Αμφιβολίες στην αγάπη: Τι συμβαίνει με εμένα;

Το να έχεις αμφιβολίες για μια σχέση είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, μπορούν να ρυθμίσετε τη ζωή σας και του συντρόφου σας. Σήμερα, θα αναλογιστούμε αυτό και θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε για να διώξετε τις αμφιβολίες σας.
Αμφιβολίες στην αγάπη: Τι συμβαίνει με εμένα;

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Όλοι έχουμε αμφιβολίες στην αγάπη. Ο κινηματογράφος και η κοινωνία παρουσιάζουν εξιδανικευμένες σχέσεις. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για αβεβαιότητα, επομένως είναι φυσιολογικό να αναπτύσσετε συναισθήματα ενοχής, τύψεων και ντροπής όταν δεν αισθάνεστε 100% άνετα με τη σχέση σας.

Εάν αυτό σας φαίνεται γνωστό, θα θέλαμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τη σχέση σας, μπορεί να μην ξέρετε πώς να ενεργήσετε ή ακόμη και να μην βρείτε τους λόγους για τους οποίους ξαφνικά νιώθετε η αβεβαιότητα σε μια σταθερή σχέση μέχρι πρόσφατα. Παρακάτω, θα εξηγήσουμε τους λόγους πίσω από τις πιο συνηθισμένες αμφιβολίες στον έρωτα και τι μπορείτε να κάνετε για αυτές.

Είναι φυσιολογικό να έχεις αμφιβολίες στην αγάπη;

Ναι, το να έχεις αμφιβολίες για την αγάπη είναι απολύτως φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα, δεν θα διστάσουμε καν να πούμε ότι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε υγιούς σχέσης!

Γιατί; Λοιπόν, είναι πολύ απλό: οι αμφιβολίες είναι αυτές που σας επιτρέπουν να ξανασκεφτείτε εάν η σχέση αξίζει ή όχι και είναι ένα σημάδι ότι αισθάνεστε άνετα και είστε πρόθυμοι να εξερευνήσετε τα συναισθήματα που δηλώνετε προς τον σύντροφό σας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζήλια. Η ζήλια είναι φυσιολογική σε μια σχέση. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την ένταση με την οποία την εκδηλώνεις. Αντίθετα, αν αναπτύξετε παθολογική ζήλια, είναι πολύ πιθανό να καταστρέψετε μια σχέση. Υπό αυτή την έννοια, οι άκαιρες αμφιβολίες θα ροκανίσουν σιγά-σιγά κάθε σχέση που απέχει πολύ από το να είναι υγιής.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin το 2001 διαπίστωσε ότι οι ανασφάλειες είναι μια εμπρηστική σπίθα για δυσαρέσκεια σε μια σχέση. Γενικά, τα ζευγάρια που καταναλώνονται από αμφιβολία για τον εαυτό τους έχουν χαμηλότερη πρόγνωση να συνεχίσουν στο μέλλον ή να νιώσουν ότι αγαπούν τον σύντροφό τους.

Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, όλα εξαρτώνται από την ένταση και τη φύση της αμφιβολίας σας για τον εαυτό σας. Εάν χρησιμοποιείτε τις αμφιβολίες σας για να αναλογιστείτε τη σχέση σας και σας ενοχλούν μόνο για ένα ρεαλιστικό χρονικό διάστημα (μερικούς μήνες έως ένα χρόνο ή λιγότερο), δεν πειράζει. Από την άλλη, αν είναι συνεχείς και αρχίζουν να επηρεάζουν τον τρόπο που σχετίζεσαι με τον σύντροφό σου, είναι σημάδι που δεν πρέπει να παραβλέψεις.

Οι αμφιβολίες στον έρωτα έχουν πολλές αιτίες. Θα μιλήσουμε γι αυτές παρακάτω.

Αιτίες για τις αμφιβολίες στην αγάπη

Αμφιβολίες στην αγάπη: Τι συμβαίνει με εμένα;

Ο πρώτος συσχετισμός που πιθανότατα έχετε κάνει είναι πολύ προφανής: νιώθετε αμφιβολίες στην αγάπη επειδή δεν είστε πια ερωτευμένοι. Είναι απλό, έτσι δεν είναι;

Λοιπόν όχι. Όχι πραγματικά.

Φυσικά, μπορεί να έχετε ανασφάλειες για τη σχέση σας για αυτόν τον λόγο, αλλά υπάρχουν και πολλαπλές παράλληλες εξηγήσεις.

Γι’ αυτό ετοιμάσαμε μια λίστα με 7 λόγους για τους οποίους μπορεί να νιώθετε αμφιβολίες. Ελέγξτε κάθε ενότητα και σκεφτείτε αντικειμενικά για να δείτε αν εξηγούν τις ανασφάλειές σας. Τέλος, θα παρουσιάσουμε μια λίστα με μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε.

1. Τραύμα από προηγούμενες σχέσεις

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι το τραύμα επηρεάζει τις σχέσεις με διάφορους τρόπους. Το τραύμα πάντα αφήνει ένα αποτύπωμα, που μπορεί να μείνει μαζί σας μόνιμα στην επόμενη σχέση σας. Μπορεί να σχετίζεται με επεισόδια βίας, παθολογικά θέματα προσκόλλησης, εξάρτηση, ανασφάλειες, απιστίες κ.λπ.

Οποιαδήποτε τραυματική κατάσταση στο παρελθόν μπορεί να εκδηλωθεί στο παρόν, και θα το κάνει μέσα από αμφιβολίες, ανασφάλειες και προκαταλήψεις για τη σχέση. Αυτό μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματική αιτιολόγηση, επομένως είναι ένα σημαντικό για μια σταθερή σύνδεση.

Εκτός από αυτό, όπως επισημαίνουν ειδικοί και ερευνητές, το παιδικό τραύμα μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με αυτόν τον τρόπο. Γενικά, οποιοδήποτε τραυματικό επεισόδιο που έχετε βιώσει στο παρελθόν, είτε εντός είτε εκτός μιας σχέσης, μπορεί να σας αποτρέψει από το να αισθάνεστε 100% σταθεροί με τον σύντροφό σας.

2. Αμφιβολίες στην αγάπη: Φόβος δέσμευσης

Ο συνειδητός ή ασυνείδητος φόβος της δέσμευσης μπορεί να είναι μια άλλη εξήγηση για τις αμφιβολίες σας για την αγάπη. Εδώ, ωστόσο, δεν αναφερόμαστε στη δέσμευση ως το επίσημο βήμα πριν από το γάμο, αλλά ως την απόφαση να συνάψετε μια σταθερή, διαρκή και ευημερούσα σχέση.

Αυτός ο φόβος έχει πολλές αιτίες. Για παράδειγμα, μπορεί να εκτιμάτε υπερβολικά την ανεξαρτησία σας, μπορεί να μην βλέπετε τον εαυτό σας με μια συμβατική οικογένεια στο μέλλον, μπορεί να φοβάστε τις οικονομικές επιπτώσεις, μπορεί να είστε συναισθηματικά απροετοίμαστοι και μπορεί ακόμη και να έχετε έναν παθολογικό φόβο να ερωτευτείτε.

Η αποφυγή της δέσμευσης σε μια σχέση είναι μια απολύτως σεβαστή απόφαση για πολλούς, και στην πραγματικότητα, είναι σύμφωνη με αυτό που είναι γνωστό ως ελεύθερη αγάπη. Ωστόσο, αξίζει να σκεφτείτε αν οι ερωτικές σας αμφιβολίες δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας φόβος δέσμευσης επειδή εκτιμάτε την ελευθερία σας ή αν σας περιορίζουν. Μερικές φορές, αυτή μπορεί να είναι η απάντηση που σας εμποδίζει να δημιουργήσετε σταθερές σχέσεις.

3. Προσδοκίες σχετικά με τους στόχους της σχέσης

Αντίθετα, μπορεί επίσης να τρέφετε ανασφάλειες στη σχέση σας επειδή ο σύντροφός σας δεν έχει τους ίδιους στόχους στη ζωή με εσάς. Με αυτή την έννοια, μπορεί να φοβάστε ότι αυτή η ασυμφωνία αργά ή γρήγορα θα λειτουργήσει εναντίον σας, σε σημείο που θα είναι ο κύριος λόγος για έναν χωρισμό.

Για να είναι μια σχέση ευημερούσα, πρέπει να υπάρχουν κοινοί στόχοι. Τα κοινά σχέδια σάς επιτρέπουν να κινήσετε τη ζωή σας προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν οι στόχοι είναι αντιφατικοί, όμως, είναι ένα πρόβλημα που σίγουρα θα οδηγήσει σε δυσαρέσκεια.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι η γονεϊκότητα. Αν για εσάς το να είστε γονιός είναι στόχος ζωής, αλλά για τον σύντροφό σας δεν είναι, τότε είναι φυσικό να νιώθετε αμφιβολίες. Αυτό είναι ένα κάπως ακραίο παράδειγμα, αλλά είναι επίσης το πιο κοινό στην ενήλικη ζωή. Λιγότερο υπερβατικοί στόχοι μπορούν να δημιουργήσουν την ίδια αίσθηση ανασφάλειας.

4. Αμφιβολίες στην αγάπη: Θέματα πίστης

Μια άλλη κοινή αιτία αμφιβολιών στον έρωτα είναι τα θέματα πίστης. Αυτό είναι ένα βασικό συστατικό σε κάθε σταθερή σχέση, που αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσης που υπάρχει στη σχέση και στις δύο πλευρές. Εάν ο σύντροφός σας σας έχει απατήσει, φοβάστε ότι σας απατά ή, αντίθετα, αυτές οι κατηγορίες έχουν πέσει πάνω σας, είναι φυσικό να αισθάνεστε αμφιβολίες για τη σχέση σας.

Δεν μπορείς ποτέ να είσαι 100% σίγουρος για την πιστότητα του συντρόφου σου. Μια σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη, επομένως είναι αδύνατο να χτίσεις κάτι στέρεο ελλείψει αυτής. Το να συγχωρείς την απιστία δεν είναι εύκολο, αλλά να έχεις κατά νου ότι άλλο πράγμα είναι η πραγματική απιστία και άλλο ο φόβος ότι ο σύντροφός σου είναι άπιστος.

Το επισημαίνουμε γιατί είναι πολύ συνηθισμένο για ένα άτομο να υποψιάζεται συνεχώς ότι ο σύντροφός του δεν είναι πιστός. Μερικές φορές, αυτή η υποψία βασίζεται σε στοιχεία. Ωστόσο, άλλες φορές, είναι ένας εντελώς αδικαιολόγητος φόβος. Εάν αυτή είναι η περίπτωσή σας, θα πρέπει να το σκεφτείτε γιατί αυτός ο φόβος ή η καχυποψία δεν θα σας βοηθήσει σε καμία περίπτωση να νιώσετε άνετα με τον σύντροφό σας.

5. Το πάθος τελείωσε

Ένα ζευγάρι που μαλώνει για παθιασμένη και λογική αγάπη.
Εάν το πάθος έχει φύγει από τη σχέση σας, είναι πολύ φυσιολογικό να αρχίσετε να το αμφισβητείτε. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί να καλλιεργηθεί εκ νέου.

Όπως είπαμε στην αρχή, μπορεί να βιώνεις αμφιβολίες στην αγάπη επειδή το δυνατό αίσθημα του πάθους έχει ξεφτίσει. Έχει όμως η αγάπη ημερομηνία λήξης;

Ναι και όχι. Από νευροχημική άποψη, οι ορμόνες που εκκρίνει ο εγκέφαλος στην αρχή της σχέσης είναι διαφορετικές από αυτές που παράγονται λίγους μήνες αργότερα.

Οι πρώτες σας δίνουν ένα αίσθημα έκστασης, ευτυχίας και πάθους, ενώ οι δεύτερες σχετίζονται περισσότερο με την προσκόλληση και την εμπιστοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, τα συναισθήματά σας προς τον σύντροφό σας εξελίσσονται. δεν μένουν στατικά.

Αυτό αυξάνεται περισσότερο όταν μειώνονται οι στιγμές πάθους. Αν δεν βρείτε χώρο στη σχέση για ρομαντισμό και φλερτ, τότε είναι αναπόφευκτο το ενδιαφέρον σας να μειωθεί. Ευτυχώς, αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορείτε να δουλέψετε αρκεί να δεσμευτείτε να συνεχίσετε τη σχέση.

6. Έχετε προσδοκίες που είναι υπερβολικά ιδεαλιστικές

Τέλος, είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσετε αμφιβολίες στην αγάπη επειδή έχετε ιδεαλιστικές προσδοκίες. Αυτό, όπως σημειώσαμε στην αρχή, συχνά επηρεάζεται από ταινίες, ρομαντικά μυθιστορήματα, τηλεοπτικές σειρές και την κοινωνία γενικότερα.

Μια σχέση αποτελείται από ρομαντικές στιγμές, φυσικά, αλλά δεν θα είναι κάθε σχέση ρομαντική στο 100% των περιπτώσεων. Θα υπάρξουν στιγμές μονοτονίας, βαρετές στιγμές, ακόμα και κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις. Το να πιστεύουμε ότι η σχέση θα είναι τέλεια ή να εξιδανικεύουμε τον σύντροφό μας, οδηγεί αναπόφευκτα σε αποτυχία όταν συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε αμφιβολίες στην αγάπη;

Η απόφαση να συνεχίσετε ή όχι στη σχέση εξαρτάται από εσάς, καθώς και από τους λόγους που έχουν ανάψει τη φλόγα της αβεβαιότητας. Ωστόσο, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

  • Σκεφτείτε εάν η αμφιβολία για τον εαυτό σας είναι ένα κοινό πρότυπο: Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε εάν έχετε αμφιβολίες για αυτή τη σχέση ή τις σχέσεις γενικά και εάν η αμφιβολία είναι μέρος της ζωής σας, όπως όταν ψωνίζετε ή παίρνετε σημαντικές αποφάσεις. Εάν πρόκειται για μοτίβο, είναι μεγαλύτερο πρόβλημα – ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με επαγγελματική βοήθεια, για παράδειγμα.
  • Μιλήστε με τον σύντροφό σας: Εάν έχετε αμφιβολίες για τη σχέση σας, θα πρέπει να το πείτε στον σύντροφό σας και να αποφύγετε να κρύψετε τους φόβους και τα συναισθήματά σας. Μέσα από μια ανοιχτή συζήτηση, μπορείτε να βρείτε τους λόγους αυτών των αμφιβολιών και να βρείτε μια λύση γι αυτές.
  • Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας: Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Εάν δεν θέλετε πλέον να διατηρήσετε τη σχέση για τον έναν ή τον άλλον λόγο, θα είναι καλύτερα να αποφύγετε να αναβάλλετε την απόφαση. Θα κάνετε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας δυστυχισμένο αν τη συνεχίσετε, όταν πραγματικά θέλετε να τη διακόψετε. Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να συνεχίσετε, τότε δεσμευτείτε να ενισχύσετε τη σχέση.
  • Πηγαίνετε στη θεραπεία ζευγαριών: Τέλος, αν θέλετε να συνεχίσετε τη σχέση αλλά βρίσκεστε σε αδιέξοδο, μην φοβάστε να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη. Η θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αυτού του τύπου προβλημάτων, καθώς και ως χώρος για να γνωριστείτε και να εξερευνήσετε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας.

Το να έχεις αμφιβολίες στην αγάπη είναι μια συνηθισμένη εμπειρία. Μην αισθάνεστε άσχημα για αυτό, αλλά μην προσποιείστε ότι δεν υπάρχουν. Αντιμετωπίστε τις αμφοβολίες για να μάθετε τι κρύβεται πίσω τους και ανακαλύψτε μια λύση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Busby, D. M., Walker, E. C., & Holman, T. B. The association of childhood trauma with perceptions of self and the partner in adult romantic relationships. Personal Relationships. 2011; 18(4): 547-561.
  • Marshall, E. M., & Kuijer, R. G. Weathering the storm? The impact of trauma on romantic relationships. Current opinion in psychology. 2017; 13: 54-59.
  • Murray, S. L., Holmes, J. G., Griffin, D. W., Bellavia, G., & Rose, P. The mismeasure of love: How self-doubt contaminates relationship beliefs. Personality and Social Psychology Bulletin. 2001; 27(4): 423-436.
  • Yumbul, C., Cavusoglu, S., & Geyimci, B. The effect of childhood trauma on adult attachment styles, infidelity tendency, romantic jealousy and self-esteem. Procedia-social and behavioral sciences. 2010; 5: 1741-1745.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.