Συμβουλές καθαρισμού για ένα σπίτι χωρίς γύρη

Μια από τις πιο κοινές αιτίες αλλεργιών είναι η γύρη. Ο καλός αερισμός του περιβάλλοντος, η καθαριότητα των ρούχων και η χρήση καθαριστικών φυτών είναι μερικές ενέργειες για να έχετε ένα σπίτι χωρίς γύρη.
Συμβουλές καθαρισμού για ένα σπίτι χωρίς γύρη
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Για να διατηρήσετε ένα σπίτι χωρίς γύρη, δεν είναι απαραίτητο να κλειστείτε στο σπίτι ή να απομακρύνετε όλα τα φυτά. Η γύρη είναι ένα σύνολο κόκκων που παράγονται από ορισμένα φυτά με σπόρους και υπάρχουν φυσικές λύσεις που την περιορίζουν.

Χάρη στο μικροσκοπικό της μέγεθος, είναι σύνηθες η γύρη να κυκλοφορεί στον αέρα του σπιτιού και να προσκολλάται σε κάθε είδους επιφάνειες. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργίες σε αυτούς τους μικροσκοπικούς κόκκους.

Αρκεί να εφαρμόσετε μερικές εύκολες στρατηγικές για να αποτρέψετε τη γύρη από το να εισέλθει στο σπίτι σας και να φιλτράρετε τον αέρα. Αυτό θα μειώσει επίσης τη συνολική βρωμιά στο σπίτι.

Η εξάλειψη των κόκκων φυτικής προέλευσης δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε κάθε είδους φυσική διακόσμηση. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές, συνήθειες και φίλτρα που σας επιτρέπουν να διατηρήσετε το σπίτι σας απαλλαγμένο από γύρη. Επιπλέον, λειτουργούν για τη μείωση της σκόνης, των ακάρεων και άλλων αλλεργιογόνων.

Τοποθετήστε συγκεκριμένα φυτά

Τα φυτά λειτουργούν ως διακοσμητικό στοιχείο που φέρνει επίσης μια δόση ζωτικότητας στο περιβάλλον. Ορισμένες ποικιλίες, μάλιστα, βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα. Για παράδειγμα, οι τουλίπες, τα τριαντάφυλλα, τα φυτά αράχνης, οι θάμνοι και οι μπιγκόνιες.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός φυτών εσωτερικού χώρου, ώστε η επιλογή μπορεί να προσαρμοστεί στο προσωπικό σας γούστο και στο χώρο σας. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να έχετε φυτά στον κήπο χωρίς να φτερνίζεστε συνεχώς.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, η γύρη είναι η πιο κοινή αιτία αναπνευστικών αλλεργιών παγκοσμίως. Επιπλέον, προκαλεί το 40% των ρινοεπιπεφυκίτιδων και το 27% των περιπτώσεων άσθματος.

Για την αντιμετώπιση των επιπέδων γύρης στο σπίτι, ορισμένες ποικιλίες είναι σύμμαχοι στον καθαρισμό χάρη στο γεγονός ότι απορροφούν αυτές τις ενώσεις:

  • Φυλλόδεντρο: Αυτό είναι ένα κομψό φυτό με μεγάλα φύλλα που είναι ιδανικό για εσωτερικούς χώρους και για ράφια.
  • Κισσός: Ο κισσός μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και σε κήπους και είναι ένα από τα είδη με καθαριστικά χαρακτηριστικά.
  • Φαλακρόδεντρο: Εκτός από τις καθαριστικές τους ιδιότητες, τα φυτά αυτά φαίνονται υπέροχα για τη διακόσμηση του σπιτιού με τα πανέμορφα λευκά λουλούδια τους.
Pollen-free home

Ενθαρρύνετε την κυκλοφορία του αέρα για ένα σπίτι χωρίς γύρη

Για να διατηρήσετε το σπίτι σας απαλλαγμένο από γύρη, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει αερισμός. Οι καλύτερες ώρες για να ανοίγετε τα παράθυρα είναι το μεσημέρι και το βράδυ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη ποσότητα γύρης συγκεντρώνεται στον αέρα εκείνες τις ώρες.

Ωστόσο, θα πρέπει να τα ανοίγετε μόνο για λίγα λεπτά και στη συνέχεια να τα κλείνετε, ειδικά τις ηλιόλουστες και θυελλώδεις ημέρες, καθώς είναι πιο πιθανό να ξαναμπεί η γύρη στο σπίτι. Αν έχετε κλιματισμό, βοηθήστε με τη συσκευή αυτή να βελτιώσετε τον αερισμό του σπιτιού σας.

Από την άλλη πλευρά, διατηρείτε πάντα τα παράθυρα και τις κουρτίνες καθαρά. Η γύρη τείνει να κάθεται σε αυτά όταν προσπαθεί να εισέλθει στο σπίτι.

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: Πράσινο τσάι: 10 απίστευτα υγιεινά οφέλη.

Βγάλτε τα παπούτσια σας

Ένας από τους μεγαλύτερους φορείς γύρης είναι τα υποδήματα. Για να αποφύγετε τη μεταφορά σκόνης και βρωμιάς στο σπίτι, είναι καλύτερο να αφήνετε τα παπούτσια σας έξω, αν έχετε το χώρο να το κάνετε.

Τοποθετήστε χαλάκια ή χαλιά για ένα σπίτι χωρίς γύρη

Μαζί με τη συμβουλή να βγάζετε τα παπούτσια, η τοποθέτηση ενός χαλιού στην εξώπορτα του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει. Βάλτε το στην εξώπορτα ώστε τα πόδια μπορούν να σκουπιστούν πριν από την είσοδο, απομακρύνοντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερη γύρη.

Στη συνέχεια, ένα άλλο χαλάκι στην εσωτερική πλευρά παρέχει μια δεύτερη ευκαιρία για φιλτράρισμα. Συνιστάται επίσης το πλύσιμο των χαλιών μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Υγιεινή για ένα σπίτι χωρίς γύρη

Αυτοί οι μικροσκοπικοί κόκκοι συχνά προσκολλώνται σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως τα μαλλιά, το δέρμα, ακόμη και τα ρουθούνια. Αφού επιστρέψετε στο σπίτι, κάντε ένα σχολαστικό ντους.

Καθαρίστε τα κατοικίδια ζώα σας

Η γύρη προσκολλάται εύκολα στις τρίχες των κατοικίδιων. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ο σκύλος σας να εισέρχεται με πολλή γύρη μετά από κάθε βόλτα. Το να τα διατηρείτε καθαρά βοηθάει να έχετε ένα σπίτι χωρίς γύρη.

Καθαρίστε τα έπιπλά σας

Όπως ακριβώς η προσωπική υγιεινή είναι σημαντική, έτσι και ο συχνός καθαρισμός των επίπλων βοηθάει να διατηρείτε το σπίτι σας χωρίς γύρη. Όταν το κάνετε αυτό, είναι καλύτερο να ξεκινάτε από την κορυφή και να κατεβαίνετε προς τα κάτω για να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερη σκόνη.

Χρησιμοποιήστε τις συσκευές συνειδητά για ένα σπίτι χωρίς γύρη

Για να αποτρέψετε την κυκλοφορία σκόνης και γύρης, είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε τα φίλτρα των κλιματιστικών και άλλων συστημάτων θέρμανσης. Ο καθαρισμός τους μία φορά το χρόνο αποτρέπει τη συσσώρευση υπερβολικής βρωμιάς στα ανοίγματα. Όσον αφορά τους ανεμιστήρες, είναι καλύτερο να μην τους χρησιμοποιείτε, καθώς ευνοούν την εξάπλωση της σκόνης και των σωματιδίων γύρης.

Διατηρείτε το γκαζόν σας κοντό

Εάν έχετε αυλή, θα πρέπει να διατηρείτε το γκαζόν σας κοντό, ώστε η γύρη να μη συσσωρεύεται ανάμεσα στα ζιζάνια και στη συνέχεια να εισέρχεται στο σπίτι σας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να κουρεύεται τις ημέρες που έχει πολύ υγρασία ή αέρα, καθώς προσκολλάται πιο εύκολα στο σώμα.

Mantener el césped corto.
Το να διατηρείτε το γρασίδι κοντό είναι μια βασική εργασία για τον έλεγχο των σωματιδίων που μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι.

Επεξεργασία των ρούχων

Πολλοί άνθρωποι που έχουν κήπους ή εξωτερικούς χώρους επιλέγουν να στεγνώνουν τα ρούχα στον ήλιο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καλή ιδέα αν είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες.

Η έκθεση των ρούχων στο φως του ήλιου προκαλεί την προσκόλληση της γύρης στις ίνες του ρούχου και στη συνέχεια την επαφή της με το δέρμα. Για το λόγο αυτό, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο.

Αντικείμενα και εργαλεία για ένα σπίτι χωρίς γύρη

Τέλος, θα θέλαμε να συμπεριλάβουμε και τις παρακάτω επιλογές:

  • Ειδικά φίλτρα για κλιματιστικά
  • Ειδικές ηλεκτρικές σκούπες
  • Καθαριστές αέρα

Σε σοβαρές καταστάσεις, είναι δυνατόν να στραφείτε σε αυτά τα εμπορικά αντικείμενα που έχουν σχεδιαστεί για να φιλτράρουν τον αέρα και να επιτύχουν ένα σπίτι χωρίς γύρη. Έχουν τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν τρίχες, σκόνη, ακόμη και ακάρεα σκόνης.

Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προσοχή στα κοινά συμπτώματα που προκαλούν αλλεργίες, όπως η συμφόρηση και ο φαγούρα στο λαιμό. Εάν οι ενοχλήσεις επιμένουν, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sánchez, Jorge, Caraballo, Luis, Repercusión de la contaminación del aire en la aparición de asma. Revista Alergia México [Internet]. 2015;62(4):287-301. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=486755028008
  • Nacional Centro Condiciones de Trabajo. “NTP 335 : Calidad de Aire Interior : Evaluación de La Presencia de Polen y Espora Fúngicas.” English (2005): 1–12. Disponible en: http://www.insht.es/InshtWeb/Contenidos/Documentacion/FichasTecnicas/NTP/Ficheros/301a400/ntp_335.pdf
  • González Lozano, María Cristina, Cerezo-Moreno, Angel, Salazar, Lucía, González-Macías, Ma. del Carmen,  Comportamiento de las partículas suspendidas y polen en la atmósfera de la región norte de la Zona Metropolitana de la Ciudad de México. Journal of the Mexican Chemical Society [Internet]. 1999;43(5):155-164. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=47543503
  • Valdivieso, María Alexandra, Rubio, Leyla Luz, Sánchez-Medina, Mario, Martínez, Julio César, Gómez, Alberto, Tarazona, Gretty Paola, Zarante, Ignacio,  Evaluación de alergenos presentes en polvo y ambiente de algunas bibliotecas de Bogotá, D.C.. Universitas Medica [Internet]. 2005;46(1):13-20. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=231018652003

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.