Αυταρχικό στυλ ανατροφής: Χαρακτηριστικά και επιδράσεις

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αυταρχικό τρόπο ανατροφής μπορεί να αναπτύξουν ανασφάλεια και προβλήματα με τη διαχείριση των συναισθημάτων τους. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Αυταρχικό στυλ ανατροφής: Χαρακτηριστικά και επιδράσεις

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η οικογένεια είναι ο πρώτος τομέας επιρροής στη διαμόρφωση των παιδιών. Ο πατέρας και η μητέρα θα μεταδώσουν αξίες, αρχές, παραδόσεις, κατευθυντήριες γραμμές και ρόλους σε ένα σύνθετο σύστημα στο οποίο συμμετέχουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες, οι θείοι, οι θείες και πολλοί άλλοι. Ωστόσο, το αυταρχικό στυλ ανατροφής έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που αξίζει να γνωρίζουμε.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στα κύρια χαρακτηριστικά του αυταρχικού στυλ ανατροφής. Κάποιες προκατασκευασμένες ιδέες μπορεί να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι όταν πρόκειται για γονική μέριμνα, υποτίθεται ότι έχουμε τον έλεγχο. Ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό είναι να ξέρουμε πότε πρέπει να είμαστε συναισθηματικά κοντά και να επιτρέπουμε στα παιδιά μας να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις.

Ποιο είναι το αυταρχικό στυλ ανατροφής;

Η ανατροφή των παιδιών περιλαμβάνει ορισμένες στάσεις και συμπεριφορές εκ μέρους των γονέων για να επιτύχουν τα παιδιά ορισμένες συμπεριφορές.

Το αυταρχικό στυλ ανατροφής μπορεί να είναι αμοιβαίο ή κατασταλτικό. Το πρώτο βασίζεται στη θέσπιση συναινετικών ορίων. Το δεύτερο ελέγχει τη χρήση καταστολής, τιμωρίας, ακόμη και βίας. Συνολικά, είναι ένα πολύ άκαμπτο και μονοκατευθυντικό στυλ γονικής μέριμνας. Υπάρχουν κανόνες ή διαδικασίες που προσφέρονται χωρίς συζήτηση.

Αυτό το στυλ συχνά παρουσιάζει μια στάση επιρρεπή σε ερεθισμό και σοβαρότητα στους γονείς. Αντικατοπτρίζεται επίσης σε άτομα που πάντα φαίνεται να χρειάζονται έλεγχο. Κάτω από αυτό το στυλ ανατροφής, ολόκληρη η οικογένεια ως σύνολο υπόκειται στην πίεση της υποβόσκουσας δυσαρέσκειας.

Συνολικά, χαρακτηρίζεται από τα εξής:

  • Οι γονείς θεσπίζουν αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς.
  • Δείχνουν λίγη ή καθόλου στοργή προς τα παιδιά τους.
  • Δεν παρουσιάζουν επιλογές ή παρουσιάζουν μόνο εκείνες που έχουν ήδη εγκριθεί εκ των προτέρων.
  • Αυτοί οι γονείς τιμωρούν με εμμονή και επιπλήττουν την ανώμαλη συμπεριφορά ή την κακή συμπεριφορά.
Padre severo con su hija.
Η αυταρχική ανατροφή των παιδιών επικεντρώνεται συχνά σε αυτό που το παιδί κάνει λάθος, όπως βλέπουν οι γονείς.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από το μη κατασταλτικό αυταρχικό στυλ ανατροφής;

Σε μια κοινωνία που βασίζεται στον ανταγωνισμό και με τάση χαλάρωσης των αξιών και των παραδόσεων, ένα μη κατασταλτικό αυταρχικό στυλ είναι μια εναλλακτική λύση.

Προσφέρει ορισμένα οφέλη παρέχοντας στα παιδιά σταθερότητα και εγκράτεια στην αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και των προκλήσεων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα απορρέει από τη μικρή συναισθηματική του ικανότητα, η οποία οδηγεί σε επίπεδες, ψυχρές και ευκαιριακές σχέσεις σε μια κοινωνία που έχει εικονικοποιήσει, ακόμη και ασήμαντες προσωπικότητες και ρόλους. Με αυτόν τον τρόπο, ένα αυταρχικό στυλ ανατροφής μπορεί να συνεισφέρει ορισμένα θετικά στοιχεία στην ταχύρυθμη, απρόσωπη κοινωνία μας.

Ωστόσο, πολλά από τα μειονεκτήματά του προέρχονται από την έλλειψη επικοινωνίας και την έλλειψη έκφρασης συναισθημάτων. Τείνει επίσης να δημιουργεί ανασφάλεια και παίρνει την πρωτοβουλία μακριά από τα παιδιά. Ως εκ τούτου, συχνά νιώθουν πίεση από την πιθανότητα να κάνουν λάθος.

Όσοι μεγάλωσαν με αυταρχικούς γονείς είναι συχνά συγκρατημένοι, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολεύονται να θέσουν στόχους για τον εαυτό τους. Τείνουν να είναι υπάκουοι παρουσία εξουσίας. Χωρίς αυτό, έχουν την τάση να κάνουν λάθη.

Γενικά, υπακούουν υποτακτικά και φοβούνται υπερβολικά μήπως κάνουν λάθη μπροστά στις δοκιμασίες. Υπό αυτή την έννοια, τόσο αυτοί οι γονείς όσο και τα παιδιά τους μπορεί να κρύβουν βαθιά τον φόβο της αποτυχίας.

Οι συνέπειες της υγιούς ανατροφής των παιδιών

Συνολικά, τα παιδιά που μεγαλώνουν με αμοιβαία και αιτιολογημένη εξουσία υπακούουν υπεύθυνα. Αναπτύσσουν αυτοέλεγχο και πειθαρχία. Η εξουσία ασκείται με το παράδειγμα. Στην πραγματικότητα, με υγιή επίπεδα εξουσίας, οι γονείς παρουσιάζονται ως πρότυπα.

Η υγιής εξουσία συνίσταται στον αμοιβαίο σεβασμό. Ωστόσο, η εσφαλμένη αναπαράστασή του είναι αυταρχισμός. Εάν οι γονείς χρησιμοποιούν καλά την εξουσία τους, αποκαλύπτουν ότι είναι ισχυροί, ικανοί και άξιοι εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, εάν χρησιμοποιούν κακώς την εξουσία τους, απλώς ασκούν την εξουσία τους πάνω στα παιδιά τους. Αυτή είναι μια πολύ ανθυγιεινή αυταρχική ανατροφή των παιδιών.

Εναπόκειται στους γονείς να ασκήσουν τον έλεγχό τους για να επιτρέψουν και να προωθήσουν τις μοναδικές δυνατότητες των παιδιών τους – όχι να τα ελέγχουν.

Padre es un modelo para su hijo.
Όταν οι γονείς παρουσιάζονται ως πρότυπα για τα παιδιά τους, μια διαφορετική και πιο ισχυρή μορφή σεβασμού αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Επίσης, σίγουρα θα σας αρέσει αυτό το άρθρο: 8 Χρήσιμες συμβουλές για να είστε ανεξάρτητο άτομο

Προτάσεις για να βελτιώσετε το γονεϊκό σας στυλ

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν να επιλύουν συγκρούσεις, να ξέρουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να έχουν τις δεξιότητες να σχετίζονται και να προσαρμόζονται σε διαφορετικές καταστάσεις. Τούτου λεχθέντος, το να είσαι αυταρχικός ή ανεκτικός συμβάλλει ή περιορίζει τα παιδιά με διαφορετικούς τρόπους.

Το πιο καταστροφικό μέρος του αυταρχικού γονεϊκού στυλ είναι η τιμωρία. Με αυτήν την πρακτική, οι γονείς προσπαθούν να διορθώσουν τη συμπεριφορά χωρίς να προσφέρουν χώρο για συναίνεση. Συχνά, το αποτέλεσμα είναι μια σπείρα σιωπής και βίας που κάνει τα πράγματα χειρότερα. Επίσης, σύντομα θα επιστρέψει σαν μπούμερανγκ.

Αντίθετα, η επικοινωνία, η υποστήριξη και η στοργή αποτελούν τη βάση ενός γονικού στυλ που σέβεται την προσωπικότητα και την ακεραιότητα των παιδιών. Τελικά, η πρόκληση για τους γονείς είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να γίνουν ανεξάρτητα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να λύσουν μόνα τους τις προκλήσεις της ζωής.

Η ανατροφή των παιδιών είναι σχολείο και μαθαίνουμε από τα λάθη. Από ένα απλό αυταρχικό στυλ, είναι δυνατό να φτάσετε σε ένα στυλ που βασίζεται στην κατανόηση, τον διάλογο και τη συμφωνία με επίγνωση και προβληματισμό.

Εάν υπάρχουν σαφείς κανόνες με τους οποίους συμμορφώνονται όλοι, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος σοβαρών παραβιάσεων. Από την άλλη πλευρά, εάν οι συμπεριφορές και οι στάσεις παρατηρούνται με στοργή, τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να αναπτυχθούν με υγιή τρόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.