Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Πώς να τη ρυθμίσετε

Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ένα από τα αίτια της υπότασης, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να πίνετε νερό συχνά και να τρώτε θρεπτικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα.
Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Πώς να τη ρυθμίσετε
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Αυγούστου, 2022

Η αρτηριακή πίεση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών κατά τη διάρκεια του καρδιακού κύκλου. Υπάρχουν δύο τύποι αρτηριακής πίεσης: η συστολική και η διαστολική. Η πρώτη αναφέρεται στην πίεση που φτάνει το αίμα στις αρτηρίες κατά τη διάρκεια της συστολής (συστολική), ενώ η δεύτερη αναφέρεται στην πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια της καρδιακής χαλάρωσης (διαστολική). Τι να κάνετε για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση;

Οι μεταβολές της πίεσης είναι φυσιολογικές. Για παράδειγμα, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται όταν γυμναζόμαστε. Αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις η καρδιακή παροχή (η ποσότητα αίματος που εκτοξεύεται από την καρδιά ανά μονάδα χρόνου) είναι υψηλότερη, συνέπεια της μεγαλύτερης ζήτησης οξυγόνου από τους μυς.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης παρατηρείται, μεταξύ άλλων, όταν κοιμόμαστε. Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες η αρτηριακή πίεση παραμένει χαμηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσουμε λιποθυμία, ζάλη, ναυτία, ωχρότητα και κόπωση.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπόταση

Η αρτηριακή πίεση μετράται σε χιλιοστά υδραργύρου (mmHg), με φυσιολογικές τιμές μεταξύ 105 και 120 για τη συστολική πίεση και 60 έως 80 για τη διαστολική πίεση.

Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης εξαρτάται από τα κέντρα καρδιαγγειακής ρύθμισης του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Όταν η πίεση είναι κάτω από 90/60 mmHg, μιλάμε για αρτηριακή υπόταση.

Mujer tomándose la presión arterial

Η υπόταση, όταν είναι χρόνια και διαρκής, μπορεί να επηρεάσει τη ζωή και την υγεία, αν δεν ελεγχθεί. Μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της καρδιάς και του εγκεφάλου λόγω έλλειψης παροχής αίματος και οξυγόνου.

Τι μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από δύο παράγοντες: την καρδιακή παροχή (η ποσότητα αίματος που εκτοξεύεται από την καρδιά ανά μονάδα χρόνου) και τη συνολική περιφερική αντίσταση (αντίσταση του αγγειακού συστήματος στη ροή του αίματος). Μηχανισμοί που ελέγχουν έναν από αυτούς τους δύο παράγοντες μπορούν να τροποποιήσουν την αρτηριακή πίεση.

Φυσιολογικά, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης εξαρτάται από τα καρδιαγγειακά ρυθμιστικά κέντρα του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Και οι δύο δομές μπορούν να στέλνουν σήματα ελέγχου σε διαφορετικά όργανα.

Η καρδιά

Η καρδιά ρυθμίζει τη συχνότητα και τη δύναμη των χτύπων της για να ελέγχει την ποσότητα του αίματος που αντλεί.

Hábitos que afectan a la salud del corazón

Οι νεφροί

Οι νεφροί ελέγχουν το επίπεδο του κλάσματος του νερού στο αίμα. Απομακρύνουν την περίσσεια νερού οδηγώντας σε μείωση της ποσότητας του αίματος και συνεπώς της αρτηριακής πίεσης. Διαφορετικά, μπορούν να μεταφέρουν νερό στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας έτσι την ποσότητα του αίματος και συνεπώς την αρτηριακή πίεση.

Αιμοφόρα αγγεία

Τα αιμοφόρα αγγεία ελέγχουν την αρτηριακή πίεση αυξάνοντας ή μειώνοντας τον αυλό του αγγειακού συστήματος. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σύσπαση ή τη χαλάρωση του μυϊκού συστήματος που σχηματίζει τα αιμοφόρα αγγεία.

Ορθοστατική υπόταση

Πρόκειται για έναν τύπο υπότασης που εμφανίζεται όταν σηκώνεστε γρήγορα από ένα μέρος αφού έχετε παραμείνει ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μειώνεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Δεν πρόκειται για ασθένεια- πρόκειται για αδυναμία γρήγορης ρύθμισης της πίεσης, με αποτέλεσμα ζάλη, θολή όραση ή λιποθυμία.

Εμφανίζεται μερικές φορές ως ανεπιθύμητη αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, ενώ μπορεί να σχετίζεται, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ακόμη και με το κάπνισμα.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα άλλων καταστάσεων όπως:

 • Καρδιακά προβλήματα
 • Ενδοκρινικές διαταραχές
 • Ασθένειες του νευρικού συστήματος
 • Αφυδάτωση

Τι πρέπει να κάνετε όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι χαμηλή;

Σε γενικές γραμμές, η υπόταση τείνει να επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες και τους ανθρώπους με καθιστική ζωή, σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Επίσης, είναι πιο διαδεδομένη σε ηλικιωμένους, ιδίως σε άτομα άνω των 70 ετών.

Εάν υπάρχει υποψία πτώσης της αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι ακόλουθες συστάσεις:

 1. Καθίστε ή ξαπλώστε.
 2. Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή γνωστό να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε εγρήγορση.
 3. Σηκώστε τα πόδια σας πάνω από την καρδιά σας.
 4. Αναπνεύστε βαθιά για 3 έως 5 λεπτά.
 5. Πιείτε ένα ποτήρι νερό σιγά-σιγά.

Εάν τα συμπτώματα βελτιωθούν στα πρώτα 30 λεπτά, παραμείνετε ψύχραιμοι και πηγαίνετε το συντομότερο δυνατό για συμβουλή σε έναν επαγγελματία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει βελτίωση, θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια για να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές.

8 συμβουλές για την πρόληψη της χαμηλής αρτηριακής πίεσης

Για την πρόληψη της πτώσης της αρτηριακής πίεσης, συνιστώνται τα εξής:

 1. Πίνετε δύο έως τρία λίτρα νερό την ημέρα (περίπου 8 μεγάλα ποτήρια), συμπεριλαμβανομένων των ζωμών, των χυμών και των ενυδατικών ποτών.
 2. Συμπεριλάβετε υδατάνθρακες στο πρωινό, όπως δημητριακά, ψωμί, γάλα και γιαούρτι.
 3. Ποτέ μην ξεκινάτε τη μέρα σας χωρίς φαγητό.
 4. Να τρώτε καλά και να συμπεριλαμβάνετε επίσης φρούτα μεταξύ των γευμάτων.
 5. Επιλέξτε θρεπτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζυμαρικά, ρύζι, αυγά και άπαχο κρέας.
 6. Μην ξεκινήσετε δίαιτα χωρίς να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
 7. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά, καθώς διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσουν πτώση της αρτηριακής σας πίεσης.
 8. Μπορείτε επίσης να λάβετε υπόψη σας συμπληρώματα διατροφής, ιδίως αυτά που περιέχουν τζίνσενγκ, καθώς αυτά αποτρέπουν τη σωματική και πνευματική κόπωση.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να περιορίζει την καθημερινότητά σας ή την ποιότητα ζωής σας, καθώς μπορεί να ελεγχθεί με πολύ απλό τρόπο. Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας αν έχετε αυτό το πρόβλημα.

Αν ακολουθήσετε τις συστάσεις του, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα και θα μπορείτε να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή χωρίς αναποδιές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.