Καθένα από αυτά τα πρότυπα συμπεριφοράς έχει άμεσο αντίκτυπο σε μια κακή ή κακή αντίληψη για το ποιος ασκεί την ηγεσία και έχει συνέπειες σε ατομικό επίπεδο από τους υπαλλήλους. Ως εκ τούτου, επηρεάζονται τα κίνητρα και η εργασιακή δέσμευση, το εργασιακό περιβάλλον υποφέρει και μπορεί να φτάσει ακόμη και σε περιπτώσεις απουσίας.

Έτσι, ένα κακό αφεντικό που δεν διαχειρίζεται καλά μια επιχείρηση, είναι αποδιοργανωμένος ή είναι υπερβολικά αυταρχικός, δεν θέτει σαφείς κατευθύνσεις για την ομάδα του δεν θα πρέπει να θεωρείται δευτερεύον ζήτημα για μια εταιρεία. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν χειρότερες συνέπειες.

7 ενέργειες που σε κάνουν να φαίνεσαι κακό αφεντικό
Η δυναμική ηγεσία ενθαρρύνει τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας στο έργο για την επίτευξη στόχων.

Ένα καλό αφεντικό είναι καλό γιατί δεν σκέφτεται ως άτομο

Οι άνθρωποι που διαπρέπουν στην ηγεσία γνωρίζουν ότι η δουλειά δεν γίνεται ποτέ από μόνο ένα άτομο. Κατανοούν ότι μπορεί να έχουν προσωπικές ιδιότητες και δεξιότητες, αλλά αναγνωρίζουν επίσης ότι βασίζονται στις ομάδες τους για να πετύχουν τους στόχους τους.

Ένα καλό αφεντικό δεν χρειάζεται να επισκιάσει την ομάδα του για να λάμψει, αλλά αντίθετα: θέλει και οι άνθρωποι γύρω του να μπορούν να ξεχωρίζουν. Καταλαβαίνουν ότι η ανάπτυξη δεν είναι θέμα λίγων. Εάν οι άνθρωποι γύρω τους πάνε καλά, αυτό οδηγεί σε οφέλη της κοινότητας.

Ωστόσο, πάνω από όλα, αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή ξεχωρίζουν γιατί γνωρίζουν ότι η ηγεσία είναι μια διαδικασία μάθησης που περιλαμβάνει το χτίσιμο του δικού τους στυλ. Χρησιμοποιούν όλους τους πόρους για να το επιτύχουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • PRECIADO HOYOS, ÁNGELA, & MONSALVE GÓMEZ, MARÍA FERNANDA (2008). EL LIDERAZGO EN LA GESTIÓN DE LA EMPRESA INFORMATIVA. Revista Ciencias Estratégicas, 16(19),79-96.[fecha de Consulta 10 de Septiembre de 2021]. ISSN: 1794-8347. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=151312831006
  • Gómez, Rosa Amalia (2008). El liderazgo empresarial para la innovación tecnológica en las micro, pequeñas y medianas empresas. Pensamiento & Gestión, (24),157-194.[fecha de Consulta 10 de Septiembre de 2021]. ISSN: 1657-6276. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=64602407
  • Reyes, Jorge Vladimir Gonzales, et al. “La influencia del liderazgo en el clima organizacional de las empresas.” Revista de investigación 42.95 (2018): 241-252.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.