Ασθένειες από το αγελαδινό γάλα στην υγεία μας

H υπερβολική κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος μπορεί να χειροτερέψει την υγεία μας και να προκαλέσει την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.
Ασθένειες από το αγελαδινό γάλα στην υγεία μας

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Το αγελαδινό γάλα και τα παράγωγά του είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Το αγελαδινό γάλα χάρη στις ιδιότητες που διαθέτει, στη νόστιμη γεύση του και στην περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία και σε βιταμίνες χαίρει της παγκόσμιας εκτίμησης  εδώ και αιώνες και ιδιαίτερα λόγω του ασβεστίου. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες αμφισβητούν, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, τα υποτιθέμενα οφέλη του αγελαδινού γάλακτος, διότι σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε έως τώρα, η υπερβολική κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος μπορεί να χειροτερέψει την υγεία μας και να προκαλέσει την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Γιατί το αγελαδινό γάλα κάνει κακό στην υγεία μας;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν το αγελαδινό γάλα να κάνει τόσο κακό στην υγεία και ειδικά τη στιγμή που το καταναλώνουμε εδώ και αιώνες; Για να απαντήσουμε σε αυτό θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο, στη δεκαετία του εξήντα περίπου, όπου άρχισαν να τροποποιούν τεχνητά τη φυσική ανάπτυξη των αγελάδων. Μελέτες έδειξαν ότι γύρω στο 1800 οι αγελάδες άρχισαν να παράγουν περίπου 9 λίτρα γάλα την ημέρα. Στις μέρες μας, με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται για την τεχνητή ανάπτυξη των ζώων –  όπως για παράδειγμα η χρήση αντιβιοτικών, γενετικών επιλογών, αλλαγές στη διατροφή και η χρήση αυξητικών ορμονών – έχουν κάνει τις αγελάδες να παράγουν 24 λίτρα γάλα την ημέρα. Είναι πραγματικά απίστευτο να βλέπεις μια αγελάδα που παρήγαγε 2 λίτρα γάλα την ημέρα, να παράγει πλέον 24 λίτρα γάλα την ημέρα ή και περισσότερα .

Αν και οι πρακτικές τεχνητής ανάπτυξης έχουν προσφέρει πολλά οικονομικά οφέλη στις βιομηχανίες γάλακτος και κρέατος, η αλήθεια είναι ότι αυτή η αλλαγή έχει συνέπειες που επηρεάζουν τους καταναλωτές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το γάλα επηρεάζεται από τον τρόπο που εκτρέφεται το ζώο, από τα αντιβιοτικά, τις ορμόνες, τη διατροφή. Κατά συνέπεια, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας με την πάροδο των χρόνων. Μάθετε για τους κινδύνους στην έρευνα των Δρ. Clayes et al. εδώ.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για τις επιπτώσεις του αγελαδινού γάλακτος στην υγεία και όλες συμφωνούν στον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων. Πρόσφατα, μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έδειξε τι συμβαίνει με το αγελαδινό γάλα και δήλωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη διάφορων ασθενειών.

Ημικρανία

αγελαδινό γάλα και ημικρανιες

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που υπέφεραν από ημικρανίες μετά τη διακοπή της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος παρουσίασαν μια σημαντική μείωση των συμπτωμάτων.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσανεξία στη λακτόζη σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα στα παιδιά και στους ώριμους ενήλικες. Η εξάλειψη αυτού του προϊόντος από τη διατροφή σας και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών είναι μια αποτελεσματική λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Καρκίνος

αγελαδινό γάλα και καρκινος

Η παρουσία ορμονών και άλλων ουσιών στο αγελαδινό γάλα συνδέεται με την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως για παράδειγμα καρκίνο του στομάχου, του στήθους, των ωοθηκών, του προστάτη, των πνευμόνων και των όρχεων.

Καταρράκτης

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αγελαδινού γάλακτος και  παραγώγων του εμφανίζουν συχνότερα καταρράκτη σε σύγκριση με εκείνους που αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα. Αυτό το πρόβλημα συνδέεται με τη λακτόζη και τη γαλακτόζη που επηρεάζει κυρίως το γυναικείο πληθυσμό.

Χρόνια κόπωση

αγελαδινό γάλα και κοπωση

Μια μελέτη, που διεξήχθη σε παιδιά το 1991 στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας κόπωσης μέχρι και 44,3%.

Αλλεργικές αντιδράσεις και το αγελαδινό γάλα

Οι αλλεργίες στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος θεωρούνται ως ένας αμυντικός μηχανισμός του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί άμεσα, με άλλα λόγια, μπορεί να παρουσιαστεί σε λιγότερο από 45 λεπτά, μετά από μερικές ώρες ή μετά από μερικές ημέρες.

Γαστρεντερική αιμορραγία

Αυτό οφείλεται στη δυσανεξία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά. Σχετίζεται επίσης με μια από τις πιο κοινές αιτίες της αναιμίας στα παιδιά.

Ακόμη 17 ασθένειες που συνδέονται με το αγελαδινό γάλα

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα
 • Άσθμα
 • Αυτισμός
 • Ελκώδης κολίτιδα
 • Ερεθισμένο έντερο
 • Διαβήτης τύπου Ι
 • Πόνοι στην κοιλιά
 • Νόσος του Κρον
 • Στεφανιαία νόσος
 • Πολλαπλή σκλήρυνση
 • Συρίγγια ή πρωκτικές σχισμές
 • Ακράτεια ούρων
 • Δυσανεξία στη λακτόζη
 • Λεμφώματα
 • Σύνδρομο δυσαπορρόφησης
 • Διαταραχές ύπνου
 • Πεπτικά έλκη

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.