Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία παθαίνουν ρήξη τα τοιχώματα της αρτηρίας. Η πρώιμη ανίχνευση επιτρέπει τον αυστηρό έλεγχο ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι.
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαρτίου, 2021

Ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια αφύσικη και επίμονη διαστολή του αιμοφόρου αγγείου της αορτής. Πρόκειται για μια πάθηση η οποία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε άτομο και να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες κινδυνεύουν περισσότερο επειδή τα τοιχώματα των αρτηριών είναι πιο χαλαρά και ελαστικά. Ταυτόχρονα, υπήρξαν περιπτώσεις νέων ανθρώπων οι οποίες σχετιζόντουσαν με γενετικά προβλήματα και δευτερεύουσες παθήσεις που οδήγησαν σε αυτό το πρόβλημα.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά σε αυτή την πάθηση.

Τι είναι η αορτή;

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Ξεκινά από την αριστερή πλευρά της καρδιάς και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του αίματος σε όλο το σώμα.

Για ποιο πράγμα μιλάμε όμως όταν αναφερόμαστε στην κοιλιακή αορτή;

Πρόκειται για το μέρος της αρτηρίας που περνά από την κοιλιά, ακριβώς μπροστά από τη σπονδυλική στήλη. Εκτείνεται από τον διαφραγματικό μυ έως το επίπεδο του τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου.

Από την άλλη, ένα ανεύρυσμα είναι μια περιοχή της αρτηρίας η οποία διαστέλλεται. Με άλλα λόγια, τα τοιχώματα του αιμοφόρου αγγείου διαστέλλονται και αποδυναμώνονται, και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ρήξης.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μιλάμε για το αιμοφόρο αγγείο με τη μεγαλύτερη διάμετρο σε όλο το σώμα. Δηλαδή, μεταφέρει περισσότερο αίμα και με περισσότερη πίεση από οποιοδήποτε άλλο αιμοφόρο αγγείο. Γι’ αυτό, ο κίνδυνος ρήξης είναι πηγή ανησυχίας για όσους έχουν ανεύρυσμα αορτής.

Απεικόνιση αρτηρίας
Η αορτή είναι η πιο πλατιά αρτηρία στο ανθρώπινο σώμα, και οι παθολογίες της αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.

Παράγοντες κινδύνου για το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Παρότι αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε άνθρωπο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες ή συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο. Ομοίως, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που, σε ασθενείς με ένα ανεύρυσμα, αυξάνουν τον κίνδυνο ρήξης.

Οι παράγοντες είναι οι εξής:

 • Οι άνδρες έχουν τέσσερις φορές παραπάνω πιθανότητες να εμφανίσουν ανεύρυσμα απ’ ότι οι γυναίκες.
 • Ένα οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος. Υπάρχουν ορισμένοι γενετικοί παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την κληρονομικότητα της πάθησης.
 • Κάπνισμα. Ο καπνός έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα. Ανάμεσά τους οι τοξίνες που εισέρχονται στο σώμα από το κάπνισμα κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία εύθραυστα και δύσκαμπτα. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να υποφέρει κάποιος από ρήξη αν έχει ανεύρυσμα.
 • Υψηλή χοληστερίνη και αθηροσκλήρωση. Όπως με το κάπνισμα, και οι δύο αυτοί παράγοντες προκαλούν βλάβη στα τοιχώματα της αρτηρίας, κάνοντάς τα επιρρεπή σε μια ρήξη.
 • Υψηλή πίεσηΣε περιπτώσεις υπέρτασης, το αίμα κυκλοφορεί με μεγαλύτερη πίεση στις αρτηρίες. Αυτή η πίεση περνά απευθείας στα τοιχώματα κάνοντάς τα να αποκτούν περισσότερη αντίσταση.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής – Συμπτώματα

Γενικά, αυτά τα ανευρύσματα εμφανίζονται σιγά-σιγά με τον καιρό. Είναι πολύ σπάνιο ν’ αναπτυχθούν γρήγορα. Ωστόσο, όταν συμβεί μια ρήξη, η κατάσταση γίνεται επείγουσα και ίσως σηματοδοτεί την έναρξη και την ανακάλυψη μιας ασθένειας.

Στην αργή ανάπτυξη δεν υπάρχουν συμπτώματα. Όταν συμβεί η ρήξη, ίσως είναι μικρή. Μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα και σταδιακά να γίνονται πιο έντονα. Στην περίπτωση μεγάλης ρήξης, τα συμπτώματα θα είναι πολύ πιο έντονα.

Ορισμένα από τα συμπτώματα είναι:

 • Κοιλιακός πόνος που μπορεί να εκτείνεται ως την οσφυϊκή περιοχή στην πλάτη.
 • Μειωμένη πίεση.
 • Ζαλάδα ή λιποθυμία.
 • Κρύος ιδρώτας.
 • Δυσκολία στην αναπνοή και αυξημένοι παλμοί.
Γυναίκα πιάνει το στομάχι της
Ο κοιλιακός πόνος είναι οξύς και δυνατός στην περίπτωση ενός ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.

Διάγνωση και θεραπεία

Αν το ανεύρυσμα δεν προκαλέσει ρήξη, η διάγνωσή του γίνεται συνήθως τυχαία σε κάποια διαγνωστική εξέταση. Παραδείγματος χάρη, ίσως συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός υπέρηχου, αξονικής τομογραφίας, ή ακτινογραφίας.

Μόλις διαγνωστεί, η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την πρόληψη της ρήξης, και θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του ανευρύσματος. Ορισμένες μέθοδοι περιλαμβάνουν τον αυστηρό έλεγχο της πίεσης και τη ρύθμιση της χοληστερίνης. Φυσικά, οι γιατροί ενθαρρύνουν τους ασθενείς με ανεύρυσμα να μην καπνίζουν.

Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση το ανεύρυσμα. Για παράδειγμα, αν είναι πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο από 5 εκατοστά ή μεγαλώνει γρήγορα. Το ίδιο ισχύει αν ο ασθενής παρουσιάζει πολλούς παράγοντες κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε ρήξη.

Τέλος, αν το ανεύρυσμα έχει υποστεί ρήξη ήδη, είναι απαραίτητο το έκτακτο χειρουργείο.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής – Ο κίνδυνος ρήξης

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια πάθηση που συμβαίνει με μια συχνότητα την οποία δε θα πρέπει να παίρνουμε ελαφρά τη καρδία. Αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση, οι ασθενείς μπορούν ν’ αποφύγουν, συνήθως, τις επιπλοκές μέσα από την προληπτική αντιμετώπιση και τον προσεκτικό έλεγχο.

Ωστόσο, αν υπάρξει ρήξη, τότε η ταχεία διάγνωση και το έκτακτο χειρουργείο είναι απαραίτητα προκειμένου να αποφευχθεί μια μοιραία κατάσταση. Η διατήρηση της πίεσης υπό έλεγχο, η μείωση της χοληστερίνης, και η αποφυγή του καπνού είναι βασικά στοιχεία για την αποτροπή της ρήξης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Belloch García SL. Abdominal aortic aneurysm. Prevalence and associated risk factors in a population of patients hospitalised in Internal Medicine. Rev Clin Esp. 2018 Dec 1;218(9):455–60.
 • Izquierdo González R, Dorrego García RM, Rodríguez Ledo P, Segura Heras JV. Screening based on risk factors for abdominal aortic aneurysm in the cardiology clinic. Int J Cardiol. 2019 Mar 15;279:162–7.
 • Gentille-Lorente DI, Salvadó-Usach T. Screening for Abdominal Aortic Aneurysm by Means of Transthoracic Echocardiography. Rev Española Cardiol (English Ed. 2011 May 1;64(5):395–400.
 • Riambau V, Guerrero F, Montañá X, Gilabert R. Abdominal aortic aneurysm and renovascular disease. Vol. 60, Revista Espanola de Cardiologia. Ediciones Doyma, S.L.; 2007. p. 639–54.
 • Maceira-Rozas, M. C., and G. Atienza-Merino. “Cribado de aneurisma de aorta abdominal en población de riesgo: revisión sistemática.” Angiología 60.3 (2008): 165-176.
 • Soria, J. M., et al. “Métodos de estudio de las enfermedades complejas: aneurismas de la aorta abdominal.” Angiología 62.2 (2010): 58-64.
 • Canaud, L., and P. Alric. “Cirugía de los aneurismas de la aorta torácica y toracoabdominal.” EMC-Cirugía General 20.1 (2020): 1-22.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.