6 τρόποι να καταλάβετε αν έχετε πλάκα στον λαιμό σας

Αισθανθήκατε ποτέ ερεθισμό ή ενόχληση στον λαιμό και δεν ήσασταν σίγουροι αν ήταν πλάκα; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
6 τρόποι να καταλάβετε αν έχετε πλάκα στον λαιμό σας

Τελευταία ενημέρωση: 04 Απριλίου, 2019

Η πλάκα στον λαιμό αποτελεί σύμπτωμα οξείας αμυγδαλίτιδας που οφείλεται σε βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος.

Προσβάλλει τόσο ενήλικες όσο και παιδιά, ειδικά τα πιο μικρά σε ηλικία που τείνουν να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους, έτσι η μόλυνση εξαπλώνεται πιο εύκολα στον λαιμό.

Σε μερικές περιπτώσεις η πλάκα στον λαιμό συνοδεύεται από οξεία φαρυγγίτιδα GABHS, που είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου ο οποίος καλύπτει τον φάρυγγα. Η συγκεκριμένη πλάκα είναι γεμάτη πύον και μπορεί να προκαλέσει τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Υψηλό πυρετό.
 • Πόνο στα αφτιά.
 • Πονοκεφάλους.
 • Πονόλαιμο.
 • Δυσκολία στην κατάποση.
 • Άλλα συμπτώματα.

Αν προσέξετε αυτά τα συμπτώματα (ή τα περισσότερα από αυτά), συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε πλάκα στον λαιμό

Αν ο πονόλαιμός σας οφείλεται σε πλάκα, μπορεί να οδηγήσει σε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα, ή σε όλα.

1. Πόνος και δυσκολία κατά την κατάποση

πλάκα στον λαιμό

Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και πολύ ενοχλητικός κατά την κατάποση. Συνήθως ξεκινάει με ελαφριά φαγούρα που αυξάνεται, μέχρι που είναι δύσκολο να φάτε, να πιείτε ή να καταπιείτε το σάλιο σας.

Αν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, η πλάκα είναι εκτεταμένη και ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και ενοχλητικός. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια θεραπεία με αντιβίωση, που θα συνταγογραφηθεί από τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 3 φυσικές λύσεις για τον πονόλαιμο.

 

2. Η πλάκα στον λαιμό συνοδεύεται με πόνο στα αφτιά

πόνος στα αφτιά

Σε περίπτωση ιογενούς λοίμωξης, μπορεί να αισθάνεστε πόνο στη γνάθο και στο κεφάλι σας. Τα αντιβιοτικά δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Επομένως είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που πρέπει να πάρετε.

3. Δυσάρεστη αναπνοή

δυσάρεστη αναπνοή

Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, όμως όταν η λοίμωξη οφείλεται σε στρεπτόκοκκο, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή. Αυτό οφείλεται στην αναπαραγωγή των βακτηρίων.

4. Ελέγξτε τους λεμφαδένες στον λαιμό σας

λεμφαδένες σε εικόνα

Οι λεμφαδένες σας παγιδεύουν και καταστρέφουν τα μικρόβια που μπαίνουν στον λαιμό σας. Όταν βρίσκονται σε φλεγμονή, είναι ευαίσθητοι στο άγγιγμα, αν έχετε μολυνθεί από στρεπτόκοκκο.

 • Ψηλαφίστε με τα ακροδάχτυλά σας την περιοχή μπροστά από το αφτί σας και συνεχίστε κάνοντας κυκλικές κινήσεις πίσω από το αφτί σας.
 • Εξετάστε την περιοχή του λαιμού κάτω από το πηγούνι σας, αφού είναι συνηθισμένο να υπάρχουν εκεί λεμφαδένες με φλεγμονή.
 • Ελέγξτε επίσης την περιοχή κάτω από τη γνάθο, ανάμεσα στο πηγούνι και στο αφτί σας.
 • Κινήστε τα δάχτυλά σας κυκλικά και πίσω προς το αφτί σας.

Ολόκληρη η περιοχή των λεμφαδένων μπορεί να παρουσιάζει φλεγμονή λόγω της λοίμωξης και της πλάκας στον λαιμό σας.

5. Ελέγξτε τη γλώσσα σας για να διαπιστώσετε αν έχετε πλάκα στον λαιμό

γυναίκα που δείχνει τη γλώσσα

Οι άνθρωποι με λοίμωξη από στρεπτόκοκκο στον λαιμό συχνά έχουν κόκκινα εξογκώματα στο πίσω μέρος της γλώσσας τους. Μπορεί να είναι ανοιχτά κόκκινα ή σκούρα κόκκινα και να παρουσιάζουν φλεγμονή.

6. Ελέγξτε τις αμυγδαλές σας

αμυγδαλές, πλάκα στον λαιμό

Γενικά η φλεγμονή οδηγεί σε αμυγδαλίτιδα. Οι αμυγδαλές συνήθως κοκκινίζουν και πρήζονται. Μπορεί επίσης να καλύπτονται από λευκό ή κίτρινο επίχρισμα.

Η πλάκα στον λαιμό μπορεί να οφείλεται σε ιό. Αν οφείλεται σε εποχική γρίπη, τα αντιβιοτικά δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να επιλέξτε σπιτικές θεραπείες ή ομοιοπαθητική.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Φυσική ανακούφιση από τις πρησμένες αμυγδαλές.

 

Φυσικές θεραπείες για τη φαρυγγίτιδα

Το πιπέρι καγιέν έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης βαθύτερα στους ιστούς. Καταπραΰνει τη φλεγμονή και μειώνει την αίσθηση καψίματος.

Πώς θα φτιάξετε αλοιφή με πιπέρι καγιέν

Υλικά

 • 1 κουταλάκι του τσαγιού πιπέρι καγιέν
 • μισό φλιτζάνι έλαιο καρύδας

Οδηγίες

Για αυτή τη θεραπεία, πρέπει να φτιάξετε έναν πολτό από πιπέρι καγιέν και έλαιο καρύδας. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, εφαρμόστε το στην πάσχουσα περιοχή του λαιμού σας και στους λεμφαδένες σας.

Έγχυμα με φασκόμηλο για την πλάκα στον λαιμό

έγχυμα από φασκόμηλο για την πλάκα στον λαιμό

Το έγχυμα με φασκόμηλο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Απλώς ανακατέψτε το έγχυμα με χυμό γλυκολέμονου ή με μηλόξυδο και κάντε γαργάρες για να ανακουφιστείτε από την ενόχληση.

Να θυμάστε

Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, έτσι θα πρέπει να λαμβάνετε κάποια μέτρα υγιεινής για να αποτρέψετε τη μετάδοσή της, όπως:

 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
 • Καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε (κατά προτίμηση με τον ώμο ή τον αγκώνα σας, όχι με το χέρι σας).
 • Αποφεύγετε να μοιράζεστε αντικείμενα όπως φλιτζάνια, πιρούνια, κουτάλια και προσωπικά είδη υγιεινής.
 • Έχετε μαζί σας χαρτομάντιλα.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Font, E. (2001). Faringitis y amigdalitis . Tratamiento etiológico y sintomático. Ambito Farmaceutico.
 • Couloigner, V. (2010). Amigdalitis. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(10)70503-1
 • Wahba, N. M., Ahmed, A. S., & Ebraheim, Z. Z. (2010). Antimicrobial Effects of Pepper, Parsley, and Dill and Their Roles in the Microbiological Quality Enhancement of Traditional Egyptian Kareish Cheese. Foodborne Pathogens and Disease. https://doi.org/10.1089/fpd.2009.0412
 • Longaray Delamare, A. P., Moschen-Pistorello, I. T., Artico, L., Atti-Serafini, L., & Echeverrigaray, S. (2007). Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in South Brazil. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.09.078

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.