4 φυσικά αφεψήματα για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Υπάρχουν μερικά δημοφιλή βότανα που μπορούν να παρασκευαστούν σε αφεψήματα για να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν όμως επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους; Μάθετε την απάντηση εδώ.
4 φυσικά αφεψήματα για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Δεκεμβρίου, 2022

Οι θεραπείες για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της υπέρτασης μπορούν να συμπληρωθούν με φυσικά αφεψήματα. Δηλαδή, είναι δυνατόν να προστεθούν στη διατροφή ορισμένα φυτικά παρασκευάσματα με τη μορφή τσαγιού για να συμβάλουν στον έλεγχο των αριθμών της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό, φυσικά, έχει νόημα στο πλαίσιο της εφαρμογής και της παρακολούθησης των ιατρικών συνταγών. Τα φυτικά τσάγια για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης δεν λειτουργούν από μόνα τους. Μπορούν να ενισχύσουν την επίδραση των φαρμάκων που συνήθως συνταγογραφούνται στους υπερτασικούς ασθενείς.

Ας δούμε, λοιπόν, τι επιστημονικά επιχειρήματα υπάρχουν για τη σύσταση των παρακάτω 4 φυσικών αφεψημάτων. Να θυμάστε ότι αυτό το άρθρο αποτελεί μόνο έναν γενικό οδηγό και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να διευκρινίσετε τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να προκύψουν σχετικά με την κατανάλωσή τους.

Η προσέγγιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Όταν ένα άτομο διαγιγνώσκεται με υψηλή αρτηριακή πίεση , τα στοιχεία που λαμβάνονται από την αρτηριακή του πίεση ταξινομούνται ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Μια επείγουσα κατάσταση με συστολική αρτηριακή πίεση άνω των 180 χιλιοστών του υδραργύρου (mm Hg) δεν ταυτίζεται με μια κατάσταση προ-υπερτασικής πίεσης.

Ταξινόμηση της αρτηριακής υπέρτασης

Όπως αναφέρεται από την Mayo Clinic, ένας ασθενής μπορεί να εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες ομάδες:

 • Προϋπερτασική: άτομα με συστολική πίεση 120 έως 129 mm Hg και διαστολική πίεση κάτω από 80 mm Hg. Δεν θεωρείται ακόμη σαφής διάγνωση αρτηριακής υπέρτασης, αλλά οι τιμές είναι ήδη πάνω από το φυσιολογικό.
 • Υπέρταση πρώτου βαθμού: όταν η συστολική πίεση υπερβαίνει τα 130 mm Hg και δεν υπερβαίνει τα 140 mm Hg ή η διαστολική πίεση είναι μεταξύ 80 και 89 mm Hg, τότε υπάρχει ήδη υπέρταση πρώτου βαθμού.
 • Υπέρταση 2ου βαθμού: οι ασθενείς αυτοί έχουν επαναλαμβανόμενες τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης υψηλότερες από 140 mm Hg και διαστολικής αρτηριακής πίεσης υψηλότερες από 90 mm Hg. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση με κίνδυνο βλάβης των οργάνων μεσοπρόθεσμα.

Η ειδική κατάσταση υπερτασικής κρίσης ή επείγοντος περιστατικού, όταν ένα άτομο εισάγεται στο νοσοκομείο με τιμές μεγαλύτερες από 180/120 mm Hg, απαιτεί άμεσες θεραπευτικές ενέργειες. Στη συνέχεια, είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες που έχουμε ήδη αναφέρει, μόλις λήξει το οξύ επεισόδιο.

Θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης

Οι υπερτασικοί ασθενείς θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Πρόκειται για διατροφικά μέτρα και συνήθειες που επιτρέπουν τη φυσική μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης. Οι προ-υπερτασικοί ασθενείς μπορεί να μην χρειάζονται φάρμακα, εάν αυτή η πρώτη προσέγγιση είναι επιτυχής.

Μεταξύ των πιο συνιστώμενων μέτρων είναι τα ακόλουθα:

 • Εκτελέστε μέτρια σωματική δραστηριότητα και αποφύγετε την καθιστική ζωή.
 • Ελέγξτε το άγχος, εφαρμόζοντας τεχνικές χαλάρωσης.
 • Μειώστε την παρουσία αλατιού στη συνήθη διατροφή.
 • Διακόψτε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Για τους υπερτασικούς 2ου βαθμού και όσους δεν καταφέρνουν να ελέγξουν τα νούμερα με τις παραπάνω συστάσεις, συνταγογραφούνται φάρμακα. Το αν θα ληφθεί μία μόνο ουσία ή ένας συνδυασμός δύο ή τριών εξαρτάται από την ιατρική απόφαση.

Μεταξύ των φαρμάκων που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης έχουμε την ομάδα των διουρητικών, των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αναστολείς του ΜΕΑ), των β-αποκλειστών, των αναστολέων των διαύλων ασβεστίου και των αγγειοδιασταλτικών. Δεν μπορούν ποτέ να καταναλωθούν χωρίς συνταγή.

pills to lower high blood pressure
Η φαρμακολογική θεραπεία για την αρτηριακή υπέρταση χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στα μέτρα και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

5 φυσικά αφεψήματα για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα, μπορούμε να μιλήσουμε για 4 φυσικά αφεψήματα που παρουσιάζουν κάποια επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ικανότητά τους να μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Και πάλι, διευκρινίζουμε ότι δεν αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής. Συμπληρώνουν τα μέτρα υγιεινής-διατροφής και τα φάρμακα που έχουμε ήδη αναφέρει.

1. Σέλινο

Το σέλινο είναι ένα από τα παραδοσιακά λαχανικά στη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης με φυσικά αφεψήματα. Είναι ένα συστατικό που διαθέτει φυτοχημικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Εικάζεται ότι έχει επίσης κάποια διουρητική δύναμη, η οποία επιτρέπει την αποβολή των περιττών υγρών που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση σε ορισμένους ασθενείς.

Μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food το 2013 επιβεβαίωσε τις αντιυπερτασικές επιδράσεις του σπόρου του σέλινου σε αρουραίους. Από την άλλη πλευρά, ο χυμός σέλινου έχει χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ηλικιωμένους. Οι ενώσεις του πιστεύεται ότι αναστέλλουν την είσοδο ασβεστίου στα αγγειακά λεία μυϊκά κύτταρα. Είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αφεψήματα για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μια επιλογή για την παρασκευή του αφεψήματος με σέλινο θα ήταν να τοποθετήσετε 20 γραμμάρια σέλινου σε βραστό νερό. Μετά από 15 λεπτά, το στραγγίζετε και το πίνετε.

2. Ρίγανη

Η ρίγανη έχει μελετηθεί εδώ και καιρό για τις δυνατότητές της στη φαρμακολογική βιομηχανία. Υποτίθεται ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος φαρμάκων που βοηθούν στον έλεγχο του μεταβολικού συνδρόμου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι θα μπορούσε να αποτελέσει καρύκευμα για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού. Αυτό είναι κάτι με το οποίο οι υπερτασικοί ασθενείς δυσκολεύονται, καθώς αν έχουν συνηθίσει την αλμυρή γεύση δεν επιθυμούν να αφαιρέσουν το συστατικό από τα πιάτα τους. Η ρίγανη δημουργεί μια γεύση που εκτοπίζει τη γεύση του χλωριούχου νατρίου.

Από την άλλη πλευρά, η ρίγανη και οι μοριακές ενώσεις της έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Σε ελεγχόμενες μελέτες, αποδείχθηκε ότι μειώνει την κακή ή LDL χοληστερόλη και αυξάνει τη συγκέντρωση της HDL ή της καλής χοληστερόλης. Αυτό συμβάλλει στην καρδιαγγειακή προστασία.

Ένα φυσικό έγχυμα με ρίγανη μπορεί να παρασκευαστεί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τοποθετώντας ένα κουταλάκι του γλυκού της ουσίας σε βραστό νερό. Μετά από 15 λεπτά είναι έτοιμο για κατάποση.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 8 ωφέλιμα φρούτα για το σώμα σας.

3. Πικραλίδα

Το φυτό Taraxacum officinale W. θεωρείται διουρητικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πικραλίδα συνδέεται με τη δυνατότητα μείωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς θα αποβάλλει τα υγρά που θα μπορούσαν να υπερφορτώσουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που θα το έκαναν ορισμένα φάρμακα.

Αν και η πικραλίδα θεωρείται επίσης χρήσιμη για να εξαναγκάσει την αποβολή των χολόλιθων, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς που, εκτός από υπερτασικοί, πάσχουν από χολολιθίαση. Η επίδρασή της να διεγείρει τις κινήσεις της χοληδόχου κύστης θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρούς κολικούς, εάν υπάρχει απόφραξη στη διέλευση της χολής. Έτσι αναφέρει δημοσίευση στο περιοδικό Medicina Naturista.

Η συνήθης χρήση σε τσάι παρασκευάζεται με την προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας πικραλίδα σε βραστό νερό. Στη συνέχεια συνεχίζεται το βράσιμο για τρία ακόμη λεπτά και σουρώνετε.

infusions to lower high blood pressure
Η πικραλίδα είναι διουρητική και έχει χολοκυστοκινητική δράση. Θα πρέπει να δίνεται προσοχή σε άτομα με πέτρες στη χολή.

4. Ελιά

Η χρήση της ελιάς μπορεί να συνδεθεί με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σχεδόν με κάθε τρόπο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παράγωγά της αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής.

Αυτό το διατροφικό πρότυπο έχει μελετηθεί ως τρόπος μείωσης των καρδιακών συμβάντων και των παραγόντων κινδύνου που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το παρατηρούμενο όφελος έγκειται στο συνδυασμό των μεσογειακών συστατικών ή σε κάποιο συγκεκριμένο.

Τα φύλλα της ελιάς είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Οι ουσίες αυτές έχουν μεταβολική δράση που δεν περιορίζεται στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι επίσης ευεργετικές στον έλεγχο της παχυσαρκίας και συμβάλλουν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου.

Ένα έγχυμα με φύλλα ελιάς παρασκευάζεται με μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα του φυτού τοποθετημένα σε βραστό νερό. Αφού αφεθεί το υγρό να τραβήξει, στραγγίζεται και μπορεί να καταναλωθεί. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να το καταναλώνουν μετά τα γεύματα.

5. Σκόρδο

Αρκετές μελέτες και έρευνες έχουν υποστηρίξει τις αντιυπερτασικές ιδιότητες του σκόρδου. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο ή τη μη χορήγηση θεραπείας, τα παρασκευάσματα που περιλαμβάνουν σκόρδο βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των λείων μυών και την αγγειοδιαστολή.

Η πιο σημαντική ένωση του σκόρδου είναι η αλισίνη. Σε αυτή την ένωση έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ιδιότητες απορρόφησης ελεύθερων ριζών. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ιδιότητές της, λιώστε το σκόρδο πριν το προσθέσετε στην κατσαρόλα με το βραστό νερό. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με λεμόνι και τζίντζερ.

Δοκιμάστε φυσικά αφεψήματα για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης με ιατρική παρακολούθηση

Όπως έχουμε ήδη καταστήσει σαφές, η χρήση αυτών των φυσικών αφεψημάτων για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης πρέπει να συμπληρώνει την ιατρική προσέγγιση. Δεν είναι θαυματουργά τσάγια και δεν θα προκαλέσουν άμεση επίδραση στα νούμερα της αρτηριακής πίεσης.

Είναι επίσης προτεραιότητα να ενημερώνετε τον γιατρό εάν αυτά τα αφεψήματα πρόκειται να λαμβάνονται συχνά. Με αυτόν τον τρόπο, ο επαγγελματίας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή εάν κάποια άλλη κατάσταση υγείας θα αποτελούσε αντένδειξη για τη χρήση τους. Δεν είναι ασυνήθιστο να συμβεί κάτι τέτοιο, οπότε ο γιατρός θα πρέπει να παρακολουθεί εάν οι εγχύσεις μεταβάλλουν τον μεταβολισμό ή την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gasca, José María Gimeno. “Fisioterapia: Diente de León.” Medicina naturista 1 (2000): 20-23.
 • Illes JD. Blood Pressure Change After Celery Juice Ingestion in a Hypertensive Elderly Male. J Chiropr Med. 2021 Jun;20(2):90-94.
 • Moghadam MH, Imenshahidi M, Mohajeri SA. Antihypertensive effect of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. J Med Food. 2013 Jun;16(6):558-63.
 • Nicho Nicho, Alberto Gabriel, and Flor de María La Rosa Zavalla. “Leche fermentada con extracto de apio (Apium graveolens l.), y carambola (Averrhoa carambola l.) En la prevención de la hipertensión arterial del adulto mayor.” (2015).
 • Ozdemir B, Ekbul A, Topal NB, Sarandöl E, Sağ S, Başer KH, Cordan J, Güllülü S, Tuncel E, Baran I, Aydinlar A. Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. J Int Med Res. 2008 Nov-Dec;36(6):1326-34.
 • Sohrabi F, Niazmand S, Mahmoudabady M, Niazmand MJ. The vasodilatory effect of Apium graveolens L (celery) seed in isolated rat aorta: The roles of endothelium, calcium and potassium channels. Avicenna J Phytomed. 2021 Jan-Feb;11(1):44-53.
 • Sharifi-Rad M, Berkay Yılmaz Y, Antika G, Salehi B, Tumer TB, Kulandaisamy Venil C, Das G, Patra JK, Karazhan N, Akram M, Iqbal M, Imran M, Sen S, Acharya K, Dey A, Sharifi-Rad J. Phytochemical constituents, biological activities, and health-promoting effects of the genus Origanum. Phytother Res. 2021 Jan;35(1):95-121.
 • Reinhart KM, Coleman CI, Teevan C, Vachhani P, White CM. Effects of garlic on blood pressure in patients with and without systolic hypertension: a meta-analysis. Ann Pharmacother. 2008 Dec;42(12):1766-71.
 • Ried K, Frank OR, Stocks NP, Fakler P, Sullivan T. Effect of garlic on blood pressure: a systematic review and meta-analysis. BMC Cardiovasc Disord. 2008 Jun 16;8:13.
 • Shaito A, Thuan DTB, Phu HT, Nguyen THD, Hasan H, Halabi S, Abdelhady S, Nasrallah GK, Eid AH, Pintus G. Herbal Medicine for Cardiovascular Diseases: Efficacy, Mechanisms, and Safety. Front Pharmacol. 2020 Apr 7;11:422.
 • Widmer RJ, Flammer AJ, Lerman LO, Lerman A. The Mediterranean diet, its components, and cardiovascular disease. Am J Med. 2015 Mar;128(3):229-38.
 • Saibandith B, Spencer JPE, Rowland IR, Commane DM. Olive Polyphenols and the Metabolic Syndrome. Molecules. 2017 Jun 29;22(7):1082.
 • Xiong X, Li X, Zhang Y, Wang J. Chinese herbal medicine for resistant hypertension: a systematic review. BMJ Open. 2015 Jan 30;5(1):e005355.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.