Αλυσιδωτή συμπεριφορά: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Μέσω της αλυσιδωτής συμπεριφοράς, μπορούμε να διδάξουμε σε παιδιά και ενήλικες να εκτελούν σύνθετες εργασίες που περιλαμβάνουν την εκμάθηση πολλών βημάτων. Μάθετε πώς λειτουργεί.
Αλυσιδωτή συμπεριφορά: Τι είναι και πώς λειτουργεί;
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 10 Οκτωβρίου, 2022

Η αλυσιδωτή συμπεριφορά είναι μια πολύ χρήσιμη τεχνική για τη διδασκαλία ενός ατόμου να εκτελεί σύνθετες εργασίες. Δηλαδή, είναι εξαιρετική για ακολουθίες ενεργειών που πρέπει να εκτελεστούν η μία μετά την άλλη για να ολοκληρωθεί ένας συγκεκριμένος στόχος.

Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως με παιδιά και άτομα με διαφορετικές ικανότητες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με υγιείς ενήλικες, ακόμη και να εφαρμοστεί από μόνο του για την απόκτηση νέων ικανοτήτων.

Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που μπορούν να διδαχθούν ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο. Το εύρος τους κυμαίνεται από τις πιο απλές (όπως το να φορέσετε ένα σακάκι ή να βουρτσίσετε τα δόντια σας) μέχρι την απομνημόνευση μιας χορογραφίας ή την εκμάθηση μιας συνταγής. Αν θέλετε να μάθετε πώς να εφαρμόσετε τη συμπεριφορική αλυσιδωτή συμπεριφορά, σας προσκαλούμε να διαβάσετε παρακάτω!

Τι είναι η συμπεριφορική αλυσιδωτή συμπεριφορά;

Η αλυσιδωτή συμπεριφορά είναι μια τεχνική που αποτελεί μέρος της συμπεριφορικής ψυχολογίας. Σύμφωνα με αυτό το παράδειγμα, προσφέροντας ενίσχυση μετά από οποιαδήποτε συμπεριφορά, καταφέρνουμε να αυξήσουμε τη συχνότητα εμφάνισής της και να εδραιώσουμε τη μάθηση. Στην περίπτωση της αλυσιδωτής συμπεριφοράς, ο στόχος είναι να διδάξουμε μια σειρά από συνδεδεμένες συμπεριφορές που οδηγούν σε ένα τελικό αποτέλεσμα.

Με άλλα λόγια, μια σύνθετη συμπεριφορά μπορεί να δημιουργηθεί από μια σειρά απλών αντιδράσεων. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενίσχυση κάθε βήματος, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί ένα διακριτικό ερέθισμα (ένα σήμα) για την έναρξη του επόμενου.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, η εκμάθηση του βουρτσίσματος των δοντιών απαιτεί να ακολουθήσουμε μια σειρά ενεργειών: να πάρουμε την οδοντόβουρτσα, να βάλουμε την οδοντόκρεμα, να βουρτσίσουμε τα πάνω και κάτω δόντια, να καθαρίσουμε τη γλώσσα, να γεμίσουμε ένα ποτήρι με νερό, να ξεπλύνουμε… Μέσω της αλυσιδωτής σύνδεσης, τα βήματα αυτά συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη μάθηση.

Αλυσιδωτή συμπεριφορά: Τι είναι και πώς λειτουργεί;
Η εκμάθηση του βουρτσίσματος των δοντιών είναι μια εργασία που συγκεντρώνει διαφορετικά βήματα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους.

Πιστεύουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε αυτό το άρθρο: Αυτοεκτίμηση, το κλειδί για την ευτυχία

Πώς να εφαρμόσετε την αλυσιδωτή συμπεριφορά

Για να εφαρμόσετε την αλυσιδωτή συμπεριφορά στην πράξη, το πρώτο βήμα είναι να εκτελέσετε μια ανάλυση εργασιών. Δηλαδή, πρέπει να χωρίσετε την πολύπλοκη συμπεριφορά σε μικρά, απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, όπως κάναμε στην περίπτωση του βουρτσίσματος των δοντιών. Αυτά τα ενδιάμεσα βήματα θα είναι αυτά που θα “δεθούν” μεταξύ τους για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μάθησης.

Στη συνέχεια, πρέπει να αποφασίσετε ποιοι θα είναι οι ενισχυτές. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, για να μάθουμε, να εδραιώσουμε και να επαναλάβουμε μια συμπεριφορά, πρέπει να ακολουθείται από έναν ενισχυτή.

Πρόκειται για ένα ευχάριστο ή θετικό ερέθισμα για το άτομο. Ουσιαστικά, είναι μια ανταμοιβή που ακολουθεί την ολοκλήρωση της εργασίας. Μπορεί να είναι κοινωνικός (όπως έπαινος ή συγχαρητήρια) ή υλικός (όπως ένα αυτοκόλλητο ή μια λιχουδιά).

Τρίτον, θα πρέπει να επιλέξετε τον τύπο της αλυσιδωτής συμπεριφοράς που θα εφαρμόσετε. Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής αυτής της τεχνικής.

Αλυσιδωτή συμπεριφορά: Προς τα εμπρός

Αυτό συνίσταται στο να ξεκινήσετε διδάσκοντας το αρχικό βήμα και να συνεχίζετε προοδευτικά με τα επόμενα βήματα. Ο ενισχυτής ή η ανταμοιβή δίνεται κάθε φορά που το άτομο ολοκληρώνει ένα βήμα.

Για παράδειγμα, για να μάθει ένα παιδί να φοράει ένα παντελόνι, ακολουθείται η εξής ακολουθία:

 1. Αρχικά, μαθαίνει να κρατάει το παντελόνι του με τα δύο χέρια στα άκρα της ζώνης της μέσης.
 2. Στη συνέχεια, το παιδί διδάσκεται να βάζει το δεξί του πόδι στο δεξί πόδι.
 3. Συνεχίζει βάζοντας το αριστερό πόδι στο άλλο πόδι.
 4. Στη συνέχεια, τραβά το παντελόνι προς τα πάνω μέχρι να είναι άνετο γύρω από τη μέση.
 5. Στη συνέχεια, κλείνει το κουμπί.
 6. Τέλος, κλείνει το φερμουάρ του παντελονιού.

Τα βήματα αυτά διδάσκονται ένα-ένα, με μία δοκιμή για κάθε βήμα που πρέπει να μάθει. Επιπλέον, κάθε ολοκληρωμένο στοιχείο ενισχύεται.

Δείχνετε το 1, μετά το 1-2, μετά το 1-2-3… τέλος το 1-2-3-4-5-6.

Προς τα πίσω

Στην περίπτωση αυτή, ξεκινάμε από το τέλος και εργαζόμαστε προοδευτικά προς τα πίσω, δείχνοντας τα προηγούμενα βήματα. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι μαθαίνουμε σε ένα παιδί να γράφει τη λέξη “σκύλος“:

 1. Ξεκινάμε γράφοντας ολόκληρη τη λέξη, εκτός από το τελευταίο γράμμα. Το παιδί θα πρέπει να συμπληρώσει το “ς” που λείπει.
 2. Στη συνέχεια, γράφουμε τη λέξη με τα δύο τελευταία γράμματα που λείπουν: “σκύλ-.” Το παιδί θα πρέπει να συμπληρώσει το “o” και το ” ς“.
 3. Συνεχίζουμε να αφαιρούμε διαδοχικά τα γράμματα, μέχρι να φτάσουμε στο τέλος. Σε αυτό το σημείο, το παιδί θα γράψει την πλήρη λέξη.

Σε αυτή την περίπτωση, αλυσιδωτά ακολουθούμε επίσης μια σειρά βημάτων που πρέπει να μάθει, αλλά ξεκινάμε από το τέλος μέχρι να φτάσουμε στην αρχή.

Διδάσκετε το 3, μετά το 3-2, τέλος το 3-2-1.

Μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον αυτό το άρθρο: Ελέγξτε τα επίπεδα άγχους σας με ασκήσεις

Ολόκληρη ακολουθία στο σύνολο

Σε αυτόν τον τρόπο, ολόκληρη η ακολουθία ενεργειών διδάσκεται στο σύνολό της, χωρίς να παρέχεται ενίσχυση μετά από κάθε ολοκληρωμένο βήμα. Στη συνέχεια, το άτομο καλείται να εκτελέσει ολόκληρη την εργασία σε μία μόνο δοκιμή. Ο ενισχυτής λαμβάνεται μόνο όταν ολοκληρωθεί η ακολουθία.

Το σχέδιό σας θα ήταν να διδάξετε απευθείας το 1-2-3-4.

Καθαρά μερική

Στην περίπτωση αυτή, τα βήματα διδάσκονται ένα προς ένα και ακολουθούν μια προοδευτική σειρά (όπως στην περίπτωση της εμπρόσθιας αλυσίδας). Ωστόσο, για να λάβετε τον ενισχυτή, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε μόνο το συγκεκριμένο βήμα που εξασκείται και όχι τα προηγούμενα.

Διδάσκετε το 1, στη συνέχεια το 1-2, στη συνέχεια το 1-2-3…. τελικά το 1-2-3-4-5-6.

Αλυσιδωτή συμπεριφορά: Τι είναι και πώς λειτουργεί;
Τα σχολεία συχνά εφαρμόζουν παραλλαγές αυτών των μεθόδων σε διαφορετικές διαδικασίες μάθησης.

Μερική προοδευτική

Στην περίπτωση αυτή, η ενίσχυση είναι πιο σταδιακή. Τα βήματα διδάσκονται ξεχωριστά αλλά και ο συνδυασμός μεταξύ τους.

Διδάσκετε το 1, μετά το 2, μετά το 1-2, μετά το 3, μετά το 1-2-3, τώρα το 4, τελικά το 1-2-3-4.

Διαδικασία με επίβλεψη

Η αλυσιδωτή σύνδεση των συμπεριφορών είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλους τους τύπους μάθησης, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένες μεταβλητές. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο οι ενισχυτές να είναι ποικίλοι και κοινωνικού τύπου. Επιπλέον, το άτομο θα πρέπει να διδάσκεται συμπεριφορές που έχει ήδη κατακτήσει, ώστε να διευκολύνεται.

Η διαδικασία μάθησης παρακολουθείται για την αποφυγή λαθών και μπορεί να χρειαστεί να προσφερθούν κάποια βοηθήματα, τα οποία μπορούν να εξασθενήσουν καθώς το άτομο δεν τα χρειάζεται πλέον. Τέλος, είναι σημαντική η εξάσκηση σε διαφορετικά πλαίσια και με διαφορετικά υλικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cooper, J., Heward, W., Heron, T. (2019). Análisis Aplicado de la conducta. 2da ed. ABA España.
 • Ruiz Fernández, M. A., Díaz García, M. I., & Villalobos Crespo, A. (2012). Manual de técnicas de intervención cognitivo conductuales. Madrid: Desclée de Brouwer.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.