Άλατα αμμωνίας στα αθλήματα δύναμης: Ποια είναι τα αποτελέσματά τους;

Μεταξύ των διαφόρων επιλογών που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της διάθεσης, της δύναμης ή της απόδοσης στον αθλητισμό είναι τα άλατα αμμωνίας. Διαβάστε παρακάτω και θα σας πούμε περισσότερα για αυτά.
Άλατα αμμωνίας στα αθλήματα δύναμης: Ποια είναι τα αποτελέσματά τους;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Σήμερα, έχουν γίνει μόδα τα άλατα αμμωνίας στα αθλήματα δύναμης και ισχύος. Σε αυτά περιλαμβάνονται η άρση βαρών, είτε πρόκειται για άρση βαρών είτε για powerlifting , καθώς και το ράγκμπι, το αμερικανικό ποδόσφαιρο.

Παραδοσιακά, τα άλατα αμμωνίας χρησιμοποιούνταν για να βοηθήσουν στην ανάνηψη ανθρώπων που είχαν λιποθυμήσει. Αυτό γινόταν επειδή ξυπνούν τις αισθήσεις ενεργοποιώντας αντιδράσεις στο κυκλοφορικό σύστημα, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό.

Τι είναι τα άλατα αμμωνίας και σε τι χρησιμοποιούνται;

Τα άλατα αμμωνίας αναφέρονται σε παρασκευάσματα με βάση τα ανθρακικά άλατα αμμωνίου, των οποίων ο τύπος είναι (NH4)2CO3. Ωστόσο, διαφέρουν από το ορυκτό άλας αμμωνίου που βρίσκεται στη φυσική του κατάσταση.

Τα παρασκευάσματα αυτά μπορούν να αγοραστούν σε εμπορικά και online καταστήματα σε διάφορες μορφές:

 • Άλατα (αυτή είναι η πιο κοινή μορφή)
 • Φουσκάλες που, όταν σπάσουν, απελευθερώνουν την οσμή
 • Ένα υγρό που μπορεί να διαλυθεί σε νερό ή αλκοόλ
 • Μαντηλάκια ή γάζες που είναι προ-εμποτισμένα με αμμωνία

Ανεξάρτητα από τη μορφή, η πιο συνηθισμένη χρήση συνίσταται στο να φέρουμε το αλάτι κοντά στη μύτη και να εισπνεύσουμε. Αυτό προκαλεί μια μεταβολή στους ρινικούς βλεννογόνους και την πνευμονική μεμβράνη, ενεργοποιώντας το αντανακλαστικό της εισπνοής στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μεταβάλλει το αναπνευστικό πρότυπο, με αυξημένο αερισμό και αίσθημα εγρήγορσης.

Στη συνέχεια, αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και η ροή του αίματος από τη μέση αρτηρία προς τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να επιταχυνθεί μεταξύ +6 και +11 παλμών ανά λεπτό, 15 δευτερόλεπτα μετά την εισπνοή.

Λόγω αυτών των επιδράσεων, τα άλατα αμμωνίας χρησιμοποιούνται συχνά για την πρόκληση ανάνηψης σε άτομα που παρουσιάζουν λιποθυμία ή για την αποτροπή της όταν εμφανίζεται ζάλη.

heart rate
Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού είναι μια ταχεία επίδραση των αλάτων αμμωνίας μετά την εισπνοή.

Τα άλατα αμμωνίας στα αθλήματα δύναμης

Εκτός από τις χρήσεις που έχουν ήδη αναφερθεί, τα άλατα αμμωνίας είναι πλέον πολύ διαδεδομένα στα αθλήματα δύναμης και ισχύος. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα δείχνει ότι το 49% των επαγγελματιών του powerlifting χρησιμοποιούν αυτό το μέσο.

Πώς χρησιμοποιούνται;

Ο τρόπος εφαρμογής τους είναι αρκετά απλός:

 1. Τοποθετήστε το δοχείο σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών από τα ρουθούνια. Στην περίπτωση των εμποτισμένων πανιών, μπορείτε να τα φέρετε λίγο πιο κοντά.
 2. Εισπνεύστε δυνατά και βαθιά.
 3. Μία μόνο φορά θα πρέπει να είναι αρκετή και δεν είναι απαραίτητο να επαναλάβετε.

Πρέπει να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα για να νιώσετε την επίδρασή τους. Ωστόσο, διαρκούν επίσης μικρό χρονικό διάστημα, οπότε είναι καλύτερο να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το αίσθημα ευφορίας που ξυπνούν αμέσως.

Ποια είναι τα οφέλη τους;

Όσον αφορά τα ευεργετικά αποτελέσματα της χρήσης των αλάτων αμμωνίας στα αθλήματα δύναμης, σημειώνεται ότι χάρη στην αύξηση της ροής του αίματος και του καρδιακού ρυθμού, μπορούν να επηρεάσουν έμμεσα την απόδοση. Υπό αυτή την έννοια, χρησιμοποιούνται με εργογενετικό σκοπό και για νοητική ή ψυχολογική βοήθεια, ενεργοποιώντας την κατάσταση εγρήγορσης ενός ατόμου.

Σε ορισμένους αγώνες μεγάλης διάρκειας ή όταν γίνεται αισθητή μεγαλύτερη κόπωση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν έναν αθλητή που είναι κουρασμένος. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι χρήσιμα στον τρίτο γύρο ενός συνδυασμένου αγώνα πολεμικών τεχνών.

Είναι τα άλατα αμμωνίας χρήσιμα στα αθλήματα δύναμης;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αθλητική απόδοση. Τώρα, όσον αφορά στο αν τα άλατα αμμωνίας είναι χρήσιμα στα αθλήματα δύναμης, οι απόψεις διίστανται. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι λένε οι μελέτες.

1RM και μέγιστη δύναμη

Όταν πρόκειται για προπόνηση δύναμης, ο όρος 1RM αναφέρεται στη μεγαλύτερη ποσότητα βάρους που μπορεί να σηκωθεί ταυτόχρονα σε μια άσκηση. Ωστόσο, οι μελέτες δεν έχουν βρει σημαντική βελτίωση της απόδοσης ως προς αυτό το θέμα με τα άλατα.

Οι έρευνες δεν έχουν επίσης βρει καμία επίδραση στη δύναμη, τη μέγιστη παραγωγή δύναμης ή την ταχύτητα ανάπτυξης δύναμης κατά τη διάρκεια μιας IMTP (ισομετρική δοκιμασία πολλαπλών αρθρώσεων).

Εκρηκτική δύναμη και άλατα αμμωνίας

Η εκρηκτική δύναμη αναφέρεται στην ανάπτυξη μεγάλης δύναμης ή ταχύτητας σε μικρές αποστάσεις ή χρονικά διαστήματα. Αυτό είναι σύνηθες σε αθλήματα όπως το τένις ή το ποδόσφαιρο.

Όσον αφορά αυτό το σημείο, μελέτες διαπίστωσαν μια θετική επίδραση της χρήσης αλάτων αμμωνίας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση τέτοιων εισπνοών στην αναερόβια απόδοση στο αμερικανικό ποδόσφαιρο.

Η δραστηριότητα συνίστατο στην εκτέλεση μιας σειράς σπριντ μέγιστης προσπάθειας 5 δευτερολέπτων με 40 δευτερόλεπτα αποκατάστασης. Πριν και μετά πραγματοποιήθηκε μια αναερόβια δοκιμασία wingate. Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση της PP (ισχύ κορυφής) και της MP (μέγιστη ισχύ) στο 90% και στο 80% των συμμετεχόντων, αντίστοιχα.

ammonia salts and sprints
Τα σπριντ δεν είναι συνηθισμένα στα αθλήματα δύναμης, οπότε η επίδραση που τους αποδίδεται συνδέεται περισσότερο με την εκρηκτικότητα.

Τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται πειστικά, οπότε οι ερευνητές συνιστούν περαιτέρω διερεύνηση.

Οι παρενέργειες και οι αντενδείξεις

Η ουσία πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Όταν η αμμωνία χρησιμοποιείται στον οικιακό καθαρισμό, για παράδειγμα, μπορεί να είναι τοξική για το νευρικό σύστημα. Από την άποψη αυτή, σημειώνονται ορισμένες πιθανές αντιδράσεις:

 • Βήχας
 • Δάκρυα
 • Συριγμός
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πόνος στον θώρακα
 • Ερεθισμός του λαιμού και της μύτης
 • Ζάλη και λιποθυμία

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται σε χαμηλές συγκεντρώσεις, είναι απολύτως ασφαλής και δεν έχει παρενέργειες. Επομένως, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε τα άλατα να βρίσκονται σε απόσταση 10 εκατοστών και να εισπνέονται μόνο μία φορά.

Όσον αφορά τους κινδύνους στον αθλητισμό, ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι, λόγω της ευφορίας της στιγμής, η χρήση αλάτων αμμωνίας στον αθλητισμό συγκαλύπτει τα σημάδια τραυματισμού.

Η σημασία της προπόνησης

Η δύναμη και η απόδοση επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι καμία ουσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια συστηματική και καλά στοχευμένη προπονητική ρουτίνα.

Η χρήση ορισμένων βοηθημάτων είναι θεμιτή, αρκεί να μην πρόκειται για απαγορευμένες ή επιβλαβείς ουσίες. Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει με τα αμμωνιακά άλατα στα αθλήματα δύναμης, καθώς η χρήση τους δεν αντενδείκνυται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA).

Τέλος, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η εργογόνος δράση αυτών των ουσιών έχει να κάνει περισσότερο με τη διάθεση και την εγρήγορση παρά με την πραγματική ικανότητα δύναμης. Τούτου λεχθέντος, είναι αλήθεια ότι πολλοί αθλητές τις περιλαμβάνουν στις ρουτίνες τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Odriozola Lino J. Ayudas ergogénicas en el deporte. Arbor. 2000; 165(650), 171–185. https://doi.org/10.3989/arbor.2000.i650.964
 • Richmond S, Potts A, Sherman J. The impact of ammonia inhalants on strength performance in resistance trained males. J Exerc Physiol Online. 2014; 17: 60-66.
 • Bartolomei S, Nigro F, Luca G, Gabriele S, et al. Acute Effects of Ammonia Inhalants on Strength and Power Performance in Trained Men. The Journal of Strength & Conditioning Research. 2017; 32(1): 244-247.
 • Secrest J, Jones E, Faries M, Hearon C. The Effects of Ammonia Inhalants on Anaerobic Performance Following a Simulated American Football Game. International Journal of Exercise Science: Conference Proceedings. 2015; 2(7): 67. DOI:10.1249/01.MSS.0000477345.16772
 • Herrick R, Herrick S. Allergic reaction to aromatic ammonia inhalant ampule. A case report. Am J Sports Med. 1983; 11(1): 28. doi: 10.1177/036354658301100108.
 • Velásquez J. The use of ammonia inhalants among athletes. Strength & Conditioning Journal. 2011; 33(2): 33-35.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.