Πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση

Τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη χρωματοθεραπεία, το πορτοκαλί αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς μας, καθώς και τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γεγονός που ευνεοεί την πνευματική δραστηριότητα.
Πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Συχνά φοράτε τα ρούχα σας χωρίς να σκέφτεστε ότι η επιλογή σας μπορεί να επηρεάσει τη γνώμη που μπορεί να έχουν οι γύρω σας για εσάς. Ωστόσο, τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, τη δική σας αλλά και άλλων ανθρώπων.

Όταν τα μάτια μας κοιτάζουν ένα αντικείμενο, το ανακλώμενο μήκος κύματος του φωτός εισέρχεται μέσω του κερατοειδούς και στη συνέχεια διεγείρει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Μόλις τα κύτταρα διεγερθούν από το φως, στέλνουν μηνύματα μέσω του οπτικού νεύρου.

Ο εγκέφαλος στη συνέχεια φτιάχνει μια εικόνα από τα μηνύματα που λαμβάνει. Αλλά αυτές οι εικόνες ερμηνεύονται επίσης υπό το πρίσμα των εμπειριών μας ή συνδέονται με προηγούμενες εμπειρίες.

Έτσι βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Έναν κόσμο γεμάτο εικόνες και χρώματα, τα οποία μας φέρνουν αισθήσεις γεύσης, ευχαρίστησης ή δυσαρέσκειας. Ας μάθουμε πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση.

Μάθετε πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση

1. Κόκκινο

Το κόκκινο είναι το χρώμα με το μεγαλύτερο μήκος κύματος στο φάσμα του φωτός. Καθώς προσελκύει μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιείται σε διάφορες πινακίδες κυκλοφορίας σε όλο τον κόσμο.

Από την άποψη αυτή, σε έρευνες σχετικά με την οπτική, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα της σημαίας της Ισπανίας επιλέχθηκαν με αυτόν τον τρόπο τον 18ο αιώνα, έτσι ώστε να φαίνεται από μακριά, να προσελκύει την προσοχή των πλοίων στη θάλασσα και να μην συγχέεται με σημαίες άλλων εθνών.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζεται ότι το κόκκινο μπορεί να προάγει έντονες σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις. Χρησιμοποιώντας αυτό το χρώμα, θα προσελκύσετε την προσοχή των ανθρώπων και θα μεταδώσετε ένα αίσθημα πάθους και ενέργειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης για τα χρωματικά συναισθήματα, η οποία αναλύει την αντίληψη των χρωμάτων ανάλογα με τις αντιδράσεις που προκαλούν και τη σχέση τους με την μόδα, το 55% των ανθρώπων συνδέει το κόκκινο με τον ενθουσιασμό.

Πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 9 κίνδυνοι που έχουν τα στενά ρούχα.

2. Κίτρινο

Πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση

Το κίτρινο είναι το πιο δύσκολο χρώμα για το ανθρώπινο μάτι και τον εγκέφαλο για να το αποκρυπτογραφήσει. Εξαιτίας αυτού, το πολύ κίτρινο σε ένα δωμάτιο ή περιβάλλον μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ναυτία ή να προκαλέσει ακόμη και πονοκεφάλους. Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η έκθεση στο κίτρινο μπορεί να βοηθήσει τη νοητική δραστηριότητα και να αυξήσει τη μυϊκή ενέργεια. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ή έρευνες που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στα τετράδια, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους όταν μελετούν. Κερδίζει την προσοχή, καθώς πιστεύεται ότι είναι χαρούμενο και αισιόδοξο.

3. Πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση: Μπλε

Πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση

Το μπλε θεωρείται νηφάλιο, χαλαρωτικό και επαγγελματικό. Για το λόγο αυτό, πολλά δωμάτια είναι διακοσμημένα με μπλε χρώμα, επειδή αυτό το χρώμα έχει χαλαρωτική επίδραση στους ανθρώπους.

Μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια κατάσταση θλίψης, αν το μπλε θεωρείται ψυχρό και απόμακρο. Φυσιολογικά, η έκθεση στο μπλε έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το μεταβολισμό και μειώνει τους παλμούς και τον αναπνευστικό ρυθμό κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

4. Πράσινο

Αυτό το χρώμα βρίσκεται στη μέση του φωτεινού φάσματος και είναι πολύ δημοφιλές στα νοσοκομεία, καθώς δημιουργεί ένα περιβάλλον φροντίδας και υγείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μια ισχυρή σύνδεση με τη φύση. Είναι το χρώμα που επεξεργάζεται πιο εύκολα το μάτι.

Δημιουργεί ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα, το οποίο έχει επισημανθεί στα περίφημα “πράσινα δωμάτια” (κλιματιζόμενα και ειδικά δωμάτια για ανθρώπους που πρόκειται να βγουν στην τηλεόραση, καθώς τους ηρεμεί πριν από την είσοδο στη σκηνή). Σε κάθε περίπτωση, το πράσινο θα μεταδώσει εμπιστοσύνη, γαλήνη, ασφάλεια και έλεγχο.

5. Πορτοκαλί

Στη χρωματοθεραπεία, το πορτοκαλί χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων και να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, όπως υποστηρίζεται. Φυσιολογικά, έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη νοητική δραστηριότητα.

6. Πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση: Καφέ

Το καφέ έχει ισχυρή εξελικτική μνήμη στον εγκέφαλό μας, καθώς υποδηλώνει θρέψη. Αυτό το χρώμα συνδέεται με τη ζεστασιά και την άνεση και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο άνετα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

7. Λευκό: το πιο καθαρό από όλα τα χρώματα

A wedding dress.

Αυτό το χρώμα θεωρείται καθαρό και αποστειρωμένο, γι’ αυτό και είναι δημοφιλές χρώμα στο ιατρικό επάγγελμα. Είναι ένα χρώμα που συνδέεται με την καθαριότητα και την αθωότητα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μεταδώσετε ευγένεια, ελπίδα και καλή εντύπωση σε συνεντεύξεις εργασίας, συναντήσεις κ.λπ. Αν θέλετε οι άνθρωποι να σας εμπιστεύονται περισσότερο, το να φοράτε λευκό μπορεί να είναι μια αρχή.

Χρώματα: Εν κατακλείδι

Εν κατακλείδι, τα χρώματα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται μόνο ως χρωματοθεραπεία για τον εαυτό σας. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε για να επηρεάσετε τη συμπεριφορά και τις στάσεις των άλλων. Τώρα που το γνωρίζετε αυτό, θα σας επηρεάσει στο τι θα επιλέξετε να φορέσετε ή να αγοράσετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Aktekin D, Şimaşek Y. A new model for chromotherapy application. Color Research and Application. 2012. https://doi.org/10.1002/col.20658
  • Melgosa M. El color en los símbolos. Opt. Pura Apl. 2006; 39 (4): 365-364.
  • Padrini F, Lucheroni M. Cromoterapia. Barcelon: De Vecchi Ediciones, 2016.
  • Peláez Becerra, Sonia M, Gómez Gómez, Paula, & Becerra, Miguel A. (2016). Emociones cromáticas: análisis de la percepción de color basado en emociones y su relación con el consumo de moda. Anagramas -Rumbos y sentidos de la comunicación-, 14(28), 83-96.
  • Shpagina, L. A., Abramovich, S. G., Drobyshev, V. A., Panacheva, L. A., Titskaya E, Reshetova G. Complex use of naphthalane and nonselective chromotherapy in gonarthrosis treatment in rolling stock workers. Meditsina Truda i Promyshlennaia Ekologiia. 2016.
  • Yousuf Azeemi S, Raza S. A critical analysis of chromotherapy and its scientific evolution. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2005; https://doi.org/10.1093/ecam/neh137
  • Zelanski P, Fisher M. Color. Madrid: Tres cantos, 2001.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.