7 σημάδια ανασφάλειας στον έρωτα που πρέπει να ξέρετε

Υπάρχουν πολλά σημάδια ανασφάλειας στον έρωτα. Σήμερα, συγκεντρώσαμε 7 από τα πιο σημαντικά που πρέπει να λάβετε ως προειδοποιητικά σημάδια.
7 σημάδια ανασφάλειας στον έρωτα που πρέπει να ξέρετε

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Κανείς μας δεν ξεφεύγει εντελώς από τις ανασφάλειες. Σε κάποιο βαθμό, είναι υγιείς. Ωστόσο, όταν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, μπορούν να λειτουργήσουν εναντίον σας με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν κάποια σημάδια ανασφάλειας στον έρωτα που δεν μπορείτε να παραβλέψετε αν θέλετε μια σταθερή, ευημερούσα και διαρκή σχέση.

Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές είναι τόσο μικρά που δεν καταλαβαίνεις καν ότι είναι εκεί. Είναι επίσης πιθανό να τα κουβαλάς εδώ και πολλά χρόνια, σε σημείο που να νομίζεις ότι είναι φυσικές συμπεριφορές.

Σήμερα, συγκεντρώσαμε επτά σημάδια ερωτικής ανασφάλειας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως οδηγό για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με αυτά αφού τα εντοπίσετε.

Επτά σημάδια ανασφάλειας στον έρωτα

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και τη δυσαρέσκεια στις σχέσεις, η ανασφάλεια στην αγάπη είναι ένας κοινός παράγοντας για τη διάλυση πολλών σχέσεων. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς τρόπους, αν και ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι η ανασφαλής προσκόλληση.

Η ανασφαλής προσκόλληση χαρακτηρίζεται από φόβο και αβεβαιότητα κατά τη σύναψη μιας σχέσης (φιλικής, ερωτικής και λοιπών). Γενικά, αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία μέσω της σχέσης με τους γονείς, τους κηδεμόνες ή τους κύριους φροντιστές. Υπάρχουν τρεις τύποι: ανήσυχη, αποφυγική και φοβισμένη-αποφευκτική.

Αυτός ο τύπος προσκόλλησης έχει πολλαπλές επιπτώσεις στη ζωή του ζευγαριού. Εκτός από την αύξηση της πιθανότητας χωρισμού, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι είναι ένας παράγοντας σεξουαλικής δυσαρέσκειας.

Ας δούμε μερικά σημάδια ανασφάλειας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να την αναγνωρίσετε.

1. Σημάδια ανασφάλειας: Φόβος εγκατάλειψης

Ο φόβος της εγκατάλειψης είναι ένα από τα κύρια σημάδια ανασφάλειας στον έρωτα. Στην πραγματικότητα, είναι το σημείο εκκίνησης για την επιβεβαίωση ή την άρνηση αυτού του μοτίβου συμπεριφοράς.

Μπορεί να εκδηλωθεί για πολλούς λόγους. Σχεδόν σε όλους, οφείλεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός για τον σύντροφό σου.
  • Νομίζεις ότι μπορεί να βρει κάποιον καλύτερο ως σύντροφο ζωής.
  • Εναλλακτικά, μπορεί να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες της σχέσης.
  • Πιστεύεις ότι αν τελειώσει η σχέση, δεν θα μπορέσεις να βρεις κάποιον άλλο.

Όπως θα περίμενε κανείς, ο φόβος της εγκατάλειψης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που παρεμποδίζει μια υγιή σχέση. Εξαιτίας αυτού, μπορείτε να αναπτύξετε διάφορες συμπεριφορές που επιδεινώνουν τόσο εσάς όσο και τη σχέση. Για παράδειγμα, μπορεί να ανεχτείτε ορισμένες ενέργειες ώστε να μην προκαλέσουν χωρισμό (απιστία, βία κ.λπ.).

2. Είστε πιο ανεξάρτητοι από τον σύντροφό σας

Las señales de inseguridad en el amor incluyen la excesiva independencia
Η ανασφάλεια μπορεί να εκδηλωθεί προτιμώντας να κάνετε τις περισσότερες δραστηριότητες μόνοι σας και όχι με τον σύντροφό σας.

Ένα περίεργο πράγμα που συμβαίνει με την ανασφαλή προσκόλληση είναι ότι αναπτύσσεται μέσω της αντίθεσης. Παρόλο που νιώθετε φόβο εγκατάλειψης, αυτό δεν σας εμποδίζει να είστε ανεξάρτητοι στη σχέση. Αυτή η συμπεριφορά ξεκινά από την παιδική ηλικία και επεκτείνεται στην ενήλικη ζωή με σχεδόν πανομοιότυπα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μπορεί να πάρετε αποφάσεις χωρίς να συμβουλευτείτε τον σύντροφό σας, να κρύψετε ή ακόμα και να απορρίψετε πράξεις στοργής, να αφομοιώσετε μια απόμακρη ή ψυχρή στάση κ.λπ. Η ανεξαρτησία αναπτύσσεται ως αμυντικός μηχανισμός ενάντια στις ανασφάλειες και τον φόβο της εγκατάλειψης. Εάν συμβεί το δεύτερο, τουλάχιστον δεν είμαι τόσο αφοσιωμένος και δεν θα με επηρεάσει τόσο πολύ, μπορεί να σκέφτεστε βαθιά μέσα σας.

3. Σημάδια ανασφάλειας: Έλλειψη εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη είναι κεντρική ιδέα σε κάθε σχέση. Πολλές σχέσεις καταρρέουν επειδή υπήρξε έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των συντρόφων. Ωστόσο, οι ανασφάλειές μας μπορεί να σας εμποδίσουν να ενδώσετε σε αυτήν την εμπιστοσύνη, η οποία αργά ή γρήγορα θα καταλήξει να επηρεάσει τη σχέση με πολλούς τρόπους.

Μερικά σαφή παραδείγματα έλλειψης εμπιστοσύνης είναι ότι αμφιβάλλετε για την πιστότητα του συντρόφου σας, έχετε αμφιβολίες για τα συναισθήματα που λένε ότι τρέφουν για εσάς και υποψιάζεστε συνεχώς ότι δεν σας λένε την αλήθεια.

Λάβετε υπόψη ότι, πολύ απλά, η εμπιστοσύνη περιλαμβάνει πάντα την ανοχή της αβεβαιότητας. Εάν εστιάσετε μόνο στην αβεβαιότητα και όχι στην ανεκτικότητα, τα πράγματα μπορούν να τελειώσουν με κακούς όρους.

4. Θέλετε η σχέση να είναι τέλεια

Αυτό είναι ένα από τα σημάδια της ανασφάλειας στον έρωτα που έχει τις ρίζες του στην ανθυγιεινή ρομαντική σύλληψη που κληρονομήσατε από την κοινωνία. Πολλοί τείνουν να εξιδανικεύουν την αγάπη σε ένα ακραίο όριο, τόσο πολύ που προσεγγίζει την ιδέα της σε ορισμένες ταινίες, σειρές και διαφημίσεις.

Επομένως, μπορεί να προσποιηθείτε ότι η σχέση είναι τέλεια. Όταν κάποια πτυχή της δεν είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες σας, τότε νομίζετε ότι είναι μια άθλια σχέση ή δεν έχει νόημα να συνεχίσετε.

Η εξιδανίκευση ενός συντρόφου στα άκρα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σύμπτωμα ανασφάλειας και φόβου. Είναι κάτι που εγγυάται την αποτυχία.

5. Παίρνετε ως αναφορά τις σχέσεις του παρελθόντος

Las señales de inseguridad en el amor incluyen la excesiva comparación
Αν συνεχώς συγκρίνετε αρνητικά τον σημερινό σας σύντροφο με τον προηγούμενο, η σχέση αναπόφευκτα θα επιδεινωθεί.

Αυτό συμβαίνει όταν αξιολογείτε την τρέχουσα σχέση σας με βάση τις σχέσεις που είχατε στο παρελθόν. Δεν το κάνετε αυτό για να εντοπίσετε τα καλά πράγματα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι θετικά, αλλά για να βρείτε παραλληλισμούς και συσχετισμούς που σας οδηγούν να υποψιάζεστε ότι αυτό οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση.

Αυτή θα μπορούσε επίσης να είναι μια τεχνική με κάποια οφέλη, φυσικά. Το να συγκρίνετε όλα όσα κάνετε με αυτά που κάνατε κάποτε με κάποιον άλλο στο παρελθόν δεν θα τελειώσει ποτέ με καλό τρόπο.

6. Σημάδια ανασφάλειας: Ζήλια

Ναι, η ζήλια είναι άλλο ένα σημάδι ανασφάλειας στον έρωτα. Η ζήλια δεν είναι παρά μια εκδήλωση του ενστίκτου μας να κρατάμε αυτό που έχουμε. Δεδομένου ότι είναι ένστικτο, θα αναπτύσσετε πάντα μια συγκεκριμένη ποσότητα ζήλιας. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την εκδήλωση παθολογικής ζήλιας.

Επομένως, η επαναλαμβανόμενη ζήλια του συντρόφου σας είναι σύμπτωμα ανασφάλειας. Θέλετε τα πάντα να είναι υπό τον αυστηρό σας έλεγχο, γι’ αυτό χρησιμοποιείτε τη ζήλια ως εργαλείο για να το πετύχετε. Περιττό να πούμε ότι η ζήλια είναι ένα δηλητήριο που αργά ή γρήγορα καταλήγει να δηλητηριάσει τη σχέση.

7. Μετατρέπετε τις μικρές συγκρούσεις σε ακραίες συγκρούσεις

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ανασφαλούς προσκόλλησης είναι ότι μπορεί -τουλάχιστον ασυνείδητα- να επιδιώξετε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας (πράγμα που συνεπάγεται σαμποτάρισμα της σχέσης). Μεταξύ άλλων, αυτό θα σας οδηγήσει να μετατρέψετε τις μικρές μάχες σε μεγάλες μάχες.

Οποιοδήποτε κενό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εκφράσετε ανασφάλειες, ανησυχίες, φόβους, ζήλιες και εσωτερικές συγκρούσεις θα χρησιμοποιηθεί προς όφελός σας. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να απωθήσετε κάποιον που αγαπάτε που συχνά γίνεται ασυνείδητα από άτομα με ανασφαλή προσκόλληση.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά πρόσθετα σημάδια ανασφάλειας στον έρωτα: απόρριψη του σεξ (ή δυσαρέσκεια κατά τις σεξουαλικές συναντήσεις), παθολογική εξάρτηση, αίσθημα απειλής από την ανεξαρτησία του συντρόφου και χαμηλός συναισθηματικός έλεγχος. Όλα αυτά αντιπροσωπεύουν πρότυπα συμπεριφοράς που διαλύουν σιγά σιγά τις σχέσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Arikewuyo, A. O., Eluwole, K. K., Dambo, T. H., & Abdulbaqi, S. S. Do low self-esteem, relationship dissatisfaction and relationship insecurity exacerbate the intention to break up in romantic relationships?. Current Psychology. 2021; 1-12.
  • Brassard, A., Péloquin, K., Dupuy, E., Wright, J., & Shaver, P. R. Romantic attachment insecurity predicts sexual dissatisfaction in couples seeking marital therapy. Journal of sex & marital therapy. 2012; 38(3): 245-262.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.