Υπερβολική πρόσληψη άλατος ή ζάχαρης: Τι είναι χειρότερο;

Η υπερβολική πρόσληψη άλατος και ζάχαρης έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων ασθενειών. Όμως, ορισμένοι αναρωτιούνται τι από τα δύο είναι χειρότερο, η υπερβολική πρόσληψη άλατος ή ζάχαρης; Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε την απάντηση!
Υπερβολική πρόσληψη άλατος ή ζάχαρης: Τι είναι χειρότερο;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Για πολλά χρόνια, οι γιατροί συνδέουν την υπερβολική πρόσληψη άλατος και ζάχαρης με διάφορες ασθένειες. Για την ακρίβεια, σήμερα, οι ειδικοί συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσής τους προκειμένου να βελτιώσετε την ευεξία σας. Όμως, ορισμένοι άνθρωποι αναρωτιούνται τι είναι χειρότερο, η υπερβολική πρόσληψη άλατος ή ζάχαρης;

Για καιρό, οι άνθρωποι θεωρούσαν υπεύθυνα για πολλές ασθένειες τα αλμυρά φαγητά και τα λιπαρά. Ωστόσο, καθώς η επιστήμη και οι μελέτες προχωρούν, πολλές από αυτές τις απόψεις καταρρίφθηκαν.

Στις μέρες μας, οι γιατροί συνδέουν πολλές περίπλοκες ασθένειες με την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης. Έτσι λοιπόν, τι είναι χειρότερο; Παρακάτω, θα συζητήσουμε το ζήτημα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπερβολική πρόσληψη άλατος ή ζάχαρης: Τι είναι χειρότερο;

Αλάτι

Το αλάτι είχε συσχετιστεί με την αθηροσκλήρωση και την αύξηση της πίεσης. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία άρθρα, όπως αυτά που δημοσιεύθηκαν στο Αμερικανικό Περιοδικό Ιατρικής, αμφισβητούν αυτή τη σχέση.

Το αλάτι είναι απαραίτητο συστατικό για τη ζωή και τη μετάδοση νευρικών παλμών. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, θα πρέπει να καταναλώνουμε την ελάχιστη ποσότητα άλατος για να μπορέσει το σώμα μας να εκτελέσει σωστά τις λειτουργίες ζωτικής σημασίας.

Επιπλέον, το σώμα δε μπορεί να το συνθέσει από μόνο του. Θα πρέπει να καταναλώνετε αλάτι μέσα στη διατροφή σας. Η χαμηλή πρόσληψη άλατος ίσως σχετίζεται με διάφορες επιπλοκές, μερικές εκ των οποίων αφορούν τον θυρεοειδή και τις παθολογίες του.

Τα προβλήματα τα οποία προηγουμένως σχετίζονταν με την πρόσληψη άλατος, τώρα σχετίζονται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, και η διατροφή υψηλών θερμίδων είναι παράγοντες πρόκλησης αθηροσκλήρωσης. Επιπλέον, αυτές οι ανθυγιεινές συνθήκες μπορούν να αλλάξουν την πίεση.

Γυναίκα ρίχνει αλάτι στο φαγητό

Παρότι είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε την υπερβολική πρόσληψη άλατος, είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνουμε την ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα προκειμένου να μπορέσει το σώμα μας να εκτελέσει σωστά ορισμένες λειτουργίες ζωτικής σημασίας.

Διαβάστε επίσης: Πέντε βότανα για εγχύματα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης

Ζάχαρη

Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα συστατικά της βιομηχανίας τροφίμων. Χάρη στη γεύση και την υφή της, περιέχεται στα περισσότερα επεξεργασμένα προϊόντα. Αν και δεν έχει εδραιωθεί μια ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα πρόσληψης ζάχαρης από τον Π.Ο.Υ, έχει εδραιωθεί μια μέγιστη προτεινόμενη ποσότητα.

Η ζάχαρη αποτελείται κυρίως από γλυκόζη, μια απαραίτητη ουσία για τη ζωή και την ενέργεια του μεταβολισμού. Όμως, είναι μια θρεπτική ουσία την οποία μπορεί να συνθέσει μόνο του το σώμα από πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα. Άρα λοιπόν, δεν είναι απαραίτητη.

Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη ότι οι απαιτήσεις διαφέρουν ανάλογα τις περιστάσεις, η πρόσληψη ζάχαρης του πληθυσμού αυτή τη στιγμή είναι αρκετά παραπάνω από το συνιστώμενο όριο.

Αυτή η αυξημένη πρόσληψη σχετίζεται με τις αυξημένες πιθανότητες πρόσληψης βάρους και την εμφάνιση παχυσαρκίας. Επίσης, είναι ξεκάθαρος παράγοντας επικινδυνότητας για πολλές πολύπλοκες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης και ορισμένα είδη καρκίνου, όπως αναφέρει και η μελέτη που εκδόθηκε στο περιοδικό PLoS One.

Υπερβολική πρόσληψη άλατος ή ζάχαρης: Τι είναι χειρότερο;

Σίγουρα η πρόσληψη ζάχαρης. Ο λόγος είναι πως δεν είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία και η πρόσληψή της σχετίζεται με διάφορες ασθένειες. Γίνεται απαραίτητη ουσία μόνο για ορισμένα αθλήματα, αλλά και το αλάτι είναι επίσης απαραίτητη θρεπτική ουσία σε αυτές τις περιπτώσεις.

Περιορίζοντας την πρόσληψη ζάχαρης, ή ακόμη και βγάζοντάς τη εντελώς από τη διατροφή, αποκτούμε πολλά οφέλη. Πρώτα απ’ όλα, ο διαβήτης δε θα αποτελεί επιδημία.

Επιπροσθέτως, θα μειωθούν τα ποσοστά παχυσαρκίας και, κατά συνέπεια, πολλά προβλήματα που σχετίζονται με αυτή, όπως τα προβλήματα με την καρδιά. Ακόμη, αυτό θα μείωνε και την εμφάνιση ορισμένων ειδών καρκίνου που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα.

Κύβοι ζάχαρης

Οι ειδικοί συνδέουν την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης με τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Είναι χειρότερη από το αλάτι επειδή δεν είναι απαραίτητη και η παύση της κατανάλωσής της μπορεί να σας ωφελήσει ποικιλοτρόπως.

Ανακαλύψτε: Πώς να αποβάλλετε την υπερβολική ζάχαρη από τον οργανισμό

Πώς να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης

Ένα από τα κύρια προβλήματα που μπορεί ν’ αντιμετωπίσετε όταν προσπαθήσετε να μειώσετε τη ζάχαρη είναι πως το σώμα σας την έχει συνηθίσει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε προσπαθώντας να αντικαταστήσετε πολύ γλυκά επεξεργασμένα προϊόντα με τις εκδοχές τους χωρίς ζάχαρη.

Τότε, αρχίζοντας από το σπίτι, χωρίς να χρησιμοποιείτε τη ζάχαρη ως γλυκαντικό, ίσως κάνετε μια εξαιρετική επιλογή.  Η χρήση φρούτων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γλυκάνετε τα πιάτα σας. Αν και περιέχουν σάκχαρα, περιέχουν πολύ λιγότερα από τη συνηθισμένη ζάχαρη.

Αρχικά, θα είναι δύσκολο να το κάνετε επειδή το σώμα σας απολαμβάνει τα επεξεργασμένα φαγητά. Όμως, τελικά, η “ανάγκη” για κατανάλωση βιομηχανοποιημένων προϊόντων θα εξαφανιστεί και θα αποκτήσετε καλύτερη υγεία.

Σε αυτή την περίπτωση, σχετικά με διαφωνία για το αν είναι χειρότερη η υπερβολική πρόσληψη άλατος ή ζάχαρης, η αλήθεια είναι ότι δε θα πρέπει να καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες κανενός φαγητού. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώνετε όλα τα φαγητά με μέτρο.

Γι’ αυτό, μια ευέλικτη διατροφή θα σας επιτρέψει να καταναλώνετε λογικές ποσότητες ζάχαρης και άλατος. Ίσως αυτές οι διατροφές να είναι οι καλύτερες επιλογές για να συνδυάσετε υγεία και ευχαρίστηση σε ό,τι αφορά το φαγητό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Frisoli TM., Schmieder RE., Grodzicki T., Messerli FH., Salt and hypertension: is salt dietary reduction worth the effort? Am J Med, 2012. 125 (5): 433-9.
  • Fuchs MA., Sato K., Niedzwiecki D., Ye X., Saltz LB., Mayer RJ., Mowat RB., Whittom R., Hantel A., Benson A., Atienza D., et al., Sugar-sweetened beverage intake and cáncer recurrence and survival in CALGB 89803 (Alliance). PLos One, 2014. 9 (6).
  • Erickson J., Sadeghirad B., Lytvyn L., Slavin J., Johnston BC., The scientific basis of guideline recommendations on sugar intake: a systematic review. Ann Inter Med, 2017. 166 (4): 257-267.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.