Abalone: Το πιο ακριβό μαλάκιο στον κόσμο

Θα σας πούμε τα πάντα για το abalone, ένα υψηλής ποιότητας θαλάσσιο προϊόν με υψηλή τιμή και εξαιρετικό διατροφικό προφίλ.
Abalone: Το πιο ακριβό μαλάκιο στον κόσμο
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Το abalone είναι ένα είδος θαλασσινών και ένα από τα πιο περιζήτητα στον κόσμο. Είναι κοινό στην Ασία, αν και σιγά-σιγά έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες. Μάλιστα, καλλιεργείται ακόμη και στην Ισπανία.

Πρόκειται για ένα θαλάσσιο προϊόν που απαιτεί πολύ υψηλή τιμή και χρησιμοποιείται κυρίως στην υψηλή κουζίνα. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρουσες ιδιότητες από διατροφικής άποψης που αξίζει να γνωρίζουμε.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσία των θαλασσινών στη διατροφή συνιστάται ιδιαίτερα για την υγεία. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης πολλών χρόνιων και σύνθετων παθολογιών, αν και δεν είναι απαραίτητο να καταφύγετε στα πιο ακριβά για να το πετύχετε. Απλά η εισαγωγή ψαριών στη διατροφή μερικές φορές την εβδομάδα θα έφερνε θετικά αποτελέσματα.

Τι είναι το abalone;

Το abalone, που μερικές φορές αποκαλείται ormer, είναι ένα γαστερόποδο με ένα μόνο κέλυφος, σε αντίθεση με τα δίθυρα, όπως τα μύδια. Έχει ένα επιμήκες, ωτοειδές κέλυφος που μοιάζει σε σχήμα με αυτί.

Υπάρχουν αρκετά γνωστά είδη αυτού του μαλακίου και δεν έχουν ακόμη καταγραφεί πλήρως όλα. Προς το παρόν, όλα θεωρούνται βρώσιμα, αν και το κέλυφος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για διακοσμητικούς σκοπούς.

Το abalone αναπτύσσεται συνήθως σε βραχώδεις επιφάνειες στα υποθαλάσσια βάθη. Είναι ακόμη δυνατόν να τα βρείτε και σε αλμυρά έλη. Ωστόσο, είναι πιο συνηθισμένα στα τροπικά και υποτροπικά θαλάσσια ύδατα, ιδίως σε μέρη κοντά στις ακτές. Η διατροφή τους βασίζεται στα φύκια και σε μικρά ζώα, όπως τα παράσιτα. Από την άλλη πλευρά, οι θηρευτές τους είναι οι αστερίες και τα καβούρια.

Some seafood.
Τα μαλάκια και τα ψάρια πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Τα τελευταία χρόνια προωθείται η ελεγχόμενη αναπαραγωγή λόγω της αύξησης της ζήτησης για τα προϊόντα αυτά. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται και η περιστασιακή αλιεία, η οποία θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για το ίδιο το είδος.

Το abalone καταναλώνεται αφού περάσει από συγκεκριμένη διαδικασία μαγειρέματος, καθώς έχει σκληρή και ινώδη υφή. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνετε με το ζέσταμα, αλλιώς μπορεί να καταλήξει να έχει μια δυσάρεστη μαστιχωτή υφή. Η γεύση του είναι πιο ελαφριά από άλλα προϊόντα όπως τα στρείδια ή τα χτένια.

Διατροφικό προφίλ

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το abalone είναι ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Για κάθε 100 γραμμάρια παρέχει περίπου 17 γραμμάρια αυτού του θρεπτικού συστατικού.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Nutrition & Metabolism, θα πρέπει να εξασφαλίζεται μια ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 0,8 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους την ημέρα σε άτομα με καθιστική ζωή για την προστασία της άλιπης μάζας από τον καταβολισμό.

Παράλληλα, το τρόφιμο αυτό περιέχει λιπαρά οξέα που ανήκουν στη σειρά ωμέγα 3. Τα λιπίδια αυτά θεωρούνται πολύ υψηλής ποιότητας και συμβάλλουν στον έλεγχο της φλεγμονής στον οργανισμό.

Μάλιστα, η τακτική πρόσληψή τους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθολογιών. Θα είναι επίσης σημαντικό να εξισορροπείται η κατανάλωσή του σε σχέση με τα ωμέγα 6, κάτι που σπάνια επιτυγχάνεται στις μέρες μας.

Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, αξίζει να αναφέρουμε την παρουσία βιταμινών Β και ασβεστίου, σιδήρου, σεληνίου και μαγνησίου στο abalone. Αποτελούν επίσης πηγή ιωδίου. Αυτό το μέταλλο είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Εάν παρατηρηθεί έλλειμμα, μπορεί να αναπτυχθεί κάποια αλλοίωση στην παραγωγή ορμονών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets.

Ο σίδηρος, από την άλλη πλευρά, εξασφαλίζει τη σωστή μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος. Αυτό το μέταλλο έχει χαμηλό ποσοστό απορρόφησης και αυτό είναι ακόμη λιγότερο όταν προέρχεται από φυτικές πηγές.

Για να ελαχιστοποιηθεί αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να καταναλώνεται μαζί με σημαντική δόση βιταμίνης C. Θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να προλαμβάνετε την αναιμία, καθώς, όταν εμφανιστεί, μπορεί να χρειαστεί παρατεταμένη θεραπεία.

Abalone, ένα ακριβό αλλά θρεπτικό προϊόν

Some abalone.
Το abalone είναι ένα νόστιμο, εκλεπτυσμένο και ακριβό συστατικό.

Όπως βλέπετε, το abalone είναι ένα από τα πιο πολύτιμα προϊόντα που προσφέρει το θαλάσσιο οικοσύστημα. Δεν καταναλώνεται συχνά στις δυτικές χώρες, κυρίως λόγω της υψηλής τιμής του.

Σπάνια πωλείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, καθώς συνήθως χρησιμοποιείται στην υψηλή κουζίνα. Η γεύση του είναι εξαίσια και η θρεπτική του αξία εξαιρετική, γι’ αυτό και θεωρείται καλό για την υγεία.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη εξασφάλισης ποικιλίας στη διατροφή, προκειμένου να διατηρηθεί μια καλή συνολική κατάσταση υγείας. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουμε στη διατροφή μας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξουμε διατροφικές ελλείψεις. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι φυσιολογικές λειτουργίες εκτελούνται σωστά, χωρίς προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνολική μας υγεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
  • Triggiani, V., Tafaro, E., Giagulli, V. A., Sabbà, C., Resta, F., Licchelli, B., & Guastamacchia, E. (2009). Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets9(3), 277–294. https://doi.org/10.2174/187153009789044392

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.