Οι 10 πιο ευεργετικές τροφές για τα νεφρά

Ο ανανάς, εκτός από εξαιρετικό διουρητικό είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, κάλιο και βρομελίνη τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.
Οι 10 πιο ευεργετικές τροφές για τα νεφρά
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για τα νεφρά; Τα νεφρά είναι δυο από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας. Είναι υπεύθυνα για την πρόληψη πολλών ασθενειών και είναι απαραίτητα για τη συνολική λειτουργία του σώματός μας. Μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των νεφρών είναι η αποβολή των ακαθαρσιών και των τοξινών από το αίμα. Ας ρίξουμε μια ματιά στις 10 πιο ευεργετικές τροφές για τα νεφρά.

Οι παράγοντες που αποδυναμώνουν τα νεφρά μας είναι αρκετοί με αποτέλεσμα να υποφέρουμε από διάφορες νεφρικές παθήσεις οι οποίες μπορούν πολύ σύντομα να μετατραπούν σε κάτι ακόμη πιο σοβαρό. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσουμε υγιεινές συνήθειες για να διατηρούμε την υγεία των νεφρών μας και για να μπορούν να λειτουργούν σωστά.

Η διατροφή μας αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία των νεφρών μας. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες τροφές που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν την υγεία των νεφρών με φυσικό τρόπο. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τις 10 πιο ευεργετικές τροφές για τα νεφρά σας τις οποίες πρέπει να καταναλώνετε για να διατηρείτε αυτά τα ζωτικά όργανα δυνατά και υγιή.

Παντζάρια

Τα παντζάρια έχουν αποτοξινωτικές και διουρητικές ιδιότητες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για την υγεία των νεφρών μας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και συνιστώνται για την ενδυνάμωση και τον καθαρισμό των νεφρών, του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης.

Για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες των παντζαριών, σας προτείνουμε να πίνετε το χυμό τους μαζί με το χυμό καρότων ή να τα προσθέτετε σε σαλάτες καθώς και σε άλλα φαγητά.

Μύρτιλλα, μια από τις καλύτερες τροφές για τα νεφρά

μυρτιλα - τροφές για τα νεφρά

Τα μύρτιλλα εκτός από την αποτοξίνωση των νεφρών, έχουν την επιπρόσθετη ιδιότητα του καθαρισμού της ουροδόχου κύστης. Βελτιώνουν τη λειτουργία των νεφρών και προλαμβάνουν τις λοιμώξεις αποθαρρύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων.

Τον χυμό από μύρτιλλα θα πρέπει να τον πίνετε με άδειο στομάχι.

Σιτηρά ολικής άλεσης

Τα σιτηρά ολικής άλεσης είναι γνωστά ως μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών ενώ παράλληλα προωθούν την εξάλειψη των τοξινών και των ακαθαρσιών. Τα σιτηρά βοηθούν στην ελάττωση της κατακράτησης των υγρών με αποτέλεσμα να καθαρίζουν τα νεφρά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Σέλερι

σελερι μια από τις τροφές για τα νεφρά

Το μεγαλύτερο μέρος του σέλερι αποτελείται από νερό αλλά περιέχει επίσης βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως Α-τοκοφερόλη ή βιταμίνη Ε, Β-καροτίνη ή βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία και στις διουρητικές του ιδιότητες, το σέλερι συνιστάται για τον φυσικό καθαρισμό των νεφρών και την εξάλειψη ακαθαρσιών. Μπορείτε να πιείτε το χυμό του, να το προσθέσετε σε ζωμούς ή σε σαλάτες και να το απολαύσετε.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ειδικά σε κερκετίνη ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που προωθεί την υγεία των οργάνων. Τα κρεμμύδια βοηθούν επίσης στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην εξάλειψη τοξινών καθώς και άλλων ακαθαρσιών που παράγει το σώμα μας.

Εσείς τρώτε κρεμμύδια; Μάθετε περισσότερα για το πώς να τα καλλιεργήσετε εδώ.

Φράουλες

φράουλες μια από τις τροφές για τα νεφρά

Οι φράουλες περιέχουν πανίσχυρα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη προστασία της δομής των κυτταρικών σωμάτων και προλαμβάνει την φθορά τους από την οξείδωση. Συμπεριλαμβάνοντας περισσότερες φράουλες στη διατροφή σας θα βελτιώσετε την υγεία των νεφρών σας, θα αποφύγετε την εμφάνιση φλεγμονών και θα ενισχύσετε τον φυσικό καθαρισμό του σώματός σας.

Πεπόνι

Το πεπόνι είναι μια από τις καλύτερες τροφές για την ενδυνάμωση των νεφρών και την καταπολέμηση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Εκτός από το ότι είναι πεντανόστιμο, το 93% της σύστασής του είναι νερό και έχει μόνο 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Περιέχει επίσης πανίσχυρα αντιοξειδωτικά και αποτελεί μια πλούσια πηγή απαραίτητων μεταλλικών στοιχείων όπως κάλιο και μαγνήσιο. Αυτή η ευεργετική τροφή για τα νεφρά συνιστάται για τη θεραπεία και την πρόληψη παθήσεων όπως είναι η κυστίτιδα, πέτρες στα νεφρά, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και η κατακράτηση υγρών.

Ανανάς, από τις τροφές για τα νεφρά

ανανας μια απο τις τροφές για τα νεφρά

Ο ανανάς περιέχει πανίσχυρες διουρητικές ιδιότητες γεγονός που το καθιστά έναν εξαιρετικό σύμμαχο για τη βελτίωση της υγείας των νεφρών. Αυτό το εξωτικό φρούτο είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, καλίου και ενζύμων βρομελίνης τα οποία όλα μαζί βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων, ελαττώνουν τις φλεγμονές, ενισχύουν την πέψη και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Διαβάστε περισσότερα για τις εκπληκτικές ιδιότητες του ανανά!

Πατάτες, από τις καλύτερες τροφές για τα νεφρά

Οι πατάτες είναι γεμάτες με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της εμφάνισης πετρών στα νεφρά. Είναι μια εξαιρετική πηγή αμύλου, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ασβεστίου και βιταμινών Β και C. Αυτές οι απαραίτητες βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία λειτουργούν συλλογικά για την ενίσχυση και τον καθαρισμό αυτών των σημαντικών οργάνων και τη διάλυση των πετρών.

Σας προτείνουμε να τις βράσετε με τη φλούδα τους ή να φτιάξετε ένα ρόφημα με τις φλούδες τους. Μπορείτε να τις καταναλώσετε ωμές ή μαγειρεμένες (εφόσον όμως τις έχετε πλύνει πολύ καλά).

Κάρδαμο

καρδαμο μια απο τροφές για τα νεφρά

Το κάρδαμο έχει διουρητικές ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική θεραπεία για τον καθαρισμό των νεφρών. Αυτό το φυτό προλαμβάνει και καταπολεμά τον σχηματισμό πετρών στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και ενισχύει την αποτοξίνωση.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εκμεταλλευτείτε τα πολύτιμα οφέλη αυτής της τόσο ευεργετικής τροφής πίνοντας το χυμό της χωρίς να προσθέσετε γλυκαντικές ουσίες.

Τώρα ξέρετε τις καλύτερες τροφές για τα νεφρά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.