Χημειοφοβία: Ο υπερβολικός φόβος των χημικών

Η χημειοφοβία, ο υπερβολικός φόβος των χημικών, έχει γίνει πραγματικά μια εμμονή για πολλούς ανθρώπους. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν χημικές ουσίες στη φύση.
Χημειοφοβία: Ο υπερβολικός φόβος των χημικών

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ξεκίνησε ως φήμη, η οποία στη συνέχεια έγινε μόδα. Αργότερα, έγινε φοβία. «Χωρίς συντηρητικά», «χωρίς χημικά» και «χωρίς τεχνητά χρώματα» είναι μερικές από τις φράσεις από τους παραγωγούς που ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι αγνά. Αποδεικνύουν επίσης ξεκάθαρα την αύξηση της χημειοφοβίας ή τον υπερβολικό φόβο των χημικών. Τι είναι λοιπόν χημειοφοβία;

Χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς πώς ή γιατί, ξαφνικά η λέξη «χημικό» έχει γίνει το αντίθετο του «φυσικού». Είναι σαν η χημεία να μην είναι ουσιαστικό μέρος της φύσης και, προφανώς, των ίδιων των ανθρώπων. Αυτό το λάθος οδήγησε πολλούς ανθρώπους να αναπτύξουν αυτόν τον έντονο φόβο των χημικών.

Πίσω από τους θαυμαστές των φυσικών προϊόντων, υπάρχουν πολλές ψευδείς πληροφορίες και μια ολόκληρη στρατηγική μάρκετινγκ. Αυτή η μαζική υστερία δεν είναι υγιής. Στην πραγματικότητα, προκαλεί πολλούς φόβους και ανησυχίες, εκτός από πρακτικές που δεν βοηθούν κανέναν.

Η χημειοφοβία, ένας υπερβολικός φόβος χημικών

Η χημειοφοβία, ο υπερβολικός φόβος των χημικών, ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60. Ο πιο διάσημος λόγος για την έναρξη αυτού του παράλογου φόβου ήταν το βιβλίο με τίτλο Silent Spring της Rachel Carson.

Το βιβλίο μιλά για φυτοφάρμακα που προκαλούν ρύπανση. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά και δημοφιλή επιστημονικά βιβλία όλων των εποχών. Ωστόσο, έκανε τους ανθρώπους να αρχίσουν να αναπτύσσουν έναν παράλογο φόβο για όλα τα είδη χημικών (όχι μόνο των επιβλαβών).

Η χημειοφοβία έχει οδηγήσει σε πολλές συνήθειες που στην πραγματικότητα δεν είναι καλές για εμάς. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν τρώνε θαλασσινά επειδή υποθέτουν ότι είναι όλοι μολυσμένα με υδράργυρο. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν έχουν υδράργυρο, είναι συνήθως μια ακίνδυνη ποσότητα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά  με το πώς να μαρινάρετε το κρέας

τσιπούρες σε χαρτί

Ο μύθος των φυσικών έναντι των χημικών προϊόντων

Πριν από λίγο καιρό σε μια μικρή πόλη, υπήρχε μια πινακίδα δίπλα σε ένα ποτάμι. Η πινακίδα έγραφε τα εξής: «Προειδοποίηση: το νερό περιέχει μεγάλες ποσότητες υδρογόνου». Στην πραγματικότητα, άνθρωποι που περνούσαν πολύ χρόνο εκεί σταμάτησαν να πηγαίνουν.

Ωστόσο, η πινακίδα έγραφε κάτι αληθινό: το νερό περιέχει υδρογόνο και οξυγόνο… Στην πραγματικότητα, δύο μέρη υδρογόνο σε ένα μέρος οξυγόνο. Αυτές είναι μερικές από τις πολλές φυσικές χημικές ουσίες που αποτελούν τον κόσμο μας. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι σταμάτησαν να κολυμπούν σε αυτό το ποτάμι αφού διάβασαν την πινακίδα είναι ένα τέλειο παράδειγμα υπερβολικού φόβου για τα χημικά.

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλα όσα βλέπουμε, τρώμε και αγγίζουμε έχουν μια χημική ουσία. Οι χημικές ουσίες είναι μέρος της φύσης και δεν λειτουργούν εναντίον της.

Ένα καλό μέρος των χημικών ουσιών μπορεί να βρεθεί στη φύση, ενώ άλλες είναι συνθετικές. Δηλαδή, παράγονται μέσω βιομηχανικής επεξεργασίας. Ωστόσο, τόσο τα φυσικά όσο και τα συνθετικά χημικά μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που φθάνουν στο σώμα και σε τι ποσότητα υπάρχουν.

Βλαβερές ουσίες

Ένας επιστήμονας είπε πριν από περίπου πέντε αιώνες ότι «το δηλητήριο είναι στη δόση». Αυτός ο επιστήμονας ήταν ο Παράκελσος, και η δήλωσή του είναι αλήθεια. Εάν ένα άτομο πίνει νερό χωρίς διακοπή, θα μπορούσε να πεθάνει από αυτό. Επίσης, εάν κάποιος καταναλώσει πολλά ποτήρια βότκα στη σειρά, μπορεί να πεθάνει.

Από την άλλη πλευρά, μια ελάχιστη ποσότητα ορισμένων επιβλαβών ουσιών δεν επηρεάζει το σώμα. Εκτός από αυτό, υπάρχουν περισσότεροι κανονισμοί τώρα από ποτέ. Υπάρχουν κανονισμοί για τις χημικές ουσίες σε φάρμακα, τρόφιμα, καλλυντικά και άλλα.

Εάν απαγορεύαμε όλες τις χημικές ουσίες σήμερα, η κοινωνία μας θα οδηγούνταν στην κατάρρευση. Θεωρητικά, θα ήταν αδύνατο να υπάρχει διαθέσιμο φαγητό για όλους στον πλανήτη. Θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε την ιατρική, το πλαστικό και την τεχνολογία.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιπτώσεις του αγελαδινού γάλακτος στην υγεία

γυναίκα κοιτάει τα χάπια

Χημειοφοβία και μάρκετινγκ

Στην πραγματικότητα, πολλά προϊόντα που διαφημίζονται ως «φυσικά» δεν είναι στην πραγματικότητα.

Το αλάτι «χωρίς νάτριο» που πωλούν τα σούπερ μάρκετ αντικαθιστά το χλωριούχο νάτριο με το χλωριούχο κάλιο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επιβλαβές. Δεν υπάρχει φυσικό ψωμί. (Αναπτύσσεται σε δέντρα;). Δεν υπάρχουν επίσης φυσικά γλυκαντικά ή καλλυντικά που δεν περιέχουν χημικές ουσίες. Είναι αδύνατο να τα φτιάξεις.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε για τις επιβλαβείς επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες ουσίες, όπως ο αμίαντος. Ωστόσο, είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην κάνετε γενικεύσεις και να προκαλείτε ψευδείς συναγερμούς. Το μόνο που κάνετε είναι να προωθείτε τη χημειοφοβία και τον υπερβολικό φόβο των χημικών … ως στρατηγική μάρκετινγκ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Salort, J. M. M. (2012). Historia contra la quimiofobia alimentaria. In Anales de la Real Sociedad Española de Química (No. 3, pp. 263-267). Real Sociedad Española de Química.
  • Lee, B. M., Kwon, S., Cho, Y. M., Kim, K. B., Seo, K., Min, C. S., & Kim, K. (2019, February 1). Perspectives on trace chemical safety and chemophobia: risk communication and risk management. Journal of Toxicology and Environmental Health – Part A: Current Issues. Taylor and Francis Inc. https://doi.org/10.1080/15287394.2019.1575625
  • Saleh, R., Bearth, A., & Siegrist, M. (2019). “Chemophobia” Today: Consumers’ Knowledge and Perceptions of Chemicals. Risk Analysis. https://doi.org/10.1111/risa.13375
  • Francl, M. (2013, June). How to counteract chemophobia. Nature Chemistry. https://doi.org/10.1038/nchem.1661
  • Gribble, G. W. (2013). Food chemistry and chemophobia. Food Security, 5(2), 177–187. https://doi.org/10.1007/s12571-013-0251-2

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.