Πονοκέφαλοι από την αριστερή πλευρά: Αιτίες

Οι πονοκέφαλοι της αριστερής πλευράς συνήθως επιλύονται με ένα απλό αναλγητικό, ένα μασάζ ή λίγη χαλάρωση. Ωστόσο, εάν εμφανίζονται συχνά ή είναι πολύ έντονοι, τότε είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό.
Πονοκέφαλοι από την αριστερή πλευρά: Αιτίες

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι πονοκέφαλοι από την αριστερή πλευρά είναι αρκετά συνηθισμένοι και, από μόνοι τους, δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Η θέση δίνει κάποιες ενδείξεις ως προς την πηγή της ενόχλησης.

Όπως και σε άλλες περιοχές, οι πονοκέφαλοι από την αριστερή πλευρά μπορεί να εμφανιστούν είτε αργά είτε ξαφνικά. Μερικές φορές πρόκειται για οξύ πόνο και άλλες φορές για έναν παλλόμενο πόνο. Μπορεί να παραμένει σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή να ακτινοβολεί σε κοντινές περιοχές, όπως ο αυχένας και τα μάτια.

Εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως εμετός, πυρετός ή διανοητική σύγχυση, είναι πιθανό να σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Πονοκέφαλοι από την αριστερή πλευρά: Αιτίες

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους στην αριστερή πλευρά. Κυμαίνονται από έναν ακατάλληλο τρόπο ζωής έως έναν όγκο στον εγκέφαλο. Τις περισσότερες φορές έχουν απλή προέλευση που μπορεί να διορθωθεί.

Τρόπος ζωής

Ο ακατάλληλος τρόπος ζωής είναι η κύρια αιτία των πονοκεφάλων της αριστερής πλευράς. Μιλάμε εδώ για την κατανάλωση ακατάλληλων τροφών ή ουσιών και ανθυγιεινών συνηθειών.

Μέσα σε αυτή την κατηγορία συναντάμε παράγοντες όπως οι παρακάτω:

 • Παραλείπετε γεύματα: Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη από το φαγητό για να λειτουργήσει σωστά. Εάν ένα άτομο δεν τρώει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο, τότε μπορεί να υποφέρει από πονοκεφάλους.
 • Στρες: Το άγχος προκαλεί ένταση των μυών. Προκαλεί επίσης βιοχημικές αλλαγές που θέτουν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Και οι δύο αυτοί παράγοντες συμβάλλουν στους πονοκεφάλους.
 • Κακός ύπνος: Ο μη επαρκής ύπνος ή ο κακός νυχτερινός ύπνος είναι δύο συχνές αιτίες πονοκεφάλων στην αριστερή πλευρά.
 • Ορισμένες τροφές: Ορισμένα προϊόντα, ιδίως εκείνα που περιέχουν συντηρητικά, μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Τα επεξεργασμένα κρέατα, τα παλαιωμένα τυριά, το κόκκινο κρασί και οι ξηροί καρποί είναι μερικά παραδείγματα.
 • Κατανάλωση αλκοόλ: Πολλά αλκοολούχα ποτά περιέχουν αιθανόλη και η ουσία αυτή προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.
 • Συμπίεση: Τα στενά κράνη ή καπέλα, καθώς και τα χτενίσματα που τραβούν το τριχωτό της κεφαλής μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους.
Πονοκέφαλοι από την αριστερή πλευρά: Αιτίες
Το κόκκινο κρασί συγκεντρώνει μια σειρά από ουσίες που είναι ικανές να προκαλέσουν πονοκεφάλους όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Πονοκέφαλοι από την αριστερή πλευρά: Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν το λεγόμενο φαινόμενο rebound. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί το σύμπτωμα που θέλατε να εξαλείψετε. Εάν συμβεί αυτό, ο πόνος εμφανίζεται σχεδόν πάντα μετά το ξύπνημα, τις πρώτες ώρες της ημέρας.

Μερικά από τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους rebound στην αριστερή πλευρά είναι τα εξής:

 • Ιβουπροφαίνη
 • Ασπιρίνη
 • Παρακεταμόλη
 • Ναπροξένη

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: Τι να κάνετε για τον πονοκέφαλο το πρωί.

Λοίμωξη ή αλλεργία

Τα κρυολογήματα και οι περιπτώσεις γρίπης συχνά προκαλούν απόφραξη των ιγμόρειων και αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Άλλες πιο σοβαρές λοιμώξεις, όπως η εγκεφαλίτιδα και η μηνιγγίτιδα, προκαλούν επίσης πόνο, αλλά είναι πολύ σοβαρές και συνοδεύονται από άλλα σημαντικά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, πυρετό και δυσκαμψία στον αυχένα.

Οι αλλεργίες προκαλούν επίσης συμφόρηση των ιγμόρειων. Αυτό προκαλεί πίεση στα μάγουλα και πίσω από το μέτωπο. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα πονοκέφαλο στην αριστερή πλευρά.

Ανακαλύψτε περισσότερα εδώ: Πού οφείλονται οι νυχτερινοί πονοκέφαλοι

Νευρολογικά προβλήματα

Οι πονοκέφαλοι της αριστερής πλευράς μπορεί να είναι αποτέλεσμα νευρολογικών προβλημάτων. Από αυτή την άποψη, οι κύριες αιτίες είναι οι εξής:

 • Κροταφική αρτηρίτιδα: Ονομάζεται επίσης Γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα. Πρόκειται για τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και στις δύο πλευρές του κεφαλιού.
 • Ινιακή νευραλγία: Ο ερεθισμός των νεύρων στην κορυφή του αυχένα και στη βάση του κρανίου μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο στην αριστερή πλευρά και στην πλάτη. Είναι σοβαρός, έντονος και σφυροκοπάει.
 • Νευραλγία του τριδύμου: Ο πόνος γίνεται αισθητός στο πρόσωπο, αλλά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στο κεφάλι.

Πιο σοβαρές αιτίες

Οι πονοκέφαλοι από την αριστερή πλευρά μπορεί να έχουν μια πιο σοβαρή προέλευση, όπως τα ακόλουθα:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά σε μερικούς ανθρώπους δημιουργεί πονοκέφαλο.
 • Διάσειση: Πρόκειται για τραυματική εγκεφαλική βλάβη ως αποτέλεσμα χτυπήματος.
 • Γλαύκωμα: Πρόκειται για μια οφθαλμική παθολογία που συνήθως προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους, καθώς και πόνο στα μάτια και θολή όραση.
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο: Αυτό προκαλείται από αιμορραγία στο εσωτερικό του εγκεφάλου ή από θρόμβο που εμποδίζει τη ροή του αίματος σε αυτή την περιοχή. Ένα από τα συνήθη συμπτώματα είναι ένας αρκετά έντονος πονοκέφαλος που εμφανίζεται ξαφνικά.
 • Όγκος στον εγκέφαλο: Αυτός δεν προκαλεί πάντα συγκεκριμένα συμπτώματα, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί με ξαφνικούς, έντονους πονοκεφάλους.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό

Τις περισσότερες φορές, οι πονοκέφαλοι από την αριστερή πλευρά μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με ένα συνηθισμένο παυσίπονο. Ωστόσο, όπως έχουμε επισημάνει, δεν πρέπει να υποτιμώνται.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό εάν ο πόνος έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Πολύ έντονος: Σας εμποδίζει να σηκωθείτε από το κρεβάτι ή να εκτελέσετε καθημερινές δραστηριότητες.
 • Ξυπνάτε τη νύχτα: Το άτομο δεν ξεκουράζεται επαρκώς.
 • Επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου: Αυτό μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.
 • Ως αποτέλεσμα χτυπήματος στο κεφάλι: Αυτή η κατάσταση πρέπει να αναφέρεται στο γιατρό.

Είναι επίσης απαραίτητο να επισκεφθείτε γιατρό όταν αυτός ο τύπος πόνου συνοδεύεται από συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

 • Δυσκαμψία στον αυχένα
 • Απώλεια της όρασης ή διπλωπία
 • Αδυναμία ή μούδιασμα
 • Σύγχυση
 • Προβλήματα ομιλίας ή κίνησης
 • Απώλεια συνείδησης
Πονοκέφαλοι από την αριστερή πλευρά: Αιτίες
Τα εγκεφαλικά επεισόδια απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Όταν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα, θα πρέπει να λάβετε βοήθεια.

Πονοκέφαλοι από την αριστερή πλευρά: Πώς να ανακουφιστείτε

Κατ’ αρχήν, ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστείτε από τους πονοκεφάλους της αριστερής πλευράς είναι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να αναπνέετε βαθιά και να προσπαθείτε να χαλαρώσετε. Ένας υπνάκος, καθώς και το να φάτε κάτι ελαφρύ μπορεί επίσης να βοηθήσει. Επίσης, η απαλή μουσική και η λήψη ενός παυσίπονου χωρίς συνταγή είναι κατάλληλα μέτρα.

Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε μια ζεστή ή κρύα κομπρέσα στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού. Η εισπνοή του αρώματος του ελαίου λεβάντας συχνά βοηθάει να διαλυθεί η δυσφορία.

Ένας πονοκέφαλος στην αριστερή πλευρά δεν πρέπει, καταρχήν, να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Το πιθανότερο είναι να οφείλεται στο στρες ή σε ανθυγιεινές συνήθειες ζωής.

Ωστόσο, αν είναι πολύ έντονος ή εμφανίζεται συχνά, τότε είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το γιατρό. Αυτό ισχύει και όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.