Είναι βλαβερός και επικίνδυνος ο ύπνος με το σουτιέν;

Πρέπει να προσέχετε εάν δεν μπορείτε χωρίς το σουτιέν σας και να επιλέγετε πάντα το πιο άνετο και κατάλληλο για το σώμα σας τύπο και νούμερο.
Είναι βλαβερός και επικίνδυνος ο ύπνος με το σουτιέν;

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιουνίου, 2020

Είναι βλαβερός ο ύπνος με το σουτιέν; Τα σουτιέν πάντα ήταν κάπως αμφιλεγόμενο θέμα. Κάνουν καλό ή κακό; Είτε είναι καλό είτε κακό, πάντως, πάνω από το  80% των γυναικών φοράνε σουτιέν. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν είναι ασφαλής ο ύπνος με το σουτιέν. Θα σας εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το άρθρο.

Είναι καλή ιδέα ο ύπνος με το σουτιέν;

Έχουμε ξαναμιλήσει για τη χρήση των σουτιέν σε παλαιότερα άρθρα. Είναι ασφαλή ή μήπως είναι επικίνδυνα για το στήθος; Σε μια έρευνα του καθηγητή Jean-Denis Rouillon στη Γαλλία, διαπιστώθηκε ότι το να φοράτε σουτιέν δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο. Δεν πρόκειται να προλάβει την απώλεια της σφριγηλότητας ή το κρέμασμα του στήθους, για παράδειγμα. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα είναι πιθανόν τα σουτιέν να προκαλούν πρόωρη χαλάρωση του δέρματος της περιοχής όπως και την εμφάνιση ραγάδων.

Άλλοι όμως επιστήμονες και γιατροί διαφωνούν και λένε ότι τα σουτιέν είναι πολύ χρήσιμα, ειδικά για τις γυναίκες με μεγάλο στήθος, αφού τους δίνουν άνεση και υποστήριξη. Για να μπορέσει ένα σουτιέν να κάνει καλό, πρέπει να είναι το σωστό μέγεθος, κάτι που σύμφωνα με τις στατιστικές, δεν συμβαίνει. Πολλές γυναίκες φοράνε λάθος νούμερο σουτιέν, με υπερβολικά μικρό μέγεθος κουπ ή μικρότερο μέγεθος περιφέρειας – κάτι τέτοιο πιέζει τους ιστούς του στήθους και δεν επιτρέπει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Πρέπει να προσέχετε εάν δεν μπορείτε χωρίς το σουτιέν σας και να επιλέγετε πάντα το πιο άνετο και κατάλληλο για το σώμα σας τύπο και νούμερο. Είναι πολύ-πολύ σημαντικό.

Μάθετε ακόμα: 6 κανόνες για να διατηρήσετε το στήθος σας σφιχτό

Είναι καλύτερος ο ύπνος με το σουτιέν ή χωρίς;

ύπνος με το σουτιέν;

Όλοι οι ειδικοί συστήνουν να βγάζετε το σουτιέν σας προτού πέσετε για ύπνο. Μια ιατρική έρευνα προειδοποίησε για μια πολύ σοβαρή αιτία για να κοιμάστε χωρίς το σουτιέν: Τα σουτιέν πιέζουν πολλά λεμφικά στερνογάγγλια, εμποδίζοντας την απομάκρυνση τοξινών που το σώμα κάνει μέσω της λεμφικής οδού. Ακόμα και οι κατασκευαστές εσωρούχων λένε ότι δεν είναι καλή ιδέα να φοράτε το σουτιέν σας για διαστήματα μεγαλύτερα των 7 ωρών και όταν κοιμάστε. Πρέπει να επιτρέπετε την σωστή λεμφική κυκλοφορία για να αποφύγετε προβλήματα υγείας στο μέλλον. Θυμηθείτε ότι πολλές από αυτές τις διαδικασίες εκτελούνται τη νύχτα, έτσι το να φοράτε σουτιέν κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και κύστες, όζους και, σε βάθος χρόνου, όγκους. Είναι πραγματικά μεγάλο ρίσκο για την υγεία σας.

Τα σουτιέν επίσης πιέζουν σημεία κάτω από τη μασχάλη, κάτι που επίσης αποτρέπει την ομαλή απομάκρυνση των τοξινών μέσω του λεμφικού συστήματος, αλλά και ένα ακόμα κυκλοφορικό πρόβλημα: Τα σουτιέν μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία της περιοχής του στέρνου, το οποιο κάνει πολύ κακό σε βάθος χρόνου. Ο προκαρκινικός ιστός του στήθους έχει υψηλότερη θερμοκρασία από τους υγιείς ιστούς της περιοχής. Δεν αξίζει να εμφανίσετε ένα τέτοιο σύμπτωμα μόνο και μόνο επειδή φοράτε σουτιέν στον ύπνο.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας: Οι μαστοί χρειάζεται να έχουν ελευθερία κινήσεων ώστε να προωθείται η σωστή ροή του λεμφικού συστήματος. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές σουτιέν, για να είστε υγιείς πρέπει να μην φοράτε σουτιέν για πάνω από 7 ώρες, ούτε όταν κοιμάστε. Το στήθος σας χρειάζεται λίγη ελευθερία κινήσεων για να έχει σωστή κυκλοφορία. Να θυμάστε ότι χρειάζεται σωστή κυκλοφορία των λεμφικών υγρών και του αίματος για να απομακρύνονται οι τοξίνες από τον οργανισμό σας. Έτσι, ακόμη και εάν έχετε συνηθίσει να φοράτε άνετα σουτιέν, είναι σημαντικό να μην τα φοράτε πάνω από 7 συνεχόμενες ώρες.

Τώρα, εάν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς να φοράτε σουτιέν όταν κοιμάστε, υπάρχουν σουτιέν φτιαγμένα ειδικά για ύπνο. Είναι ειδικά εσώρουχα. Εάν αναρωτιέστε τι το διαφορετικό έχουν, είναι ένα ιδιαίτερο σχήμα που κρατάει το στήθος χωρισμένο και αποτρέπει τη δημιουργία ακαλαίσθητων ρυτίδων λόγω της πίεσης. Είναι βαμβακερά και δεν έχουν μπαλένες και επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Μπορείτε να κινείστε χωρίς να τα προσέχετε αλλά συγχρόνως έχετε την υποστήριξη που θέλετε.

Το σημαντικότερο που πρέπει να πάρετε από αυτό το άρθρο είναι ότι πάντα πρέπει να αγοράζετε σουτιέν στο σωστό νούμερο. Αποφύγετε όσα είναι πολύ σφιχτά, σας κόβουν στο στήθος ή στην περιφέρειά του και διαλέξτε σουτιέν χωρίς μπαλένα. Αν και αυτό συνίσταται την ημέρα, το βράδυ μην ξεχνάτε να βγάζετε το σουτιέν σας μέχρι το επόμενο πρωί.

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.