Καρκίνος των όρχεων: Τύποι και θεραπεία

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου των όρχεων είναι η μηνιαία αυτοεξέταση και ο περιοδικός έλεγχος από τον ουρολόγο. Όταν η ασθένεια αυτή ανιχνεύεται έγκαιρα, η πιθανότητα ίασης είναι υψηλή, στις περισσότερες περιπτώσεις.
Καρκίνος των όρχεων: Τύποι και θεραπεία
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 07 Νοεμβρίου, 2022

Ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος και, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να ανιχνευθεί στα αρχικά στάδια, όταν δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί. Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως ένα πρήξιμο ή ένα εξόγκωμα στους όρχεις. Ωστόσο, μερικές φορές δεν υπάρχουν καθόλου σημάδια.

Ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου των όρχεων είναι η μηνιαία αυτοεξέταση. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αυτής της νόσου ή υπάρχει οποιοσδήποτε παράγοντας κινδύνου.

Αν παρατηρήσετε οίδημα ή οποιοδήποτε εξόγκωμα στους όρχεις, συμβουλευτείτε το συντομότερο δυνατό το γιατρό σας. Ο καρκίνος των όρχεων έχει καλή πρόγνωση όταν ανιχνεύεται έγκαιρα.

Καρκίνος των όρχεων

Testicular cancer.
Η αυτοεξέταση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα στους όρχεις.

Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται όταν κάποια κύτταρα στους όρχεις αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου αυτής έχει αυξηθεί σε αρκετές χώρες του κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η αιτία είναι άγνωστη. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μικρή μείωση των κρουσμάτων.

Υπολογίζεται ότι αυτός ο τύπος καρκίνου εμφανίζεται σε έναν στους 250 άνδρες. Η νόσος προσβάλλει συχνότερα νέους και μεσήλικες ενήλικες. Περίπου το 6% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε παιδιά και λίγο πάνω από το 8% εμφανίζεται σε άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών.

Τις περισσότερες φορές, ο καρκίνος των όρχεων αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πιθανότητα να πεθάνει ένας άνδρας από αυτή τη νόσο είναι 1 στις 5.000. Τα συνήθη συμπτώματα αυτής της παθολογίας είναι τα εξής:

 • Ένα ή περισσότερα κομμάτια ή πρήξιμο στον έναν ή και στους δύο όρχεις
 • Πόνος ή μούδιασμα στους όρχεις ή στο όσχεο
 • Αίσθημα βάρους στο όσχεο
 • Μεγαλύτερη σφριγηλότητα στον ένα όρχι από τον άλλο
 • Αμβλύς πόνος στη βουβωνική χώρα ή στην κάτω κοιλιακή χώρα
 • Ξαφνική συσσώρευση υγρού στο όσχεο
 • Διεύρυνση του μαστού ή ευαισθησία του μαστού
 • Πρήξιμο στο ένα ή και στα δύο πόδια από θρόμβο αίματος
 • Πόνος στην πλάτη, στην κατώτερη οσφυϊκή περιοχή
 • Πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή αιματηρό φλέγμα

Καρκίνος των όρχεων: Τύποι

Στους όρχεις υπάρχουν πολλοί τύποι κυττάρων. Κάθε τύπος μπορεί να προκαλέσει έναν ή περισσότερους τύπους καρκίνου των όρχεων. Ανάλογα με τον τρόπο, η θεραπεία και η πρόγνωση της νόσου ποικίλλουν. Οι κυριότεροι τύποι είναι οι ακόλουθοι.

Όγκοι των γεννητικών κυττάρων

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 90% των καρκίνων των όρχεων προέρχονται από τα γεννητικά κύτταρα. Αυτά παράγουν τα σπερματοζωάρια και δημιουργούν δύο τύπους όγκων: τα σεμινώματα και τα μη σεμινώματα. Για να δούμε.

 • Σεμινώματα. Εξαπλώνονται αργά και αυξάνουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG). Τα επίπεδα αυτά ανιχνεύονται σε μια εξέταση αίματος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση.
 • Μη σεμινώματα. Εμφανίζονται συνήθως σε άνδρες στα τέλη της εφηβείας ή γύρω στα 30 έτη.

Είναι σύνηθες ο καρκίνος των όρχεων που σχετίζεται με τα γεννητικά κύτταρα να ξεκινά με ένα καρκίνωμα in situ. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνο και δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί πριν συμβεί αυτό.

Στρωματοειδείς όγκοι και καρκίνος των όρχεων

Σε αυτή την περίπτωση, ο καρκίνος των όρχεων προέρχεται από το στρώμα, έναν υποστηρικτικό ιστό που παράγει επίσης ορμόνες των όρχεων. Αντιστοιχεί στο 20% των καρκίνων των όρχεων στα παιδιά και περίπου στο 5% των περιπτώσεων στους ενήλικες. Μπορεί να είναι δύο τύπων:

 • Όγκοι των κυττάρων Leydig. Τα κύτταρα αυτά παράγουν τις ανδρικές ορμόνες του φύλου. Οι περισσότεροι όγκοι που προέρχονται από αυτά τα κύτταρα είναι καλοήθεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εξελίσσονται σε καρκίνο και, αν συμβεί αυτό, έχουν κακή πρόγνωση.
 • Όγκοι των κυττάρων Sertoli. Τα κύτταρα αυτά τρέφουν τα γεννητικά κύτταρα, τα οποία παράγουν σπέρμα. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, οι περισσότεροι όγκοι είναι καλοήθεις, αλλά αν δεν είναι, δεν έχουν καλή πρόγνωση.

Δευτερογενείς καρκίνοι

Δευτεροπαθής καρκίνος των όρχεων είναι αυτός που έχει ξεκινήσει από άλλο όργανο, αλλά έχει φτάσει στους όρχεις κατά την εξάπλωσή του. Οι πιο συνηθισμένοι είναι τα λεμφώματα, τα οποία είναι συχνότερα σε άνδρες άνω των 50 ετών. Στα παιδιά, η πιο συχνή αιτία είναι η λευχαιμία.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Η επιστήμη δεν έχει ανακαλύψει τα ακριβή αίτια του καρκίνου των όρχεων. Οι περισσότερες περιπτώσεις αυτής της νόσου σχετίζονται με αλλαγές στο χρωμόσωμα 12. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που σχετίζονται με αλλαγές σε άλλα χρωμοσώματα ή στον αριθμό των χρωμοσωμάτων.

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των όρχεων. Η παρουσία αυτών των παραγόντων δεν σημαίνει ότι η νόσος θα αναπτυχθεί, αλλά μπορεί να ευνοήσει κάπως την εμφάνισή της. Πρόκειται για τους ακόλουθους:

 • Να είναι ο άνδρας λευκός
 • Να είναι μεταξύ 15 και 35 ετών
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των όρχεων
 • Να είναι ψηλός στο ανάστημα
 • Να υπάρχει μη κατερχόμενος όρχις
 • Λοίμωξη από τον ιό HIV
 • Είχε καρκίνο των όρχεων στο παρελθόν
 • Καρκίνωμα in situ

Καρκίνος των όρχεων: Θεραπεία

Ο γιατρός που κατευθύνει τη θεραπεία του καρκίνου των όρχεων είναι ο ουρολόγος. Μερικές φορές, συνεργάζεται με έναν ογκολόγο και έναν ειδικό στη χημειοθεραπεία. Οι θεραπευτικές επιλογές επιλέγονται με βάση την κατάσταση του κάθε ασθενούς. Οι κυριότερες επιλογές είναι οι εξής:

Χειρουργική επέμβαση

Σχεδόν όλος ο καρκίνος των όρχεων αντιμετωπίζεται πρώτα με χειρουργική επέμβαση, ακόμη και αν έχει ήδη εξαπλωθεί. Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικών επεμβάσεων σε αυτές τις περιπτώσεις:

 • Ριζική βουβωνική ορχεκτομή. Ο όγκος αφαιρείται μαζί με τον όρχι και τον σπερματικό μυελό.
 • Οπισθοπεριτοναϊκή εκτομή λεμφαδένων (RPLND). Πραγματοποιείται μαζί με τη ριζική βουβωνική ορχεκτομή ή σε άλλη χειρουργική επέμβαση μετά από αυτήν. Συνίσταται στην αφαίρεση ορισμένων λεμφαδένων από το πίσω μέρος της κοιλιάς. Γίνεται μόνο εάν υπάρχει ανάγκη.

Η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο των όρχεων σπάνια δημιουργεί επιπλοκές. Η απώλεια ενός μόνο όρχεως δεν επηρεάζει τη στύση ή τη γονιμότητα. Εάν χαθούν και οι δύο όρχεις, επέρχεται στειρότητα και μπορεί να μειωθεί η σεξουαλική επιθυμία.

Καρκίνος των όρχεων και ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται ιδίως σε περιπτώσεις καρκίνου των όρχεων τύπου σεμινώματος. Συνήθως πραγματοποιείται μετά από χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία αυτή μπορεί να επηρεάσει προσωρινά τη γονιμότητα. Επίσης, είναι σύνηθες να προκαλεί κοκκίνισμα του δέρματος και ερεθισμό στη βουβωνική περιοχή και την κοιλιά. Συχνά υπάρχει ναυτία και κόπωση.

Χημειοθεραπεία

Chemotherapy.
Η χημειοθεραπεία μπορεί να ενδείκνυται ως μέρος της θεραπείας του καρκίνου των όρχεων.

Στη χημειοθεραπεία, χρησιμοποιούνται φάρμακα για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η μόνη θεραπεία για τον καρκίνο των όρχεων ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν ή μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση λεμφαδένων. Οι συνήθεις παρενέργειες περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών, ναυτία, κόπωση και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας

Υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας είναι μερικές φορές απαραίτητες για τη θεραπεία του καρκίνου των όρχεων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον νωτιαίο μυελό. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μια παραλλαγή κατά την οποία οι ασθενείς λαμβάνουν μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μετά τη φαρμακευτική θεραπεία. Πρόκειται για μια πολύπλοκη, δαπανηρή και επικίνδυνη διαδικασία.

Μια τακτική αυτοεξέταση μπορεί να σας σώσει τη ζωή

Ο καρκίνος των όρχεων είναι μια από τις πιο ιάσιμες μορφές της νόσου. Το ποσοστό ίασης ξεπερνά το 90%. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι άνδρες καταφέρνουν να αναρρώσουν από αυτή την παθολογία και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, υπό την προϋπόθεση ότι ο καρκίνος αντιμετωπίζεται εγκαίρως.

Εάν ο καρκίνος των όρχεων δεν εντοπιστεί και δεν αντιμετωπιστεί στα αρχικά του στάδια, μπορεί να εξαπλωθεί. Αρχικά, εισβάλλει στον άλλο όρχι. Στη συνέχεια, μπορεί να κάνει μετάσταση και να μεταφερθεί σε άλλα μέρη του σώματος, μέσω των λεμφαδένων. Η καλύτερη πρόληψη είναι η αυτοεξέταση και η τακτική παρακολούθηση από γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kemmer, K., Corless, C. L., Fletcher, J. A., McGreevey, L., Haley, A., Griffith, D., … & Heinrich, M. C. (2004). KIT mutations are common in testicular seminomas. The American journal of pathology, 164(1), 305-313.
 • Ponce de León Roca, J., Algaba Arrea, F., Bassas Arnau, L., & Villavicencio Mavrich, H. (2000). Tumor de células de Leydig del testículo. Arch. esp. urol. (Ed. impr.), 453-458.
 • Cheng, L., Albers, P., Berney, D. M., Feldman, D. R., Daugaard, G., Gilligan, T., & Looijenga, L. H. (2018). Testicular cancer. Nature Reviews Disease Primers, 4(1), 1-24.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.