Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και πώς σας επηρεάζουν;

Θα εξηγήσουμε τι είναι αυτά τα πεδία, πώς σας επηρεάζουν και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε για να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τη χρήση τους χωρίς να βλάπτετε την υγεία σας.
Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και πώς σας επηρεάζουν;
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου, 2019

Οι υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τα μικροκύματα, το wifi, κ.λπ…. Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιείτε καθημερινά και κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη δημιουργούν επίσης ηλεκτρομαγνητικά πεδία γύρω σας που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αϋπνία, ανησυχία, αλλεργίες, ξηροδερμία, κ.λπ..

Θα εξηγήσουμε τι είναι αυτά τα πεδία, πώς σας επηρεάζουν και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε για να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τη χρήση τους χωρίς να βλάπτετε την υγεία σας.

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

Σήμερα, υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία παντού επειδή, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές, τα κύματα από τους γείτονές σας φτάνουν σε σας. Μόνο οι άνθρωποι που ζουν μακριά από άλλους ανθρώπους και χωρίς καμία καλωδιακή ή ενσύρματη σύνδεση είναι απαλλαγμένοι από αυτά. Όμως τα συγκεκριμένα πεδία είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι και σίγουρα γι αυτό δεν τους δίνουμε τη σημασία που αξίζει.

ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Τα πεδία αυτά δημιουργούνται λόγω της συγκέντρωσης των ηλεκτρικών φορτίων που παράγουν όλες οι συσκευές και οι συνδέσεις γύρω σας, από τις τηλεοπτικές κεραίες ή τους ραδιοφωνικούς και τους τηλεφωνικούς σταθμούς μέχρι τις πρίζες ή τα ακτινογραφικά μηχανήματα και κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή. Αν κοιτάξετε γύρω σας θα δείτε ότι, οπουδήποτε κι αν είστε, υπάρχουν πολλές ηλεκτρονικές συσκευές. Όταν βάζετε κάτι στην πρίζα, ηλεκτρικά πεδία ελευθερώνονται στον αέρα που περιβάλλει την ηλεκτρονική συσκευή. Όσο μεγαλύτερη είναι η τάση, τόσο εντονότερο είναι το ηλεκτρικό πεδίο. Και αν συνδέσετε έναν υπολογιστή στο διαδίκτυο, θα δείτε πόσες γραμμές wifi ανιχνεύονται. Όλες αυτές έρχονται σε επαφή με το σώμα σας.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και φυσικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που οφείλονται στην ενέργεια της γης και μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία σας. Μπορείτε να προφυλαχθείτε σε μεγάλο βαθμό και από αυτά με τις συμβουλές που σας δίνουμε σε αυτό το άρθρο.

Πώς σας επηρεάζουν

Εξακολουθούν να μην υπάρχουν ακόμα μακροπρόθεσμες μελέτες που να επιβεβαιώνουν όλες τις αρνητικές επιδράσεις που έχει η συνεχής έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, επειδή αυτές έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ένα άτομο που περνάει ολόκληρη τη μέρα μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο περιβάλλον μπορεί να αισθανθεί αυτή την επίδραση στο σώμα του. Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται μέσα σε γραφεία πολλές ώρες αντιμετωπίζουν ήδη αυτά τα προβλήματα καθημερινά.

Ακολουθούν μερικά από αυτά:

Διάφορες μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορούν να είναι καρκινογόνα μακροπρόθεσμα.

Πώς να τα αποφύγετε

Η ιδανικότερη επιλογή είναι να ζείτε μέσα στη φύση, σε ένα βιολογικό σπίτι χωρίς ηλεκτρονικές συνδέσεις. Η επιλογή αυτή είναι πρακτικά αδύνατη για τους περισσότερους ανθρώπους.

ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Πέρα από το να προσπαθήσετε να αποφύγετε το να περιβάλλεστε από υπερβολικά πολλές ηλεκτρονικές συσκευές όσο αυτό είναι δυνατόν ή να προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε ενσύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, ειδικά στο δωμάτιό σας ή σε χώρους του σπιτιού όπου περνάτε πολύ χρόνο, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από αυτή την ηλεκτρομαγνητική μόλυνση σε καθημερινή βάση:

  • Περπατήστε ξυπόλυτοι στην άμμο ή στο γρασίδι για τουλάχιστον μία ώρα
  • Κοιμηθείτε με μια κουβέρτα από φυσικό μαλλί προβάτου κάτω από το κρεβάτι σας, επειδή αυτή λειτουργεί ως μονωτικό υλικό.
  • Αγοράστε προϊόντα που μονώνουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα (υπάρχουν κάποια για τα κινητά τηλέφωνα, για παράδειγμα).
  • Χρησιμοποιήστε χαλκό για να φτιάξετε φυσικά μονωτικά (ρούχα με κλωστές από χαλκό, χάλκινα βραχιόλια, κ.λπ.) επειδή ο χαλκός διαθέτει προστατευτικές ιδιότητες κατά αυτών των κυμάτων.

Θέλετε να δοκιμάσετε κάτι;

Για τους περισσότερο σκεπτικιστές, προτείνουμε ένα πείραμα. Βράστε νερό στο φούρνο μικροκυμάτων κάθε μέρα για ένα μήνα και, όταν κρυώσει λίγο, χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε δύο παρόμοια φυτά, ένα με το νερό που ζεστάθηκε με μικροκύματα και έπειτα κρύωσε, και ένα με νερό απευθείας από τη βρύση.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, θα δείτε πώς αναπτύσσεται το κάθε φυτό. Είναι πιθανό το ένα να μην επιβιώσει ή να μην αναπτυχθεί με τον ίδιο τρόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.