Δεξτρόζη: Τι είναι, πηγές και παρενέργειες για την υγεία

Η δεξτρόζη είναι ένα άλλο όνομα για τη γλυκόζη. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα σχετικά με τη δεξτρόζη.
Δεξτρόζη: Τι είναι, πηγές και παρενέργειες για την υγεία

Τελευταία ενημέρωση: 12 Σεπτεμβρίου, 2021

Η δεξτρόζη είναι ένα από τα ονόματα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να αναφέρονται στη γλυκόζη, έναν υδατάνθρακα που υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τα πάντα για τη δεξτρόζη.

Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για το ανθρώπινο σώμα.

Η «δεξτρόζη» είναι ένα εναλλακτικό όνομα για την d-γλυκόζη, μία από τις μορφές γλυκόζης που υπάρχουν. Είναι μια οργανική ένωση, ένας μονοσακχαρίτης του οποίου ο χημικός τύπος είναι C6H12O6.

Στη φύση, η δεξτρόζη συντίθεται μέσω της φωτοσύνθεσης στα φυτά. Βρίσκεται κυρίως σε φρούτα και στο μέλι από μέλισσες. Επιπλέον, οι κατασκευαστές μπορούν να το συνθέσουν τεχνητά σε εργαστήρια. Οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν δεξτρόζη με τη μορφή πιο περίπλοκων υδατανθράκων που ο οργανισμός διασπάται στις απλούστερες μορφές του.

Όλα σχετικά με τη δεξτρόζη

Όπως όλοι οι υδατάνθρακες, η δεξτρόζη είναι πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα. Καθώς είναι ένα μικρό μόριο, το σώμα το απορροφά γρήγορα κατά τη διάρκεια της πέψης. Στη συνέχεια, περνά στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί στους ιστούς, παρέχοντας ενέργεια σχεδόν αμέσως.

Όλα τα κύτταρα του σώματος χρησιμοποιούν σάκχαρα για ενέργεια. Ανάλογα με τον τύπο της ζάχαρης, το σώμα θα πρέπει ή δεν θα χρειαστεί να τη διασπάσει σε απλούστερα μόρια που μπορεί να χρησιμοποιήσει εύκολα.

Μόλις βρεθεί μέσα στα κύτταρα, το σάκχαρο μετατρέπεται σε ATP μέσω ενός μηχανισμού γνωστού ως κύκλου Krebs. Αυτή είναι μια ουσιώδης ουσία για τις υπόλοιπες κυτταρικές μεταβολικές διεργασίες.

Το σώμα αποθηκεύει υπερβολική ζάχαρη ή δεξτρόζη στο ήπαρ ως γλυκογόνο. Από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχει έλλειψη ενέργειας ή δεξτρόζης στο σώμα, περνά κατευθείαν στα κύτταρα, ώστε το σώμα να μπορεί να την χρησιμοποιήσει αμέσως όταν την καταναλώνετε. Εάν όχι, το σώμα χρησιμοποιεί αποθήκες γλυκογόνου.

Οι πηγές δεξτρόζης.
Υπάρχουν πολλές πηγές γλυκόζης και δεξτρόζης, οι οποίες βασικά προέρχονται από υδατάνθρακες.

Όλα σχετικά με τη δεξτρόζη: πηγές

Όπως συζητήσαμε παραπάνω, η δεξτρόζη βρίσκεται σε πολλές φυσικές ουσίες όπως φρούτα, κρασί, φυτά και μέλι. Επιπλέον, μπορεί να συντεθεί τεχνητά.

Έτσι, μπορείτε να την πάρετε ως συμπλήρωμα διατροφής από μόνο της ή όταν προστίθεται σε ορισμένα προϊόντα, όπως γλυκαντικά. Μπορείτε επίσης να τη βρείτε σε γλυκά, μπύρα και αλλαντικά.

Οι πιθανές παρενέργειές της

Πρέπει να διατηρήσετε επαρκή και σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης, καθώς, όπως αναφέραμε παραπάνω, το σώμα σας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά χωρίς αυτήν. Τόσο τα χαμηλά όσο και τα υψηλά επίπεδα είναι επιβλαβή.

Τα σταθερά χαμηλά επίπεδα δεξτρόζης θα οδηγήσουν στο σώμα να μην έχει αποθήκες γλυκογόνου. Αυτό αλλάζει πολλές σωματικές λειτουργίες, οδηγώντας σε προβλήματα υγείας.

Εάν τα χαμηλά επίπεδα οφείλονται σε ένα μοναδικό συμβάν, για παράδειγμα, λόγω έντονης σωματικής προσπάθειας που απαιτεί πολλή ενέργεια και εξαντλεί την κυκλοφορία γλυκόζης, τότε το σώμα δεν θα έχει χρόνο να ενεργοποιήσει τα αποθέματα γλυκογόνου.

Καθώς το σώμα θα υποστεί στιγμιαία έλλειψη, ορισμένες από τις λειτουργίες του θα διακοπούν απότομα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή λιποθυμία σε ένα άτομο.

Πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα οδηγήσουν σε λιποθυμία.

Αντίθετα, εάν τα επίπεδα δεξτρόζης ενός ατόμου είναι συνεχώς υψηλά, είτε λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ή προβλημάτων διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα, αυτό θα προκαλέσει βλάβη. Αυτή είναι η περίπτωση των διαβητικών που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Ως εκ τούτου, η γλυκόζη συσσωρεύεται και βλάπτει πολλά όργανα, όπως η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία.

Εκτός από αυτό, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η γλυκόζη είναι εθιστική. Η τακτική κατανάλωση μεταποιημένων σακχάρων ξυπνά στους ανθρώπους την ανάγκη να συνεχίζουν να τα καταναλώνουν συνεχώς.

Όλα σχετικά με τη δεξτρόζη στην καθημερινή ζωή

Η δεξτρόζη είναι ένα εναλλακτικό όνομα για τη γλυκόζη, ένα απαραίτητο σάκχαρο για την παροχή ενέργειας στο σώμα σας. Οι άνθρωποι καταναλώνουν δεξτρόζη μέσω πολλαπλών πηγών στην καθημερινή τους ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε σταθερά και επαρκή επίπεδα δεξτρόζης, καθώς τόσο τα χαμηλά όσο και τα υψηλά επίπεδα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Alimentación para el deporte y la salud – Joan Ramon Barbany – Google Libros [Internet]. [cited 2020 Apr 25]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=cNetDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT5&dq=dextrosa+deporte&ots=Bo0qFpJ_iU&sig=Nm0gqt0vxuTFsjjrddm65Zl4mFs#v=onepage&q=dextrosa deporte&f=false
  • Propuesta tecnológica para la obtención de glucosa por hidrólisis enzimática a partir del azúcar refino [Internet]. [cited 2020 Apr 25]. Available from: https://dspace.uclv.edu.cu/handle/123456789/7475
  • Velasco JF, Maestra R, Vasco Bioquímica N. Glucosa & Fructosa.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.