6 ελάχιστα γνωστές επιπτώσεις του άγχους στο σώμα

Γνωρίζατε ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο σαγόνι; Στο σημερινό άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις λιγότερο γνωστές επιπτώσεις του άγχους.
6 ελάχιστα γνωστές επιπτώσεις του άγχους στο σώμα
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Εκτός από τους πονοκεφάλους, το τρέμουλο στο σώμα και τα ιδρωμένα χέρια, γνωρίζετε άλλες επιπτώσεις του άγχους; Πρόκειται για επιδράσεις που δεν είναι τόσο εύκολο να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι, αλλά εκδηλώνονται με το άγχος και προκαλούν δυσφορία.

Στο σημερινό άρθρο θα σας αποκαλύψουμε ποιες είναι αυτές και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σημασία της αναζήτησης επαγγελματικής βοήθειας. Έτσι, θα κάνετε το πρώτο βήμα και θα διαχειρίζεστε καλύτερα τα συναισθήματά σας.

Οι άγνωστες επιπτώσεις του άγχους στο σώμα

Το άγχος μπορεί να έχει διάφορες επιδράσεις στο σώμα. Κάποιες είναι πιο εύκολο να τις παρατηρήσει κανείς με γυμνό μάτι από άλλες, αλλά αναμφίβολα όλες είναι εξίσου ενοχλητικές για όσους τις βιώνουν.

Ας ρίξουμε μια ματιά.

1. Διασταλμένες κόρες

pupila dilatada a causa de la ansiedad
Οι διασταλμένες κόρες υποδηλώνουν μια κατάσταση εγρήγορσης στο σώμα. Επομένως, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί και όταν βιώνουμε άγχος.

Το να έχουμε διεσταλμένες κόρες μπορεί να οφείλεται (μεταξύ άλλων αιτιών) σε μια κατάσταση εγρήγορσης που διατηρείται με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνεται στις άγνωστες συνέπειες του άγχους. Η διαστολή των κόρων που δεν σχετίζεται με χαμηλή ευαισθησία στο φως είναι σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος που πρέπει να ανακαλυφθεί και να αντιμετωπιστεί.

Όταν το άγχος είναι πολύ υψηλό, είναι σύνηθες να εμφανίζουμε αυτό το σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει ζάλη, να βλέπουμε παράξενα φώτα ή μείωση της ποιότητας της όρασης.

Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι ο σκοπός του άγχους είναι να μας προστατεύσει από έναν κίνδυνο ή μια απειλή. Ως εκ τούτου, μία από τις φυσιολογικές αντιδράσεις του φυτικού νευρικού συστήματος είναι η διαστολή της κόρης του ματιού. Το φαινόμενο αυτό έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να μπορούμε να έχουμε μια πιο καθαρή και εκτεταμένη όραση αυτού που μας περιβάλλει για να μπορούμε να φύγουμε.

Επίσης, η Κλίμακα Άγχους Hamilton (1959), η οποία αποσκοπεί στη μέτρηση του βαθμού αυτής της κατάστασης, έχει καταγράψει τη διαστολή των κόρων ως έναν από τους 15 δείκτες άγχους.

2. Δυσκολία στην κατάποση

Μια άλλη ελάχιστα γνωστή επίδραση του άγχους είναι η δυσκολία στην κατάποση όταν τρώτε, πίνετε ή ακόμα και όταν καταπίνετε σάλιο. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως “υστερικό μπούκωμα ή “κόμπος στο λαιμό”.

Μάλιστα, οι Aguirre Álvarez, Martínez Lemus και Núñez Orozco (2005) πραγματοποίησαν μια μελέτη όπου αυτή η κατάσταση αναλύεται λεπτομερώς και περιλαμβάνεται στις σωματομορφικές διαταραχές.

Αυτό το σύμπτωμα σχετίζεται με τη σειρά του με τη δυσφαγία και αποτελεί σαφή σωματοποίηση του άγχους. Συνδέεται με τους αδένες που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή σάλιου. Ο κύριος στόχος του οργανισμού με αυτό το σύμπτωμα είναι να κρατήσει όλα τα υγρά για να φροντίσει τους μύες, επειδή πρέπει να μας βοηθήσουν να τρέξουμε ή να φύγουμε.

3. Λιγότερο γνωστές επιπτώσεις του άγχους: Πονοκέφαλοι

Effects of anxiety
Μια άλλη από τις λιγότερο γνωστές επιπτώσεις του άγχους είναι ο έντονος πονοκέφαλος, που δυσκολεύει τη συγκέντρωση.

Το άγχος θα προκαλέσει τη σύσπαση όλων των φλεβών και των αρτηριών του σώματος για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να προσφέρουν περισσότερο αίμα στους μυς.

Επομένως, η κυκλοφορία είναι πιο έντονη και ευνοεί την αγγειοσύσπαση, η οποία οδηγεί σε κλασικό πονοκέφαλο. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου είναι συνήθως πιο συχνός τις πρώτες ώρες της ημέρας και τα βράδια.

Επομένως, μια άλλη από τις ελάχιστα γνωστές επιπτώσεις του άγχους είναι ο έντονος πονοκέφαλος, ο οποίος δυσκολεύει την εκτέλεση διαφόρων δραστηριοτήτων, ακόμη και τη συγκέντρωση.

Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα για το άγχος εδώ: Πώς να βοηθήσετε κάποιον με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή

4. Πόνος στο σαγόνι

Υπάρχουν ορισμένες περιοχές του σώματος όπου το άγχος και το στρες τείνουν να συσσωρεύονται σε μεγαλύτερο βαθμό. Εδώ, μιλάμε για τον αυχένα, τους ώμους, την πλάτη και το σαγόνι.

Αν παρατηρήσετε ότι ο πόνος στο σαγόνι σας είναι πιο έντονος τα πρωινά και φτάνει μέχρι τα αυτιά σας, το πιθανότερο είναι να πάσχετε από βρουξισμό. Αυτό σημαίνει ότι σφίγγετε και τρίζετε τα δόντια σας εξαιτίας του άγχους και του στρες τη νύχτα.

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε αυτή την περίπτωση, καθώς, αν και ένας οδοντικός νάρθηκας μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις, η καλύτερη επιλογή είναι να εργαστείτε για την αντιμετώπιση των πηγών του άγχους για να τις διαχειριστείτε σωστά.

5. Ούρηση συχνότερα από το συνηθισμένο

Μία από τις άγνωστες επιπτώσεις του άγχους έχει να κάνει με τον αριθμό των φορών που μπορούμε να πάμε για ούρηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπό αυτή την έννοια, είναι πιθανό να το έχουμε βιώσει όλοι μας κάποια στιγμή: όταν αντιμετωπίζουμε μια αγχώδη κατάσταση, όπως μια εξέταση ή μια συνέντευξη για δουλειά, πηγαίνουμε στην τουαλέτα για να ουρήσουμε αρκετές φορές.

  • Αυτό είναι ένα συνηθισμένο γεγονός, αλλά ταυτόχρονα και περίεργο. Όταν υποφέρουμε από άγχος, τα νεφρά συνήθως παράγουν λιγότερα ούρα. Ο λόγος; Για να κάνει οικονομία ο οργανισμός στα υγρά για να τα προσφέρει στους μυς.
  • Λόγω της βασικής ανάγκης να αποβάλλουμε τα περιττά βάρη για να ξεφύγουμε γρηγορότερα, ο εγκέφαλος μάς διατάζει να πάμε στην τουαλέτα για να αποβάλλουμε τα ούρα, πράγμα που μας κάνει να πηγαίνουμε τόσες πολλές φορές.

6. Αίσθημα “μη πραγματικότητας”, μία από τις ελάχιστα γνωστές συνέπειες του άγχους

Μία από τις άγνωστες συνέπειες του άγχους είναι η ζάλη και το αίσθημα “μη πραγματικότητας”.

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά όσοι έχουν περάσει μια περίοδο άγχους ή πολύ έντονο στρες θα ξέρουν για τι μιλάμε. Αυτό συμβαίνει όταν έχετε ξαφνικά μια σαφή αίσθηση ότι αυτό που σας περιβάλλει δεν είναι πραγματικό. Είναι σαν να κοιτάς τον κόσμο από έξω και να μην αισθάνεσαι μέρος του.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι, αν αυτό το φαινόμενο συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να το συζητήσουμε με έναν γιατρό ή ψυχολόγο. Συχνά προκαλείται από την ακόλουθη αλυσίδα γεγονότων:

  • Το έντονο άγχος επηρεάζει τους πνεύμονες.
  • Ως εκ τούτου, έχουμε την τάση να αναπνέουμε πολύ γρήγορα. Όταν συσσωρεύουμε πάρα πολύ οξυγόνο, είναι σύνηθες να βιώνουμε δύο πράγματα: το πρώτο είναι ο υπεραερισμός και το δεύτερο είναι η παρατήρηση μιας ορισμένης αίσθησης μη πραγματικότητας.
  • Ως εκ τούτου, ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται σωστά αυτή την κατάσταση και είναι σύνηθες να παρατηρούμε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση.

Τι να κάνετε όταν υποφέρετε συνεχώς από άγχος;

Όταν το άγχος είναι ένα σταθερό στοιχείο στη ζωή σας, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε λύσεις. Για να το κάνετε αυτό, μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε και ζητήστε βοήθεια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αρχίσετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Θα μάθετε, επίσης, στρατηγικές αντιμετώπισης για να μπορείτε να ζείτε και να απολαμβάνετε τη ζωή σας.

Να θυμάστε ότι, εκτός από τις επιπτώσεις σε ψυχολογικό επίπεδο, το άγχος μπορεί να επιβαρύνει τη σωματική υγεία, σε διάφορες πτυχές τις οποίες δεν γνωρίζουμε πάντα. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε βοήθεια για την επίλυσή του και τη διασφάλιση της ευεξίας σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  •  Gray, J. A. (1985). The neuropsychology of anxiety. Issues in Mental Health Nursing7(1–4), 201–228. https://doi.org/10.3109/01612848509009455
  • Keil V, Hepach R, Vierrath S, Caffier D, Tuschen-Caffier B, Klein C, et al. Children with social anxiety disorder show blunted pupillary reactivity and altered eye contact processing in response to emotional faces: Insights from pupillometry and eye movements. J Anxiety Disord. 2018;
  • Martínez Lemus H, Núñez Orozco L. Manifestaciones pseudoneurológicas de los trastornos somatomorfos. Rev Mex Neurocienc. 2005;
  • Lai HH, Rawal A, Shen B, Vetter J. The Relationship Between Anxiety and Overactive Bladder or Urinary Incontinence Symptoms in the Clinical Population. Urology. 2016;98:50–57. doi:10.1016/j.urology.2016.07.013

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.