Γιατί πονάει τόσο πολύ ένα χτύπημα στους όρχεις;

Ένα χτύπημα στους όρχεις δεν είναι ένα συνηθισμένο συμβάν, αλλά όταν συμβαίνει, προκαλεί απίστευτο πόνο. Ευτυχώς, αυτός ο τύπος επεισοδίου συνήθως δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Γιατί πονάει τόσο πολύ ένα χτύπημα στους όρχεις;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ένα χτύπημα στους όρχεις είναι μια από αυτές τις εμπειρίες που κανένας δεν θέλει να περάσει. Οι ειδικοί λένε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σαν το σώμα να τρελαίνεται λίγο.

Ωστόσο, ένα χτύπημα στους όρχεις σπάνια έχει σοβαρές συνέπειες, εκτός αν είναι πολύ δυνατό. Αυτή η περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να αναρρώνει γρήγορα, χωρίς επιπλοκές.

Ωστόσο, το δυνατό τραύμα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Επομένως, είναι καλύτερο να αποτρέψετε αυτόν τον τύπο χτυπήματος. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τι να κάνετε σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. Θα μιλήσουμε για όλα αυτά σήμερα εδώ.

Γιατί πονάει τόσο πολύ;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί πονάει πολύ το χτύπημα στους όρχεις. Ο βασικός λόγος είναι ότι αυτή η μικρή περιοχή έχει πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση νευρικών απολήξεων από άλλες περιοχές του σώματος.

Τέτοιες νευρικές απολήξεις συγκλίνουν στο κολπικό νεύρο, το οποίο θεωρείται «σούπερ αυτοκινητόδρομος» στο σώμα. Αυτό προκαλεί τον πόνο να φτάσει σε άλλες περιοχές και παράγει αυτό το είδος «προσωρινής τρέλας» στο σώμα.

Ταυτόχρονα, οι όρχεις συνδέονται ασθενώς στο σώμα. Καλύπτονται μόνο από ένα προστατευτικό στρώμα που ονομάζεται ελυτροειδής χιτώνας και περικλείεται σε έναν σάκο που ονομάζεται όσχεο. Επομένως, δεν έχουν απορρόφηση των κραδασμών και η αντίσταση που προσφέρουν σε ένα χτύπημα είναι πολύ περιορισμένη.

Γιατί προκαλεί πόνο στην κοιλιά το χτύπημα στους όρχεις;

πόνος στους όρχεις
Οι όρχεις περιέχουν διαφορετικά νευρικά άκρα και, για αυτόν τον λόγο, ένα χτύπημα στους όρχεις πονάει τόσο πολύ.

Ένα χτύπημα στους όρχεις προκαλεί πόνο στην κοιλιά. Γιατί; Οι όρχεις αρχίζουν να σχηματίζονται στην κοιλιά και, από εκεί, κατεβαίνουν στην τελική τους θέση. Οι νευρικές απολήξεις τους συγκλίνουν στην κοιλιά.

Επομένως, όταν κάποιος χτυπάει στους όρχεις, ο πόνος καταλήγει να συγκεντρώνεται στην κοιλιά. Όλα συγκλίνουν στο κολπικό νεύρο που έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή και σε μια μεγάλη περιοχή του άνω μέρους του σώματος.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ένα χτύπημα στους όρχεις όχι μόνο προκαλεί πόνο στην κοιλιά, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί ναυτία και έμετος. Επίσης, όταν ο πόνος είναι πολύ έντονος, θα υπάρξει ζάλη, δάκρυα, αυξημένη αρτηριακή πίεση και πονοκέφαλος.

Ποιες είναι οι συνέπειες από ένα χτύπημα στους όρχεις;

Ένα τέτοιο χτύπημα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες αν είναι πολύ δυνατό. Εάν ο πόνος δεν εξαφανιστεί μέσα σε 15 έως 60 λεπτά, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε σε ένα κέντρο έκτακτης ανάγκης για αξιολόγηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός ο τύπος χτυπήματος προκαλεί σοβαρές συνέπειες όπως τα ακόλουθα:

 • Επιδιδυμίτιδα. Αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα ενός ισχυρού χτυπήματος στους όρχεις. Είναι η φλεγμονή της επιδιδυμίδας, το τμήμα που ενώνει τον όρχι στο σπερματικό σπόρο. Αυτό προκαλεί πόνο και φλεγμονή, αλλά συνήθως υποχωρεί αυθόρμητα.
 • Μετατόπιση του όρχεως. Εμφανίζεται όταν το χτύπημα αναγκάζει τον όρχι να εισέλθει ξανά στο σώμα και να βρίσκεται στο πάνω μέρος του ισχίου. Ως αποτέλεσμα, ο όρχις δεν μπορεί πλέον να γίνει αισθητός. Πρόκειται για ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 • Στρέψη των όρχεων. Το χτύπημα μπορεί να αναγκάσει τον όρχι να ανέβει και να περιστραφεί, προκαλώντας στρέψη του. Το αποτέλεσμα είναι ο έντονος πόνος, το πρήξιμο και η τοποθέτηση ενός όρχεως πάνω από το άλλο. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εντός έξι ωρών.
 • Ρήξη του όρχεως. Αυτό είναι ασυνήθιστο φαινόμενο και προκαλείται από ένα εξαιρετικά δυνατό χτύπημα. Προκαλεί πολύ πόνο, αξιοσημείωτο πρήξιμο, επιθυμία εμετού και, μερικές φορές, λιποθυμία. Είναι ένα ιατρικό επείγον που απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Ποιος κινδυνεύει;

μπαλάκι του τένις στους όρχεις
Εάν κάνετε τακτικά αθλήματα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προστασία στην περιοχή των όρχεων.

Οι τραυματισμοί στους όρχεις, ιδιαίτερα οι σοβαροί, είναι σπάνιοι. Ωστόσο, μπορεί να συμβούν και, ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την πρόληψή τους. Οι αθλητές είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό το είδος προβλήματος.

Σε ορισμένα αθλήματα, είναι πιο συνηθισμένο να χτυπήσετε στους όρχεις. Όσοι παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή μπέιζμπολ θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Το ίδιο ισχύει και για όσους σηκώνουν βάρη ή κάνουν πολύ απαιτητικές ρουτίνες άσκησης.

Συμβουλές και πρόληψη για το χτύπημα στους όρχεις

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος όταν χτυπάτε στους όρχεις. Η δυσφορία δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες συμβουλές για την ανακούφιση της ασθένειας.

Τις περισσότερες φορές, οι γιατροί προτείνουν τα εξής:

 • Πάρτε ένα παυσίπονο, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.
 • Ξαπλώστε και χαλαρώστε.
 • Βάλτε παγοκύστη στην περιοχή για να ανακουφίσετε τον πόνο και να μειώσετε το πρήξιμο.
 • Τοποθετήστε μια πετσέτα κάτω από τον όρχι κατά τον ύπνο.
 • Αποφύγετε την επίπονη δραστηριότητα για τις επόμενες ημέρες.
 • Φορέστε υποστηρικτικά εσώρουχα για τις επόμενες ημέρες για να στηρίξετε τον όρχι.

Το καλύτερο, σε κάθε περίπτωση, είναι να αποφευχθεί ένα από αυτά τα χτυπήματα και, φυσικά, οι συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από αυτό. Εάν ένας άντρας ασκεί τακτικά έντονη σωματική δραστηριότητα, είναι καλύτερο να λάβει υπόψη τις ακόλουθες προφυλάξεις:

 • Χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό όρχεως ή ένα αθλητικό μπουφάν. Αυτές οι συσκευές παρέχουν καλή προστασία. Πρέπει να έχουν το σωστό μέγεθος, διαφορετικά, δεν θα εκτελούν τη λειτουργία τους σωστά.
 • Ρωτήστε για επιπλέον αξεσουάρ. Ο γιατρός ή ο εκπαιδευτής σας μπορεί να προτείνει άλλους τύπους πρόσθετων προστατευτικών, ανάλογα με τη δραστηριότητα ή το άθλημα που κάνετε.
 • Ενημερώστε το γιατρό σας. Ο πόνος στους όρχεις, ακόμη και αν δεν έχετε χτυπήσει, είναι αιτία διαβούλευσης. Αυτή η ταλαιπωρία δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπεται.

Όταν αντιμετωπίζετε πόνο, πηγαίνετε στο γιατρό

Ο πόνος είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα που πρέπει να προσέχετε. Εάν, μετά από ένα χτύπημα στους όρχεις, ο πόνος είναι πολύ έντονος ή δεν υποχωρεί με το πέρασμα μερικών λεπτών, είναι πάντα καλύτερο να πάτε σε ένα κέντρο υγείας για αξιολόγηση.

Ναυτία ή έμετος που δεν υποχωρεί, καθώς και αιμάτωμα στο όσχεο, δυσκολία στην ούρηση ή αίμα στα ούρα και πυρετός είναι επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να πρόκειται για έκτακτη ανάγκη. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τις σεξουαλικές πρακτικές που περιλαμβάνουν επαφή με τους όρχεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Casal, J., Solari, J. J., & Monserrat, J. M. (1965). Epitelioma del escroto. Revista Argentina de Urología, 34(9-12), 661-665.
 • Vaglica, A. C. (1980). Estallido traumático de testículo. Revista Argentina de Urología, 46(1), 30.
 • Calabia de Diego, A., López Rasines, G., Hernández Rodríguez, R., Marco de Lucas, E., Lastra García-Barón, P., & Hernández Castrillo, A. (2003). Lesiones testiculares que no hay que tocar. Archivos españoles de urología, 56(3), 255-266.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.