Ασθένειες από το αγελαδινό γάλα στην υγεία μας

28 Ιούνιος, 2020
H υπερβολική κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος μπορεί να χειροτερέψει την υγεία μας και να προκαλέσει την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.
 

Το αγελαδινό γάλα και τα παράγωγά του είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Το αγελαδινό γάλα χάρη στις ιδιότητες που διαθέτει, στη νόστιμη γεύση του και στην περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία και σε βιταμίνες χαίρει της παγκόσμιας εκτίμησης  εδώ και αιώνες και ιδιαίτερα λόγω του ασβεστίου. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες αμφισβητούν, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, τα υποτιθέμενα οφέλη του αγελαδινού γάλακτος, διότι σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε έως τώρα, η υπερβολική κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος μπορεί να χειροτερέψει την υγεία μας και να προκαλέσει την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Γιατί το αγελαδινό γάλα κάνει κακό στην υγεία μας;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν το αγελαδινό γάλα να κάνει τόσο κακό στην υγεία και ειδικά τη στιγμή που το καταναλώνουμε εδώ και αιώνες; Για να απαντήσουμε σε αυτό θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο, στη δεκαετία του εξήντα περίπου, όπου άρχισαν να τροποποιούν τεχνητά τη φυσική ανάπτυξη των αγελάδων. Μελέτες έδειξαν ότι γύρω στο 1800 οι αγελάδες άρχισαν να παράγουν περίπου 9 λίτρα γάλα την ημέρα. Στις μέρες μας, με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται για την τεχνητή ανάπτυξη των ζώων –  όπως για παράδειγμα η χρήση αντιβιοτικών, γενετικών επιλογών, αλλαγές στη διατροφή και η χρήση αυξητικών ορμονών – έχουν κάνει τις αγελάδες να παράγουν 24 λίτρα γάλα την ημέρα. Είναι πραγματικά απίστευτο να βλέπεις μια αγελάδα που παρήγαγε 2 λίτρα γάλα την ημέρα, να παράγει πλέον 24 λίτρα γάλα την ημέρα ή και περισσότερα .

 

Αν και οι πρακτικές τεχνητής ανάπτυξης έχουν προσφέρει πολλά οικονομικά οφέλη στις βιομηχανίες γάλακτος και κρέατος, η αλήθεια είναι ότι αυτή η αλλαγή έχει συνέπειες που επηρεάζουν τους καταναλωτές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το γάλα επηρεάζεται από τον τρόπο που εκτρέφεται το ζώο, από τα αντιβιοτικά, τις ορμόνες, τη διατροφή. Κατά συνέπεια, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας με την πάροδο των χρόνων. Μάθετε για τους κινδύνους στην έρευνα των Δρ. Clayes et al. εδώ.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για τις επιπτώσεις του αγελαδινού γάλακτος στην υγεία και όλες συμφωνούν στον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων. Πρόσφατα, μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έδειξε τι συμβαίνει με το αγελαδινό γάλα και δήλωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη διάφορων ασθενειών.

Ημικρανία

αγελαδινό γάλα και ημικρανιες

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που υπέφεραν από ημικρανίες μετά τη διακοπή της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος παρουσίασαν μια σημαντική μείωση των συμπτωμάτων.

Μάθετε περισσότερα: Μελέτη του Χάρβαρντ: όχι στο γάλα με χαμηλά λιπαρά

 

Δυσκοιλιότητα

Η δυσανεξία στη λακτόζη σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα στα παιδιά και στους ώριμους ενήλικες. Η εξάλειψη αυτού του προϊόντος από τη διατροφή σας και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών είναι μια αποτελεσματική λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Καρκίνος

αγελαδινό γάλα και καρκινος

Η παρουσία ορμονών και άλλων ουσιών στο αγελαδινό γάλα συνδέεται με την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως για παράδειγμα καρκίνο του στομάχου, του στήθους, των ωοθηκών, του προστάτη, των πνευμόνων και των όρχεων.

Καταρράκτης

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αγελαδινού γάλακτος και  παραγώγων του εμφανίζουν συχνότερα καταρράκτη σε σύγκριση με εκείνους που αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα. Αυτό το πρόβλημα συνδέεται με τη λακτόζη και τη γαλακτόζη που επηρεάζει κυρίως το γυναικείο πληθυσμό.

Διαβάστε περισσότερα: Οι ωφέλιμες ιδιότητες που έχει το γάλα βρώμης

Χρόνια κόπωση

αγελαδινό γάλα και κοπωση
 

Μια μελέτη, που διεξήχθη σε παιδιά το 1991 στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας κόπωσης μέχρι και 44,3%.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι αλλεργίες στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος θεωρούνται ως ένας αμυντικός μηχανισμός του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί άμεσα, με άλλα λόγια, μπορεί να παρουσιαστεί σε λιγότερο από 45 λεπτά, μετά από μερικές ώρες ή μετά από μερικές ημέρες.

Γαστρεντερική αιμορραγία

Αυτό οφείλεται στη δυσανεξία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά. Σχετίζεται επίσης με μια από τις πιο κοινές αιτίες της αναιμίας στα παιδιά.

Ακόμη 17 ασθένειες που συνδέονται με το αγελαδινό γάλα

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα
 • Άσθμα
 • Αυτισμός
 • Ελκώδης κολίτιδα
 • Ερεθισμένο έντερο
 • Διαβήτης τύπου Ι
 • Πόνοι στην κοιλιά
 • Νόσος του Κρον
 • Στεφανιαία νόσος
 • Πολλαπλή σκλήρυνση
 • Συρίγγια ή πρωκτικές σχισμές
 • Ακράτεια ούρων
 • Δυσανεξία στη λακτόζη
 • Λεμφώματα
 • Σύνδρομο δυσαπορρόφησης
 • Διαταραχές ύπνου
 • Πεπτικά έλκη
 

Mulligan, F. J., O’Grady, L., Rice, D. A., & Doherty, M. L. (2006). A herd health approach to dairy cow nutrition and production diseases of the transition cow. Animal Reproduction Science. https://doi.org/10.1016/j.anireprosci.2006.08.011

Pereira, P. C. (2014). Milk nutritional composition and its role in human health. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2013.10.011

Claeys, W. L., Cardoen, S., Daube, G., De Block, J., Dewettinck, K., Dierick, K., … Herman, L. (2013). Raw or heated cow milk consumption: Review of risks and benefits. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.09.035

 

Karen M. Bell, et al. “Risk Factors Associated with Chronic Fatigue Syndrome in a Cluster of Pediatric Cases.” Reviews of Infectious Diseases, vol. 13, 1991, pp. S32–S38. JSTOR, JSTOR, www.jstor.org/stable/4455800.