3 ροφήματα που προκαλούν ενοχλήσεις στο στομάχι σας

Το στομάχι είναι υπεύθυνο για την πέψη τροφίμων και ποτών. Τι συμβαίνει όταν πίνουμε πάρα πολύ; Σε αυτό το άρθρο μιλάμε για ροφήματα που πειράζουν το στομάχι σας.
3 ροφήματα που προκαλούν ενοχλήσεις στο στομάχι σας

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το στομάχι είναι ένα όργανο απαραίτητο για την πέψη τροφίμων και ποτών. Στο στομάχι απορροφώνται και στο έντερο μεταβολίζονται. Αυτό θα εξαρτηθεί από το είδος της τροφής που τρώτε και τον τρόπο που το καταναλώνετε. Πολλοί άνθρωποι τρώνε πολύ ή να πίνουν ροφήματα που προκαλούν ενοχλήσεις στο στομάχι. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακές συνήθειες ή σε έλλειψη γνώσης.

Ποια ροφήματα προκαλούν ενοχλήσεις στο στομάχι;

Ισχυρά ποτά

1. Αλκοόλ

ενοχλήσεις στο στομάχι, αλκοόλ, κοκτέιλ

Το αλκοόλ θεωρείται το πιο σκληρό ποτό για το στομάχι και για άλλα ζωτικά όργανα. Λόγω του υψηλού επιπέδου τοξικότητάς του, πρέπει να καταναλώνεται μόνο σε μικρές ποσότητες και περιστασιακά. Δεν δημιουργεί μόνο συνέπειες σε γαστρικό επίπεδο. Επίσης, επηρεάζει το ήπαρ, το έντερο, την καρδιά και άλλα όργανα. Το αλκοόλ παράγει επιβλαβή αποτελέσματα ελάχιστη ώρα μετά την κατανάλωσή του.

Να θυμάστε ότι, λόγω της σύνθεσής του, το αλκοόλ δεν θεωρείται θρεπτικό. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε θερμίδες. Τα αλκοολούχα ποτά έχουν διουρητική δράση και αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Γι’αυτό προκαλούν και hangover.

Οποιοδήποτε αλκοολικό ποτό μπορεί να βλάψει το σώμα. Αν τα ποτά περιέχουν υψηλό ποσοστό αλκοόλ και στη συνέχεια αναμειγνύονται με άλλα εμπορικά ποτά, η βλάβη επιδεινώνεται. Η τεράστια ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται σε αυτά τα ποτά αυξάνει τα θερμιδικά επίπεδα για το σώμα. Μακροπρόθεσμα αυτά είναι επιβλαβή για την υγεία.

 

Τα πιο συνηθισμένα ποτά που είναι επιβλαβή για το στομάχι

  • Aguardiente: ένα από τα λιγότερο συνιστώμενα ποτά. Αυτό οφείλεται στη διαδικασία απόσταξης μερικών aguardiente, ιδιαίτερα εκείνων με βάση φρούτων και υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης. Επίσης, όσα έχουν υψηλό ποσοστό αλκοόλ, όπως το 50%, είναι επιβλαβή.
  • Amaretto sours: ο συνδυασμός των γεύσεων θα μπορούσε να περιέχει έως και 300 θερμίδες. Αυτό προέρχεται από τα διάφορα εμπορικά συστατικά που προστίθενται όταν παρασκευάζεται το ποτό. Μπορεί να φτάσει έως και 57 γραμμάρια ζάχαρης για κάθε ποτό.
  • Γλυκάνισο ή χωνευτικό ποτό: άλλο ένα από τα πιο επιβλαβή ποτά για το στομάχι. Παίρνει το όνομά του από το φυτό της προέλευσής του και έχει υψηλό ποσοστό αλκοόλ. Επίσης, να θυμάστε ότι είναι η βάση για άλλα ποτά. Σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιείται συνήθως ως βοήθημα για την πέψη των τροφίμων. Αυτό εξηγεί την κατανάλωσή του παγκοσμίως. Έχει υψηλές θερμίδες, μεταξύ 295 και 300 θερμίδων.

Κοκτέιλ, ρούμι και βότκα

  • Τα κοκτέιλ είναι γνωστά για τις υψηλές θερμίδες τους. Μπορούν να παρασκευαστούν με ρούμι, τεκίλα, τζιν, βότκα κ.λπ. Αναμειγνύονται και με αναψυκτικά τύπου κόλα. Αυτός ο συνδυασμός αυξάνει ακόμη περισσότερο την ήδη υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ και θερμίδων.
  • Ρούμι: προέρχεται κυρίως από ζαχαροκάλαμο και έχει υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης. Η περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι περίπου 244. Πρόκειται για ένα ποτό που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και χρησιμοποιείται γενικά ως βάση για την παρασκευή αναμεμειγμένων ποτών όπως το mojito.
  • Βότκα: στην κορυφή της λίστας αγαπημένων ποτών που αναμειγνύεται με ενεργειακά ποτά. Έχει το υψηλότερο περιεχόμενο θερμίδων, περίπου 300 θερμίδες, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 42%. Η βότκα είναι ένα από τα πιο ισχυρά ποτά.

2. Διεγερτικά ροφήματα

ενοχλήσεις στο στομάχι, καφές

Πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο ροφήματα όπως καφέ, τσάι ή ανθρακούχα ποτά, καθώς έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στο στομάχι μας. Μία από τις συνέπειες που έχουν πολλά από αυτά τα ποτά είναι συνήθως η κοιλιακή διαταραχή και η βλάβη στη γαστρική επένδυση. Λόγω όλων αυτών, μπορεί να προκύψουν γαστρικά έλκη, αϋπνία από υπερβολική κατανάλωση και παρόμοιες ενοχλήσεις στο στομάχι.

 

 

3. Ανάμειξη ενεργειακών ποτών με αλκοόλ

ενοχλήσεις στο στομάχι, ενεργειακά ποτά

Η ανάμειξη των ενεργειακών ποτών με το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επιζήμια για το σώμα μας. Η κατανάλωσή αυτών των επικίνδυνων κοκτέιλ συνοδεύεται από μια σειρά γαστρικών και μεταβολικών προβλημάτων, και αλλάζει το φυσιολογικό πρόγραμμα του ύπνου. Επίσης , μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση λόγω της αυξημένης ποσότητας αλκοόλ και θερμίδων.
Μεταξύ άλλων συνεπειών είναι η δηλητηρίαση από το οινόπνευμα και, σε ακραίες περιπτώσεις, κώμα. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ενοχλήσεις στο στομάχι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Επιγαστραλγία: αυτός ο ενοχλητικός πόνος στο στομάχι σας
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Επιγαστραλγία: αυτός ο ενοχλητικός πόνος στο στομάχι σας

Η επιγαστραλγία δεν είναι ένας απλός πόνος στο στομάχι. Πρώτα από όλα, αυτή η πάθηση επηρεάζει πολλαπλές περιοχές της κοιλιάς. Οι ασθενείς που εμφα...


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Anderson, P., A. Gual, and J. Colon. “Alcohol y atención primaria de la salud: informaciones clínicas básicas para la identificación y el manejo de riesgos y problemas. Organización Panamericana de la Salud. 2008. ISBN 9789275328569.” (2011).
  • González-Iglesias, Beatriz, et al. “Búsqueda de sensaciones y consumo de alcohol: el papel mediador de la percepción de riesgos y beneficios.” anales de psicología 30.3 (2014): 1061-1068.
  • López, C. M. “Riesgos y beneficios del consumo de bebidas con alcohol: un enfoque de salud pública.” En: Cuadernos FISAC (Fundación de Investigaciones Sociales), México 1.1 (2000): 56-78.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.