Αλουμινόχαρτο στο μαγείρεμα: Πρέπει να το χρησιμοποιείτε;

Ανακαλύψτε γιατί το αλουμινόχαρτο στο μαγείρεμα μπορεί να βλάψει την υγεία σας και ποια μέτρα πρόληψης πρέπει να λαμβάνετε όταν χειρίζεστε αυτό το προϊόν.
Αλουμινόχαρτο στο μαγείρεμα: Πρέπει να το χρησιμοποιείτε;
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Andrea Caillet Bois

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το αλουμινόχαρτο στο μαγείρεμα δεν το αμφισβητούσε κανείς μέχρι πρόσφατα, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε ερωτήσεις. Γίνεται σίγουρα πολλή συζήτηση για το ποια μεριά θα πρέπει να ακουμπά το φαγητό: η ματ ή η γυαλιστερή; Είναι και αυτό μια αρχή.

Γενικά, το αλουμινόχαρτο εξυπηρετεί τρεις σκοπούς:

 • Για να καλύπτει επιφάνειες στις οποίες μαγειρεύεται το φαγητό (στο φούρνο για παράδειγμα).
 • Για να διατηρεί το φαγητό (τύλιγμα).
 • Για να το κρατά ζεστό μετά το μαγείρεμα.

Σαφώς αυτό το υλικό είναι αρκετά χρήσιμο, εύχρηστο, και εξαιρετικά προσιτό. Όμως, είναι πραγματικά ασφαλές; Πόσο συχνά θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε; Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.

Αλουμινόχαρτο στο μαγείρεμα – Γιατί δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε;

Γυναίκα ξετυλίγει αλουμινόχαρτο

Το αλουμινόχαρτο αποτελείται από ένα πολύ λεπτό φύλλο αλουμινίου τυλιγμένο σε έναν κύλινδρο από χαρτόνι, ώστε να μπορούν να το κόβουν και να το χρησιμοποιούν εύκολα οι άνθρωποι. Το πάχος του φύλλου μπορεί να φτάσει τα 0,024 χιλιοστά, και έτσι είναι πολύ εύκαμπτο.

Τι είναι το αλουμίνιο;

Η χρήση του αλουμινίου είναι αρκετά δημοφιλής από τον 20º αιώνα ακόμη, λίγο λιγότερο από του χάλυβα. Επιπλέον, εξορύσσεται από τον βωξίτη, ένα είδος προσχωσιγενούς πετρώματος. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και της θερμότητας. Άλλες εξαιρετικές ιδιότητές του είναι:

 • Συνεκτικότητα. Αυτό αναφέρεται στην ιδιότητα ενός μετάλλου να απορροφά ενέργεια πριν σπάσει ή χάσει το σχήμα του.
 • Ευπλαστότητα. Αυτή είναι μια φυσική ιδιότητα με την οποία μπορεί κάποιος/α να δημιουργήσει φύλλα από ένα μέταλλο.
 • Ολμικότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα μέταλλα είναι ευέλικτα και μπορούμε να τους δώσουμε σχήμα εφαρμόζοντας δύναμη χωρίς να σπάνε.

Πότε κάνει κακό στην υγεία το αλουμίνιο;

Το αλουμίνιο (συνδυασμένο με άλλα στοιχεία) είναι ένα φθηνό υλικό και μπορείτε να το βρείτε υπό τη μορφή κουζινικών, κατσαρολών, τηγανιών, και πολλών άλλων μαγειρικών σκευών. Όμως, θα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν ότι η χρήση αυτών των σκευών βλάπτει την υγεία σας.

Παρόλα αυτά, το τύλιγμα του φαγητού με αλουμινόχαρτο και η θέρμανσή του σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν. Ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε όξινα ή πικάντικα φαγητά. Ας δούμε όμως λίγες λεπτομέρειες για να γίνει πιο κατανοητό αυτό το σημείο.

Φαγητό μέσα σε αλουμινόχαρτο

Πώς λειτουργεί το αλουμίνιο στο ανθρώπινο σώμα;

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να εκκρίνει αλουμίνιο αλλά σε μικρές ποσότητες μόνο. Με άλλα λόγια, η ελάχιστη πρόσληψή του δε θα προκαλέσει προβλήματα. Ενδεικτικά, μπορείτε να πάρετε 40 γραμμάρια για κάθε 1 κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Σημειώστε ότι εκτιθέμεθα σε αυτό το μέταλλο πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε σε καθημερινή βάση. Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες μορφές σε φαγητά και μέρη όπως:

 • Τσάι
 • Καλαμπόκι
 • Βότανα
 • Αλάτι μαγειρικής
 • Πόσιμο νερό
 • Κίτρινο τυρί
 • Αρωματικά μπαχαρικά
 • Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιόξινα

Ανάμεσα στις πιο συχνές διαταραχές που προκαλούνται από την υψηλή ποσότητα αλουμινίου στο σώμα, μπορούμε να αναφέρουμε τις παρακάτω:

 • Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.
 • Το αλουμίνιο βλάπτει ιδιαίτερα ασθενείς με προβλήματα στα νεφρά.
 • Μπορεί να επιδεινώσει την υγεία ασθενών με προβλήματα των οστών.
 • Τέλος, μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων.

Αλουμινόχαρτο στο μαγείρεμα – Αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες

Ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση της ποσότητας αλουμινίου στο σώμα σας είναι να μην τρίβετε τα σκεύη, που φτιάχνονται από αυτό το μέταλλο, μετά τη χρήση τους. Αυτά τα σκεύη σκουριάζουν και σχηματίζουν ένα αδρανές στρώμα που εμποδίζει την ανάμιξη του αλουμινίου με τα τρόφιμα που αγγίζει.

Το κύριο πρόβλημα βρίσκεται στο τύλιγμα του φαγητού με αλουμινόχαρτο στο μαγείρεμα καθώς είναι αναλώσιμο και δε θα δημιουργήσει αυτό το αδρανές στρώμα πριν το χρησιμοποιήσετε. Έτσι, όταν μαγειρεύετε, το αλουμίνιο μπορεί να μπει στο φαγητό και να ξεπεράσει τα ασφαλή, για το σώμα, όρια.

Εν κατακλείδι, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο στην κουζίνα για την αποθήκευση φαγητού, θα πρέπει μόνο να προσέχετε όταν το χρησιμοποιείτε για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Crisponi, Guido & Fanni, Daniela & Gerosa, Clara & Nemolato, Sonia & Nurchi, Valeria & Crespo-Alonso, Miriam & Lachowicz, Joanna & Faa, Gavino. (2013). The meaning of aluminium exposure on human health and aluminium-related diseases. Biomolecular concepts. 4. 77-87. 10.1515/bmc-2012-0045.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.