Χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης και τρόποι αντιμετώπισης

Τα χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης είναι μια ασθένεια που συχνά δεν την παρατηρούμε. Όμως, ένας γιατρός θα πρέπει να την υποπτευθεί και να κάνει εξετάσεις ώστε να την ανακαλύψει. Το επικίνδυνο κομμάτι είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και απαιτεί άμεση θεραπεία.
Χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης και τρόποι αντιμετώπισης
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Δεν είναι εύκολο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένα άτομο έχει χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης και δε συμβαίνει αμέσως στον γενικό πληθυσμό. Οι γιατροί μετρούν αυτές τις αξίες μόνο, συνήθως, σε άτομα που ήδη πάσχουν από νοσήματα των νεφρών.

Η κρεατινίνη είναι μια βιοχημική παράμετρος του αίματος και των ούρων, γι’ αυτό συνδέεται ιδιαίτερα με τα νεφρά. Είναι μία από τις συνηθισμένες εξετάσεις που εκτελούν οι νεφρολόγοι για να παρακολουθούν την κατάσταση των ασθενών τους.

Αυτή η ουσία είναι στην πραγματικότητα ένα απόβλητο που παράγεται από τον μεταβολισμό των μυών. Έτσι, όταν λειτουργούν οι μυϊκές ίνες, παράγουν κρεατινίνη ως ένα προϊόν το οποίο θα αποβάλλουν στη συνέχεια. Οι συνηθισμένες οδοί αποβολής είναι μέσω των νεφρών και των ούρων.

Έτσι μπορούμε να ανιχνεύσουμε την κρεατινίνη στο αίμα και τα ούρα ώστε να τη μετρήσουμε. Στο αίμα, την εντοπίζουμε ως ένα προσφάτως παρασκευασμένο απόβλητο των μυών. Στα ούρα, μετρούμε πόση ποσότητα φεύγει από το σώμα.

Παρότι οι γιατροί μετρούν συχνά την κρεατινίνη στο αίμα μόνο σε γενικές εξετάσεις, στα ούρα τη μετρούν όταν υποπτεύονται κάποια ασθένεια με τα νεφρά. Γι’ αυτόν τον λόγο η καλύτερη μέθοδος είναι η κάθαρση κρεατινίνης.

Μέσω της σύγκρισης των επιπέδων της ουσίας στο αίμα και τα ούρα, μπορούμε να ανιχνεύσουμε συγκεκριμένες ανωμαλίες. Παραδείγματος χάρη, αν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα στα ούρα και υψηλά στο αίμα είναι πολύ πιθανή η νεφρική ανεπάρκεια.

Κάθαρση κρεατινίνης

Αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση για την ανίχνευση χαμηλών επιπέδων κρεατινίνης στα ούρα. Οι μέθοδοι που ακολουθούνται έχουν ως στόχο να αναφέρουν πόση κρεατινίνη αίματος φιλτράρουν τα νεφρά.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα ένας γιατρός θα πρέπει να πάρει δείγματα αίματος και ούρων. Θα πρέπει να συλλέγονται ούρα για μια ολόκληρη ημέρα/24ωρο και έπειτα να παραδοθούν στο εργαστήριο για ανάλυση.

Εκεί, ο βιοχημικός θα χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες τεχνικές και θα εφαρμόσει μια φόρμουλα που ονομάζεται ρυθμός σπειραματικού φιλτραρίσματος. Αυτός ο ρυθμός, ο οποίος είναι μια μαθηματική συνάρτηση, μετρά τη δύναμη φιλτραρίσματος που έχουν τα νεφρά ανά πάσα στιγμή.

Οι τιμές αυτές είναι σε χιλιοστά ανά λεπτό, και τα φυσιολογικά νούμερα είναι:

  • Από 97 έως 137 mL/min για άνδρες
  • Από 88 έως 128 mL/min για γυναίκες
Γιατρός κρατά δείγμα ούρων
Ένας γιατρός λαμβάνει δείγματα ούρων για μία ολόκληρη ημέρα ώστε να ανιχνεύσει τα χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης.

Χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης – Αιτίες

Εφόσον γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις και ανιχνευτούν τα χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης στο δείγμα ούρων, ο γιατρός πιθανόν να υποπτευθεί:

  • Νεφρική δυσλειτουργία. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ουροποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι τα νεφρά δε μπορούν να εκτελέσουν το βασικό φιλτράρισμα αίματος και έτσι συσσωρεύονται τοξικά απόβλητα στο αίμα. Αυτό απαιτεί άμεση ανάμειξη νεφρολόγου και άλλων συμπληρωματικών εξετάσεων.
  • Απώλεια μυϊκής μάζας. Όταν τα επίπεδα κρεατινίνης είναι χαμηλά και στο αίμα και στα ούρα, ίσως υπάρχει απώλεια μυϊκής μάζας. Τα επίπεδα κρεατινίνης μειώνονται από τη μείωση του μεταβολισμού των μυών. Αυτό το πρόβλημα είναι συχνό σε ηλικιωμένα άτομα και σε όσους περνούν περιόδους ξαφνικής απώλειας βάρους.
  • Δίαιτα. Η χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών στερεί από το σώμα την πρώτη ύλη με την οποία “τρέφονται” οι μύες. Γι’ αυτό, μειώνεται και ο μυϊκός μεταβολισμός και τα επίπεδα κρεατινίνης.
  • Κύηση. Υπάρχουν ταυτόχρονες καταστάσεις οι οποίες αλλάζουν τη δυναμική των νεφρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η παραγωγή κρεατινίνης συνήθως μειώνεται φυσιολογικά, αλλά μπορεί να αποτελεί σοβαρό σημάδι μιας περίπλοκης ουρολοίμωξης ή αλλαγών στην πίεση. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να καταλήξουν σε προεκλαμψία ή εκλαμψία.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα. Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η βαρεία μυασθένεια και ορισμένες μυϊκές δυστροφίες, επιτίθενται τόσο στους μυς όσο και στα νεφρά. Γενικά, ανιχνεύονται και άλλες αλλοιωμένες παράμετροι πριν πέσουν τα επίπεδα κρεατινίνης.
Απεικόνιση νεφρών
Μία από τις αιτίες χαμηλών επιπέδων κρεατινίνης είναι η νεφρική ανεπάρκεια. Όμως, μπορούν να οφείλονται και σε άλλα προβλήματα υγείας.

Θεραπεία για τα χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης

Η θεραπεία για τα χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης εξαρτάται αποκλειστικά από την αιτία. Δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο η νεφρική ανεπάρκεια με την ανεπαρκή διατροφή ή μία έγκυο ασθενή.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν νεφρολόγο όταν έρχεστε αντιμέτωποι με νεφρικά προβλήματα. Ορισμένες ασθένειες που οδηγούν σε νεφρική ανεπάρκεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα και ειδική φροντίδα, ενώ άλλες καταλήγουν αναπόφευκτα σε αιμοκάθαρση.

Ο κίνδυνος είναι σημαντικός στις εγκύους. Οι μαιευτήρες και οι γυναικολόγοι χρησιμοποιούν ορισμένα φάρμακα φιλικά προς τις εγκύους για να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές με τα νεφρά. Όταν υπάρχει εκλαμψία τότε προτείνεται η νοσηλεία ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι αντίστοιχες παράμετροι.

Τέλος, όταν μία δίαιτα έχει έλλειψη πρωτεϊνών ή υπάρχει απώλεια μυϊκής μάζας τότε μπορούν να αξιολογηθούν τα διατροφικά μέτρα. Οι διατροφολόγοι μπορούν να συντάξουν ένα πλάνο διατροφής το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, καθώς επίσης και να συστήσουν ορισμένες ασκήσεις τόνωσης των μυών.

Ακόμη, τα χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης στα ούρα δε θα πρέπει να παραβλέπονται. Θα πρέπει να τα ελέγχετε με τον γιατρό σας και να ακολουθείτε τις συστάσεις του για να αποτρέψετε σοβαρές επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Perazzi, Beatriz, and Margarita Angerosa. “Creatinina en sangre: calidad analítica e influencia en la estimación del Índice de Filtrado Glomerular.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 45.2 (2011): 265-272.
  • Gorozobel, Chávez, Tola Torres, and Janeth del Carmen. “Aclaramiento de creatinina en orina de 2 horas vs 24 horas en pacientes con insuficiencia renal para estimar el filtrado glomerular, en el Hospital General Guasmo Sur en un periodo de 5 meses.” (2018).
  • Zenteno, Jorge, et al. “Correlación entre el aclaramiento de creatinina y la fórmula MDRD-4 en la estimación del filtrado glomerular.” Memorias del Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud 9.2 (2011).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.