Μελέτη του Χάρβαρντ: όχι στο γάλα με χαμηλά λιπαρά

5 Φεβρουαρίου 2016
Η κατανάλωση γάλακτος με χαμηλά λιπαρά δεν μας χορταίνει, κάνοντάς μας να θέλουμε να πιούμε παραπάνω, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.

Όχι στο γάλα με χαμηλά λιπαρά! Εδώ και πολλά χρόνια, το αγελαδινό γάλα είναι μία από τις πλέον αμφισβητούμενες τροφές όσον αφορά στις ωφέλειες και στη θρεπτικότητά του. Έτσι, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι το θεωρούν ουσιαστικό μέρος της διατροφής τους, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος με χαμηλά λιπαρά μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία.

Στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν μια ωραία σιλουέτα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να πίνουν γάλα με χαμηλά λιπαρά ή να καταναλώνουν προϊόντα που προέρχονται από αυτό, με σκοπό να απολαμβάνουν τη νόστιμη γεύση του και τα οφέλη του χωρίς να καταναλώνουν πολύ λίπος. Ωστόσο, ο David Ludwig, ένας επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, πραγματοποίησε μια μελέτη που αμφισβήτησε τις υποτιθέμενες ωφέλειες του γάλακτος, ειδικά του περίφημου άπαχου γάλακτος ή του γάλακτος με χαμηλά λιπαρά.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της American Association of Pediatrics, αποκάλυψε πως, όταν το λίπος αφαιρείται από το γάλα, αντικαθίσταται από σάκχαρα, τα οποία μπορεί εν δυνάμει να είναι περισσότερο βλαβερά μακροπρόθεσμα. Αν και έχει σημάνει εδώ και πολλά χρόνια ο κώδωνας για τους κινδύνους της κατανάλωσης ζαχαρούχων ροφημάτων, το γάλα με χαμηλά λιπαρά δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στη λίστα. Στη συγκεκριμένη μελέτη, ο Dr. Ludwig αμφισβήτησε την αιτιολόγηση για την προώθηση του γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, υποστηρίζοντας ότι όλα τα ροφήματα που περιέχουν θερμίδες και σάκχαρα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια επιφύλαξη.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το χρύσο γάλα από κουρκουμά και πώς να το φτιάξετε.

Είναι απαραίτητη η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος και γιατί όχι στο γάλα με χαμηλά λιπαρά;

Η συγκεκριμένη μελέτη συμπίπτει με άλλες μελέτες που έδειξαν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τη διατροφική ανάγκη να καταναλώνουν αγελαδινό γάλα και ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ακόμα και βλαβερό για τον οργανισμό. Το αγελαδινό γάλα έγινε δημοφιλές λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, το οποίο, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, είναι απαραίτητο για υγιή οστά. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, χωρίς να έχουν τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα στην υγεία το αγελαδινό γάλα.

μπροκολο γάλα με χαμηλά λιπαρά

Μερικά καλά παραδείγματα είναι το μπρόκολο, το κέιλ και η ρόκα, που περιέχουν πάνω από 160 mg ασβέστιο ανά μερίδα. Υπάρχουν επίσης άλλες πηγές, όπως οι σαρδέλες, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια, που μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου ανά μερίδα. Επομένως, κανένας δεν χρειάζεται να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γάλακτος για να έχει υγιή οστά. Αντίθετα, όλοι θα πρέπει να επιλέξουν να αυξήσουν την κατανάλωση άλλων τροφών που είναι πιο υγιεινές.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα γάλατα φυτικής προέλευσης και συγκεκριμένα από βρώμη

Ως προς το γάλα με χαμηλά λιπαρά, το επιχείρημα κατά της κατανάλωσής του γίνεται ακόμα πιο σαφές. Όπως εξηγεί η μελέτη του Χάρβαρντ, υπάρχουν ελάχιστα τυχαιοποιημένα κλινικά τεστ που δείχνουν ξεκάθαρα ποιες είναι οι επιδράσεις του γάλακτος με χαμηλά λιπαρά σε σχέση με το πλήρες γάλα, ως προς τη συνεισφορά τους στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και σε άλλες ωφέλειες για την υγεία. Αντίθετα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γάλα με χαμηλά λιπαρά αισθάνονται λιγότερο χορτάτοι και έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος, επειδή αισθάνονται μεγαλύτερη ανάγκη να καταναλώσουν επιπλέον θερμίδες.

Από πού προέρχεται το γάλα;

Σήμερα, πολλοί διατροφολόγοι συνεχίζουν να συνιστούν στους ασθενείς τους να καταναλώνουν γάλα με χαμηλά λιπαρά όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, κάθε καινούργια μελέτη αποκαλύπτει ότι το προϊόν αυτό δεν είναι τόσο καλό όσο παρουσιάζεται από τον κόσμο των διαφημίσεων εδώ και δύο δεκαετίες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα να καταναλώνουμε πλήρες γάλα, εφόσον αυτό είναι βιολογικό.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στην αντιμετώπιση του διαβήτη, στην απορρόφηση των βιταμινών και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, πριν θεωρήσουμε ότι το γάλα είναι καλό για την υγεία μας, πρέπει πρώτα να θέσουμε στον εαυτό μας την παρακάτω ερώτηση: από πού προέρχεται το γάλα;

γάλα με χαμηλά λιπαρά

Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι σήμερα είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς οποιοδήποτε είδος γάλακτος, το οποίο να είναι και υγιεινό για τον οργανισμό μας. Η ποσότητα ορμονών που δίνεται στις αγελάδες για να αυξηθεί η καθημερινή παραγωγή γάλακτος έχει αλλοιώσει σημαντικά το συγκεκριμένο προϊόν και το έχει μετατρέψει σε κάτι βλαβερό για το σώμα. Πολλοί από μας αγνοούμε τους κινδύνους που θέτει το γάλα για το σώμα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τίποτα δεν είναι το ίδιο με παλιά και ότι η τεχνολογία έχει επηρεάσει τόσο πολύ την παραγωγή τροφής, ώστε να πρέπει να αμφισβητούμε αυτά τα θαυμάσια και γευστικά προϊόντα που βρίσκουμε σήμερα καθημερινά στην αγορά.

  • Pereira, M. A., Jacobs Jr, D. R., Van Horn, L., Slattery, M. L., Kartashov, A. I., & Ludwig, D. S. (2002). Dairy consumption, obesity, and the insulin resistance syndrome in young adults: the CARDIA Study. Jama287(16), 2081-2089.
  • Ludwig, D. S., & Willett, W. C. (2013). Three daily servings of reduced-fat milk: an evidence-based recommendation?. JAMA pediatrics167(9), 788-789.