7 σημάδια της συναισθηματικής τοξικότητας

Όλοι πρέπει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για την καλλιέργεια του ενδότερου εαυτού μας και για την εξυγίανση των συναισθημάτων μας. Όταν τα συναισθήματα γίνονται τοξικά ωθούμε τα πράγματα στα άκρα και παρερμηνεύουμε τα λόγια και τις πράξεις των άλλων.
7 σημάδια της συναισθηματικής τοξικότητας
Raquel Aldana

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Raquel Aldana.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου, 2023

Ποια είναι τα σημάδια της συναισθηματικής τοξικότητας;

Αισθάνομαι ευάλωτη, εκνευρίζομαι εύκολα και ορισμένες φορές θέλω να τα αφήνω όλα πίσω μου. Τη μια στιγμή μπορεί να ενδιαφέρομαι για κάτι και σε κλάσματα δευτερολέπτου να μου είναι αδιάφορο. Το ίδιο σύντομα μπορεί να επιθυμώ να ολοκληρώσω μια εργασία που προηγουμένως μου φαινόταν βαρετή.

Η ζωή μου είναι σαν ένα συνεχόμενο τρενάκι του λούνα παρκ. Γελώντας και κλαίγοντας, γίνομαι ασταθής ανά πάσα στιγμή. Προσπαθώ σκληρά να διαχωρίσω τις παλιές και τις μελλοντικές μου ανησυχίες και η ανασφάλεια κυριαρχεί στη ζωή μου.

Συχνά αντιδρώ δυσανάλογα στις περιστάσεις και δυσκολεύομαι να εκφράσω ξεκάθαρα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου γεγονός που μου προκαλεί προβλήματα. Επίσης, δεν αισθάνομαι άνετα με κανέναν και με τίποτα και αισθάνομαι σαν να πνίγομαι επειδή έχω απίστευτη ανάγκη από έναν άνθρωπο να με πιάσει από το χέρι…

Μήπως αυτές οι λέξεις εκφράζουν εσάς ή κάποιον γνωστό σας; Αυτές οι λέξεις εκφράζουν κάποιον που πάσχει από συναισθηματική τοξικότητα ή αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα που σχετίζονται με το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

7 σημάδια της συναισθηματικής τοξικότητας

σημάδια της συναισθηματικής τοξικότητας

Πολλοί από μας μπορεί να αντιληφθούν εύκολα τις επιπτώσεις της αποτοξίνωσης από το αλκοόλ. Ξέρουμε ότι μεταβάλλει την αντίληψή μας, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και το χρόνο αντίδρασης. Ωστόσο, μπορείτε να ερμηνεύσετε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι τα συναισθήματά σας σάς έχουν κατακλύσει;

Αν έχετε περάσει ή περνάτε κάποιες περιόδους συναισθηματικής συμφόρησης πιθανότατα δεν έχετε ασχοληθεί με την εξυγίανση των συναισθημάτων σας. Αν και υπάρχουν πολλές αιτίες, η συναισθηματική τοξικότητα δημιουργείται όταν δεν αφιερώνετε αρκετό χρόνο για να καλλιεργήσετε τον εαυτό σας.

1. Αμύνεστε συνεχώς, από τα σημάδια της συναισθηματικής τοξικότητας

Όπως λέγαμε και νωρίτερα, ένας άνθρωπος που υποφέρει από συναισθηματική τοξικότητα συνήθως δημιουργεί μια κατάσταση άμυνας για να προστατεύσει τον εαυτό του από αυτό που αντιλαμβάνεται και θεωρεί κακό.

Όταν μας κατακλύζουν τα συναισθήματα, μπορεί να παρερμηνεύσουμε τις ενέργειες και τα λόγια των άλλων ως επιθετικές πράξεις ενώ στην πραγματικότητα ωθούμε τα πάντα στα άκρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αυτοεκτίμησή μας έχει καταστραφεί ολοσχερώς και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ευάλωτοι. Τα συναισθήματά μας είναι μπλοκαρισμένα με αποτέλεσμα να τραβάνε την προσοχή μας μόνο αρνητικά πράγματα και να επιτρέπουν και στο παραμικρό πράγμα να μας επηρεάζει.

Κατά συνέπεια, παραποιούμε τα λόγια και τις προθέσεις των άλλων και αντιδρούμε επιθετικά και δυσανάλογα πιστεύοντας ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε συνεχώς σε επιφυλακή για τυχόν κινδύνους που φυσικά υπάρχουν μόνο μέσα στο μυαλό μας.

σημάδια της συναισθηματικής τοξικότητας

2. Οι αντιλήψεις σας μεταβάλλονται, από τα σημάδια της συναισθηματικής τοξικότητας

Είναι πιθανό να θέτετε τα πάντα στο μικροσκόπιο των συναισθημάτων σας και να μην ακούτε τον εαυτό σας ή τους άλλους γύρω σας. Μπορεί να σας φαίνεται χάσιμο χρόνου αλλά το να μην λαμβάνετε υπόψη σας αυτές τις διαμάχες μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Για παράδειγμα η νευρικότητα, η ανυπομονησία και οι ανεξέλεγκτες συναισθηματικές αντιδράσεις οφείλονται στο πόσο λίγα αντιλαμβανόμαστε και πόση προσοχή δίνουμε σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

3. Είστε υπερβολικά επικριτικοί, από τα σημάδια της συναισθηματικής τοξικότητας

Ένας λόγος που είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε ένα άτομο με συναισθηματική τοξικότητα είναι επειδή θέτει από μόνο του εμπόδια που οφείλονται σε μια αδιάλλακτη στάση.

Αν αισθάνεστε έτσι, είναι επειδή στην επιθυμία σας να διατηρείτε τα πάντα υπό έλεγχο, χάσατε την ικανότητά σας να είστε ευέλικτοι. Προσπαθήστε να είστε καλύτεροι με τον εαυτό σας και με τους ανθρώπους γύρω σας.

4. Οι ανασφάλειές σας βγαίνουν στην επιφάνεια

Αν αισθάνεστε συναισθηματικά τοξικοί τότε οι ανασφάλειές σας αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια και να ελέγχουν τη ζωή σας. Είστε πιο αντιδραστικοί και συνήθως αμυντικοί.

Η αυτοεκτίμησή σας έχει καταστραφεί ολοσχερώς και αισθάνεστε ευέξαπτοι σε οτιδήποτε συμβαίνει. Πιθανότατα αισθάνεστε αδύναμοι και ανίκανοι να κατανοήσετε πλήρως το πώς ακριβώς αισθάνεστε, ποιοι είστε και ποιες είναι οι δυνατότητές σας.

Συνεπώς, πιστεύετε ότι έχετε ανάγκη από κάποιον να είναι στο πλευρό σας και να ικανοποιεί τις επιθυμίες σας, να σας προστατεύει και να σας βοηθάει να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις της ημέρας επειδή δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα μόνοι σας. Σίγουρα θα πρέπει να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα και να προσπαθήσετε να το επιλύσετε προκειμένου να επαναφέρετε την αυτοεκτίμηση και τη συναισθηματική σας ταυτότητα.

5. Αισθάνεστε εξαντλημένοι, από τα σημάδια της συναισθηματικής τοξικότητας

Η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να γίνει τόσο απογοητευτική που να μην αισθάνεστε πλέον ο εαυτός σας. Λέγοντας εξαντλημένοι εννοούμε ότι δεν έχετε τη δύναμη ή την ικανότητα να αναρρώσετε.

Όταν φεύγει η ζωντάνια σας, κλείνετε τις κουρτίνες και προσπαθείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τα συναισθήματά σας, εγκαταλείποντας ένα μεγάλο μέρος του εαυτού σας. Εν ολίγοις, χρειάζεται αρκετή σωματική και πνευματική προσπάθεια για να πάρετε αποφάσεις και για να μην χάσετε τη σειρά των πραγμάτων επειδή δεν έχετε τη δύναμη να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές σας εργασίες.

σημάδια της συναισθηματικής τοξικότητας

6. Ο συναισθηματικός αποκλεισμός σας κρατά πίσω

Όταν κατακλυζόμαστε από τα συναισθήματά μας δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε πνευματικά τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της ικανότητάς μας να επικοινωνούμε, να παίρνουμε αποφάσεις και να προοδεύουμε. Έτσι βρίσκουμε τον εαυτό μας αντιμέτωπο με καταστάσεις στις οποίες ανταποκρινόμαστε δυσανάλογα ή δεν ανταποκρινόμαστε καθόλου.

Η συναισθηματική τοξικότητα σας εμποδίζει να σκεφτείτε προτού μιλήσετε και να αντιληφθείτε τι ακριβώς συμβαίνει γύρω σας. Η προσοχή και η μνήμη σας είναι ιδιαίτερα επιλεκτικές. Αρχίζετε να παραποιείτε τα λόγια που ακούτε και βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα τα οποία φυσικά χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα και την απογοήτευσή σας.

“Να διατηρείτε πάντα ψυχρή λογική και ζεστή καρδιά” είπε κάποτε ο Κομφούκιος. Όταν αντιδρούμε εν βρασμώ ψυχής τα συναισθήματα και οι παρορμήσεις μας εκρήγνυνται.

7. Η συναισθηματική παραζάλη μας εμποδίζει να πούμε αντίο

Φοβόμαστε να διώξουμε αυτό που ήταν μαζί μας, είτε για λίγο είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απλά δεν θέλουμε να το αφήσουμε να φύγει ακόμη και αν εξαιτίας του υποφέρουμε.

Συνήθως μας στοιχίζει όταν μας έχουν κατακλύσει τα συναισθήματά μας και τότε αισθανόμαστε έναν ακόμη μεγαλύτερο φόβο, την έλλειψη των συναισθημάτων. Αυτό οφείλεται στο ότι αισθανόμαστε ότι το συναισθηματικό μας αριστούργημα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και υπάρχουν ορισμένα βασικά θεμέλια τα οποία δεν πρέπει να καταστραφούν.

Σίγουρα κάνουμε λάθος. Αυτή η αντίληψη είναι το αποτέλεσμα της εξάντλησης και του αποκλεισμού που προκαλεί η συναισθηματική τοξικότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Amado, M., Brito, R., Pérez, C. (2007). Estilos de aprendizaje de estudiantes de Educación Superior. Recuperado de www.alammi.info/revista/numero2/pon_0011.pdf
  • Bisquerra, R. (2001). Educación emocional y bienestar. (1ª Reimpresión).(2da. ed.) Barcelona, España: Editorial CISS Praxis.
  • Bisquerra, R. (2005). La educación emocional en la formación del profesorado. Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 19 (3). Recuperado de redalyc.uaemex.mx/pdf/274/27411927006.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.