12 κακές συνήθειες στον καθαρισμό του σπιτιού

Όλες οι δουλειές μπορούν να επηρεαστούν από κακές συνήθειες. Έχετε κάποια από αυτές τις κακές συνήθειες στον καθαρισμό του σπιτιού;
12 κακές συνήθειες στον καθαρισμό του σπιτιού

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι κακές συνήθειες μπορούν να μετατρέψουν τον καθαρισμό του σπιτιού σε μια εξαντλητική δραστηριότητα.

Μια κακή καθαριότητα μπορεί να μας κάνει να χάσουμε χρήματα και χρόνο. Ωστόσο, όπως σχεδόν τα πάντα στη ζωή, υπάρχει λύση, αρκεί να γνωρίζετε τα λάθη που κάνετε. Το καθάρισμα των παραθύρων κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας ή η χρήση του ίδιου πανιού για τον καθαρισμό διαφορετικών επιφανειών είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Μάθετε ποιες άλλες κακές συνήθειες μπορεί να ακολουθείτε όταν καθαρίζετε το σπίτι σας.

1. Κακές συνήθειες στον καθαρισμό του σπιτιού: Ξεκινάτε τον καθαρισμό από κάτω προς τα πάνω

Όταν βλέπετε το πάτωμα καλυμμένο με σκόνη και σκουπίδια, το ένστικτό σας σάς οδηγεί να το καθαρίσετε πριν από τα υπόλοιπα. Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό, αλλά είναι λογικό να ξεκινήσετε τον καθαρισμό από πάνω προς τα κάτω.

Με αυτόν τον τρόπο, η σκόνη από τις λάμπες, τις εικόνες, τα ράφια και τα άλλα έπιπλα θα πέσει στο πάτωμα. Αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο σημείο που καθαρίζετε στο δωμάτιο.

2. Χρήση του ίδιου πανιού για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών

Τα πανιά, τα σφουγγάρια και τα άλλα εργαλεία καθαρισμού μπορεί να λερώσουν κάποιες επιφάνειες αν τα χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε πολύ βρώμικες περιοχές. Είναι καλύτερο να τα αντικαταστήσετε με καθαρά, καθώς μπορεί να μεταφέρετε τη βρωμιά. Εάν το πανί καθαρισμού έχει κακή εμφάνιση και εγκλωβισμένα υπολείμματα, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε χωρίς καθυστέρηση.

12 κοινές κακές συνήθειες στον καθαρισμό του σπιτιού
Θα πρέπει να αλλάζετε το πανί που χρησιμοποιείτε για κάθε επιφάνεια, ώστε να μην μεταφέρετε τη βρωμιά από το ένα μέρος στο άλλο.

3. Άμεση εφαρμογή προϊόντων καθαρισμού

Η απευθείας έκχυση ενός προϊόντος σε μια επιφάνεια μπορεί να τη λεκιάσει, γεγονός που θα δυσχεράνει την επίτευξη καλής εμφάνισης του χώρου. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα είναι να ψεκάσετε το προϊόν σε ένα πανί και στη συνέχεια να σκουπίσετε την περιοχή.

Υπάρχουν ακόμη και προϊόντα που πρέπει να αραιώνετε με νερό πριν τα χρησιμοποιήσετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες πριν χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν.

4. Κακές συνήθειες στον καθαρισμό του σπιτιού: Χρήση υπερβολικής ποσότητας σαπουνιού

Η χρήση περισσότερου σαπουνιού από το απαραίτητο δεν θα καθαρίσει καλύτερα τα ρούχα και τα πιάτα, ούτε θα καθαρίσει τις επιφάνειες που πρέπει να τριφτούν. Αντιθέτως: η περίσσεια σαπουνιού θα αφήσει περισσότερη βρωμιά και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό για να πετύχετε ένα καλό αποτέλεσμα.

Για να μην αναφέρουμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταστρέψετε κάποια υφάσματα. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα την ποσότητα απορρυπαντικού που αναγράφεται στις οδηγίες του κατασκευαστή.

5. Δεν καθαρίζετε τα εργαλεία καθαρισμού σας

Νομίζετε ότι το πανί, η σκούπα, η σφουγγαρίστρα, το σφουγγάρι και η βούρτσα καθαρίζονται από μόνα τους; Έτσι νομίζουν αρκετοί άνθρωποι. Εξάλλου, κουβαλούν ήδη αρκετό σαπούνι, χλωρίνη, απολυμαντικό και νερό κατά την καθαριότητα, οπότε γιατί να τα πλύνουμε ξανά;

Αυτός ο τρόπος σκέψης φαίνεται λογικός. Ωστόσο, είναι λάθος.

Τα μικρόβια και η βρωμιά συχνά προσκολλώνται στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε, οπότε κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιούμε πρέπει να απολυμαίνεται. Διαφορετικά, θα μεταφέρετε την ίδια βρωμιά στο επόμενο σημείο που θέλετε να καθαρίσετε.

6. Στοίβαγμα βρεγμένων πανιών και σφουγγαριών

Συχνά είμαστε κουρασμένοι όταν τελειώνουμε το καθάρισμα.

Ποιο είναι λοιπόν το πρώτο πράγμα που κάνουμε; Αφήνουμε τα υγρά πανιά ή τις πετσέτες μας σε ένα σωρό.

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Αυτός ο σωρός που φτιάχνετε είναι ιδανικός για την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Επίσης, η μυρωδιά μετά από λίγες ώρες θα είναι δυσάρεστη.

Η καλύτερη πρακτική είναι να κρεμάτε κάθε υγρό πανί για να στεγνώσει. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα στο καλάθι των ρούχων για πλύσιμο όταν έρθει η ώρα.

7. Κακές συνήθειες στον καθαρισμό του σπιτιού: Δεν προστατεύετε τα χέρια σας με γάντια

Μην καταστρέφετε τα χέρια σας. Προστατέψτε τα από τα χημικά προϊόντα και τα πιθανά ατυχήματα, όπως κοψίματα. Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε τα χέρια σας κατά το καθάρισμα του σπιτιού είναι να χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας λαστιχένια γάντια. Βεβαιωθείτε ότι αυτά είναι στο μέγεθός σας.

8. Δεν αφήνετε το προϊόν να δράσει

Αν αυτό σας ακούγεται γνώριμο, δεν είστε ο μόνος άνθρωπος που έχει αυτή την κακή συνήθεια: ρίχνετε το προϊόν καθαρισμού και αμέσως προχωράτε στο καθάρισμα.

Ωστόσο, κάθε ουσία έχει συγκεκριμένο χρόνο για να κάνει τη δουλειά της. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης.

Γενικά απαιτούνται 30 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνετε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να χρειάζεται να τρίψετε την περιοχή τόσο πολύ.

9. Αφήνετε τα πράγματα χωρίς να τα πλύνετε πριν τον ύπνο

Σας θυμίζει κάτι αυτό;

“Θα πλύνω τα πιάτα αύριο. Είμαι πολύ κουρασμένη σήμερα”. Στη συνέχεια, την επόμενη μέρα: “Τι ακαταστασία! Μακάρι να τα είχα πλύνει χθες το βράδυ.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για να αφήνετε τα πάντα καθαρά πριν πάτε για ύπνο.

Να θυμάστε ότι τα έντομα και τα τρωκτικά βγαίνουν τη νύχτα και τρέφονται με ό,τι έχετε αφήσει πίσω. Θέλετε να έχετε εφιάλτες; Αφήστε τα βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη, ξυπνήστε πολύ πρωί και ανάψτε το φως της κουζίνας. Θα δείτε τα έντομα να κάνουν πάρτι!

12 κοινές κακές συνήθειες στον καθαρισμό του σπιτιού
Είναι λάθος να αφήνετε τα πιάτα για να πλυθούν την επόμενη μέρα. Είναι καλύτερο να τελειώνετε αμέσως με αυτή τη δουλειά.

10. Κακές συνήθειες στον καθαρισμό του σπιτιού: Γεμίζετε υπερβολικά το πλυντήριο πιάτων και το πλυντήριο ρούχων

Το να γεμίζετε κάποιες συσκευές μέχρι το όριο είναι ένα λάθος που κάνουμε συχνά. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο, νερό και ενέργεια, αλλά τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.

Αποδεικνύεται ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα μιας συσκευής εμφανίζεται όταν τη γεμίζετε στα 3/4 της συνολικής της χωρητικότητας. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να βγουν βρώμικα τα αντικείμενα και να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία.

11. Περπατάτε με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι

Οι Ασιάτες βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν σε ένα σπίτι. Ωστόσο, αν το σκεφτείτε λογικά, σας επιτρέπει να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αφήνετε τη βρωμιά από το δρόμο στο χολ. Ξέρετε πόσα πράγματα πατάτε σε μια σύντομη βόλτα;

12. Ξεχνάτε να καθαρίσετε τους διακόπτες των φώτων

Το να παραλείπετε να καθαρίζετε τους διακόπτες των φώτων είναι πολύ συνηθισμένο. Σχεδόν πάντα το ξεχνάμε.

Ωστόσο, αν σκεφτούμε ότι τους αγγίζουμε καθημερινά και, μάλιστα, πολλές φορές την ημέρα, θα πρέπει να τους καθαρίζουμε πιο συχνά. Καθαρίστε τούς τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Μια πετσέτα ή ένα πανί με οινόπνευμα θα είναι αρκετό.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το εξαιρετικό άρθρο: 10 εναλλακτικές χρήσεις για το ελαιόλαδο

Όταν καθαρίζετε το σπίτι σας, αφήστε πίσω σας αυτές τις κακές συνήθειες

Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά αν το σπίτι σας δεν διατηρείται καθαρό, αυτό συχνά οφείλεται σε πολλές κακές συνήθειες που πρέπει να σταματήσετε αμέσως.

Εξάλλου, ποιος ο λόγος να καθαρίζετε αν δεν το κάνετε σωστά; Αναγνωρίστε και διορθώστε αυτές τις 12 κακές συνήθειες για να γλυτώσετε χρόνο και χρήμα.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.