Πώς το σώμα σας μπορεί να αφομοιώσει τη γλυκόζη;

Ο μεταβολισμός σας είναι ικανός να καίει λίπος και πρωτεΐνη ως πηγή ενέργειας. Αλλά με λιγότερη απόδοση. Γι 'αυτό η γλυκόζη είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για τα κύτταρα σας.
Πώς το σώμα σας μπορεί να αφομοιώσει τη γλυκόζη;
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Αν και η γλυκόζη είναι πολύ σημαντική ώστε το σώμα σας να λειτουργεί κανονικά, την χρειάζεστε με μέτρο. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλά ή εκτός ελέγχου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η γλυκόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης που περιέχει 6 άτομα άνθρακα. Είναι μια μορφή ζάχαρης και είναι μία από τις πιο άφθονες οργανικές ενώσεις στη Γη. Λοιπόν, πώς το σώμα σας μπορεί να αφομοιώσει τη γλυκόζη;

Μία από τις κύριες λειτουργίες της για τον άνθρωπο είναι ως πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα του σώματος. Πολλά από τα όργανά σας χρειάζονται σάκχαρα, όπως ο εγκέφαλος και οι άλλοι ιστοί. Μαζί με τα λιπίδια, η γλυκόζη είναι μία από τις κύριες ενεργειακές ουσίες.

Η γλυκόζη και η ζάχαρη δεν είναι ίδιες

Αυτές είναι δύο ενώσεις που δεν πρέπει να τις συγχέετε. Η ζάχαρη (σακχαρόζη) είναι μια άλλη χημική ένωση που αποτελείται από μόρια γλυκόζης και μόρια φρουκτόζης.

Αν και μετά τη διάσπασή της, το σώμα σας θα αφομοιώσει τη γλυκόζη, η ζάχαρη δεν είναι απαραίτητη στη διατροφή σας. Αυτό που χρειάζεται το σώμα είναι η γλυκόζη. Και, όπως θα δούμε παρακάτω, μπορεί να προέρχεται από άλλες πηγές.

Κύριες πηγές γλυκόζης – Πώς το σώμα μπορεί να αφομοιώσει τη γλυκόζη

κουτάλι ζάχαρη
Δεν πρέπει να συγχέουμε τη ζάχαρη με τη γλυκόζη. Το σώμα σας χρειάζεται το δεύτερο, όχι απαραίτητα το πρώτο.

Ο τρόπος που συνήθως καταναλώνουμε γλυκόζη είναι μέσω υδατανθράκων και ζάχαρης. Τα πιο συνηθισμένα είναι ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όλοι οι υδατάνθρακες καταλήγουν να συνεισφέρουν γλυκόζη στο σώμα σας όταν διασπώνται. Η μόνη εξαίρεση είναι οι ίνες. Δεδομένου ότι το σώμα σας δεν έχει τα κατάλληλα ένζυμα για να τις διαλύσει, περνούν άθικτες μέσω του πεπτικού συστήματος μέχρι να φτάσουν στο παχύ έντερο. Εκεί τα βακτήρια του εντέρου σας είναι υπεύθυνα για την πέψη τους.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο οργανισμός έχει επίσης άλλες οδούς στην περίπτωση της απουσίας υδατανθράκων. Χρησιμοποιώντας λίπος και πρωτεΐνες, άλλες μεταβολικές οδοί λειτουργούν και το σώμα μπορεί επίσης να αφομοιώσει τη γλυκόζη με αυτόν τον τρόπο.

Πώς το σώμα μπορεί να αφομοιώσει τη γλυκόζη;

Όταν τρώτε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, το σώμα σας αρχίζει να τους αφομοιώνει. Από το στόμα στο λεπτό έντερο, και χάρη στα ένζυμα, τους χωνευτικούς χυμούς και τις κινήσεις του πεπτικού συστήματος, το σώμα σας διασπά τους σύνθετους υδατάνθρακες για να πάρει γλυκόζη.

Τα μόρια γλυκόζης περνούν στο λεπτό έντερο. Αλλά, από εκεί, δεν μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν από τα κύτταρά σας.

Μόλις είναι στο λεπτό έντερο, περνούν στο αίμα. Σε αυτό το σημείο, το πάγκρεας και η ινσουλίνη μπαίνουν στο παιχνίδι. Όταν ο εγκέφαλος ανιχνεύει την παρουσία γλυκόζης στο αίμα, στέλνει ένα σήμα στον ενδοκρινικό αδένα να εκκρίνει ινσουλίνη. Σε κανονικές καταστάσεις, το πάγκρεας εκκρίνει την απαραίτητη ινσουλίνη αυτόματα ανά πάσα στιγμή.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ινσουλίνη είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα των κυττάρων έτσι ώστε η γλυκόζη να μπορεί να εισέλθει. Μόλις βρεθεί μέσα στο κύτταρο, είναι έτοιμη για χρήση των κυττάρων σας ως πηγή ενέργειας.

Διαφορές στην απορρόφηση ανά πηγή

Αν και τόσο η ζάχαρη όσο και οι υδατάνθρακες καταλήγουν να παρέχουν ενέργεια στο σώμα, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας αφομοιώνει τη γλυκόζη αλλάζει ανάλογα με το τι τρώτε.

Ορισμένα τρόφιμα είναι βασικά πλούσια σε απλή ζάχαρη: μέλι, επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπια, αναψυκτικά ή χυμοί φρούτων. Δεδομένου ότι αυτά τα τρόφιμα χωνεύονται γρήγορα, η γλυκόζη φτάνει επίσης στο αίμα πιο γρήγορα, παράγοντας κορυφές στη γλυκόζη του αίματος. Σε απάντηση, το πάγκρεας εκκρίνει επίσης περισσότερη ινσουλίνη, η οποία στη συνέχεια είναι πιο άφθονη στο αίμα.

Μία από τις συνέπειες αυτής της απόκρισης είναι ότι μετά τη δράση της ινσουλίνης, υπάρχει μια ταχεία μείωση της γλυκόζης στο αίμα, που οδηγεί σε υπογλυκαιμία. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι, ζάλη, διπλή ή θολή όραση και πονοκέφαλο.

Από την άλλη πλευρά, όταν τρώτε τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες), το σώμα σας αφομοιώνει τη γλυκόζη διαφορετικά: είναι μια πιο αργή και πιο προοδευτική διαδικασία. Κατά συνέπεια, η ινσουλίνη εμφανίζεται επίσης συνεχώς. Η γλυκόζη του αίματος παραμένει σταθερή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αποφεύγετε ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και έλλειψη ενέργειας.

διάφοροι χυμοί
Οι χυμοί είναι πηγή απλών σακχάρων.

Επιπτώσεις στην υγεία των απλών σακχάρων

Έχουμε ήδη δει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα προκαλεί κορυφές στην ινσουλίνη και τη γλυκόζη στο αίμα. Σε συνεχή βάση, αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο να πάσχετε από ασθένειες όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και μεταβολικό σύνδρομο.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος το πάγκρεας σας να μην λειτουργεί κανονικά ή τα κύτταρα σας να παράγουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Εάν συμβεί αυτό, η γλυκόζη στο αίμα σας θα αυξάνεται συνεχώς – αυτό ονομάζουμε διαβήτη.

Το σώμα μπορεί να αφομοιώσει τη γλυκόζη

Όπως είδαμε, μια ταχεία αφομοίωση μπορεί να προκαλέσει την άνοδο της ενέργειάς σας και να πέσει όλη την ημέρα. Και, μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την αντίσταση στην ινσουλίνη ή τον διαβήτη τύπου 2.

Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να τρώτε φρέσκα τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες: φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, ρίζες και γαλακτοκομικά προϊόντα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Beilby J. (review). Definition of Metabolic Syndrome: Report of the National Heart, Lung, and Blood Institute/American Heart Association Conference on Scientific Issues Related to Definition. The Clinical Biochemist Reviews. 2004. 109:433-8.
  • Berg, JM et al. Biochemistry. New York. WH Freeman 2002. Section 30.2.
  • Delli Bovi AP, et al. Obesity and Obesity Related Diseases, Sugar Consumption and Bad Oral Health: A Fatal Epidemic Mixtures. Transnational Medecine. Enero 2017. 16:11-16.
  • Lennerz BS, et al. Effects of dietary glycemic index on brain regions related to reward and craving in men. The American Journal of Clinical Nutrition. Setiembre 2013; 98(3):641-7.
  • Lustig RH, et al. The toxic truth about sugar. Nature. Febrero 2012. 482;27-29.
  • Vasanti S, et al. Sugar-Sweetened Beverages and Risk of Metabolic Syndrome and Type 2 Diabetes. Diabetes Care. Noviembre 2010. 33(11):2477-2483.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.