Γνωρίζατε ότι το πράσινο τσάι αυξάνει τη μακροζωία;

Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σχηματισμού ελευθέρων ριζών. Γι' αυτό, μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών. Σήμερα, θέλουμε να σας μιλήσουμε για το πώς το πράσινο τσάι αυξάνει τη μακροζωία.
Γνωρίζατε ότι το πράσινο τσάι αυξάνει τη μακροζωία;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για το πώς το πράσινο τσάι αυξάνει τη μακροζωία. Όταν μιλάμε για μια μακρά και υγιεινή ζωή, είναι σημαντικό να προσέχουμε τι τρώμε. Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα τρόφιμα και όχι επεξεργασμένα, ενώ θα πρέπει ν’ αποφεύγουμε τις τοξίνες.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ουσίες και προϊόντα που μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας προκειμένου να καθυστερήσετε τη γήρανση. Ένα τέτοιο προϊόν είναι και το πράσινο τσάι.

Το πράσινο τσάι είναι ένα έγχυμα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και χρησιμοποιείται στη βασική ρουτίνα ορισμένων χωρών. Είναι ένα προϊόν για το οποίο ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι κατέχει φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ωστόσο, αυτό το τσάι δεν είναι θαυματουργό. Για να παρατηρήσετε τα υγιεινά του οφέλη, θα πρέπει ν’ αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής με ποικιλία.

Το πράσινο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει ν’ αδυνατίσετε

Ένα από τα οφέλη του πράσινου τσαγιού είναι η δύναμή του να διεγείρει το αδυνάτισμα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrición Hospitalariaαυτό το αποτέλεσμα προκαλείται στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής δίαιτας.

Υπό αυτή την έννοια, η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού βοηθά στη διέγερση του μεταβολισμού και αυξάνει την αποβολή θερμίδων. Επιπλέον, έχει μια συγκεκριμένη δράση στην καταστολή της όρεξης και έτσι σας βοηθά να μειώσετε την πρόσληψη ανθυγιεινών σνακ.

Για να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, αναφορικά με τη μείωση του σωματικού λίπους, θα πρέπει να το εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε ένα προϊόν με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού. Και οι δύο επιλογές είναι σωστές, αρκεί να τις συνδυάσετε με μια διατροφή με ποικιλία και με άσκηση.

Γυναίκα μετρά το λίπος της κοιλιάς και δύο ποτήρια με πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι αυξάνει την αποβολή θερμίδων, μέσα σε μια διατροφή χαμηλών θερμίδων, και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Το πράσινο τσάι αυξάνει τη μακροζωία – Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό του πράσινου τσαγιού είναι το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο. Η τακτική κατανάλωση αυτής της ουσίας σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών μέσο- και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Public Health Nutrition.

Η μελέτη συνδέει την κατανάλωση αυτής της ουσίας με τη μείωση των γνωστικών παθήσεων και, ταυτόχρονα, δείχνει ότι το πράσινο τσάι αυξάνει τη μακροζωία.

Επιπροσθέτως, η έρευνα συνιστά τον συνδυασμό της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού με άλλα αντιοξειδωτικά ώστε να μεγιστοποιηθεί η δράση του. Παραδείγματος χάρη, μπορείτε να προσθέσετε εκχύλισμα τζίντζερ ή κράνμπερι στο τσάι σας ώστε να βελτιώσετε την ικανότητα αύξησης της μακροζωίας.

Διατροφή και άσκηση για την πρόληψη των ασθενειών

Μέχρι στιγμής, οι μοναδικές δύο μέθοδοι για την αύξηση της μακροζωίας είναι η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Αναφορικά με το τελευταίο η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει άφθονες ποσότητες λαχανικών και ψαριών. Ταυτόχρονα, ο περιορισμός των τρανς λιπαρών, των υπερεπεξεργασμένων τροφών, και των αλκοολούχων ροφημάτων είναι σημαντικός.

Για τα άτομα που ακολουθούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής, είναι καλό να μειώσουν την πρόσληψη υδατανθράκων. Έτσι, θα βελτιώσετε τη σύνθεση του σώματος και την υγεία του μεταβολισμού σας.

Το πράσινο τσάι αυξάνει τη μακροζωία

Κουβάς με κράνμπερι
Αν προσθέσετε κράνμπερι στο πράσινο τσάι θα ενισχύσετε την αντιοξειδωτική του δράση.

Το πράσινο τσάι είναι ένα έγχυμα με οφέλη για την υγεία σας. Αρχικά, έχει θετική επίδραση στη μείωση του λιπώδους ιστού. Έπειτα, περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τον εκφυλισμό των γνωστικών λειτουργιών.

Όταν το πίνετε τακτικά, το πράσινο τσάι αυξάνει τη μακροζωία. Μπορείτε επίσης να το λάβετε υπό τη μορφή συμπληρώματος. Όμως, να θυμάστε ότι αυτή η ουσία δεν είναι θαυματουργή. Για να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του, θα πρέπει να έχετε μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία.

Θα πρέπει, επίσης, να γυμνάζεστε τακτικά. Η απώλεια μυϊκής μάζας και σωματικής δύναμης συνδέεται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μείωσης του προσδόκιμου ζωής.

Αν εξασκείτε υγιεινές συνήθειες, συμπεριλαμβάνοντας το πράσινο τσάι στη διατροφή σας θα αυξήσετε τη μακροζωία, ενώ θα μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικού εκφυλισμού. Το καλύτερο είναι ότι το πράσινο τσάι μπορείτε να το βρείτε εύκολα στην αγορά και είναι προσβάσιμο απ’ όλους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Vázquez Cisneros LC., López Uriarte P., López Espinoza A., Navarro Meza M., et al., Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review. Nutr Hosp, 2017. 34 (3): 731-737.
  • Shirai Y., Kuriki K., Otsuka R., Kato Y., Nishita Y., et al., Green tea and coffee intake and risk of cognitive decline in older adults: the national institute for longevity sciences, longitudinal study of aging. Public Health Nutr, 2020. 23 (6): 1049-1057.
  • Jiménez-Bonilla, Vilma, and Ana Abdelnour-Esquivel. “Identificación y valor nutricional de algunos materiales nativos de arándano (Vaccinium spp).” (2013).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.