Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τα αποτελέσματα της ιατρικής έρευνας κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ενθαρρυντικά. Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη βελτιώθηκαν χωρίς την ανάγκη χημειοθεραπείας, ακτινοβολίας ή χειρουργικής επέμβασης.
Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα πειραματικό φάρμακο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου εξάλειψε ίχνη καρκινικών κυττάρων σε 12 άτομα, αποφεύγοντας συνεδρίες χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπεία και χειρουργική αφαίρεση.

Οι συμμετέχοντες γνώριζαν ότι το επόμενο βήμα μετά την επιστημονική μελέτη ήταν οι κοινές θεραπείες που καταπολεμούν την ασθένεια. Όμως το φάρμακο που παρείχαν οι συγγραφείς της μελέτης εξέπληξε τους γιατρούς με την πλήρη ανάρρωση των ασθενών.

Το φάρμακο αποτελεί ελπίδα για τις χιλιάδες διαγνώσεις αυτής της παθολογίας. Θα σας αποκαλύψουμε ποια είναι η νέα θεραπεία και πώς εφαρμόζεται.

Καρκίνος του ορθού: μια από τις πιο συχνές διαγνώσεις

Ο καρκίνος του ορθού προέρχεται από το ορθό, όπου τα κύτταρα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Η Ισπανική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας αναφέρει ότι αυτοί οι κακοήθεις όγκοι τείνουν να σχηματίζονται σε καθένα από τα 3 στρώματα αυτού του οργάνου: μυϊκό, ορογόνο και βλεννογόνο.

Η παθολογία συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, λόγω της ομοιότητας των χαρακτηριστικών του, αν και η διαφορά σηματοδοτείται από το σημείο όπου ξεκινά η νόσος. Γι’ αυτό συνηθίζεται να αποκαλείται η ασθένεια καρκίνος του παχέος εντέρου.

Στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS) διευκρινίζουν ότι το καρκίνωμα αυτό είναι το τρίτο πιο συχνό, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προβλέψεις για το 2022 είναι 44.850 περιπτώσεις καρκίνου του ορθού στη χώρα.

Από την πλευρά της, η Ισπανία καταγράφει τον καρκίνο του παχέος εντέρου ως υπεύθυνο για το 15% της επίπτωσης όλων των όγκων, με περισσότερες από 25.000 νέες περιπτώσεις ετησίως. Επιπλέον, στην ιβηρική αυτή χώρα, είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου ετησίως, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Medicina de Familia SEMERGEN.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η ετήσια επίπτωσή του είναι υψηλή, παρά τις μεθόδους έγκαιρης ανίχνευσης.

Dostarlimab: το πολλά υποσχόμενο πειραματικό φάρμακο για την αποκατάσταση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου ακολουθεί ο καθορισμός των φαρμακευτικών επιλογών που πρέπει να εφαρμοστούν από τους γιατρούς. Ανάλογα με το στάδιο του καρκινώματος, τα συμβατικά μέτρα βασίζονται σε τοπικές, συστηματικές και συνδυασμένες θεραπείες, όπως σημειώνει το ACS.

Οι δράσεις αυτές οδηγούν σε δευτερογενείς καταστάσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Όμως η ιστορία θα μπορούσε να αλλάξει με τη χρήση του dostarlimab, του δραστικού συστατικού της εμπορικής ονομασίας Jemperli® . Πρόκειται για το πειραματικό φάρμακο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου που χρησιμοποιείται από μια ομάδα γιατρών που επιδιώκει να θεραπεύσει την πάθηση.

Πρόκειται για ένα ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα PD-1, που παράγεται με τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA.

Κάθε δόση dostarlimab κοστίζει 11.000 δολάρια και πρέπει πάντα να συνταγογραφείται και να επιβλέπεται από ογκολόγο

Το Jemperli® συνταγογραφήθηκε αρχικά σε ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου, ακόμη και σε υποτροπιάζουσες φάσεις. Οι γυναίκες που έλαβαν θεραπεία εκδήλωσαν ανεπάρκεια στην επιδιόρθωση του ζεύγους DNA, σύμφωνα με τις εκθέσεις της AEMPS και της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση.

Η μετατόπιση της ανοσοθεραπευτικής ένωσης στον καρκίνο του παχέος εντέρου έγινε με μια ομάδα ειδικών που πρότεινε τον αποκλεισμό των σημείων ελέγχου σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένες νόσους και ανεπάρκεια στην επιδιόρθωση του DNA.

Σε τι συνίστατο η ιατρική έρευνα με το dostarlimab κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Οι ειδικοί μελετούσαν την υπόθεση από το 2017 και διέδωσαν τα αποτελέσματα μέσω του The New England Journal of Medicine τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Στο δείγμα συμπεριέλαβαν 12 άτομα με αδενοκαρκίνωμα σταδίου ΙΙ ή ΙΙΙ και ανεπαρκή επιδιόρθωση του σφάλματος ζευγαρώματος.

Στην ομάδα χορηγήθηκε δόση dostarlimab κάθε 3 εβδομάδες επί 6 μήνες. Η ουσία εξέθεσε τα καρκινικά κύτταρα για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να τα αναγνωρίσει και να τα εξαλείψει.

Θεωρητικά, μετά τη δοκιμή, οι ασθενείς θα συνέχιζαν τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση. Αλλά η κλινική ανταπόκριση στο πείραμα τους γλίτωσε από τέτοιες διαδικασίες.

Μετά από 6 μήνες παρακολούθησης, η έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχουν ίχνη όγκων στις μαγνητικές και ενδοσκοπικές εξετάσεις. Δεν υπάρχουν επίσης σημάδια καρκίνου στις ψηφιακές εξετάσεις του ορθού και στις βιοψίες, καθώς και στις σαρώσεις φθοριοδεοξυγλυκόζης.

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις εξέλιξης ή υποτροπής, πόσο μάλλον ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων που φθάνουν ή υπερβαίνουν τον βαθμό 3. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο τοπικά προχωρημένος καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν αρκετά ευαίσθητος στον μονοκλωνικό αποκλεισμό του PD-1.

An MRI scan.
Σε μελέτες ελέγχου, μετά από 6 μήνες παρακολούθησης των ασθενών, δεν βρέθηκαν ενδείξεις καρκίνου.

Παρενέργειες της θεραπείας με dostarlimab

Η χημειοθεραπεία έχει παρενέργειες που μεταβάλλουν τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενών. Η μέθοδος αυτή προκαλεί εντερικές διαταραχές, στειρότητα και ακράτεια, μεταξύ άλλων συνεπειών.

Αντίθετα, κατά την εφαρμογή του dostarlimab ως φαρμάκου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, δεν υπήρξαν σχετικές κλινικές επιπλοκές. Γενικά, ο αναστολέας αυτός προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε 1 στους 5 ασθενείς, αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι απολύτως φυσιολογικές.

Τι χρειάζεται για να θεωρηθεί το dostarlimab οριστική θεραπεία;

Ο αριθμός των ατόμων που ζητούν εξετάσεις για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται. Το Jemperli® τροφοδοτεί τις προσδοκίες των ασθενών των οποίων η μόνη διέξοδος ήταν η παραδοσιακή διαδικασία. Πρόκειται επίσης για ελπιδοφόρα νέα για άλλους τύπους καρκίνου.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πρωτοφανή, οι γιατροί εκτός έρευνας παροτρύνουν να συνεχιστούν οι δοκιμές σε μεγαλύτερους πληθυσμούς για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και να θεωρηθεί θεραπεία. Προς το παρόν, πρόκειται για ένα ακόμη βήμα σε έναν μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.