Τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στο 9μηνο μωρό σας;

Πάντα να έχετε στο νου σας ότι το πεπτικό σύστημα κάθε παιδιού δεν χειρίζεται τις τροφές με τον ίδιο τρόπο. Παρακάτω, διαβάστε πληροφορίες σχετικά με τις τροφές που θα πρέπει να προσέχετε και να μην τις εισάγετε στην διατροφή του μωρού σας.
Τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στο 9μηνο μωρό σας;

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαΐου, 2019

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στο 9μηνο μωρό σας. Σε αυτή την ηλικία, το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα έτοιμο για όλες τις τροφές. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιες από αυτές να αποφύγετε.

Με λίγα λόγια, υπάρχουν πολλές τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στο 9μηνο μωρό σας. Επιπλέον, οι τροφές που καταναλώνουν τα μωρά στους πρώτους μήνες της ζωής τους πρέπει να είναι πολύ θρεπτικές. Επομένως, είναι ιδανικό να ξεκινήσετε με τον θηλασμό, δεδομένου ότι παρέχει στο μωρό σας ό,τι χρειάζεται.

Στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα να εισάγετε στερεές τροφές στην διατροφή τους, βεβαιωθείτε ότι είναι οι τροφές οι οποίες περιέχουν βιταμίνες που χρειάζονται για την σωστή  ανάπτυξη του μωρού σας. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αλλά στην ηλικία 9 μηνών πολλά μωρά τρώνε κάποια στερεά τροφή.

Πάντα να έχετε στο νου σας ότι το πεπτικό σύστημα κάθε παιδιού δεν χειρίζεται τις τροφές με τον ίδιο τρόπο. Παρακάτω, διαβάστε πληροφορίες σχετικά με τις τροφές που θα πρέπει να προσέχετε και να μην τις εισάγετε στην διατροφή του μωρού σας.

11 τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στο 9μηνο μωρό σας

Εάν το πεπτικό σύστημα του παιδιού σας είναι υγιές, τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν υγιή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που είναι δύσκολο για τα μωρά να τα χωνέψουν και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις καθώς και άλλες επιπλοκές.

Επειδή δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ένζυμα, τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται σωστά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και απώλεια βάρους του μωρού (ή μπορεί να μη παίρνει το απαραίτητο βάρος).

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; 8 πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνετε ποτέ με ένα βρέφος

1.Όχι αγελαδινό γάλα και γάλα σόγιας στο 9μηνο μωρό

9μηνο μωρό οχι γάλα σόγιας

 

 

Σε ηλικία 9 μηνών, τα εντερικά ένζυμά τους δεν έχουν φτάσει ακόμα στο μέγιστο επίπεδο της ανάπτυξής τους. Ένα μωρό σε αυτή την ηλικία δεν μπορεί να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες που περιέχονται σε αυτούς τους τύπους γάλακτος. Επιπλέον, περιέχουν μεταλλικά στοιχεία που μπορεί να είναι βλαβερά για τα νεφρά τους.

2.Σπανάκι και σέσκουλα

Αυτές οι τροφές δεν είναι εντελώς βλαβερές, μόνο αν τις καταναλώνετε σε υπερβολική ποσότητα. Από την φύση τους, τα λαχανικά περιέχουν συνήθως νιτρικό άλας, ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το νιτρικό άλας μετατρέπεται σε νιτρίτες μέσα στο σώμα.

Αλλά σε μεγάλες ποσότητες, οι νιτρίτες μπορούν να προκαλέσουν μια διαταραχή που επηρεάζει τη σωστή κατανομή του οξυγόνου από τα κύτταρα του αίματος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το δέρμα του μωρού σας μπορεί να αποκτήσει πιθανώς γαλαζωπό χρώμα (κυάνωση), ένα προειδοποιητικό σημάδι αυτού του προβλήματος.

3.Αλάτι

Κάτι άλλο που υπερφορτώνει τα νεφρά ενός μωρού είναι η μεγάλη ποσότητα του αλατιού. Δεν συνιστάται η προσθήκη συμπυκνωμένου ζωμού (σε κύβους ή σε σκόνη) σε σούπες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Αποφύγετε το αλάτι όσο το δυνατόν περισσότερο.

4.Όχι επεξεργασμένη ζάχαρη στο 9μηνο μωρό

οχι λευκή ζάχαρη και καστανή ζάχαρη στο 9μηνο μωρό

Η ζάχαρη σε γλυκά ή σε χυμούς και σε άλλα προϊόντα έχει ως αποτέλεσμα τις σημαντικές διακυμάνσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Εάν θέλετε να γλυκάνετε το φαγητό του μωρού σας, χρησιμοποιήστε πολτοποιημένες μπανάνες ή μητρικό γάλα. Είναι προτιμότερο για ένα μωρό να καταναλώνει φυσική ζάχαρη που περιέχεται στα φρούτα.

5.Μέλι

Συνήθως, το μέλι περιέχει σπόρια που μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα στο σώμα ενός μωρού 9 μηνών, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

6.Αναψυκτικά

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, καφεΐνη και άλλες πρόσθετες ουσίες, η σόδα και άλλα αναψυκτικά είναι βλαβερά για ένα μωρό. Μπορούν να βλάψουν το στομάχι του μωρού και να προκαλέσουν τόσο αλλαγές του ύπνου όσο και υπερκινητικότητα.

7.Γάλα ρυζιού

οχι γάλα ρυζιού στο 9μηνο μωρό

Δεν συνιστάται η κατανάλωση γάλακτος ρυζιού σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους, επειδή περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού και άλλων μετάλλων. Ακόμη και σε μεγαλύτερα παιδιά, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

8.Αρτοσκευάσματα

Η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου “άδειας”, χωρίς διατροφική αξία τροφής όπως κέικ, αρτοσκευάσματα και πατατάκια, δεν συνιστάται λόγω των μεγάλων ποσοτήτων χημικών ουσιών, προστιθέμενης ζάχαρης και αλατιού που περιέχουν.

9. Όχι αβγά στο 9μηνο μωρό σας

Τα αβγά μπορούν να προκαλέσουν διάφορους τύπους αλλεργικών αντιδράσεων. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με τον κρόκο και λίγους μήνες αργότερα εισάγετε ασπράδια αβγού. Είναι πολύ προτιμότερο να περιμένετε το παιδί σας να χρονίσει προτού του δώσετε αυτό το είδος πιθανώς αλλεργιογόνου φαγητού.

 

 10.Κολλώδεις τροφές

9μηνο μωρό όσπρια

Ορισμένες κολλώδεις τροφές, όπως τσίχλες, ψητά φασόλια και μαρσμέλοους, μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό του μωρού σας. Επιπλέον, περιέχουν χημικά και ζαχαρούχα συστατικά που είναι βλαβερά για τα μωρά.

11.Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Τα λιπαρά συμβάλλουν σε μια σημαντική ποσότητα θερμίδων που χρειάζονται τα μωρά σε αυτή την ηλικία. Πολλές από αυτές τις τροφές περιέχουν επίσης λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη D.

Προλάβετε τον πνιγμό

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος των κομματιών που προσφέρετε στο μωρό σας. Τα μεγάλα κομμάτια μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό τους και να προκαλέσουν πνιγμό. Οι περισσότερες τροφές θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά σε μικρά κομματάκια ή σε μορφή πουρέ. Εάν τα ταΐζετε με τροφές σε κομμάτια, προσπαθήστε να μην υπερβαίνουν μισό εκατοστό ανά κομμάτι.

Οι ειδικοί συστήνουν να περιμένετε ένα χρόνο για να ταΐσετε τα μωρά με πιθανώς αλλεργιογόνες τροφές. Ωστόσο, συνιστάται να εισάγετε αυτές τις τροφές σταδιακά παρακολουθώντας προσεκτικά την αντίδραση του παιδιού, ειδικά εάν υπάρχει γενετική προδιάθεση για αλλεργίες.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποφασίσετε για την καλύτερη στρατηγική.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Eriksen KG., Christensen SH., Lind MV., Michaelsen KF., Human milk composition and infant growth. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2018. 21 (3): 200-206.
  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wikstrom S., Holst E., Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.