Αντιπυρηνικά αντισώματα: Τι δείχνει η εξέταση;

Η εξέταση αντιπυρηνικών αντισωμάτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα με λύκο, αλλά μπορεί επίσης να καθοδηγήσει τη διάγνωση άλλων αυτοάνοσων ασθενειών. Θα εξηγήσουμε σε τι συνίσταται αυτό το άρθρο.
Αντιπυρηνικά αντισώματα: Τι δείχνει η εξέταση;

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2021

Η εξέταση για τα αντιπυρηνικά αντισώματα είναι μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εξετάσεις σε ιατρικές διαβουλεύσεις, τόσο στη ρευματολογία όσο και στην οικογενειακή ιατρική. Οι γιατροί την κάνουν σε ασθενείς που μπορεί να έχουν αυτοάνοσο νόσημα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι αυτά που εμφανίζονται επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τους ιστούς του ως ξένους. Ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μερικά παραδείγματα.

Πολλές από αυτές τις καταστάσεις έχουν παρόμοια συμπτώματα, οπότε μια εξέταση αντιπυρηνικών αντισωμάτων μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό μιας ακριβούς διάγνωσης. Το σημερινό άρθρο θα εξηγήσει από τι αποτελείται και πώς την εκτελούν οι γιατροί.

Αντιπυρηνικά αντισώματα

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση μορίων εξωτερικών παραγόντων που είναι δυνητικά επιθετικά για τον οργανισμό. Λοιμώδεις μικροοργανισμοί, για παράδειγμα.

Έτσι, τα αντισώματα αναγνωρίζουν τα ξένα σωματίδια και προκαλούν αντιδράσεις κατά της μόλυνσης. Με άλλα λόγια, θέτουν σε κίνηση τη φλεγμονώδη διαδικασία. Το πρόβλημα είναι ότι το σώμα μερικές φορές συνθέτει λάθος αντισώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα παρερμηνεύει τα φυσιολογικά μόρια στο σώμα ως ξένα. Εξ ου και ο όρος “αυτοαντισώματα”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας, τα αντιπυρηνικά αντισώματα (ANA) είναι αυτά που προσβάλλουν τις πρωτεΐνες στον πυρήνα των δικών τους κυττάρων. Σχεδόν όλοι έχουν αυτοαντισώματα σε μικρές ποσότητες.

Ωστόσο, μια ακραία συγκέντρωση αυτών των αντιπυρηνικών αντισωμάτων είναι συνήθως ενδεικτική μιας αυτοάνοσης νόσου. Είναι, επομένως, μία από τις κύριες πτυχές στη διάγνωση αυτών των καταστάσεων.

Εξέταση αντιπυρηνικών αντισωμάτων

Αυτή η εξέταση είναι σχετικά απλή, τουλάχιστον για τον ασθενή. Μια νοσοκόμα ή τεχνικός εργαστηρίου παίρνει δείγμα αίματος. Στη συνέχεια, τοποθετούν ένα είδος συμπιεστικού επίδεσμου στο χέρι για να εντοπίσουν εύκολα τη φλέβα. Εισάγουν τη βελόνα και αφαιρούν μια μικρή ποσότητα. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να νηστεύσει εκ των προτέρων.

Στη συνέχεια, ο ασθενής πιέζει το σημείο διάτρησης για λίγα λεπτά με αποστειρωμένη γάζα. Το αίμα αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση με την εξέταση φθορισμού αντιπυρηνικών αντισωμάτων.

Αυτή η μέθοδος ουσιαστικά λεκιάζει τα αντισώματα έτσι ώστε αυτά να είναι ορατά κάτω από ένα μικροσκόπιο και να μπορούν να προσδιορίσουν την ένταση του φθορισμού και του προτύπου τους.

Ένας τεχνικός εργαστηρίου που κάνει μια δοκιμή αντιπυρηνικών αντισωμάτων.
Αυτή είναι μια εργαστηριακή εξέταση που έγινε μετά τη λήψη αίματος από έναν ασθενή.

Γιατί να κάνετε μια εξέταση αντιπυρηνικών αντισωμάτων;

Η εξέταση αντιπυρηνικών αντισωμάτων καθοδηγεί τη διάγνωση αυτοάνοσων ασθενειών. Όταν υπάρχει υποψία για λύκο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα για παράδειγμα.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κλινική Mayo, η εξέταση αντιπυρηνικών αντισωμάτων δεν επιβεβαιώνει συγκεκριμένα τη διάγνωση. Ωστόσο, βοηθά στην καθοδήγηση της διαδικασίας και του πρωτοκόλλου. Αυτό είναι χρήσιμο επειδή πολλές διαταραχές έχουν πολύ παρόμοια και μη συγκεκριμένη συμπτωματολογία – όπως κόπωση και πόνο στις αρθρώσεις.

Οι γιατροί αποκλείουν τη διάγνωση όταν αυτό το τεστ είναι αρνητικό. Με τη σειρά του, είναι ενδεικτικό της αυτοάνοσης νόσου εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Αυτή η εξέταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για την αξιολόγηση του λύκου. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 95% των ατόμων με τη νόσο έχουν θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, πολλοί υγιείς άνθρωποι (έως και 15%) έχουν εμφανίσει αντισώματα.

Αποτελέσματα εξετάσεων και ερμηνεία

Η ερμηνεία της εξέτασης είναι πολύπλοκη και απαιτεί εμπειρία. Το αποτέλεσμα είναι θετικό όταν υπάρχουν τα αντιπυρηνικά αντισώματα. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό δεν είναι και άμεσα συνώνυμο της ασθένειας.

Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα είναι συνήθως θετικό σε γυναίκες άνω των 65 ετών χωρίς να έχουν κάποια αυτοάνοση πάθηση, όπως επισημαίνει δημοσίευση στο Encyclopaedia Medica. Ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Επομένως, πρέπει κανείς να εξετάσει τα αποτελέσματα στο πλαίσιο της κλινικής εικόνας του ασθενούς. Επιπλέον, ένας γιατρός μπορεί να διατάξει άλλες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση ή να λάβει περισσότερες πληροφορίες.

Οι τίτλοι είναι οι ποσοτικοποιητές των αντισωμάτων και οι ειδικοί τους αποκτούν δημιουργώντας αραιώσεις των αντισωμάτων σε αλατούχα διαλύματα. Δηλαδή αναμιγνύουν το αίμα και δημιουργούν διαφορετικούς σωλήνες ανάλογα με την αραίωση (π.χ. 1 μέρος αίματος με 40 μέρη φυσιολογικού ορού).

Ένα δείγμα αίματος αραιωμένο σε 160 μέρη φυσιολογικού ορού που εξακολουθούν να λαμβάνουν τιμές αντισωμάτων σημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό. Επιπλέον, η εξέταση αναφέρει επίσης το μοτίβο κατανομής των αντισωμάτων.

Πιθανοί κίνδυνοι και λάθη

Οι κύριοι κίνδυνοι της εξέτασης αντιπυρηνικών αντισωμάτων απορρέουν από την παρερμηνεία. Όταν επιτυγχάνεται αρνητικό αποτέλεσμα, θεωρείται ότι δεν υπάρχουν αυτοαντισώματα. Επομένως, τα αυτοάνοσα νοσήματα σχεδόν αποκλείονται.

Ωστόσο, πρέπει να λάβουν υπόψη μερικά πράγματα εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό. Για παράδειγμα, έως και το 37 % των υγιών ατόμων άνω των 65 ετών τα έχουν. Επιπλέον, ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει για ορισμένους τύπους καρκίνου και για την κατανάλωση φαρμάκων.

Είναι σημαντικό ο τίτλος των αντισωμάτων να συσχετίζεται με την κλινική και φυσική εξέταση. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν εξετάσεις ποσοτικής ολικής ανοσοσφαιρίνης ή μια εξέταση συμπληρώματος για να μειώσουν την πιθανότητα σφάλματος και να συγκρίνουν τα αποτελέσματα.

Μια γυναίκα με λύκο.
Ο λύκος είναι η κλασική ασθένεια που σχετίζεται με αντιπυρηνικά αντισώματα, αλλά μπορεί κανείς να μελετήσει άλλες αυτοάνοσες διαταραχές με αυτή τη μέθοδο.

Η εξέταση για αντιπυρηνικά αντισώματα είναι ενδεικτική

Αυτή η εξέταση είναι για την ανίχνευση αντισωμάτων που κατευθύνονται κατά ουσιών στα ίδια τα κύτταρα του σώματος. Τέτοια μόρια υπάρχουν συνήθως σε υψηλές συγκεντρώσεις σε ασθένειες όπως ο λύκος.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα πρέπει κανείς να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα στο πλαίσιο των συμπτωμάτων του ασθενούς. Είναι πραγματικά σημαντικό να κάνετε άλλες εξετάσεις καθώς και τον έλεγχο του οικογενειακού ιστορικού.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι δυνατό για ένα υγιές άτομο να λάβει ένα θετικό αποτέλεσμα και δεν σημαίνει απαραίτητα μια ασθένεια. Στην πραγματικότητα, τα αντιπυρηνικά αντισώματα μπορεί επίσης να αυξηθούν σε άλλες συνθήκες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.