Άτμισμα: Αποτελεί λύση για την οριστική διακοπή του καπνίσματος;

Το πιο προβληματικό κομμάτι σχετικά με το άτμισμα είναι ότι οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τις επιπτώσεις του στην υγεία. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις πνευμονικών βλαβών και άλλων καταστάσεων. Είναι λοιπόν το άτμισμα μια καλύτερη εναλλακτική λύση από το να κόψετε οριστικά το κάπνισμα; Μάθετε την απάντηση εδώ!
Άτμισμα: Αποτελεί λύση για την οριστική διακοπή του καπνίσματος;

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιουλίου, 2022

Είναι το άτμισμα η καλύτερη εναλλακτική λύση από την οριστική διακοπή του καπνίσματος;

Αν και το άτμισμα είναι καλύτερο από τον καπνό, είναι καλύτερο να το κόψετε εντελώς. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι το άτμισμα προκαλεί επίσης βλαβερές συνέπειες. Αν και δεν είναι τόσο σοβαρές όσο αυτές του καπνού, βλάπτουν την υγεία.

Ο Κινέζος φαρμακοποιός Hon Lik εφηύρε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2004. Έκτοτε, προωθούνται ως εναλλακτική λύση, όχι για τον καπνό, αλλά για τη διακοπή του καπνίσματος. Ωστόσο, το άτμισμα έχει γίνει μια ανεξάρτητη πρακτική. Το χειρότερο είναι ότι πολλοί πιστεύουν ότι είναι εντελώς ακίνδυνο.

Από την εφεύρεσή τους, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει αυξηθεί κατά 600%. Είναι ανησυχητικό ότι οι έφηβοι είναι μία από τις ομάδες πληθυσμού που τα χρησιμοποιούν περισσότερο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνεται λόγος ακόμη και για επιδημία ατμίσματος. Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν το άτμισμα είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση από το να κόψουν οριστικά το κάπνισμα.

Ο καπνός και οι επιπτώσεις του

Ο καπνός είναι ένα φυτό που κατάγεται από την Αμερική και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο χάρη στους Ισπανούς και Πορτογάλους αποίκους. Στην Αμερική, ο καπνός είχε και εξακολουθεί να έχει μια ιερή χροιά στις κοινότητες των ιθαγενών. Αυτό σημαίνει ότι καταναλωνόταν μόνο σε τελετουργικές πράξεις και όχι καταναγκαστικά σε καθημερινή βάση.

Ο καπνός προκαλεί εθισμό λόγω μιας ουσίας που περιέχει: τη νικοτίνη. Εκτός από την εξάρτηση, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πλήρως τις πρόσθετες επιπτώσεις αυτής της ουσίας. Οι πιο τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της πίσσας, σχηματίζονται κατά την καύση του καπνού.

Αυτή η ουσία είναι η κύρια αιτία του καρκίνου. Επιπλέον, το μονοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά την καύση είναι ένα δηλητηριώδες αέριο που προκαλεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν λιγότερο οξυγόνο. Υπάρχουν άλλες 250 βλαβερές ουσίες στον καπνό, 50 από τις οποίες είναι καρκινογόνες.

Ο καπνός είναι επιβλαβής για την υγεία λόγω των ουσιών που περιέχει.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Πώς να σταματήσετε το κάπνισμα με φυτά και φρούτα

Το άτμισμα και οι επιπτώσεις του

Το άτμισμα είναι η εισπνοή του ατμού που παράγει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ή παρόμοια συσκευή. Ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία και περιέχουν φυσίγγια γεμάτα με υγρό. Αυτό το υγρό περιέχει συνήθως νικοτίνη σε διάφορες αναλογίες, καθώς και άλλες χημικές ουσίες.

Αυτό που κάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι να θερμαίνουν την υγρή ουσία μέχρι να εξατμιστεί. Αυτός ο ατμός εισπνέεται από το άτομο και έτσι η ενέργεια αυτή ονομάζεται “άτμισμα”. Δεδομένου ότι το άτμισμα είναι σχετικά νέο, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη όλες τις επιπτώσεις του.

Ωστόσο, το άτμισμα στους εφήβους έχει συσχετιστεί σε βραδύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου λόγω της επίδρασης της νικοτίνης. Ομοίως, μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση, τη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση. Τους προδιαθέτει επίσης να αναπτύξουν άλλους εθισμούς.

Ομοίως, ορισμένοι ερευνητές δήλωσαν για το The New England Journal of Medicine ότι όσοι ατμίζουν εισπνέουν βλαβερές ουσίες, όπως υπερλεπτά σωματίδια, βαρέα μέταλλα και πτητικές οργανικές ενώσεις. Η πρακτική αυτή ερεθίζει τους πνεύμονες και μπορεί να τους βλάψει.

Άτμισμα και κάπνισμα

A man vaping.
Το άτμισμα έχει γίνει μια πολύ διαδεδομένη και ολοένα και πιο δημοφιλής πρακτική. Είναι όμως μια εναλλακτική λύση για τη διακοπή του καπνίσματος;

Ακολουθούν οι κύριες διαφορές μεταξύ ατμίσματος και καπνίσματος:

  • Νικοτίνη. Ο καπνός περιέχει πάντα νικοτίνη, ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή οι συσκευές ατμίσματος όχι. Στα τελευταία, η νικοτίνη μπορεί να κατασταλεί ή να συμπεριληφθεί σε διαφορετικές αναλογίες.
  • Καπνός. Οι συσκευές ατμίσματος δεν περιέχουν καπνό αλλά άλλες χημικές ουσίες. Όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω, ορισμένες από αυτές τις ουσίες είναι δυνητικά επιβλαβείς.
  • Δυνατότητα καρκινογένεσης. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δεν έχουν αποδείξει ότι ο ατμός έχει καρκινογόνο δυναμικό. Ωστόσο, μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.
  • Επιβλαβείς επιπτώσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών, το άτμισμα είναι κατά 95% ασφαλέστερο από το κάπνισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνο.

Άτμισμα και κόψιμο του τσιγάρου

Η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι η καλύτερη επιλογή δεν είναι το άτμισμα, αλλά η διακοπή του καπνίσματος. Παρόλο που οι επιπτώσεις του ατμίσματος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, οι ειδικοί συμφωνούν ότι τελικά προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το να είστε εθισμένοι σε κάτι δεν είναι θετικό. Είναι μια συμπεριφορά που εμποδίζει την ελεύθερη βούληση και εξαρτά τους ανθρώπους από πολλούς τρόπους. Επιπλέον, ένας εθισμένος έχει πάντα μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει άλλους εθισμούς από κάποιον που δεν έχει.

Το άτμισμα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να ξεκινήσει κανείς τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Ωστόσο, είναι καλύτερο να ζητάτε ιατρική συμβουλή για να αναπτύξετε ένα κατάλληλο σχέδιο για τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε ατόμου και να αποφύγετε εκπλήξεις που μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pérez-Padilla, R., González-Woge, M., Rodríguez-Llamazares, S., & Thirión-Romero, I. (2019). Daño pulmonar grave en vapeadores. NCT Neumología y Cirugía de Tórax, 78(4), 340-341.
  • Palazzolo, Dominic L. “Electronic cigarettes and vaping: a new challenge in clinical medicine and public health. A literature review.” Frontiers in public health 1 (2013): 56.
  • Carrasco Pozo, María del Carmen. “El vapeo que nos confunde: oportunidades y amenazas del cigarrillo electrónico.” (2015).
  • Christiani, David C. “Vaping-induced lung injury.” N Engl J Med 6.10.1164 (2019).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.