Σχέσεις: 7 πράγματα πέρα από την αγάπη

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενδυναμώσετε την αγάπη και να διασφαλίσετε ότι η σχέση σας θα αντέξει είναι να γνωρίζετε, να κατανοείτε και να εφαρμόζετε αυτά τα χαρακτηριστικά στη ζωή σας.
Σχέσεις: 7 πράγματα πέρα από την αγάπη
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

7 πράγματα πέρα από την αγάπη. Ένα από τα πιο βασικά πράγματα σε μια σχέση είναι να αποδέχεσαι το σύντροφό σου με τις αρετές του και τα ελαττώματά του. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλο. Οι αλλαγές είναι αποδεκτές σε μια σχέση μόνο αν είναι εποικοδομητικές και για τους δυο.

Η αγάπη είναι το κύριο συστατικό για οποιαδήποτε σχέση. Αν ένας από τους δυο αρχίζει να αμφιβάλει για τα αισθήματά του/της, το πιο πιθανό είναι να φτάσουν στο χωρισμό μετά από κάποιο διάστημα.

Παρόλο που η αγάπη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια σχέση, υπάρχουν και άλλα πράγματα που είναι εξίσου απαραίτητα για τη δημιουργία μιας δυνατής, σταθερής και πάνω από όλα ευτυχισμένης σχέσης.

Η τέχνη της αγάπης συνοδεύεται από μια σειρά χαρακτηριστικών τα οποία είναι απαραίτητα για να μάθετε να ζείτε μαζί αρμονικά και για να φτιάξετε μια ζωή μαζί.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενδυναμώσετε την αγάπη και να διασφαλίσετε ότι η σχέση σας θα αντέξει είναι να γνωρίζετε, να κατανοείτε και να εφαρμόζετε αυτά τα χαρακτηριστικά στη ζωή σας.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, όταν αναφερόμαστε στις σχέσεις και στην αγάπη πάντα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις για το τι είναι λάθος και τι σωστό. Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας 7 βασικά πράγματα που χρειάζονται όλα τα ζευγάρια πέρα από την αγάπη.

Τα θεμέλια μιας επιτυχημένης σχέσης πέρα από την αγάπη

1. Εμπιστοσύνη

πέρα από την αγάπη

Ένας από τους σπουδαιότερους θησαυρούς που μπορεί να μοιραστεί ένα ζευγάρι είναι η εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το κύριο συστατικό και το κλειδί για την ευτυχία ενός ζευγαριού.

Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη και από τις δυο πλευρές, η σχέση κυλά γαλήνια χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας όποτε δεν είστε μαζί.

Αν δεν σταματήσετε να ανησυχείτε και να σκέφτεστε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να σας απατήσει το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε εντάσεις στη σχέση σας. Ενώ εσωτερικά θα σας εμποδίζει να απολαμβάνετε πλήρως όλες τις όμορφες στιγμές σας.

2. Αποδοχή

Ένα μεγάλο βήμα είναι να αποδέχεστε κάποιον έτσι όπως είναι· αλλά να προσπαθείτε να αλλάξετε τον άλλο, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Προσέξτε! Πολύ συχνά, οι άνθρωποι λένε ότι αποδέχονται τα ελαττώματα του συντρόφου τους αλλά κατά κάποιο τρόπο απλώς περιμένουν να αλλάξει.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να αποδέχεστε το σύντροφό σας με τις αρετές του και τα ελαττώματά του. Κανείς δεν είναι τέλειος και ορισμένες φορές υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που απλώς αποτελούν μέρος του χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

Ωστόσο, αν αναφέρεστε σε κάποια αλλαγή η οποία θα είναι εποικοδομητική και για τους δυο σας τότε αφήστε τη απλώς να έρθει. Αλλά αυτό είναι κάτι καλό μόνο όταν δεν αναγκάζετε ή καταπιέζετε το σύντροφό σας να κάνει κάτι που δεν θέλει.

3. Επικοινωνία

πέρα από την αγάπη

Ένα από τα βασικότερα πράγματα για μια πετυχημένη σχέση είναι η διατήρηση της καλής επικοινωνίας. Εφόσον η σχέση σας αναπτύσσεται, σίγουρα θα θέλετε να μπορείτε να μιλάτε ανοιχτά όποτε το έχετε ανάγκη, να λέτε τι αισθάνεστε, τι ονειρεύεστε και γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να σας απασχολεί.

Επιπλέον, θα πρέπει να συζητάτε ακόμη και για θέματα του σεξουαλικού τομέα για το οποίο και οι δυο θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα.

4. Δέσμευση

“Στις καλές και στις κακές στιγμές”. Κάπως έτσι θα πρέπει να είναι η δέσμευση όταν μοιράζεστε τη ζωή σας με κάποιον άλλο. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά ή άσχημα είναι τα πράγματα εντός ή εκτός της σχέσης σας, θα πρέπει να τα ξεπερνάτε μαζί.

5. Σεβασμός, πέρα από την αγάπη

Όλες οι μακροχρόνιες σχέσεις δυναμώνουν με αυτή τη σημαντική αξία. Σας διασφαλίζει μια υγιή συμβίωση. Χωρίς σεβασμό, η αγάπη από μόνη της δεν μπορεί να αναπτυχθεί και το πιο πιθανό είναι αρνητικά συναισθήματα να επηρεάζουν τη σχέση σας.

Είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να ελέγχετε καταστάσεις όταν ο ένας από τους δυο είναι θυμωμένος ή ενοχλημένος. Αυτές είναι οι στιγμές όπου λέγονται οι πιο άσχημες λέξεις, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί! Θα πρέπει πάντα να διατηρείτε την ψυχραιμία σας.

6. Μάθετε να συγχωρείτε

πέρα από την αγάπη

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια και ανά πάσα στιγμή μπορούν να εμφανιστούν δοκιμασίες οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε κάποιο λάθος. Μπορείτε να το συγχωρήσετε;

Δεν μπορούν όλοι να συγχωρούν εύκολα και ακόμη πιο δύσκολο είναι να συγχωρεί κανείς με όλη του την καρδιά. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για μια σχέση επειδή αποτελεί μέρος της ανάπτυξης και της εμπειρίας και των δυο.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι πολύ πιο δύσκολο να συγχωρήσουμε, που μπορεί να σημαίνουν ότι δεν αξίζει να συνεχίσετε περαιτέρω τη σχέση σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο είναι να το αφήνετε απλά να τελειώσει, τουλάχιστον για λίγο διάστημα, μέχρι να επουλωθούν τελείως οι πληγές σας.

Δεν είναι καλό να προσποιείστε ότι έχετε συγχωρήσει το σύντροφό σας και να καταπιέζετε τα συναισθήματά σας απλά και μόνο επειδή φοβάστε να μείνετε μόνοι σας. Θα πρέπει να μάθετε να λέτε αντίο όταν το κρίνετε απαραίτητο. Η προσωπική σας ευεξία έρχεται πάντα πάνω από όλα.

7. Αφοσίωση, πέρα από την αγάπη

Μια σχέση που έχει περάσει από τη δοκιμασία της απιστίας υστερεί σε ένα βασικό συστατικό: την αφοσίωση. Αυτό το στοιχείο συνδέεται στενά με την εμπιστοσύνη αλλά είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στην αφοσίωση επειδή βοηθά στη διατήρηση της εμπιστοσύνης.

Η απιστία μας πληγώνει, μας καταστρέφει και δημιουργεί μια χαοτική κατάσταση μέσα σε μια σχέση. Γι’ αυτό το λόγο, οι περισσότερες σχέσεις τελειώνουν όταν ένας από τους δυο αποφασίζει να είναι άπιστος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Agoff, C., Rajsbaum, A., & Herrera, C. (2006). Perspectivas de las mujeres maltratadas sobre la violencia de pareja en México. Salud pública de México, 48, s307-s314.
  • Cid, F. M. (2011). Los cuatro componentes de la relación de pareja. Revista electrónica de psicología Iztacala, 14(1), 321-332.
  • Testor, C. P., GARAYOA, J. A. C., & PUJOLS, M. D. (2009). Psicoterapia psicoanalítica de pareja: teoría y práctica clínica. Apuntes de psicología, 27(2-3), 197-217.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.