3 τρόποι για να απομακρύνετε τη σκουριά από τα κουζινικά

Βαρεθήκατε να βρίσκετε σκουριά στα σκεύη και στο νεροχύτη σας; Αρχίζει το αγαπημένο σας τηγάνι να σκουριάζει; Κάντε τα κουζινικά σας να λάμψουν σαν καινούργια με τα παρακάτω εξαιρετικά φυσικά καθαριστικά προϊόντα!
3 τρόποι για να απομακρύνετε τη σκουριά από τα κουζινικά

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου, 2019

3 τρόποι για να απομακρύνετε τη σκουριά από τα κουζινικά. Η σκουριά είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς για τις περισσότερες επιφάνειες και για τα σκεύη.

Ο χρόνος, η έκθεση στον αέρα και στην υγρασία ή η επαφή με χημικά προϊόντα αφαιρούν την ομορφιά του καινούργιου από τα αντικείμενα.

Από την άλλη, πιθανώς δεν θέλετε να τα πετάξετε ούτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλες ποσότητες χημικών προϊόντων, σωστά;

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι καιρός να δοκιμάσετε αυτούς τους τρεις εξαιρετικούς φυσικούς τρόπους για απομακρύνετε τη σκουριά!

Καταρχάς είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, για να αποτρέψετε την εμφάνιση της σκουριάς, το καλύτερο είναι να κάνετε σωστή συντήρηση σε όλα σε καθημερινή βάση.

Θα πρέπει να προσπαθείτε να καθαρίζετε και να στεγνώνετε τις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα ασημικά σας και να φροντίζετε τον νεροχύτη σας κάθε μέρα. Αυτός είναι αναμφίβολα ο τρόπος για να διατηρήσετε την ωραία τους εμφάνιση. Εξασφαλίζει επίσης υγιεινή καθαριότητα.

Ωστόσο όλοι έχουμε κάποιο αγαπημένο τηγάνι με λίγη σκουριά από κάτω ή στη λαβή του και δεν μας κάνει καρδιά να το πετάξουμε…

Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές. Θα σας φανούν πολύ χρήσιμες για να απομακρύνετε τη σκουριά!

Πώς να απομακρύνετε τη σκουριά από τα σκεύη

1. Συρμάτινο πετσετάκι και μαγειρική σόδα

απομακρύνετε τη σκουριά με μαγειρική σοδα

Μπορείτε να βρείτε συρμάτινα πετσετάκια ή σφουγγάρια στο σούπερ μάρκετ της περιοχής σας. Φροντίστε να τα προμηθευτείτε επειδή θα σας φανούν πολύ χρήσιμα. Τώρα, για εγγυηθούμε την αποτελεσματικότητα αυτής της συμβουλής, το κλειδί είναι το “αστέρι” της συνταγής μας: η μαγειρική σόδα.

Τι θα χρειαστείτε;

 • συρμάτινα πετσετάκια
 • μαγειρική σόδα (η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος της επιφάνειας που θα καθαρίσετε)

Οδηγίες

 • Ξεκινήστε ζεσταίνοντας λίγο νερό.
 • Στη συνέχεια βάλτε το σε ένα δοχείο μαζί με τη μαγειρική σόδα. Προσθέστε μονάχα όσο νερό χρειάζεται για να σχηματιστεί ένας πολτός. Η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος του αντικειμένου ή της επιφάνειας που θα καθαρίσετε.
 • Στη συνέχεια βάζετε τον πολτό της μαγειρικής σόδας πάνω στο συρμάτινο πετσετάκι ή στο σφουγγάρι. Έπειτα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να τρίψετε τη σκουριασμένη επιφάνεια.
 • Να θυμάστε ότι, αν τρίψετε πολύ σκληρά, μπορεί να φθείρετε το σκεύος. Τρίψτε το σκεύος προσεκτικά και έπειτα αφήστε το στην άκρη για πέντε λεπτά.
 • Μετά από πέντε λεπτά ξεπλύντε το με κανονικό νερό.

Τα παρακάτω βήματα είναι πολύ σημαντικά. Θα εγγυηθούν ότι η σκουριασμένη κατσαρόλα, το σκουριασμένο τηγάνι ή το σκουριασμένο μαχαίρι σας θα είναι έτοιμα για χρήση.

 • Πρέπει να στεγνώσετε τελείως το σκεύος με χαρτί κουζίνας. Μόλις τελειώσετε, τρίψτε το σκεύος με λίγο ελαιόλαδο. Καλύψτε την επιφάνειά του και στη συνέχεια αποθηκεύστε το.

Θα λατρέψετε το αποτέλεσμα!

2. Χοντρό αλάτι και λεμόνια για να απομακρύνετε τη σκουριά

απομακρύνετε τη σκουριά με αλατι και λεμονι

Η διαδικασία αυτή είναι εύκολη, γρήγορη και πάνω από όλα: οικονομική! Αν τα κουζινικά σκεύη μπορεί να έχουν λίγη σκουριά, αυτό μπορεί επίσης να ισχύει και για τον νεροχύτη σας. Μπορεί να είναι μόνο σε μια γωνία, όμως πιθανώς τη βρίσκετε πολύ ενοχλητική.

Πρόκειται για κάτι πολύ συνηθισμένο. Με τον καιρό, τη χρήση ή τη συσσώρευση αλάτων, η επιφάνεια χάνει σιγά-σιγά τη λάμψη της. Η σκουριά βρίσκεται συνήθως γύρω από τη βρύση ή στις γωνίες που συγκρατούν την υγρασία.

Αν θέλετε να αποφύγετε τη σκουριά και να διατηρήσετε την κουζίνα σας αστραφτερή και υγιεινή, αξιοποιήστε αυτά τα φυσικά καθαριστικά συστατικά.

Τι θα χρειαστείτε;

 • χοντρό αλάτι
 • μισό λεμόνι

Οδηγίες

Πάρτε ένα λεμόνι και κόψτε το στη μέση. Στη συνέχεια ρίξτε λίγο χοντρό αλάτι πάνω στο μισό λεμόνι. Θα χρησιμοποιήσετε το λεμόνι σαν συρμάτινο πετσετάκι ή σφουγγάρι.

 • Πάρτε όλα τα σκουριασμένα αντικείμενα που θέλετε να καθαρίσετε. Έπειτα χρησιμοποιήστε αυτά τα δύο συστατικά για να τα τρίψετε. Όταν το χοντρό αλάτι εξαφανιστεί, προσθέστε ακόμα μία κουταλιά.
 • Σιγά-σιγά θα δείτε ότι η σκουριά φεύγει. Αφήστε τα αντικείμενα στην άκρη για πέντε λεπτά και μετά ξεπλύντε τα.
 • Τέλος ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με την προηγούμενη μέθοδο. Αν καθαρίζετε κάποιο τηγάνι, σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας και καλύψτε το με ένα λεπτό στρώμα ελαιόλαδου.
 • Αν καθαρίζετε τον νεροχύτη, πρέπει να τον σκουπίσετε με χαρτί κουζίνας. Έτσι θα λάμψει στη στιγμή.

3. Αποκαταστήστε παλιά σκεύη που έχουν πολλή σκουριά

απομακρύνετε τη σκουριά

Αυτό μπορεί να γίνει σε περίπτωση που θέλετε να αποκαταστήσετε κάποιο παλιό σκεύος. Μπορεί να πρόκειται για οικογενειακό κειμήλιο ή για κάποιο αντικείμενο που έχει φθαρεί από τον χρόνο και τη σκουριά.

Μπορείτε να αποκαταστήσετε αυτά τα παλιά, σκουριασμένα αντικείμενα;

Ναι! Θα σας πούμε πώς.

Τι θα χρειαστείτε;

 • αλουμινόχαρτο (η ποσότητα εξαρτάται από την επιφάνεια ή το σκεύος που θα καθαρίσετε)
 • τον χυμό από ένα λεμόνι
 • λευκό ξύδι (η ποσότητα εξαρτάται από την επιφάνεια ή το σκεύος που θα καθαρίσετε)

Οδηγίες

 • Καταρχάς θα πρέπει να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη σκουριά.
 • Για να το πετύχετε, αρχίστε κόβοντας το αλουμινόχαρτο σε λωρίδες των δυόμισι εκατοστών. Έπειτα φτιάξτε με αυτές “μπάλες” και μουσκέψτε τες με χυμό λεμονιού.
 • Στη συνέχεια είναι ώρα να τρίψετε το σκεύος ή την επιφάνεια.
 • Μόλις έχετε αφαιρέσει ένα μεγάλο μέρος της σκουριάς, ετοιμαστείτε για τη δεύτερη φάση.
 • Για το βήμα αυτό πρέπει να βάλετε το σκεύος μέσα σε έναν κουβά και να το μουλιάσετε ολόκληρο μέσα σε λευκό ξύδι.
 • Αφήστε το εκεί όλη τη νύχτα.
 • Την επόμενη μέρα επιστρέψτε στην πρώτη μέθοδο που αναφέραμε χρησιμοποιώντας ένα συρμάτινο πετσετάκι και μαγειρική σόδα.

Δοκιμάστε τα παραπάνω κόλπα και στη στιγμή τα τηγάνια και τα σκεύη σας θα μοιάζουν σαν καινούργια!

Ωστόσο είναι πιθανό ότι τα πραγματικά παλιά σκεύη δεν θα είναι τέλεια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να στραφείτε σε πιο σκληρές, λειαντικές χημικές ουσίες όπως το υδροχλωρικό οξύ.

Να θυμάστε, το καλύτερο είναι να καθαρίζετε τα σκεύη σας καθημερινά για να προλάβετε τη συσσώρευση σκουριάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.