Τι είναι η κρυψορχία ή οι μη κατεβασμένοι όρχεις;

Η κρυψορχία μπορεί να συμβεί στον ένα ή και τους δύο όρχεις, και εμφανίζεται στη γέννα. Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν από μόνες τους σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Τι είναι η κρυψορχία ή οι μη κατεβασμένοι όρχεις;

Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιουνίου, 2021

Η κρυψορχία, ή μη κατεβασμένοι όρχεις, είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ανολοκλήρωτη κάθοδο του ενός ή και των δύο όρχεων μέσα από το βουβωνικό κανάλι στο όσχεο. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η παθολογία υπάρχει όταν ο όρχις δε βρίσκεται στο όσχεο στην ηλικία των έξι μηνών ή παραπάνω.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συχνότητα της ασθένειας, δηλαδή ο αριθμός των ασθενών σε έναν δεδομένο πληθυσμό, είναι 3% με 5% στα νεογέννητα μωρά. Αυτή η τιμή μπορεί ν’ αυξηθεί έως και 30% σε μωρά που γεννιούνται πρόωρα. Αν θέλετε να μάθετε παραπάνω για την κρυψορχία και τα χαρακτηριστικά της, μη χάσετε το σημερινό μας άρθρο!

Τι μπορεί να προκαλέσει τη μη κάθοδο των όρχεων;

Όπως αναφέρουν οι επαγγελματικές ιστοσελίδες όπως η Mayo Clinicτα αίτια της κρυψορχίας δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα. Η αιτιολογία είναι πως η ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (μητρικές και εμβρυϊκές παθήσεις και έκθεση σε χημικές ουσίες), γενετικούς παράγοντες και σύνδρομα με δυσμορφίες.

Η κρυψορχία κατανέμεται ως εξής σε βρέφη σε ολόκληρο τον κόσμο:

 • 3% με 5% των μωρών που γεννιούνται στην ώρα τους έχουν κρυψορχία.
 • Έως και 45% των πρόωρων μωρών έχουν κρυψορχία.
 • Έως την ηλικία των τριών μηνών, αυτά τα νούμερα πέφτουν στο 1-2%.
 • Μόνο το 1% των παιδιών έχουν κρυψορχία μέχρι το πρώτο έτος ζωής.

Πέραν από τα παραπάνω δεδομένα, βρίσκουμε ενδιαφέρον ό,τι το 10% των ασθενών έχουν και τους δύο όρχεις μη κατεβασμένους. Με άλλα λόγια, οι περισσότερες κλινικές περιπτώσεις είναι ετερόπλευρες. Όπως και να ‘χει, είμαστε αντιμέτωποι με μια παθολογία που συνδέεται με τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα.

Μωρό σε θερμοκοιτίδα
Η πρόωρη γέννηση σχετίζεται συχνά με τους μη κατεβασμένους όρχεις.

Ποιους επηρεάζει η κρυψορχία;

Αυτή η ασθένεια συνδέεται με τον χρόνο και την κατάσταση της γέννας. Οι ομάδες κινδύνου που είναι επιρρεπείς είναι οι ακόλουθες:

 • Παιδιά με χαμηλό βάρος γέννησης, δηλαδή, λιγότερο από 2,5 κιλά μάζας σώματος
 • Πρόωρη γέννα
 • Οικογενειακό ιστορικό κρυψορχίας ή άλλων προβλημάτων με τους όρχεις
 • Εμβρυϊκές παθήσεις κατά την εγκυμοσύνη που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη
 • Αλκοόλ, καπνός, ή έκθεση της μητέρας σε χημικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Συμπτώματα και πιθανές επιπλοκές

Το μόνο προφανές σύμπτωμα είναι η απουσία του ενός ή και των δύο όρχεων από το όσχεο. Στο 80% των περιπτώσεων οι μη ορατοί όρχεις είναι ψηλαφητοί, ενώ στο υπόλοιπο 20% έχουν υποχωρήσει τόσο που δεν μπορούν να ψηλαφηθούν. Ακόμη και έτσι, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις είναι μεταβατικές και το ζήτημα επιλύεται μόνο του μετά από έξι μήνες.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει η Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη, οι μη κατεβασμένοι όρχεις είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο. Πέραν αυτού, η λανθασμένη θερμοκρασία του σπέρματος (λόγω της κοντινής απόστασης με το σώμα) μπορεί να μεταφραστεί σε προβλήματα γονιμότητας.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την κρυψορχία;

Στόχος των επεμβάσεων στους ασθενείς με κρυψορχία είναι η κατάβαση του όρχεως που δε μπόρεσε να κατέλθει φυσικά. Σύμφωνα με πηγές που αναφέραμε ήδη, οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές μεθόδους για την επίλυση του προβλήματος. Ανάμεσά τους βρίσκουμε:

 • Θεραπεία με ορμόνες: Η ένεση με B-HCG ή τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει την κατάβαση του όρχεως.
 • Προσθήκη όρχεων και αλατούχων διαλυμάτων: Ιδανικά για περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έχουν χάσει πλήρως τον έναν ή και τους δύο όρχεις.
 • Χειρουργική επέμβαση: Γι’ αυτή την επιλογή θα σας μιλήσουμε παρακάτω.

Χειρουργική επέμβαση και κίνδυνοι

Η ορχεοπηξία είναι μια χειρουργική επέμβαση την οποία εκτελούν οι γιατροί για να κατεβάσουν τους όρχεις στο όσχεο. Ο χειρούργος θα φέρει προσεκτικά τον όρχι στη θέση που πρέπει και θα τον ράψει, τοποθετώντας τον έτσι στη σωστή θέση. Σύμφωνα με το Stanford Children’s Health, αυτή η επέμβαση έχει 98% πιθανότητες επιτυχίας.

Οι πιθανοί κίνδυνοι είναι οι εξής:

 • Τραυματισμοί στα σπερματικά αγγεία και ατροφία των όρχεων
 • Αιμορραγία κατά το χειρουργείο, μετεγχειρητικά, ή και τα δύο
 • Εμφάνιση βουβωνοκήλης
 • Βακτηριακή λοίμωξη λόγω της επέμβασης
 • Άνοιγμα πληγής κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης η οποία απαιτεί δεύτερη επέμβαση

Ανάρρωση

Ο ασθενής θα πρέπει να ξεκουραστεί για 2 με 3 μέρες μετά την επέμβαση και θα πρέπει να απέχει από τη σωματική άσκηση για τουλάχιστον έναν μήνα ώστε να προστατεύσει τα ράμματα. Επιπλέον, μόλις μπορέσει να αφαιρέσει τη γάζα, πρέπει να εκτελεί τη διαδικασία υγιεινής στην περιοχή της χειρουργικής τομής δύο φορές την ημέρα.

Ο ασθενής θα πρέπει ν’ ακολουθεί αυτούς τους κανόνες για ν’ αποφύγει ανεπιθύμητες λοιμώξεις. Τα ράμματα πέφτουν από μόνα τους και έτσι δε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για την αφαίρεσή τους.

Έγκυος γυναίκα και ποτήρι με κρασί
Η κατανάλωση τοξινών κατά την εγκυμοσύνη είναι ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου για την κρυψορχία.

Η κρυψορχία έχει λύση

Το αν θα γεννηθεί ένα παιδί με τον ένα ή και τους δύο όρχεις μη κατεβασμένους, δεν αποτελεί συνήθως θέμα ανησυχίας καθώς το 99% των περιπτώσεων επιλύονται από μόνες τους σε λιγότερο από έναν χρόνο. Ακόμη και έτσι όμως, σε ασθενείς όπου οι όρχεις δεν έχουν κατέβει φυσιολογικά, η ορμονοθεραπεία ή η χειρουργική επέμβαση είναι ασφαλείς και εξαιρετικές επιλογές.

Η κρυψορχία έχει λύση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, είτε απαιτείται επέμβαση, είτε όχι. Γι’ αυτό, αν είστε γονιός και δείτε ότι το παιδί σας έχει μη κατελθών όρχι, μην ανησυχείτε! Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής του και θα μπορέσει ν’ αναπτυχθεί φυσιολογικά μόλις λάβει τη σωστή θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.