Τι σημαίνει το μπλε χρώμα στην ψυχολογία;

Το μπλε είναι το χρώμα με τους περισσότερους ακόλουθους χάρη στην θετική ενέργεια που εκπέμπει. Εδώ έχουμε τις πιο δημοφιλείς ερμηνείες του μπλε σύμφωνα με την επιστήμη.
Τι σημαίνει το μπλε χρώμα στην ψυχολογία;

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2021

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε για το μπλε χρώμα και τις διαφορετικές καταστάσεις που μας ξυπνά, σύμφωνα με την ψυχολογία.

Γνωρίζατε ότι τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική και συναισθηματική μας κατάστασηΕίναι αλήθεια ότι κάθε απόχρωση μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές επιδράσεις, ακόμη και αρνητικές. Όλα έχουν να κάνουν με τις συνθήκες.

Η κοινωνιολόγος και ψυχολόγος Eva Heller, μία ειδικός στην ψυχολογία των χρωμάτων, βρήκε ότι το μπλε είναι συνήθως το αγαπημένο χρώμα των ανθρώπων. Είναι δύσκολο να βρούμε κάποιον στον οποίον δεν αρέσει! Ο λόγος είναι πως, ασυνείδητα, έχουμε την τάση να το συνδέουμε με μια ποικιλία θετικών ιδιοτήτων, όπως εμπιστοσύνη, αφοσίωση, ηρεμία, και λογική.

Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά.

Τι σημαίνει το μπλε χρώμα στην ψυχολογία;

Το μπλε χρώμα συνδέεται συχνά με το νερό (ειδικά της θάλασσας) και τον ουρανό. Η συσχέτιση αυτών των στοιχείων είναι αυτό που του δίνει τον συμβολισμό της ηρεμίας και της γαλήνης, ειδικά όταν οι τόνοι του είναι ανοιχτοί, όπως το γαλάζιο.

Επίσης, είναι και ένα από τα χρώματα που συνδέονται με την ικανότητα του ελέγχου. Ανοχή, ενδοσκόπηση, και κατανόηση, είναι ποιότητες που μπορεί, επίσης, να εκπέμπει.

Αυτά με τη σειρά τους συνδέονται με την εμπιστοσύνη, τη φροντίδα για τους άλλους, την αξιοπιστία, τη δύναμη, τη σοβαρότητα, τη δημιουργικότητα, τη σωματική δύναμη, τη φιλικότητα, και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Στο φως όλων αυτών των θετικών συναισθημάτων, πολλές συλλογικές οντότητες έχουν δανειστεί το μπλε χρώμα για να τα εκπέμψουν. Παραδείγματος χάρη, μπορούμε ν’ αναφέρουμε τα ακόλουθα:

  • Οι στολές των σωμάτων ασφαλείας εκπέμπουν εμπιστοσύνη και σιγουριά.
  • Σε πολιτικές καμπάνιες, το μπλε χρώμα, εκπέμπει εξουσία, αξιοπιστία, και γαλήνη.
  • Τράπεζες, ασφαλιστικές και φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να μεταδώσουν ασφάλεια, εμπιστοσύνη, και φροντίδα.
  • Στη διαφήμιση, στόχο έχει την επιρροή των αγορών.

Ειδικοί έχουν ανακαλύψει ότι το μπλε χρώμα είναι ιδανικό για την προώθηση διαιτητικών τροφίμων ή για τη διακόσμηση της κουζίνας καθώς μας βοηθά να νιώθουμε λιγότερη πείνα και, έτσι, να τρώμε λιγότερο. Ο λόγος είναι πως αυτό το χρώμα δεν συναντάται συχνά στα φαγητά.

Τέλος, σχετίζεται και με αρνητικές ποιότητες, όπως λύπη, μελαγχολία, και νοσταλγία. Αυτός ίσως οφείλεται στην αντίθεσή του με τα θερμά χρώματα.

Σύμφωνα με την ψυχολογία των χρωμάτων, το μπλε είναι το πιο κρύο χρώμα και βασίζεται στις εμπειρίες μας σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το δέρμα γίνεται μπλε σε αυτές τις συνθήκες και με αυτούς τους τόνους συνδέονται ο πάγος και το χιόνι.

Ζευγάρι παίζει στο χιόνι
Το μπλε χρώμα είναι κυρίαρχο στα κρύα κλίματα, γι’ αυτό και συνδέεται με το χιόνι και τον χειμώνα.

Η σημασία των διαφορετικών αποχρώσεων του μπλε

Σύμφωνα με την Eva Heller, υπάρχουν 111 αποχρώσεις του μπλε. Όμως, μόνο 23 από αυτές έχουν συγκεκριμένες ψυχολογικές ικανότητες. Εδώ έχουμε τις πιο συχνές αποχρώσεις και τη σημασία με την οποία συνδέονται, συνήθως.

Ανοιχτό μπλε χρώμα ή γαλάζιο του ουρανού

Αυτός ο τόνος σχετίζεται με τα αισθήματα της ακινησίας, της ηρεμίας, της προστασίας, και της γενναιοδωρίας. Οι ανοιχτές αποχρώσεις συνδέονται συχνά με την περισυλλογή, την ενδοσκόπηση, και την επικοινωνία με τον εαυτό μας.

Γι’ αυτό, είναι ιδανικά για την προαγωγή της χαλάρωσης και της συγκέντρωσης. Συχνά, συνιστώνται στα υπνοδωμάτια για την καταπολέμηση της αϋπνίας.

Σκούρο μπλε

Το σκούρο μπλε συνδέεται με την αλήθεια, την αυτοσυγκράτηση, τη σταθερότητα, την τάξη, και τη σοβαρότητα. Χρησιμοποιείται συχνά στις στολές των αστυνομικών και των σωμάτων ασφαλείας.

Ναυτικό μπλε

Αυτή η απόχρωση συνδέεται συνήθως με τη γονιμότητα, τη δέσμευση, το άπειρο, κάτι ιερό, και τη βασιλική ιδιότητα. Αυτό πιθανόν να έχει να κάνει με τον νυχτερινό ουρανό, όπου μένουν οι θεοί, τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ως ναυτικό μπλε. Επίσης, χρησιμοποιούνταν ευρέως από τους Φαραώ και τα παρθένα άτομα.

Ταυτόχρονα, σχετίζεται με την κομψότητα και την οικονομική δύναμη. Στο παρελθόν, αντιπροσώπευε την υψηλή κοινωνία. Ο λόγος είναι πως κατασκευαζόταν δύσκολα, έτσι ήταν ακριβό. Σήμερα, είναι ένα χρώμα που χρησιμοποιείται πολύ σε κομψά ρούχα.

Το ναυτικό μπλε διεγείρει επίσης το αίσθημα της ηρεμίας και της χαλάρωσης, καθώς θυμίζει τα βάθη της θάλασσας.

Τιρκουάζ

Αυτό το χρώμα βρίσκεται ανάμεσα στο μπλε και το πράσινο, έτσι κατέχει τις ποιότητες και των δύο. Παραδείγματος χάρη, ηρεμία και ανάπτυξη. Επίσης, το συνδέουμε με την πνευματική διαύγεια, τη δημιουργικότητα, την ενδοσκόπηση, την ισορροπία, και τον συναισθηματικό έλεγχο.

Έτσι, αν θέλετε ν’ αναλάβετε ένα δημιουργικό έργο, μπορείτε να διακοσμήσετε χώρους με αυτόν τον τόνο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ρέουν ευκολότερα η έμπνευση και η δημιουργικότητα.

Πολλά μύρτιλα
Τρώμε πολύ λίγα μπλε τρόφιμα, έτσι τα συνδέουμε με καταστάσεις κορεσμού και την πιθανότητα μείωσης της πείνας μας.

Το μπλε χρώμα σε άλλες κουλτούρες

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η σημασία του μπλε χρώματος ίσως διαφέρει από κουλτούρα σε κουλτούρα. Να θυμάστε ότι η επίδρασή του επάνω μας θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο ποσοστό, από τις συνθήκες.

Για παράδειγμα, στην Κίνα αυτό το χρώμα αποδοκιμάζεται ορισμένες φορές επειδή συνδέεται με την πορνογραφία. Ο λόγος είναι πως αυτού του είδους οι ταινίες ονομάζονται “μπλε ταινίες” εκεί. Στο Βέλγιο, το μπλε είναι το χρώμα για τα κορίτσια πολλές φορές. Στη Ν. Κορέα, το συσχετίζουν με τον θάνατο, κάτι που το καθιστά το χρώμα του πένθους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.