Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: Η πάθηση με το εξάνθημα πεταλούδα

Η 10η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Λύκου και εορτάζεται από το 2004. Αυτή η ασθένεια είναι γνωστή ως "ο μεγάλος μιμητής" και χαρακτηρίζεται από ένα εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας. Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα.
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: Η πάθηση με το εξάνθημα πεταλούδα

Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαΐου, 2021

Με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού για τον Λύκο, από τις 10 Μαΐου του 2004, διοργανώνονται δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου. Αυτός ο οργανισμός έχει μεγάλη παρουσία και αποτελεί ορόσημο σε αυτό το πεδίο.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Λύκου είναι να βρεθεί χρηματοδότηση για την έρευνα της ασθένειας από κυβερνήσεις και χρηματοδοτούμενες ομάδες. Να θυμάστε ότι ακόμη και σήμερα, αυτή η ασθένεια ερευνάται και αντιμετωπίζεται, αλλά δε θεραπεύεται.

Η πιο συχνή μορφή της είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, και εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες απ’ ότι σε άνδρες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 90% των ασθενών είναι γυναίκες. Μια σημαντική μερίδα αυτών είναι Αφροαμερικανές.

Οι γιατροί δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τα αίτια της ασθένειας, παρότι γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα. Όμως, έχουν αναγνωρίσει ερεθίσματα ενεργοποίησης των συμπτωμάτων, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, ορισμένες λοιμώξεις και φάρμακα.

Το κλασικό σύμπτωμα είναι ένα εξάνθημα με σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο το οποίο σχετίζεται με την έκθεση στον ήλιο. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την ακτινοβολία και να φορούν αντηλιακό σχεδόν συνεχώς.

Τα συμπτώματα του λύκου και τα φτερά της πεταλούδας

Η Παγκόσμια Ημέρα Λύκου θυμίζει στον γενικό πληθυσμό τα χαρακτηριστικά σημάδια και συμπτώματα της ασθένειας. Η έγκαιρη διάγνωση δεν οδηγεί σε θεραπεία, αλλά βελτιώνει τη διαχείριση της πάθησης και μειώνει τα οξέα επεισόδια.

Το σύμπτωμα “φτερά της πεταλούδας” ονομάζεται, με τεχνικούς όρους, εξάνθημα στα ζυγωματικά. Όπως συμβαίνει με τον ερεθισμό του δέρματος, το δέρμα της μύτης και των μάγουλων γίνεται κόκκινο, σχηματίζοντας ένα εξάνθημα που μοιάζει με πεταλούδα.

Παρότι δεν εμφανίζεται πάντα στο ίδιο σημείο, το εξάνθημα πεταλούδας φαίνεται πως είναι το σύμπτωμα που αποτυπώθηκε βαθιά στη συλλογική συνείδηση για την ασθένεια. Η αλήθεια είναι όμως ότι το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί στα άκρα ή το στήθος επίσης.

Άλλο ένα συχνό σύμπτωμα του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου είναι ο πόνος στις αρθρώσεις. Αυτός προέρχεται από την αρθρίτιδα που ενεργοποιείται από την αυτοάνοση αντίδραση του σώματος. Η πρόοδος της αρθρίτιδας έρχεται με σοβαρά επεισόδια και περιόδους με και χωρίς πόνο.

Τέλος, περίπου το 90% των ασθενών αναφέρουν υπερβολική κόπωση. Αυτό το σύμπτωμα δύσκολα μετριέται αντικειμενικά, και οι γιατροί χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια για την ποιότητα ζωής γι’ αυτό. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να προσδιορίσουν την εξάντληση, μαζί με τον πόνο των αρθρώσεων και ένα συγκεκριμένο είδος αϋπνίας που σχετίζεται με τον λύκο.

Ακτινογραφία γονάτου με φλεγμονή Παγκόσμια Ημέρα Λύκου
Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα από τα συμπτώματα του λύκου, πέραν των δερματικών συμπτωμάτων.

Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: Άλλοι τύποι λύκου

Η Παγκόσμια Ημέρα Λύκου αναδεικνύει και τα λιγότερο συχνά συμπτώματα της ασθένειας. Όπως προαναφέραμε, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι συχνότερος, αλλά δεν είναι ο μοναδικός τύπος. Για την ακρίβεια, η ασθένεια μπορεί να μεταμφιεστεί και να δυσκολέψει τη διάγνωση.

Άλλοι τύποι λύκου είναι:

  • Νεογνικός: Αυτός συμβαίνει όταν η μητέρα έχει λύκο και μεταδίδει τα αντισώματα στο παιδί και αυτά επιτίθενται στους ιστούς του. Μπορεί να αποτελέσει σοβαρή πάθηση αν εξελιχθεί σε προβλήματα με την καρδιά.
  • Δερματικός: Αυτή η μορφή εμφανίζει τα κύρια συμπτώματά της στο δέρμα. Γενικά, οι ασθενείς δεν έχουν αρθρίτιδα ή επιπλοκές σε άλλα όργανα. Είναι μια τοπική μορφή λύκου, και εξαρτάται ιδιαίτερα από την έκθεση στον ήλιο.
  • Φαρμακευτικός: Αυτός συμβαίνει εξαιτίας φαρμάκων, και ορισμένοι τον θεωρούν αρνητική επίπτωση, παρά ασθένεια.

Θεραπείες για τον λύκο

Ο λύκος μπορεί να είναι ήπιος ή σοβαρός. Αυτό θα καθορίσει και το πλάνο θεραπείας. Η Παγκόσμια Ημέρα Λύκου έχει ως στόχο να προάγει την έρευνα πάνω σε αυτό ώστε να βελτιωθούν οι θεραπείες, ωστόσο, μέχρι στιγμής μπορούμε να μιλάμε μόνο για τη διαχείριση της ασθένειας και όχι για μια θεραπεία.

Όταν είναι ήπιος ο λύκος, οι γιατροί συνιστούν αντιφλεγμονώδη χάπια και κρέμες για τα εξανθήματα. Υπάρχουν ασθενείς που είδαν βελτίωση με την υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο για τη ελονοσία, και ορισμένα νέα φάρμακα, όπως η μπελιμουμάμπη.

Τα σοβαρά συμπτώματα απαιτούν και αυτά αντιφλεγμονώδη, αλλά οι δόσεις είναι μεγαλύτερες. Πέραν των κορτικοστεροειδών, οι γιατροί γράφουν αζαθειοπρίνη και κυκλοφωσφαμίδη, τα οποία είναι ανοσορυθμιστές.

Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: Η πρόκληση του να ζεις με την ασθένεια

Ο λύκος είναι μια πάθηση που επηρεάζει τη ζωή του ασθενή. Ο πόνος, οι αντιδράσεις του δέρματος, και η υπερβολική κόπωση αποτρέπουν τους ανθρώπους να απολαύσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Αν γίνει πρόοδος, ίσως υπάρξουν φάρμακα που θα θέτουν υπό έλεγχο ή θα θεραπεύουν τη διαταραχή. Τώρα όμως, είναι σημαντικό για τις ομάδες υγείας να υποστηρίζουν όσους επηρεάζονται δίνοντάς τους τα εργαλεία για μια καλύτερη ζωή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Colmán, Isabel Acosta, et al. “Manifestaciones clínicas y laboratoriales en el Lupus Eritematoso Sistémico-LES.” Memorias del Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud 14.1 (2016).
  • Gómez-Puerta, José A., and Ricard Cervera. “Lupus eritematoso sistémico.” Medicina & laboratorio 14.05-06 (2008): 211-223.
  • Sánchez-Rodríguez, Sergio H., et al. “Lupus eritematoso: enfermedad autoinmune sistémica y órgano específica.” Revista Biomédica 15.3 (2004): 173-180.
  • Ondarza Vidaurreta, Raul N. “Lupus eritematoso sistémico (LES).” Revista de Educación Bioquímica 36.1 (2017): 21-27.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.