Ψυχαναγκαστικό δάγκωμα νυχιών και στοματική υγεία

Εάν δαγκώνετε συχνά τα νύχια σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνέπειες για το σώμα σας. Εδώ, θα σας πούμε πώς το καταναγκαστικό δάγκωμα των νυχιών επηρεάζει την υγεία σας.
Ψυχαναγκαστικό δάγκωμα νυχιών και στοματική υγεία

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Το ψυχαναγκαστικό δάγκωμα νυχιών ή η ονυχοφαγία, δεν προκαλεί μόνο αισθητικά προβλήματα στα χέρια σας. Οδηγεί επίσης σε συνέπειες για την στοματική σας υγεία.

Η συνήθεια να βάζουμε τα δάχτυλα στο στόμα είναι συνήθως μια ασυνείδητη ενέργεια. Πολλές φορές, είναι δείκτης συναισθηματικής σύγκρουσης ή μιμείται κάποια συμπεριφορά. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και είναι πιο συνηθισμένο στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση.

Αυτή η συνήθεια, αν και μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, μπορεί να βλάψει το στόμα.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς.

Τι είναι η ονυχοφαγία;

Η ονυχοφαγία είναι το όνομα που αποδίδεται στη συνήθεια του να τρώτε να νύχια σας. Είναι μια ψυχαναγκαστική και ασυνείδητη συμπεριφορά κατά την οποία το άτομο βάζει τα χέρια του στο στόμα του και τσιμπάει την περιοχή στο τέλος των δακτύλων.

Αν και ο όρος αναφέρεται συγκεκριμένα στα νύχια, αναφέρεται επίσης στο δάγκωμα στους γύρω μαλακούς ιστούς, δηλαδή στο δέρμα που περιβάλλει τα νύχια.

Ένας άλλος τρόπος αναφοράς στη διαταραχή είναι το όνομα της τριχοτιλλομανίας. Στην πραγματικότητα, αυτή η λέξη αναφέρεται σε μια κάπως πιο σοβαρή διαταραχή, η οποία περιλαμβάνει το τράβηγμα των νυχιών και ακόμη και την κατάποσή τους. Έχει να κάνει με ψυχιατρικές καταστάσεις όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η κατάθλιψη ή η δυσμορφική διαταραχή του σώματος.

Η προέλευση της ονυχοφαγίας σχετίζεται με το στρες. Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενες καταστάσεις άγχους που δεν μπορεί να λύσει επαρκώς, αυτή η  χειρονομία και η συνήθεια χρησιμεύουν ως ανακουφιστικά του άγχους.

Υπάρχει επίσης μια υπόθεση σχετικά με την επιμονή του ασθενούς στα προφορικά στάδια της ψυχολογικής ανάπτυξης. Αυτό θα εξηγούσε την τάση να βάζουν πράγματα στο στόμα, συμπεριλαμβανομένων των νυχιών τους.

Ένα παιδί δαγκώνει τα νύχια του.
Η ονυχοφαγία είναι συχνή σε παιδιά και εφήβους. Ωστόσο, η συνήθεια μπορεί να παραμείνει στην ενηλικίωση.

Γενικά προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την ονυχοφαγία

Η ονυχοφαγία έχει συγκεκριμένες συνέπειες για την στοματική υγεία που θα αναλύσουμε αργότερα.

Αλλά πρώτα, θα ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει σε άλλα συστήματα του σώματος όταν υπάρχει αυτή η ψυχαναγκαστική πρακτική. Ξεπερνά τις συναφείς ψυχιατρικές καταστάσεις που μπορεί να υπάρχουν, οι οποίες έχουν τα δικά τους σημεία και συμπτώματα.

Σε πεπτικό επίπεδο, η κατάποση των κομματιών των νυχιών που ξεκολλούν κατά το δάγκωμα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το στομάχι επεξεργάζεται την τροφή. Πιθανόν, η παραγωγή γαστρικού οξέος αυξάνεται και υπάρχει δυσπεψία ή, με άλλα λόγια, μη ειδική ενόχληση στο επίπεδο της άνω κοιλιακής περιοχής.

Εάν συνεχίσουμε να κατεβαίνουμε στο πεπτικό σύστημα, θα δούμε τις συνέπειες στο λεπτό έντερο. Εκεί, τα κομμάτια των νυχιών μπορεί να διευκολύνουν την είσοδο των παρασίτων που θα εγκατασταθούν και θα παράγουν συμπτώματα ανάλογα με το κάθε είδος.

Η ονυχομυκητίαση είναι μια άλλη συνέπεια. Πρόκειται για μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών. Καθώς τραυματίζονται και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το στόμα, αυξάνοντας την υγρασία του περιβάλλοντός τους, οι μύκητες θα έχουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να εγκατασταθούν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μυκητίαση των νυχιών αντιμετωπίζεται δύσκολα και απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία με βερνίκια και την επίμονη χρήση φαρμάκων. Γι ‘αυτό είναι μια ασθένεια που πρέπει να εντοπιστεί έγκαιρα.

Η ονυχομυκητίαση είναι η μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών, όταν, όμως, μολύνονται οι μαλακοί ιστοί που περιβάλλουν το σκληρό μέρος των δακτύλων, ονομάζεται παρωνυχία. Η ίδια η πράξη του δαγκώματος της περιοχής βοηθά τους μικροοργανισμούς να εισέλθουν στον υποδόριο κυτταρικό ιστό.

Οι συνέπειες του να τρώτε τα νύχια σας στην στοματική υγεία

Λόγω της συνήθειας αυτής, τα ίδια τα νύχια και το δέρμα των δακτύλων είναι οι πιο πληγείσες περιοχές. Το καταναγκαστικό δάγκωμα των νυχιών οδηγεί επίσης σε αναμφισβήτητες συνέπειες για την στοματική υγεία. Τόσο τα δόντια όσο και οι υπόλοιπες δομές της στοματικής κοιλότητας είναι ευαίσθητα.

Ας θυμηθούμε ότι τα χέρια βρίσκονται πάντα σε επαφή με ξένες ουσίες και παθογόνους παράγοντες. Χρησιμοποιούμε αυτά τα άκρα για να αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας καθημερινά.

Με τα χέρια μας αγγίζουμε ιούς, βακτήρια, παράσιτα και βρωμιά που στη συνέχεια παίρνουμε στο στόμα μας όταν δαγκώνουμε τα νύχια μας. Υπάρχει επίσης μηχανική καταπόνηση στις επιφάνειες των οδοντικών στοιχείων που μπορούν να φθείρουν το σμάλτο, ακόμη και να φουσκώσουν τα ούλα.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές από τις συνέπειες της ονυχοφαγίας στη στοματική υγεία, οι οποίες μπορούν να προληφθούν μειώνοντας τη συνήθεια.

1. Το καταναγκαστικό δάγκωμα νυχιών φθείρει πρόωρα τα δόντια

Μία από τις συνέπειες της ονυχοφαγίας στην στοματική υγεία είναι η φθορά του σμάλτου των δοντιών. Αυτό συμβαίνει λόγω της τριβής των νυχιών στα δόντια και το τρίψιμο των δοντιών μεταξύ τους.

Ως αποτέλεσμα, το νύχι κόβεται και σπάει κατά το δάγκωμα. Τότε, τα δόντια του άνω τόξου ακολουθούν τη μηχανική τους καταπόνηση με αυτά του κάτω τόξου. Αυτό οδηγεί σε επαναλαμβανόμενο μικροτραύμα.

Το μικροτραύμα δεν είναι σοβαρό αλλά σε ακραίες περιπτώσεις, θα καταλήξει σε πραγματικά σπασίματα στην επιφάνεια των δοντιών. Ενώ μπορεί να μην υπάρχει θραύση, θα υπάρχει συνεχής και πρόωρη φθορά.

Οι ανώτεροι κεντρικοί κοπτήρες επηρεάζονται περισσότερο, λόγω της θέσης και της έκθεσής τους στη συνήθεια. Αυτό είναι πιο εμφανές σε άτομα που πάσχουν από ονυχοφαγία λόγω άγχους, καθώς συνήθως έχουν επίσης βρουξισμό (σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών).

2. Το καταναγκαστικό δάγκωμα νυχιών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κοιλοτήτων

Οι κοιλότητες είναι μια διαδεδομένη ασθένεια του στόματος. Η παρουσία τους εξηγείται από κακή υγιεινή και στοματική φροντίδα που έχει ως αποτέλεσμα τον αποικισμό των βακτηρίων, που είναι υπεύθυνα για τη ζύμωση των υδατανθράκων στη διατροφή.

Αυτός ο μεταβολισμός παράγει οξέα που καταστρέφουν το δόντι. Ποια είναι η συνέπεια της ονυχοφαγίας σε αυτή την περίπτωση; Αποδεικνύεται ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στα δάχτυλα και τα νύχια αυξάνουν τον αποικισμό της στοματικής κοιλότητας.

Όσο περισσότερα βακτήρια υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζύμωση και τόσο περισσότερα οξέα μπορούν να καταστρέψουν τους σκληρούς ιστούς του δοντιού. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος εμφάνισης κοιλοτήτων αυξάνεται.

3. Χαλίτωση

Η χαλίτωση είναι το τεχνικό όνομα για την κακή αναπνοή. Οι αιτίες της είναι ποικίλες, αλλά οι πιο συχνές σχετίζονται με την κακή στοματική υγιεινή και τον αποικισμό των βακτηρίων. Ως εκ τούτου, όπως και με τη φθορά των δοντιών, μία από τις συνέπειες της ονυχοφαγίας για την στοματική υγεία είναι μια άσχημη μυρωδιά μέσα στο στόμα.

Όπως είπαμε νωρίτερα, αυτή η ψυχαναγκαστική πρακτική μπορεί να αποτελεί μέρος σημαντικών ψυχιατρικών διαταραχών, στις οποίες επηρεάζεται η γενική υγιεινή. Ένα καταθλιπτικό άτομο, για παράδειγμα, θα τείνει να μην φροντίζει την εμφάνισή του και μπορεί να μην βουρτσίζει τα δόντια του όσο συχνά θα έπρεπε.

Τα βακτήρια που μεταφέρονται από τα νύχια στο στόμα με ονυχοφαγία συμβάλλουν στο υπόστρωμα της χαλίτωσης. Τα χέρια βρίσκονται σε επαφή με πολλούς εξωτερικούς παράγοντες που ευνοούν την είσοδο μικροοργανισμών.

4. Το καταναγκαστικό δάγκωμα νυχιών μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις στο στόμα

Το στόμα έχει μια χλωρίδα υγιών μικροοργανισμών. Έτσι, ορισμένα βακτήρια κατοικούν κανονικά στη στοματική κοιλότητα και δεν προκαλούν ασθένεια.

Η συνεχής επαφή με τα χέρια και άγνωστα παθογόνα μεταβάλλει αυτήν την ισορροπία. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι οι κοιλότητες εμφανίζονται ως συνέπεια αυτής της εισόδου βακτηρίων, αλλά άλλες μολύνσεις είναι πιθανές. επίσης λόγω ιών και μυκήτων. Ο έρπης του χείλους, για παράδειγμα, μπορεί να μολυνθεί με άμεση επαφή με τον ιό.

Η χαλίτωση για την οποία έχουμε ήδη μιλήσει δεν είναι πάντα ένα μεμονωμένο σημάδι. Μερικές φορές, είναι η έκφραση μιας συνεχιζόμενης λοίμωξης που προκαλείται από βακτηριακή υπερανάπτυξη. Αξίζει να αναφερθεί εδώ η περιοδοντική νόσος, ως σοβαρή συνέπεια της ονυχοφαγίας στην στοματική υγεία.

Ταυτόχρονα, μερικές πληγές στο στόμα ή αφθώδη έλκη σχετίζονται με τον αποικισμό από μικροοργανισμούς. Πρόκειται για πολύ επώδυνα και αυτοπεριοριζόμενα έλκη που υποχωρούν σε περίπου μία εβδομάδα.

5. Διαταραχές του κροταφογναθικού

Η κροταφογναθική άρθρωση μπορεί να υποστεί τα αποτελέσματα της ονυχοφαγίας, καθώς η συνεχής μηχανική καταπόνηση της μάσησης είναι ικανή να αλλάξει τη λειτουργία της. Αυτό θα φέρει πόνο όταν μασάτε φαγητό και μη φυσιολογικές κινήσεις της γνάθου.

Εάν προσθέσουμε βρουξισμό λόγω γενικευμένου στρες, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος δυσλειτουργίας των αρθρώσεων. Μερικοί ασθενείς ξεκινούν με πόνο στο αυτί ως εκδήλωση της διαταραχής, λόγω της εγγύτητας των δομών μεταξύ τους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κακές συνήθειες προκαλούν κροταφογναθικές διαταραχές, οπότε δεν είναι περίεργο να συσχετίζουμε την ονυχοφαγία με αυτήν την συνέπεια για την στοματική υγεία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι μόνο δύσκολο να αφαιρέσετε την επαναλαμβανόμενη δράση του δαγκώματος των νυχιών, είναι επίσης δύσκολο να διορθωθεί μια δυσλειτουργία αυτής της άρθρωσης.

Ένας άντρας που κρατά το σαγόνι του από τον πόνο.
Οι δυσλειτουργίες της άρθρωσης της γνάθου προκαλούν πόνο που συγχέεται εύκολα με το πόνο στο αυτί, λόγω της θέσης.

Πώς να αποφύγετε τις συνέπειες της ονυχοφαγίας στη στοματική υγεία;

Αν θέλουμε να αποφύγουμε τις συνέπειες του καταναγκαστικού δαγκώματος των νυχιών, πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα για να μειώσουμε την κακή συνήθεια. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από ψυχολογική θεραπεία έως και φυσικές θεραπείες για να προκαλέσουν την απόρριψη της επιθυμίας για δάγκωμα.

Όταν υπάρχει μια διαβόητη αλλαγή που επηρεάζει την ποιότητα ζωής ή που προκαλεί σωματικές διαταραχές όπως αυτές που αναφέραμε, τότε είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε ψυχολογική θεραπεία με έναν επαγγελματία. Ο ψυχολόγος θα χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές, σύμφωνα με την εκπαίδευσή τους, για την προσέγγιση.

Θα αντιμετωπιστεί επίσης μια κατάσταση άγχους, κατάθλιψης ή στρες που μπορεί να βρίσκεται κάτω από την ονυχοφαγία. Αν και κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη και οι μέθοδοι θα εξατομικευτούν ανάλογα με την κατάσταση.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει τεχνικές στο σπίτι για να μειώσει την επιθυμία του να δαγκώσει τα νύχια του. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, η βαθιά αναπνοή ή οποιαδήποτε μεθοδολογία που αποσκοπεί στον έλεγχο του άγχους είναι ευπρόσδεκτη.

Στην αγορά, μπορείτε να προμηθευτείτε και να αγοράσετε βερνίκια νυχιών που δίνουν μια δυσάρεστη γεύση στο νύχι. Υπάρχουν επίσης ψεύτικα νύχια με την ίδια λειτουργία.

Όσον αφορά την οδοντιατρική, η πρώτη σύσταση είναι να κάνετε μια διαβούλευση. Ο οδοντίατρος θα μπορεί να επιβεβαιώσει εάν υπάρχει ήδη βλάβη και να την αντιμετωπίσει, καθώς και να συστήσει τρόπους για να εμποδίσει τη συνήθεια. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα παραπέμψουν την υπόθεση σε ψυχολόγο.

Το καταναγκαστικό δάγκωμα νυχιών έχει συνέπειες για την υγεία

Η ονυχοφαγία φαίνεται να είναι ένα μικρό πρόβλημα όταν οι συνέπειές της δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, η τελική επίδραση που έχει στα δόντια, το πεπτικό σύστημα και το δέρμα δεν πρέπει να υποτιμάται.

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο δαγκώνει τα νύχια του τακτικά, σας συνιστούμε να ξεκινήσετε με μια διαβούλευση. Μπορεί να είναι με οδοντίατρο, ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Μπορεί να υπάρχει υπόβαθρο άγχους ή στρες που μπορεί να λυθεί με την κατάλληλη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Haneke, Eckart. “Trastornos de autoagresión hacia las uñas.” Dermatol Rev Mex 57.4 (2013): 225-234.
 • Macneal P, Milroy C. Paronychia Drainage. 2020 Nov 29. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 32644572.
 • Ghanizadeh A. Nail biting; etiology, consequences and management. Iran J Med Sci. 2011 Jun;36(2):73-9. PMID: 23358880; PMCID: PMC3556753.
 • Atsü SS, Güner S, Palulu N, Bulut AC, Kürkçüoğlu I. Oral parafunctions, personality traits, anxiety and their association with signs and symptoms of temporomandibular disorders in the adolescents. Afr Health Sci. 2019 Mar;19(1):1801-1810. doi: 10.4314/ahs.v19i1.57. PMID: 31149011; PMCID: PMC6531963.
 • Guaman Iza, Blanca Omayra. Prevalencia de caries en niños con problema de onicofagia. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
 • Ojeda Léonard, C., A. Espinoza Rojo, and J. Biotti Picand. “Relación entre onicofagia y manifestaciones clínicas de trastornos temporomandibulares en dentición mixta primera y/o segunda fase: Una revisión narrativa.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 7.1 (2014): 37-42.
 • Marouane O, Ghorbel M, Nahdi M, Necibi A, Douki N. New Approach to Managing Onychophagia. Case Rep Dent. 2016;2016:5475462. doi: 10.1155/2016/5475462. Epub 2016 Nov 23. PMID: 27994890; PMCID: PMC5141299.
 • Singal A, Daulatabad D. Nail tic disorders: Manifestations, pathogenesis and management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2017 Jan-Feb;83(1):19-26. doi: 10.4103/0378-6323.184202. PMID: 27320768.
 • Sachan A, Chaturvedi TP. Onychophagia (Nail biting), anxiety, and malocclusion. Indian J Dent Res. 2012 Sep-Oct;23(5):680-2. doi: 10.4103/0970-9290.107399. PMID: 23422619.
 • Chinnasamy A, Ramalingam K, Chopra P, Gopinath V, Bishnoi GP, Chawla G. Chronic nail biting, orthodontic treatment and Enterobacteriaceae in the oral cavity. J Clin Exp Dent. 2019 Dec 1;11(12):e1157-e1162. doi: 10.4317/jced.56059. PMID: 31824597; PMCID: PMC6894907.
 • Baghchechi M, Pelletier JL, Jacob SE. Art of Prevention: The importance of tackling the nail biting habit. Int J Womens Dermatol. 2020 Sep 17. doi: 10.1016/j.ijwd.2020.09.008. Epub ahead of print. PMID: 32964094; PMCID: PMC7497389.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.