Κατανοήστε τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους

Είναι καιρός να ψάξουμε για επαγγελματική βοήθεια για να μάθουμε πώς να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, πώς να τον φροντίσουμε και να τον αγαπήσουμε περισσότερο με στόχο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Κατανοήστε τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Συχνά μιλάμε για άγχος αλλά όχι με συγκεκριμένο τρόπο. Για αυτό το λόγο βάζουμε όλες τις δυσκολίες μας (σωματικές και πνευματικές) στην ίδια κατηγορία. Η ετικέτα μπορεί να είναι ακριβής, αλλά μπορεί να μας οδηγήσει στο να ξεχάσουμε τις πραγματικές αρνητικές επιδράσεις του άγχους.

Δε χρειάζεται να είστε ειδικοί για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε τις επιδράσεις του άγχους. Όλα εξαρτώνται από το πόσο γνωρίζετε το σώμα σας, έχετε συνείδηση των συνηθειών σας και φυσικά κατά πόσο είστε ενημερωμένοι. Θυμηθείτε, οι πληροφορίες αυτές δεν πρέπει να σας φορτώσουν. Αντίθετα, πρέπει να σας βοηθήσουν να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Η φυσιολογία του άγχους

άγχος και στρες

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το λίγο άγχος είναι καλό.

Με λίγο άγχος αυξάνουμε την ταχύτητα της εργασίας μας και καταλήγουμε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί.

Ωστόσο, το υπερβολικό άγχος ή το χρόνιο άγχος επηρεάζει άμεσα τρία συστήματα στο σώμα μας: το ενδοκρινικό σύστημα, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό. Από εκεί, μπορεί να εμφανιστεί μια μεγάλη ποσότητα αρνητικών επιδράσεων.

  • Το άγχος ενεργοποιεί όλα τα τμήματα του εγκεφάλου και προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση.
  • Αυτό προκαλεί έκκριση ορμονών και διεγείρει την υπόφυση, η οποία την ίδια στιγμήν εκκρίνει την αδρενοκορτικοτρόπο ορμόνη (ACTH)
  • Έπειτα, η ορμόνη αυτή ενεργοποιεί τα επινεφρίδια και αυτό δίνει το έναυσμα για την παραγωγή αδρεναλίνης (επινεφρίνη) και νοραδρεναλίνης (νορεπινεφρίνη) και κορτικοστεροειδών (αλδοστερόνη) και γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόλη).

Αυτή η αντίδραση και ασυνήθιστη έκκριση ορμονών επηρεάζει όλα τα όργανα στο σώμα και επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα.

άγχος και ορμόνες

Οι φάσεις και οι αρνητικές επιδράσεις του άγχους

Ο Hans Selye, ένας ενδοκρινολόγος στο Μόντρεαλ, χώρισε την αντίδραση του σώματος στο άγχος σε τρία βασικά στάδια: τη φάση συναγερμού, τη φάση αντίστασης και τη φάση εξάντλησης.

  1. Φάση συναγερμού. Αυτή η φάση είναι υπεύθυνη για συγκεκριμένες θετικές επιδράσεις του αγχώδους ερεθίσματος. Σε αυτή τη φάση, ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η έκκριση αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης που γίνεται αυξάνει τη συγκέντρωσή σας και τη δυνατότητα προσοχής σας. Τα άμεσα αποτελέσματα μπορούν να περιλαμβάνουν υπερένταση των αρτηριών, αυξημένους καρδιακούς ρυθμούς και ιδρώτα. Αυτή η φάση θα πρέπει να διαρκέσει λίγη μόνο ώρα.
  2. Φάση αντίστασης. Σε αυτή τη φάση συμβαίνουν αλλαγές στον μεταβολισμό και τα όργανά σας αρχίζουν να υποφέρουν από τις αρνητικές επιδράσεις της έξαψης του νευρικού συστήματος και την επακόλουθη έκκριση ορμονών.
  3. Φάση εξάντλησης. Τέλος, το σώμα αλλάζει από την ανισορροπία των εμπλεκόμενων συστημάτων ως αντίδραση στο άγχος. Έπειτα, τα συμπτώματα που βιώνει κάποιος είναι οι συνηθισμένες αρρώστιες από τις οποίες υποφέρουν όσοι υπόκεινται στο άγχος.

Οι αρνητικές επιδράσεις του άγχους

… στο πεπτικό σύστημα

Ανάμεσα στις αρνητικές επιδράσεις του άγχους σε αυτό το σύστημα, θα βρείτε: έλκος στομάχου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδης κολίτιδα, γαστρίτιδα.

Επίσης, συνεισφέρει σε κακές διατροφικές συνήθειες όπως φαγητό σε άστοχες ώρες, η κατανάλωση junk food, απώλεια όρεξης και άλλες αντίστοιχες συμπεριφορές.

οι αρνητικές επιδράσεις του άγχους στο αναπνευστικό σύστημα

Το άγχος μπορεί να επιδράσει σε αυτό το σύστημα είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Έμμεσα, μπορεί να αυξάνει την τάση κάποιου σε αναπνευστικές ασθένειες εξαιτίας της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Άμεσα, μπορεί να προκαλέσει υπεραερισμό, δύσπνοια, άσθμα και αίσθημα πνιγμού.

… στο καρδιαγγειακό σύστημα

Αυτό είναι ένα από τα συστήματα που επηρεάζεται περισσότερο από το άγχος, και κάποιες από τις επιδράσεις του μπορεί να έχουν θανάσιμα αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών είναι: ταχυκαρδία, αρτηριοσκλήρωση, στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, χρόνια ταχυκαρδία, κλπ.

… στους μυς και στο δέρμα

Το άγχος μπορεί να κρυφτεί πίσω από άλλες αιτίες. Μπορεί να προκαλέσει ακμή, ψωρίαση, φαγούρα, έκζεμα, δερματίτιδα, κράμπες, πόνο, λόξυγγα, αλωπεκίαση κλπ

… στο νευρικό σύστημα

Δυστυχώς, οι αρνητικές επιδράσεις του άγχους ποικίλλουν τόσο πολύ που μας κάνουν να σκεφτόμαστε τον τρόπο ζωής μας και τις συνέπειές του.

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως είναι η αμνησία, οι πονοκέφαλοι, ενοχλήσεις, ημικρανίες, εθισμούς, κατάθλιψη, διαταραχές στον ύπνο, διαταραχές προσωπικότητας, ανάπτυξη φοβιών ακόμη και διατροφικές διαταραχές.

Οι αρνητικές επιδράσεις του άγχους μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια της πνευματικής και σωματικής ακεραιότητας. Δεν πρέπει να αφήνουμε την ψυχοσυναισθηματική μας υγεία να συμβιβάζεται σε αυτό το σημείο. Για αυτό το λόγο πρέπει να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, να τον φροντίσουμε και να τον αγαπήσουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς τα μπροστά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.