Αιτίες και θεραπεία για τον αποχρωματισμό του δέρματος

Ενώ ο αποχρωματισμός του δέρματος δεν συνεπάγεται ζημιά ή κίνδυνο, μπορεί να είναι ενοχλητικός. Σήμερα θα μιλήσουμε για τις αιτίες του αποχρωματισμού και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.
Αιτίες και θεραπεία για τον αποχρωματισμό του δέρματος

Τελευταία ενημέρωση: 19 Οκτωβρίου, 2020

Ο αποχρωματισμός του δέρματος αναφέρεται σε περιοχές του δέρματος όπου η χρωστική που είναι γνωστή ως μελανίνη γίνεται πιο συμπυκνωμένη. Αυτό αναγκάζει την περιοχή να αποκτήσει πιο σκούρο τόνο και μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή φακίδων, κρεατοελιές, σημάδια γέννησης ή άλλα σημάδια. Λοιπόν, ποιες είναι οι αιτίες για τον αποχρωματισμό του δέρματος; Και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και να το αποτρέψετε;

Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το δέρμα παίρνει το χρώμα του χάρη σε φυσικές χρωστικές ουσίες όπως η αιμοσφαιρίνη, η μελανίνη και τα καροτενοειδή. Η μελανίνη, ιδιαίτερα, δίνει χρώμα στα μάτια, το δέρμα και τα μαλλιά. Σχηματίζεται στα μελανοσώματα από τους προδρόμους της, τυροσίνη και τυροσινάση.

Η κύρια λειτουργία αυτής της χρωστικής είναι η προστασία του DNA από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, όταν λαμβάνει χώρα υπερδιέγερση, μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό, κάτι που πολλοί άνθρωποι θεωρούν ενοχλητικό.

Ποιες είναι οι αιτίες για τον αποχρωματισμό του δέρματος

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Pigment Cell & Melanoma Research, μία από τις συχνές αιτίες του αποχρωματισμού είναι η έκθεση στο ηλιακό φως. Αυτό διεγείρει το δέρμα για να αναπτύξει μελανίνη, η οποία έχει προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι των υπεριωδών ακτίνων.

Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να βγαίνουν στον ήλιο – γιατί τους βοηθά να μαυρίσουν. Ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση μεταβάλλει αυτή τη διαδικασία και προκαλεί βλάβη στο δέρμα. Τελικά, αυτό οδηγεί σε αποχρωματισμό. Παρακάτω, θα βρείτε μερικούς από τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου:

 • Γενετική προδιάθεση.
 • Σημάδια ηλικίας: Αυτά εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της ηλικίας, αλλά και λόγω της έκθεσης στον ήλιο.
 • Αντιφλεγμονώδη: Αυτό συμβαίνει μετά τη διαδικασία επούλωσης μιας δερματικής βλάβης, όπως εγκαύματος, κοψίματος, ψωρίασης ή εκζέματος. Συγκεκριμένα, η περιοχή μπορεί να γίνει ελαφρώς ανυψωμένη και πιο σκούρα στο χρώμα.
 • Ορμόνες: Μέλασμα ή χλόασμα. Τα ακανόνιστα σκούρα σημάδια εμφανίζονται όταν οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες ερεθίζουν την παραγωγή μελανίνης λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν μια γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά χάπια.
 • Έκθεση στον ήλιο: Αυτή είναι η κύρια αιτία του αποχρωματισμού. Οποιοδήποτε σημάδι στις επιδερμίδες – σημάδια ηλικίας, φακίδες, μελάσμα ή μετα-αντιφλεγμονώδης απχρωματισμός – θα αλλάξει το χρώμα του λόγω έκθεσης στον ήλιο.
 • Φάρμακα: Ο αποχρωματισμός μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Για παράδειγμα, ορισμένες ορμονικές θεραπείες, φάρμακα χημειοθεραπείας, φάρμακα κατά της ελονοσίας, αντιβιοτικά, αραιωτικά αίματος.
 • Ασθένειες: Ο αποχρωματισμός μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη άλλων ασθενειών. Για παράδειγμα, ανεπάρκεια βιταμινών, αυτοάνοσες διεργασίες, γαστρεντερική νόσος ή μεταβολικές διαταραχές.
γυναίκα κάνει ηλιοθεραπεία
Η έκθεση στον ήλιο είναι μια από τις κύριες αιτίες του αποχρωματισμού. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλα τα σημεία έχουν σχέση με αυτόν τον παράγοντα κινδύνου.

Πώς να αποτρέψετε τον αποχρωματισμό του δέρματος

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλές ενέργειες που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης αποχρωματισμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρέπει να εφαρμόζετε αυτά τα μέτρα σε καθημερινή βάση.

 • Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο. Δηλαδή, άνοιξη, καλοκαίρι, χειμώνα και φθινόπωρο. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε αντηλιακό με SPF 30 ή μεγαλύτερο.
 • Περιορίστε την έκθεσή σας στον ήλιο. Αποφύγετε τον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 6 μ.μ.
 • Χρησιμοποιήστε κατάλληλα ρούχα που προσφέρουν προστασία από τον ήλιο.

Θεραπείες αποχρωματισμού

Η θεραπεία του αποχρωματισμού είναι μια πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας. Ενώ οι θεραπείες έχουν προχωρήσει με την πάροδο του χρόνου, η αντιστροφή αυτού του προβλήματος εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη εργασία. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που εμφανίστηκε στο Indian Journal of Dermatology, οι τοπικές θεραπείες είναι αναποτελεσματικές για πολλούς ασθενείς. Λοιπόν, ποιες είναι οι επιλογές;

 • Χημική απολέπιση: Αυτό ελαχιστοποιεί τον αποχρωματισμό αποκαλύπτοντας ένα νέο στρώμα δέρματος με ομοιογενή τόνο.
 • Θεραπεία με λέιζερ: Εδώ, το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό που περιλαμβάνει οξέα, αλλά οι δερματολόγοι μπορούν να εφαρμόσουν τη θεραπεία με λέιζερ με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Εν ολίγοις, οι επαγγελματίες προκαλούν τραυματισμό στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο χρησιμοποιώντας ένα ελαφρύ λέιζερ υψηλής ενέργειας. Όσο πιο έντονη είναι η θεραπεία, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η επίτευξη των βαθύτερων στρωμάτων του δέρματος.
 • Τοπικές κρέμες: Η χρήση υδροκινόνης είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί για να αποτρέψετε τον ερεθισμό και τον μεταφλεγμονώδη αποχρωματισμό. Η βιταμίνη C είναι αποτελεσματική κατά των κηλίδων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα δραστικά συστατικά.
γυναίκα κάνει λέιζερ
Τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τοπικών θεραπειών κατά του αποχρωματισμού είναι ακόμη περιορισμένα. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες φαίνεται να είναι αποτελεσματικές μετά από αρκετές εφαρμογές.

Αποχρωματισμός: Τι πρέπει να θυμάστε

Εάν εμφανιστούν νέα σημάδια στο δέρμα ή ανωμαλίες που σχετίζονται με αποχρωματισμό, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Ένας δερματολόγος θα είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν τα σημάδια είναι φυσιολογικά ή έχουν κάποια παθολογική προέλευση. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να προτείνει την καλύτερη πορεία θεραπείας, σύμφωνα με κάθε μεμονωμένη περίπτωση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι θεραπείες αποχρωματισμού δεν θα παρέχουν αποτελέσματα εν μία νυκτί. Αντίθετα, απαιτούν χρόνο και συνέπεια. Επιπλέον, θα πρέπει να υιοθετήσετε μια βασική, προληπτική φροντίδα, ειδικά όταν πρόκειται για έκθεση στον ήλιο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Tran TT, Schulman J, Fisher DE. UV and pigmentation: molecular mechanisms and social controversies. Pigment Cell Melanoma Res. 2008;21(5):509‐516. doi:10.1111/j.1755-148X.2008.00498.x
 • Handel AC, Miot LD, Miot HA. Melasma: a clinical and epidemiological review. An Bras Dermatol. 2014;89(5):771‐782. doi:10.1590/abd1806-4841.20143063
 • Hassan S, Zhou X. Drug Induced Pigmentation. [Updated 2019 Jun 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542253/
 • Fatima S, Braunberger T, Mohammad TF, Kohli I, Hamzavi IH. The Role of Sunscreen in Melasma and Postinflammatory Hyperpigmentation. Indian J Dermatol. 2020;65(1):5‐10. doi:10.4103/ijd.IJD_295_18
 • Bandyopadhyay D. Topical treatment of melasma. Indian J Dermatol. 2009;54(4):303‐309. doi:10.4103/0019-5154.57602
 • Soleymani T, Lanoue J, Rahman Z. A Practical Approach to Chemical Peels: A Review of Fundamentals and Step-by-step Algorithmic Protocol for Treatment. J Clin Aesthet Dermatol. 2018;11(8):21‐28.
 • Avci P, Gupta A, Sadasivam M, et al. Low-level laser (light) therapy (LLLT) in skin: stimulating, healing, restoring. Semin Cutan Med Surg. 2013;32(1):41‐52.
 • Davis EC, Callender VD. Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. J Clin Aesthet Dermatol. 2010;3(7):20‐31.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.