Χρόνιος λόξυγγας: Αιτίες, θεραπεία και συνέπειες

Ο χρόνιος λόξυγγας μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σχέσεων και των συνηθειών ύπνου.
Χρόνιος λόξυγγας: Αιτίες, θεραπεία και συνέπειες

Τελευταία ενημέρωση: 19 Οκτωβρίου, 2020

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο λόξυγγας και όλοι τον έχουμε βιώσει κάποια στιγμή. Πρόκειται για μια σειρά ακούσιων συστολών του διαφράγματος. Αυτό προκαλεί το κλείσιμο των φωνητικών χορδών, παράγοντας τον χαρακτηριστικό, αστείο θόρυβο. Ωστόσο, ο χρόνιος λόξυγγας μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Ο χρόνιος λόξυγγας είναι μια σπάνια ασθένεια. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο 1 στους 100.000 ανθρώπους πάσχει από αυτήν την πάθηση, παρουσιάζοντας συσπάσεις διαφράγματος που επαναλαμβάνονται για περιόδους άνω των 48 ωρών.

Το να έχετε χρόνιο λόξυγγα μπορεί να αποτελεί ένδειξη άλλης ασθένειας. Επομένως, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί χωρίς πρώτα να εξαλειφθεί η υποκείμενη αιτία. Στο παρακάτω άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το πρόβλημα.

Χρόνιος λόξυγγας: Αιτίες

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο χρόνιος λόξυγγας διαρκεί για μέρες ή ακόμα και εβδομάδες κάθε φορά. Οι ασθενείς εναλλάσσονται μεταξύ περιόδων στις οποίες έχουν λόξυγγα και περιόδων που δεν έχουν. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επεισόδια του λόξυγγα εμφανίζονται πολλές φορές τον ίδιο μήνα.

Αυτή η παθολογία τείνει να είναι συνέπεια μιας άλλης ασθένειας που βρίσκεται στον πεπτικό σωλήνα. Συχνά, βρίσκεται στον οισοφάγο και στο στομάχι, δύο όργανα που έρχονται περισσότερο σε επαφή με το διάφραγμα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η οισοφαγίτιδα από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες.

Η οισοφαγίτιδα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ασθένεια που περιλαμβάνει τον τραυματισμό στον οισοφάγο. Αυτός ο τραυματισμός είναι αποτέλεσμα οξέος από το στομάχι που ανεβαίνει και διαβρώνει τα τοιχώματα του σωλήνα στον οισοφάγο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως τρόφιμα, καπνός και ζεστά τρόφιμα.

Ενώ ο χρόνιος λόξυγγας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών αιτιών, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν την κατάσταση από τις γυναίκες. Φαίνεται ότι το άγχος και το στρες μπορούν επίσης να τον προκαλέσουν.

πόνος στο στήθος
Η οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση είναι μία από τις κύριες αιτίες του χρόνιου λόξυγγα

Χρόνιος λόξυγγας: Ποιες άλλες αιτίες υπάρχουν;

Δεδομένου ότι ο χρόνιος λόξυγγας εκδηλώνεται με ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οποιαδήποτε νευρική βλάβη που επηρεάζει αυτόν τον μυ μπορεί να προκαλέσει αυτήν την κατάσταση. Πρώτον, μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλικό τραυματισμό στην περιοχή που προκαλεί το αντανακλαστικό.

Η πιο συχνή ασθένεια που βλάπτει τα ακούσια κινητικά νεύρα είναι η μηνιγγίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ειδικοί έχουν επίσης παρατηρήσει ότι οι χρόνιοι λόξυγγες μπορεί να είναι το σύμπτωμα ενός όγκου του εγκεφάλου ή οι μεταγενέστερες επιπτώσεις ενός εγκεφαλοαγγειακού ατυχήματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο τραυματισμός στα νεύρα που κατευθύνουν τις παρορμήσεις προς το διάφραγμα μπορεί επίσης να είναι η αιτία. Αυτά τα νεύρα, που ονομάζονται φρενικά νεύρα, συνδέουν το κεντρικό νευρικό σύστημα με τον κοιλιακό μυ. Μέρος της τροχιάς του είναι μέσω του λαιμού και του θώρακα. Επομένως, είναι σημαντικό να αποκλειστούν οι παθολογίες σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο χρόνιος λόξυγγας μπορεί να είναι η παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Στην πραγματικότητα, μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από αναισθησία ή χειρουργικές επεμβάσεις. Οι αλκοολικοί και όσοι είναι εθισμένοι στα ηρεμιστικά μπορούν επίσης να υποφέρουν από αυτήν την κατάσταση.

χάπια σε παλάμη
Ο λόξυγγας μπορεί να είναι οι παρενέργειες ορισμένων φαρμακευτικών προϊόντων.

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του χρόνιου λόξυγγα;

Η θεραπεία αυτής της παθολογίας βασίζεται στην επίλυση των υποκείμενων αιτίων που την προκαλούν. Με άλλα λόγια, εάν η αιτία είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τότε το πιο σημαντικό βήμα είναι η θεραπεία αυτής της ασθένειας. Ως εκ τούτου, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν αντιόξινα προκειμένου να ρυθμίσουν το pH του στομάχου.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει επίσης οφέλη σε ορισμένα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία αυτής της πάθησης. Η χλωροπρομαζίνη και η μετοκλοπραμίδη είναι φαρμακευτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν άμεσα τους χρόνιους λόξυγγες. Το πρώτο είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο, ενώ το δεύτερο χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της ναυτίας.

Εάν κανένα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, οι γιατροί μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσφυγής σε χειρουργικές τεχνικές για τη θεραπεία του χρόνιου λόξυγγα. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει τον αποκλεισμό των φρενικών νεύρων προκειμένου να αναλυθεί η νευρική ώθηση που συστέλλει το διάφραγμα.

Χρόνιος λόξυγγας: Το μεγαλύτερο πρόβλημα

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο χρόνιος λόξυγγας επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής ενός ατόμου, καθιστώντας δύσκολο ή αδύνατο τον ύπνο. Επομένως, όταν πρόκειται για θεραπεία, είναι επίσης σημαντικό να παρέχετε ψυχολογική υποστήριξη.

Δεν μιλάμε για τον κλασικό λόξυγγα που διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα και μετά εξαφανίζεται. Αντίθετα, τα άτομα με χρόνιο λόξυγγα μπορούν να βιώσουν επεισόδια που διαρκούν για μέρες κάθε φορά. Επομένως, πρέπει να προσαρμόσουν τη ζωή τους σε αυτήν την κατάσταση και να απαιτήσουν την υποστήριξη και τη βοήθεια των γύρω τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.